pierogi le - 2000 przepisów (strona:10/134)

Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D 150

Przepis dla wielbicieli ruskich pierogów a zarazem ciekawych botwiny :) Idealne połączenie smaków! Zakochacie się w nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-PSkładniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.Proste? Proste i smaczne! :)pierogi ruskie z botwiną

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z mięsem 354

wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Pierogi z mięsem są wyśmienite zaraz po ugotowaniu, ale również na drugi dzień w formie odsmażanej na tłuszczu.Źródło: przepis własny

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1697

często szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować.Pierogi uwielbiamy wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? )Jak przygotować farsz z gotowanego mięsa?Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu: kawałek

Codzienna kuchnia niecodzienna
KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE) 222

uważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy.Ciasto: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej,200ml wody, sól, ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi. Wykonanie;Z ciasta(...)formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt  owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje  się

Anioły w kuchni
Pierogi ze szpinakiem 128

chce ich skosztować. Ja je uwielbiam,  kocham ... a ostatnio nawet polubiłam lepić. Wszystko zaczęło się od Krakowa i od klubokawiarni Relaks - uwierzcie mi w życiu nie jadłam takich pierogów. Koniecznie jak będziecie musicie zajrzeć - do wyboru do koloru - w różnej postaci. Pycha :-) Tak  zbzikowałam na ich punkcie po Krakowie, że zaczęłam lepić, lepić, lepić aż się nauczyłam(...)Teraz najważniejsze - z placka wyciąć krążki za pomocą szklanki i łyżeczką z farszem wypełnić środek, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Również za pomocą łyżeczki nadać im kształt pieroga. Trudno do wytłumaczenia w formie pisemnej ale każdy z Was podpatrywał w domu, jak to się robi. Ja się nauczyłam to Wy też się nauczycie :-) . Wkładać do wrzącej osolonej

pieprzny smaczek
Pierogi z grochem 233

Pierogi z grochem w tej wersji są z dodatkiem wędzonego(...)boczku, ale z powodzeniem można z niego zrezygnować i powstanie jarskie czy postne danie.Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania.Najpierw farsz:- szklanki grochu całego- majeranek

Pasje Jolki
Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku 136

Pierogi z leśnymi grzybkami.. to już ostatni dzwonek.Ja użyłam zielonek. Ty możesz użyć każdych innych.Grzyby czyścimy,kroimy, myjemy i obgotowujemy w osolonej wodzie minimum 10 min.Na farsz przygotowujemy- jedną dużą cebulę- 200 g mozzarelli- 100 g twarogu opcjonalnie- 500-600 g grzybów- sól, pieprz, liść laurowy, olej do smażeniaCebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy z pieprzem czarnym(...)słoik)Nakładamy farsz, zwijamy i wrzucamy partiami na wrzącą wodę.Nie podsypuj za bardzo mąką, gdyż wtedy wysuszasz ciasto.Gotuj ok. 7-8 min.długość zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wyrzucamy na naoliwioną blachę, nie będą się wtedy sklejać.Jako ostatni akcent do naszego dania potrzebujemy ok.20-30gwędzonego boczku, pokrojonego w kostkę i podsmażonego na gorącej patelni.Jeżeli pierogi

Pasje Jolki
Drożdżowe pierogi z indykiem 197

dużą  szklanką, w środek wkładamy łyżkę farszu i trochę sera,  formujemy pierogi.   Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez ok 15-20 minut, aż pierogi zarumienią się na złoty kolor. Przed pieczeniem możecie pierogi posmarować zbełtanym jajkiem :) Smacznego! Prymat  dostarcza nam przyprawy

Niezły Młynek
Pierogi z gorgonzolą i gruszką 153

Słodko - słony? Mój ulubiony! Uwielbiam takie połączenia, ta wersja zdecydowanie rozpieści wasze podniebienia. Zrobiłam te pierogi na obiad i mimo braku mięsa, wszyscy byli zadowoleni i najedzeni :) Składniki:  ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki  gorącej wody farsz 3 duże gruszki 200 g sera gorgonzoli sos 100 g sera gorgonzoli 1 łyżka(...)ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi.   Gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy ser, cały czas mieszając czekamy, aż składniki sie połączą w konsystencję sosu.  Sosem polewamy ugotowane pierogi

Niezły Młynek
Pierogi ruskie 256

początek mojej przygody z blogiem postanowiłam wybrać coś tradycyjnego, tak więc na pierwszy ogień idą.......ta da da dam......Pierogi ruskie....Uwielbiam je. Wiem, że to nic specjalnego, bo przecież każdy zna ten przepis lub ma swoją wersję.Ja przedstawiam moją. Tak jak je lubię najbardziej czyli z kwaśną śmietaną i podsmażaną cebulką mmmm pycha :) SKŁADNIKI500 g mąkiszklanka ciepłej(...)będzie złota na brzegach. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę. Dodać drobno posiekaną miętę, wystudzoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem.Z mąki, drożdży, wody i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi, następnie je rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Na każdym układać farsz i sklejać pierogi.Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Później odcedzić, przelać zimną wodą

Złote przepisy
BIG pierogi z kurkami . 131

smaku. Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem(...)doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 171

Świąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4  łyżeczki soli Farsz(...)kapusty kiszonej 300 g ugotowanych borowików 2 cebule 1 jabłko sól. pieprz masło 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 1 szklanka bulionu olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto: Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki. Farsz do pierogów. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę

Kulinarny karnet Christophera
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 148

Truskawkowe szaleństwo trwa! Dziś pierogi z moimi ulubionymi owocami -truskawkami. SKŁADNIKI; Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody 250 g truskawek5 łyżek cukru pudru200 g śmietany PRZYGOTOWANIE; Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami(...)elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy truskawki. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty. Najlepiej smakują

RAROSSA
Babski obiad i pieczone pierogi z boczniakami. 157

sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto:  2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania; 1 szkl. ciepłego mleka; 10 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy(...)solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.Podajemy z sosem: jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z listkami tymianku.Smacznego!!! Przy okazji przypominam o akcji: Boczniak rządzi

Miksturownik
Pierogi z farszem kapuściano - ziemniaczanym 153

dzisiejszy lub piątkowy obiad proponuję pyszne bezmięsne pierogi. Farsz jest takim miksem pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich. Jak się okazało, naprawdę smacznym:) Ja podaję je polane masełkiem i z dodatkiem przesmażonej cebulki.  Inspiracja Ciasto: 600g mąki pszennej,  jajko,  szczypta soli, łyżka oleju,  letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli(...)obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić do smaku. Ziemniaki zmielić, wraz z cebulą dodać do kapusty, całość doprawić do smaku. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką

Z miłości do słodkości