Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie,choc niektorzy twierdza,iz mlode ziemniaki nie nadaja sie na pierogowy farsz.Nadaja sie,nadaja,tylko musisz uzyc "maczystej odmiany"ziemniaka.Twarozki przyjechaly ze mna z Polski i czekaly cierpliwie na swoja kolej,takze nie mialam wyboru.I tak wlasnie przy okazji robienia ruskich pierogow,zrobilam maly eksperyment i do czesci ziemniakow zamiast sera dodalam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami. 6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni
Szefowa kuchnikogo się odezwać, przed kim otworzyć, do kogo wygadać. Kogoś kto zauważa nawet najmniejszą zmianę w moich humorze, kogoś kto mnie wtedy przytuli i po prostu będzie.Pieczone pierogi z nadzieniem z czerwonej soczewicy, pieczarek i dyni z ziarenkami piekło-niebo
More food, love and dreamsPierogi z jagodami to jedne z moich ulubionych a polane śmietaną wymieszaną z cukrem przypominają mi te, które jadałam w dzieciństwie, smak jedyny w swoim rodzaju :)Składniki:- 1 kg mąki pszennej- 1 jajko- 0,5 l gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka )- 1 łyżka oleju- szczypta soli- 1 l jagódPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy na stolnicy i mieszamy
Zainspirowana w kuchniEmpanadas, czyli pochodzące z Argentyny pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zastąpić ciasto kruche francuskim, ale jeśli o mnie chodzi to francuskie preferuję raczej do słodkości :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówOstatnio pochlonely mnie pierogi. Kilka dni temu wspominalam tu o tym jak walkuje i wycinam krazki ciasta za pomoca szklanki, a potem z wielka dbaloscia napelniam farszem i sklejam. Dobrze, ze Swieta sa raz w roku, bo jest to zajecie czasochlonne, ale nie powiem, na swoj sposob odprezajace.W ostatnich dniach gdy tylko mam do zrobienia cos z kuchni
Przysmaki KarolkiDzisiaj moje ulubione pierogi z serem na słodko :). Najlepiej smakują jak wyjmie się je prosto z wody , ale można też odsmażyc .Składniki na ciasto - 1 szkl. letniej wody ( ewentualnie więcej do wyrobienia jednolitej , gładkiej masy )- 0,5 kg mąki (ok. 3 szkl. mąki pszennej-1 jajko1 łyżka olejuSer:- 0,5 kg sera ( dwie kostki )-1 opakowanie cukru waniliowego
Słodkości i nie tylkozagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm). Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisłam widelcem. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega
Monia miesza i gotujeZrobiłam te pierogi na zamówienie. Właściwie nie było konkretnego zamówienia, że to mają być pierogi, ale to miało być danie wegetariańskie. Dla mojej Córki. Ona lubi pierogi, więc żeby urozmaicić jej obiad, zrobiłam coś nowego, smacznego, czym zajadali się również mięsożercy. Okazuje się, że dania najłatwiejsze do zrobienia są najsmaczniejsze. Przepis ten polecam wszystkim tym, którzy lubią(...)pierogi i tym którzy jedzą je okazjonalnie Składniki na ciasto (na 45 szt.): 600 g mąki pszennej 55 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 łyżka soli do gotowania pierogów Składniki na farsz: średnia papryka czerwona i żółta
Kuchnia u Krysiprostu bałam się, że nie wyjdą...Wiadomo, że gluten z mąki pszennej w dużej mierze odpowiada za elastyczność i strukturę wyrobów. Jednak nikt nigdy nie powiedział, że bezglutenowych pierogów zrobić się nie da. Na Waszych blogach co raz widzę piękne pierogi z letnimi owocami...taaak kusicie! ;) Aż ślinka cieknie! Niestety nigdzie nie spotkałam jeszcze przepisu na pierogi bez mąki pszennej... W końcu nie wytrzymałam i postanowiłam zaryzykować i spróbować sama przygotować takie pierogi! Spodziewałam się, że będzie to katastrofa. Że ciasto będzie się kleić, że nie będzie się dało go rozwałkować, że będzie się rwać i wiele innych obaw miałam w głowie. Jednak tak źle nie było ;) Ciasto bezglutenowe różni się od pszennego - muszę przyznać
chili & sugarPędzi człowiek przez pół miasta, pcha przed sobą wózek i gadać nie przestaje do wózkowego pasażera, żeby mu przypadkiem do głowy nie przyszło, że "ja
bistro mamaLubicie pierogi? Bo ja bardzo, a szczególnie ruskie. Wydawać by się mogło, że co jak co, ale pierogi są na pewno kulinarnym wynalazkiem czysto polskim. A jednak… nie. Za ich ojczyznę uważa się Chiny. Stamtąd właśnie, przez Ruś, dotarł do Polski. Przez długie lata Polacy mieszkający we Lwowie i okolicach posługiwali się określeniem pierogi polskie(...)ktoś pierwszy z nich wymyślił przepis na ich przyrządzanie. Dopiero później… pierogi polskie zmieniły nazwę na pierogi ruskie. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej- 4 łyżki jogurtu greckiego- 1 łyżeczka soli- ok 0,5 l wrzątkuSkładniki na farsz:- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków- 450 g twarogu- 250 g boczku- 3 cebule- 1 mała główka czosnku- sól, pieprz
mojewypiekiinietylkoNadzienie :300 g półtłustego twarogu2 brzoskwinie2 łyżki kaszy manny ( błyskawicznej )cukier do smakuCiasto :500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania250 ml gorącej wody1 łyżka oleju1
Ewa w kuchni