pierogi le - 2000 przepisów (strona:3/134)

Pierogi z Truskawkami 189

Pierogi z Truskawkami - prawdziwe smaki lata. Jedno z popularniejszych i najprostszych dań mimo, że troszkę pracochłonnych. Pierogi z Truskawkami polane świeżą śmietaną i oprószone cukrem waniliowym smakują bajecznie - idealna potrawa na lekki, letni obiad.Pierogi z Truskawkami - Składniki: (ok. 45 pierogów)ciasto:450 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody2 łyżki oleju + łyżka do wrzątkuszczypta soliok. 400 g truskawekcukiercukier(...)waniliowy (opcjonalnie)śmietana 18%Pierogi z Truskawkami - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. W tym czasie truskawki kroimy na mniejsze kawałki.Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki. Na środek każdego wykładamy truskawki i lepimy pierogi.  Gotowe

Słodka Strona
Pierogi z Pieczarkami 196

Pierogi z pieczarkami to smaczna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad, a nawet wigilię. Ich smak jest niezwykły i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu.Pierogi z Pieczarkami - Składniki:ciasto:600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku(...)sól, pieprz  ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia)Pierogi z Pieczarkami - Sposób przygotowania:Farsz:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto:Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy

Słodka Strona
Pierogi ze szpinakiem i fetą - czyli zdrowo zielono 210

Pierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię mąką :)Królem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety.SKŁADNIKI: ok 40 pierogów- mąka pszenna(...)zlepionej- wrzucam do gorącej osolonej wody i gotuję do ich wypłynięcia- rozgrzewam patelnię z drugą połową masła, dodaję do niej pokrojona w kostkę szalotkę i złocę na patelni- ugotowane pierogi układam na talerzu i polewam ich masłem z szalotką - Pychota:)- resztę nieugotowanych pierogów najpierw mrożę na plastikowych talerzykach tak, aby się nie dotykały po czym przekładam

Basia w kuchni
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 226

tradycją. Proporcje, system lepienia, dosmaczanie, wszystko wywodzi się z podpatrywania zwyczajów własnego domu rodzinnego. Ale przecież, choć nam trudno to sobie wyobrazić,  nie w każdym domu pierogi się lepi. Niekiedy są daniem wyłącznie kupowanym w garmażerkach czy barach. Trochę jest tak, że ilość czynności i przygotowań odstrasza od zabawy w domowe pierogi. Zatem właśnie(...)ewentualnej, choćby jednej osoby, dotąd zawsze wybierającej  paczkę gotowych  pierogów, powstanie post o ruskich, które ruskimi nie są. To potrawa typowa dla Polaków, zwłaszcza pochodzących z kresów wschodnich, czyli Rusi,  dawnej części wielkiej Rzeczpospolitej. Wielkiej i bogatej w wiele kultur i nawet klimatów. Potem wraz z przesiedleńcami zawędrowały na zachód i wtórnie zyskując nazwę

I tu będę miała takie te
Farsz na pierogi i uszka 207

Ingalil. Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka)   pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami(...)ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy jak zawsze. Te pierogi są bardzo smaczne, można je podsmażyć albo wrzucić na wodę, ja je nawet mrożę, a potem jak mam chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :)  Proszę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z kapustą i grzybami 218

święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się, że to nie jest takie skomplikowane. Podstawą jest ciasto. Dla mnie najlepsze jest tylko z wody, mąki i odrobiny masła(...)wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania, świetnie się zlepia i nie wysycha. Druga rzecz, to oczywiście farsz. Ilość suszonych grzybów, zależy od tego jak bardzo aromatyczne mają być pierogi. Pierogi podajemy z czerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki

Pełny talerz
Pieczone pierogi serowe ze szpinakiem / Baked cheese dumplings with spinach 335

propozycja na pierogi inaczej:) Danie zainspirowane przepisem Małgorzaty Puzio zamieszczonym w książce "Domowy wypiek chleba". Danie poza kształtem i tym że jest nadziane niewiele ma wspólnego  tradycyjnymi pierogami, za to jest doskonałe zarówno na ciepło jako obiad jak i na zimno jako przekąska.SKŁADNIKI:ciasto2 szkl. mąki pszenne + mąka do podsypania200 gram masła150 ml jogurtu naturalnego3 żółtka200(...)rozwałkowuję na podsypanej mąka stolnicy. Ciasto nie może być zbyt cienkie, ja wałkowałam na 4-5 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki o średnicy 8 cm, jak na tradycyjne pierog. Na każdy krążek nakładam farsz i sklejam brzegi tak jak przy pierogach. Gotowe pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekę 35 minut w piekarniku nagrzanym

Magiczna kuchnia Darii
Pierogi ruskie 98

Pierogów ruskich nauczyłam się robić nie w domu rodzinnym, bo u nas mama chętniej robiła pierogi na słodko, ale nigdy nie zapomnę kobiety, która pokazała mi jak je robić. Do dziś mam małą, już zniszczoną, kartkę z przepisem i sposobem ich wykonania. Teraz mam swoją rodzinę i mój mąż jest wielkim fanem tych pierogów, także mam nadzieję(...)kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.Sposób przyrządzenia pierogów:Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, sól, olej oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie zapewnić, czy 1-1,5 szklanki wody wystarczy, czy być może potrzeba jej będzie

upichcic
Pierogi z semoliny z kaszą gryczaną i serekiem ricotta 423

Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren pszenicy durum (Triticum durum). Robiłam już wiele pierogów ale nie w połączeniu z tą mąką. Nie była bym sobą gdybym tego nie połączyła. Pierogi wyszły PRZEPYSZNE, ciasto sprężyste, leciutkie i i lekko słodkawe. Wedle mnie najlepsze ciasto. Tym razem zrobiłam pierogi z kaszą gryczaną w połączeniu serkiem ricotta. Do pogłębienia smaku dodałam(...)pszennej (użyłam 405)- 1 szklankę semoliny- 1 szklanka gorącej wody- 0,5 szklanki zimnej wody- 1 jajko- 2 łyżki oliwy'- 1/2 łyżeczki soli morskiej- 1 szalotka do posypania na pierogi- masło do polania FARSZ- 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej- 0,5 opakowania serka ricotta- świeży rozmaryn lub ziarna czarnuszki (można pominąć) - 1 szalotka- 2 łyżki masłaSPOSÓB WYKONANIA - mieszamy mąkę

Basia w kuchni
Pierogi ruskie 277

Wiecie, moja mama robi najlepsze pierogi pod słońcem, pewnie jak większość Waszych mam- one już tak mają ;) Dzwonię więc do mamy- "Mamo, możesz podać mi przepis na pierogi?" "Oj dziecko, wiesz, ja to tak na oko, na ciasto trochę tego i tamtego, farsz taki i taki, dosmakować, no przecież tyle razy widziałaś jak to robię " :D Więc(...)radą mamy zrobiłam pierogi na oko lub na tzw "czuja", jak kto woli :)) Muszę powiedzieć, że jestem zadowolona, bo ciasto dobre, nie za twarde, nie za miękkie, tylko farsz mogłam mocniej doprawić, ale jak na pierwsze spotkanie z pierogami, to myślę, że daliśmy radę :) Wyszło mi około 60-70 pierogów. Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne

Czerwona Porzeczka
Pierogi z kaszą gryczaną i kozim serem 179

Pyszne pierogi z gryczaną kaszą i serem. Nigdy wcześniej takich nie robiłam, w grupie FB Zdrowo Podjeść mignęły mi pierogi z kaszą. Ponieważ dzień wcześniej kasza gryczana była dodatkiem do obiadu i sporo jej zostało, postanowiłam wykorzystać pomysł z pierogami. Farsz jest znakomity, na prawdę warto takie pierogi zrobić. Polecam! składniki  (ok 60 szt) ciasto(...)pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 200 g sera twarogowego koziego 120 g boczku wędzonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz do podania  cebula, masło przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest

Stare Gary
pierogi ruskie 346

pierogi ruskie Pierogi ruskie - bardzo popularne u nas w Polsce, jak i na Ukrainie. Podawane są z okrasa, z podsmażonej cebulki. Na Ukrainie zawsze będzie im towarzyszyła śmietana. Mozna je na 2 dzień podsmażyć (na Ukrainie się tego nie preferuje).   Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody(...)wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaj ę  jajka. Wydaje mi się,  ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem

Kulinarnie z Polką na Kresach
Najlepsze pierogi na Wigilię 379

buraczków, który świetnie zastąpił barszcz. Do niego podałam moje ukochane pierogi - mogłabym je jeść cały rok, ale przygotowuję tylko w grudniu. Inaczej chyba straciłyby swoją magię...Tych pierogów nie pamiętam z wczesnego dzieciństwa. Wtedy moim największym przysmakiem były uszka (które nadal uwielbiam) - lepiłyśmy je z Babcią całymi godzinami przed Wigilią. Wszyscy za nimi przepadają, ilości więc musiały być(...)odpowiednie. Jednego roku Babcia, obok uszek, przygotowała pieczone pierogi. Nie pamiętam, skąd wzięła przepis, ale wiem, jaką były dla nas wszystkich niespodzianką. Nigdy jeszcze takich pierogów nie jadłam! Farsz z pieczarek i jajek zamknięty w krucho-drożdżowym cieście. Od pierwszego kęsa się w nich zakochałam - ten smak bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi Ruskie 162

cieniutki placek. Jeżeli ciasto delikatnie przykleja się do blatu/stolnicy , podsyp mąką. Bierzemy coś w kształcie koła o średnicy (8-11cm) , może to być maszynka do robienia pierogów, kubek , kufel , pucharek , szklanka itp. I dalej robimy tak jak na obrazku poniżej :Rób etapowo : 10 krążków , potem dodaj farsz i uformuj pieroga i odstaw na talerz pod ściereczką(...)umiesz palcami stworzyć jakiegoś wzorku , weź widelec i zagniataj delikatnie brzegi "widełkami" . Każdy wie jak wygląda pieróg (jak nie to patrz na zdjęcia) , i każdy na pewno stworzy coś pięknego i apetycznego ;) .6.Gdy już ulepimy te 100-120 pierogów , możemy sobie odetchnąć i  być z siebie dumnym ;) . Mnie to odpręża a Was ;) ? Nastawiamy w dużym garnku wodę

Gotuj Z Muzyką
Pierogi z Kapustą i Grzybami 156

z kapustą i grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej kapusty - nie kiszonej, która kojarzy się z kupnymi pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw.Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki:farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej(...)borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości

Słodka Strona
Pierogi z Jagodami 141

każdy Polak i zdecydowana większość z nich nie pogardzi talerzem pełnym pierożków z aromatycznymi jagodami.Pomysł na prosty, ale dość pracochłonny obiad - ...jednak efekt końcowy jest tego wart. Pierogi z Jagodami - Składniki: (ok. 60 pierogów)600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soliok. 500 g jagódcukier puderśmietana (ok. 200 g) Pierogi z Jagodami(...)rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki jagód i cukier puder (ilość według uznania). Lepimy pierogi, które następnie przekładamy na tackę oprószoną mąką.Gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.Gotowe pierogi

Słodka Strona
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 196

przecież to wcale nie jest taka trudna sprawa. Trzeba tylko wyczuć ciasto najprostszą na świecie metodą prób i błędów. Od tego czasu dość często robię i makaron, i pierogi. Każdemu, kto uważa, że nie potrafi polecam poćwiczyć - okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :)Do faszerowania pierogów(...)proporcji czy składników. To WASZ smak powinien zdecydować czy dodacie jakiś składnik, czy zamienicie go na inny.Wszystkim, którzy mówią, że nie potrafią robić pierogów życzę, aby przełamali się i udowodnili sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :)Składniki farszu:200 gramów kaszy gryczanej,1 większa cebula,3 ząbki czosnku,pół szklanki suszonych

Codzienna kuchnia niecodzienna
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I CIĄGNĄCYM SIĘ SERKIEM 123

samym przelał czarę goryczy i udowodnił, że jest do wymiany), ale mamy nadzieję, że uwierzycie nam na słowo, że zarówno smakuje, jak i wygląda to bajecznie.Zapraszamy do stołu! Pierogi ze szpinakiem stygną... Zimne co prawda też są pyszne, ale jedynie w gorących ser się ciągnie tak kusząco... SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej(...)kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)SKŁADNIKI NA FARSZ:- opakowanie świeżego, liściastego szpinaku,- serek ziarnisty,- serek 'grani',- 1,5-2 główki czosnku,- czarny pieprz,Szpinak dusimy na rozgrzanym maśle, długo odparowując. Dodajemy serek ziarnisty

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania