nadejdą Święta przychodzi czas gdy chce mi się czegoś piernikowego. To jeszcze nie pora na ten dojrzewający ani na wycinane pierniczki, można za to upiec piernikowa babeczkę, polać ją czekolada i zjeść ze smakiem.Dla tych co czasu im zawsze brakuje to również idealny wypiek świąteczny, można ją bowiem poczynić nawet w Wigilię rano. Przepis z grudniowej KUCHNI 2014.Szybki piernik babka
Dzieje kuchennej WiewióryBabka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietanąBiszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowyChlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3BitCiasto balowe Ciasto BountyCiasto cappuccino Ciasto chałwoweCiasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżkiCiasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasemCiasto drożdżowe z kruszonkąCiasto drożdżowe z owocami(...)Gargamel Ciasto kakaowe ze śliwkamiCiasto Kruszynka / NieboCiasto kubusioweCiasto mandarynkowe Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe z truskawkami Ciasto piernikowe z jabłkamiCiasto św. JakubaCiasto kruche z brzoskwiniami Ciasto kruche ze śliwkami i budyniemCiasto kruche z morelamiCiasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche
Kuchnia domowa Aniprostokąt wielkości blaszki ( używam takiej, która jest na wyposażeniu piekarnika ). Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w 180 stopniach C przez 20 minut.Upieczony blat piernikowy, przekroić na trzy równe części. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Piernikowe blaty przełożyć powidłami śliwkowymi.Czekoladę rozpuścić, dodając olej roślinny, w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać piernik.Wierz piernika można udekorować bakaliami
kolorowotorcikoworazu endorfiny szaleją we krwi!Sposób na udany dzień, podaje niezawodny przepis:A. włącz na cały regulator: lepiej?B. włącz ekspres, zrób espresso, spień mleko, dodaj syrop karmelowy lub piernikowy jeszcze lepiej?C. usiądź w fotelu, zamknij oczy i rozkoszuj się chwiląrozkosznie?D. gotowa na pierniczenie? ;-D Zapraszam!SKŁADNIKI:- 6 łyżek miodu- 200 g cukru brązowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia- 250 g margaryny- 2 jajka- 650 g mąki pszennej- 2 łyżki syropu piernikowego- opakowanie przyprawy do pierniczkówW rondelku stop margarynę, dodaj cukier i przyprawy. Wystudź masę. W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia.Dodaj masę z rondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź w lodówce przez godzinę. Rozwałkuj na cienki plaster wykrój
SMYKWKUCHNIMenu ŚwiątecznePieczywoBułeczki żytnieChlebek pszenno-żytniCiasteczkaCiasteczka miodowe z żurawinąKruidnoten - Holenderskie pierniczkiKruche z żurawinąCiastaSzarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniemPani WalewskaMakowiec drożdżowyPiernik przekładany powidłamiCzarny OrfeuszSernik na piernikowym spodzieSernik bajecznyTorcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczneMałe co niecoTrufelki z żurawinąKuleczki z makiemŚnieżna morelkaŚliwka w trufli z biaej czekoladyCukiereczki na choinkęŚliwka w czekoladzie z trufląMichałki - cukiereczki z orzechamiŻurawinkiTortyTort z żurawinąŚwiąteczny przekładaniecTort cytrynowyNapojeGorąca czekolada
Moje pyszne gotowanieelementy na mniejsze i większe. Najpierw upiec większe a na końcu mniejsze, którym zdecydowanie można skrócić czas pieczenia do 7-8 minut, aby się nie przypaliły i zachowały ładny piernikowy kolor. Wystudzić. Przygotować lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier(...)dobrze nam zastygnie możemy brać się za dekorację białym lukrem (fot.4). Teraz już wszystko zależy od naszej koncepcji i pomysłowości. Wierzę, że każdy wykonany domek wniesie wiele radości i piernikowego aromatu do Waszych domów :) Dla ułatwienia pracy, szablon takiego domku jak zamieszczony powyżej umieszczam do pobrania tutaj
Świat CiastaSkładniki na piernikowy spód:2 jajka140 g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego130 g mąki pszennej70 g zmielonych orzechów włoskich1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia70 g masła50 ml wody1 płaska łyżeczka cynamonuniewielka ilość pokruszonych biszkoptów do obsypania formy do ciastaniewielka ilość rozpuszczonej margaryny do wysmarowania formyMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego160 g cukru2 opakowania cukru wanilinowego3 jajka2 łyżki (ok. 60 g) maki(...)jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które najprawdopodobniej zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Nie jest zbyt słodkie, a zawarta w nim mieszanina smaków doskonale się nawzajem równoważy.Najpierw należy przygotować piernikowy spód. W tym celu należy: jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Formę o wymiarach 35 x 24 cm (lub okrągłą o średnicy 30 cm) posmarować niewielką
Świat Ciastatrzcinowy, szklanka- miód, 5-6 łyżek- jajka, 2- mąka chlebowa bezglutenowa, 1 szklanka- mąka chlebowa razowa bezglutenowa, 1 szklanka- Piwo Książęce chlebowo miodowe - butelka, redukujemy do 1 szklanki- przyprawa piernikowa domowa, 4-5 łyżek- gorąca czekolada korzenna, 2-3 łyżki/MASA - KREMmiodowo pomarańczowa z piwa książęcego miodowo chlebowego:- butelka piwa Książęce chlebowo miodowe- mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki- mąka(...)grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy do wrzenia, w drugiej szklance piwa rozrabiamy mąkę z cukrem trzcinowym. Gotujemy
Wypisz Wymalujłyżki miodu- 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru (dałam 120g mielonego ksylitolu)- 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżka masła (dałam 30g- 2 łyżki)- 8-10g przyprawy piernikowej (dałam Kotanyi, ma bardzo intensywny smak)- 1 średnie jajko- 1/3 szklanki letniego mleka (dałam 82g)- 3/4 płaskiej łyżeczki cynamonu (nie trzeba)Dodatkowo:- 1 jajko do posmarowania pierniczków- dowolne ozdoby i lukier(...)kilka kropli olejku migdałowego i trochę słodkiej kremówki lub wody.Wykonanie:W kubeczku podgrzać mleko z masłem i miodem. Mieszać do rozpuszczenia, odstawić.Do misy miksera odważyć mąkę, dodać przyprawę piernikową, sodę i mielony ksylitol (gdy mamy w kryształach najlepiej roztopić go razem z mlekiem), jajko i wymieszać. Wlać mleko z masłem i miodem i dokładnie zamieszać najlepiej używając haka. Ciasto
Smaczne Zdrowepostoją do świąt na pewno ;)Składniki:125 gramów margaryny,2 jajka,150 gramów cukru,cukier waniliowy,1 i 1/2 łyżeczki amoniaku,1/2 kg mąki,1/2 szklanki mleka,przyprawa piernikowa - opcjonalnie,barwniki spożywcze - opcjonalnie.W lekko ciepłym mleku rozprowadzić amoniak. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać mąkę i mleko z amoniakiem. Zagnieść wszystko na gładkie ciasto(...)części ciasta dodałam sporą łyżkę przyprawy piernikowej i dokładnie zagniotłam. Tak samo postąpiłam z dodawaniem barwników: dolewałam po kilka kropli i zagniatałam aż ciasto nabrało jednolitej barwy. Użyłam barwnika zielonego i żółtego.Odstawić do lodówki na minimum pół godziny - czym dłużej tym lepiej.Zimne ciasto dzielić na kawałki i rozwałkowywać na ulubioną grubość. Ja część ciasta rozwałkowałam na grubość
Codzienna kuchnia niecodziennanadciągają przyprawa do piernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą i aby nie było tak słodko dodane moc chili. Myślę(...)połączenie w sam raz na taki okres co jest przed nami.Czas przygotowania ok 50 min po zamarynowaniu mięsa.SKŁADNIKI :- żeberka ok 1kg- sól morska- pieprz świeżo zmielony- przyprawa korzenno- piernikowa 2 łyżki (pisałam o niej tu)- papryka chili 2szt- cukier brązowy 2szt- oliwa- ocet balsamiczny ok 50ml SKŁADNIKI DO SOSU:- wino czerwone wytrawne 250ml- miód 3 łyżki- cebula szalotka 2szt
Basia w kuchniciasto nie jest już mokre. Po upieczeniu wyjmij piernik z foremki odstaw do wystygnięcia.Tak samo (krok 6 i 7) postąp z pozostałymi częścioma ciasta. Ostudzone blaty ciasta piernikowego przełóż papierem do pieczenia, zawiń w folię aluminiową, obciąż deską do chleba i odstaw na 2-3 dni.Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim(...)szerokim nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi.Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej będzie, jeśli dasz piernikowi 1 dzień więcej, aby powidła trochę wsiąkły w ciasto. Ciasto gotowe do dojrzewania. Pkt 3.Miesiąc później. Część ciasta w formie, gotowe do pieczenia. Pkt 6.Pierwsza warstwa piernika upieczona.Ciasto wyrównane
Grahamka, weka i kajzerkanocy.SKŁADNIKI:/Na Piernik bezglutenowy:- kostka masła- szklanka brązowego cukru- 5 łyżek miodu naturalnego- słoik powidła śliwkowego (100 ml) własnej roboty- Pół opakowania cynamonu- 3/4 opakowania przyprawy piernikowej- gorąca czekolada "Nastrojowy Wieczór" (Skworcu) - 5 łyżek- cykoria instant 3 łyżki- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- szklanka mleka- 2 jajka- 2 szklanki mąki bezglutenowej razowej/Pigwowa nutka:- Pigwy dwie, spore,- cukier(...)układamy na papierze kuchennym by obciekły.2. Przygotowanie Piernika Bezglutenowego:W dużym garnku, na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cały czas mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni
Wypisz Wymalujogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nam nie przywarło. Powidła smażymy do czasu uzyskania gęstej konsystencji - blendujemy i od razu ciepłe powidła wykładamy na wystudzony pierwszy placek piernikowy, na niego kładziemy drugi placek i obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach(...)dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę. Po tym czasie ją wyjmujemy, dodajemy 2 łyżki spirytusu i dokładnie mieszamy. Masę orzechową wykładamy na drugi blat piernikowy i przykrywamy trzecim (można warstwę orzechową delikatnie posmarować powidłami, aby mieć pewność, że warstwy się złączą). Ponownie obciążamy całość deską i odstawiamy na 2 godz. Całość zwijamy w folię
charlotte gotuje