Dobry wieczór!Zapas mojej przyprawy piernikowej jeszcze się nie skończył, chociaż Święta już dawno za nami, dlatego dziś przedstawiam Wam piernikową owsiankę, która mi bardzo smakowała. Zainspirowałam się przepisem, który znalazłam u Madame Edith.Przy okazji zapraszam Was też do wypełnienia ankiety o zdrowym odżywianiu i trybie życia,jeśli znajdziecie chwilę czasu i chęci. Po pewnym czasie stworzę na blogu
Chocolate Stop Temptingnadejdą Święta przychodzi czas gdy chce mi się czegoś piernikowego. To jeszcze nie pora na ten dojrzewający ani na wycinane pierniczki, można za to upiec piernikowa babeczkę, polać ją czekolada i zjeść ze smakiem.Dla tych co czasu im zawsze brakuje to również idealny wypiek świąteczny, można ją bowiem poczynić nawet w Wigilię rano. Przepis z grudniowej KUCHNI 2014.Szybki piernik babka
Dzieje kuchennej WiewióryBabka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietanąBiszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowyChlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3BitCiasto balowe Ciasto BountyCiasto cappuccino Ciasto chałwoweCiasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżkiCiasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasemCiasto drożdżowe z kruszonkąCiasto drożdżowe z owocami(...)Gargamel Ciasto kakaowe ze śliwkamiCiasto Kruszynka / NieboCiasto kubusioweCiasto mandarynkowe Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe z truskawkami Ciasto piernikowe z jabłkamiCiasto św. JakubaCiasto kruche z brzoskwiniami Ciasto kruche ze śliwkami i budyniemCiasto kruche z morelamiCiasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche
Kuchnia domowa Aniprostokąt wielkości blaszki ( używam takiej, która jest na wyposażeniu piekarnika ). Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w 180 stopniach C przez 20 minut.Upieczony blat piernikowy, przekroić na trzy równe części. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Piernikowe blaty przełożyć powidłami śliwkowymi.Czekoladę rozpuścić, dodając olej roślinny, w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać piernik.Wierz piernika można udekorować bakaliami
kolorowotorcikoworazu endorfiny szaleją we krwi!Sposób na udany dzień, podaje niezawodny przepis:A. włącz na cały regulator: lepiej?B. włącz ekspres, zrób espresso, spień mleko, dodaj syrop karmelowy lub piernikowy jeszcze lepiej?C. usiądź w fotelu, zamknij oczy i rozkoszuj się chwiląrozkosznie?D. gotowa na pierniczenie? ;-D Zapraszam!SKŁADNIKI:- 6 łyżek miodu- 200 g cukru brązowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia- 250 g margaryny- 2 jajka- 650 g mąki pszennej- 2 łyżki syropu piernikowego- opakowanie przyprawy do pierniczkówW rondelku stop margarynę, dodaj cukier i przyprawy. Wystudź masę. W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia.Dodaj masę z rondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź w lodówce przez godzinę. Rozwałkuj na cienki plaster wykrój
SMYKWKUCHNIMenu ŚwiątecznePieczywoBułeczki żytnieChlebek pszenno-żytniCiasteczkaCiasteczka miodowe z żurawinąKruidnoten - Holenderskie pierniczkiKruche z żurawinąCiastaSzarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniemPani WalewskaMakowiec drożdżowyPiernik przekładany powidłamiCzarny OrfeuszSernik na piernikowym spodzieSernik bajecznyTorcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczneMałe co niecoTrufelki z żurawinąKuleczki z makiemŚnieżna morelkaŚliwka w trufli z biaej czekoladyCukiereczki na choinkęŚliwka w czekoladzie z trufląMichałki - cukiereczki z orzechamiŻurawinkiTortyTort z żurawinąŚwiąteczny przekładaniecTort cytrynowyNapojeGorąca czekolada
Moje pyszne gotowanieelementy na mniejsze i większe. Najpierw upiec większe a na końcu mniejsze, którym zdecydowanie można skrócić czas pieczenia do 7-8 minut, aby się nie przypaliły i zachowały ładny piernikowy kolor. Wystudzić. Przygotować lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier(...)dobrze nam zastygnie możemy brać się za dekorację białym lukrem (fot.4). Teraz już wszystko zależy od naszej koncepcji i pomysłowości. Wierzę, że każdy wykonany domek wniesie wiele radości i piernikowego aromatu do Waszych domów :) Dla ułatwienia pracy, szablon takiego domku jak zamieszczony powyżej umieszczam do pobrania tutaj
Świat CiastaSkładniki na piernikowy spód:2 jajka140 g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego130 g mąki pszennej70 g zmielonych orzechów włoskich1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia70 g masła50 ml wody1 płaska łyżeczka cynamonuniewielka ilość pokruszonych biszkoptów do obsypania formy do ciastaniewielka ilość rozpuszczonej margaryny do wysmarowania formyMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego160 g cukru2 opakowania cukru wanilinowego3 jajka2 łyżki (ok. 60 g) maki(...)jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które najprawdopodobniej zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Nie jest zbyt słodkie, a zawarta w nim mieszanina smaków doskonale się nawzajem równoważy.Najpierw należy przygotować piernikowy spód. W tym celu należy: jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Formę o wymiarach 35 x 24 cm (lub okrągłą o średnicy 30 cm) posmarować niewielką
Świat Ciastatrzcinowy, szklanka- miód, 5-6 łyżek- jajka, 2- mąka chlebowa bezglutenowa, 1 szklanka- mąka chlebowa razowa bezglutenowa, 1 szklanka- Piwo Książęce chlebowo miodowe - butelka, redukujemy do 1 szklanki- przyprawa piernikowa domowa, 4-5 łyżek- gorąca czekolada korzenna, 2-3 łyżki/MASA - KREMmiodowo pomarańczowa z piwa książęcego miodowo chlebowego:- butelka piwa Książęce chlebowo miodowe- mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki- mąka(...)grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy do wrzenia, w drugiej szklance piwa rozrabiamy mąkę z cukrem trzcinowym. Gotujemy
Wypisz Wymalujłyżki miodu- 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru (dałam 120g mielonego ksylitolu)- 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżka masła (dałam 30g- 2 łyżki)- 8-10g przyprawy piernikowej (dałam Kotanyi, ma bardzo intensywny smak)- 1 średnie jajko- 1/3 szklanki letniego mleka (dałam 82g)- 3/4 płaskiej łyżeczki cynamonu (nie trzeba)Dodatkowo:- 1 jajko do posmarowania pierniczków- dowolne ozdoby i lukier(...)kilka kropli olejku migdałowego i trochę słodkiej kremówki lub wody.Wykonanie:W kubeczku podgrzać mleko z masłem i miodem. Mieszać do rozpuszczenia, odstawić.Do misy miksera odważyć mąkę, dodać przyprawę piernikową, sodę i mielony ksylitol (gdy mamy w kryształach najlepiej roztopić go razem z mlekiem), jajko i wymieszać. Wlać mleko z masłem i miodem i dokładnie zamieszać najlepiej używając haka. Ciasto
Smaczne Zdrowepostoją do świąt na pewno ;)Składniki:125 gramów margaryny,2 jajka,150 gramów cukru,cukier waniliowy,1 i 1/2 łyżeczki amoniaku,1/2 kg mąki,1/2 szklanki mleka,przyprawa piernikowa - opcjonalnie,barwniki spożywcze - opcjonalnie.W lekko ciepłym mleku rozprowadzić amoniak. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać mąkę i mleko z amoniakiem. Zagnieść wszystko na gładkie ciasto(...)części ciasta dodałam sporą łyżkę przyprawy piernikowej i dokładnie zagniotłam. Tak samo postąpiłam z dodawaniem barwników: dolewałam po kilka kropli i zagniatałam aż ciasto nabrało jednolitej barwy. Użyłam barwnika zielonego i żółtego.Odstawić do lodówki na minimum pół godziny - czym dłużej tym lepiej.Zimne ciasto dzielić na kawałki i rozwałkowywać na ulubioną grubość. Ja część ciasta rozwałkowałam na grubość
Codzienna kuchnia niecodziennanadciągają przyprawa do piernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą i aby nie było tak słodko dodane moc chili. Myślę(...)połączenie w sam raz na taki okres co jest przed nami.Czas przygotowania ok 50 min po zamarynowaniu mięsa.SKŁADNIKI :- żeberka ok 1kg- sól morska- pieprz świeżo zmielony- przyprawa korzenno- piernikowa 2 łyżki (pisałam o niej tu)- papryka chili 2szt- cukier brązowy 2szt- oliwa- ocet balsamiczny ok 50ml SKŁADNIKI DO SOSU:- wino czerwone wytrawne 250ml- miód 3 łyżki- cebula szalotka 2szt
Basia w kuchniciasto nie jest już mokre. Po upieczeniu wyjmij piernik z foremki odstaw do wystygnięcia.Tak samo (krok 6 i 7) postąp z pozostałymi częścioma ciasta. Ostudzone blaty ciasta piernikowego przełóż papierem do pieczenia, zawiń w folię aluminiową, obciąż deską do chleba i odstaw na 2-3 dni.Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim(...)szerokim nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi.Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej będzie, jeśli dasz piernikowi 1 dzień więcej, aby powidła trochę wsiąkły w ciasto. Ciasto gotowe do dojrzewania. Pkt 3.Miesiąc później. Część ciasta w formie, gotowe do pieczenia. Pkt 6.Pierwsza warstwa piernika upieczona.Ciasto wyrównane
Grahamka, weka i kajzerkanocy.SKŁADNIKI:/Na Piernik bezglutenowy:- kostka masła- szklanka brązowego cukru- 5 łyżek miodu naturalnego- słoik powidła śliwkowego (100 ml) własnej roboty- Pół opakowania cynamonu- 3/4 opakowania przyprawy piernikowej- gorąca czekolada "Nastrojowy Wieczór" (Skworcu) - 5 łyżek- cykoria instant 3 łyżki- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- szklanka mleka- 2 jajka- 2 szklanki mąki bezglutenowej razowej/Pigwowa nutka:- Pigwy dwie, spore,- cukier(...)układamy na papierze kuchennym by obciekły.2. Przygotowanie Piernika Bezglutenowego:W dużym garnku, na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cały czas mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni
Wypisz Wymaluj