naprawdę smaczne i do tego aromatyczne, lekkie ciasto, które mimo że na samych białkach, nie jest suche i świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty. Spróbujcie koniecznie :) Piernikowe ciasto na białkach bez cukru 5 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
FitKotnajlepsze i najsłodsze pomarańcze będą dostępne na straganach już niedługo, ale już teraz można je dodać do pomarańczowych babeczek z czekoladą. To takie preludium do piernikowych i orzechowych zapachów w kuchni, do których powoli już się przygotowujemy. Te babeczki można wziąć do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, doskonale się też zamrażają :) Babeczki czekoladowo - pomarańczowe
Posadzone i zjedzoneodtąd świeciły triumfy na bardzo wielu moich zdjęciach.Moje stare deski, jak każde tło, ma dwie strony, więc tę brzydszą, spodnią stronę pomalowałam na zimną zieleń. Ful Madames / Biscotti piernikowe 2. Moja kolejna zdobycz to baaardzo poniszczone deski . Również wypatrzone w trawie - chyba po prostu ktoś je tam porzucił. Myślę, że to fragment palety, ale pewności nie mam. Deski
Chilli Czosnek i OliwaPieczony łosoś w posypce z curry Najlepsze śledzie z cebulą Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z ananasem Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka z paluszków krabowych Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Palmiery z cynamonem
Codziennik Kuchennypieczonych buraczków Sałatka jajeczna z twarogiem Zimne sosy: Majonez domowy Sos chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem Ciasto z owocami Smacznego
Codziennik KuchennyKarp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;) Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski. Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować
Codziennik KuchennyKarp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku. Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz
Codziennik KuchennyPyszne i zdrowe muffinki z dodatkiem jabłek i rodzynek z piernikową nutą. Będą smakowały niejednemu łasuchowi :) Składniki: 2 małe jabłka 1 szklanka rodzynek 1,5 szklanka mąki pszennej 1 szklanka otrąb pszennych prażonych 3 białka 2 łyżki płynnego miodu 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na Ciasteczkowych Papierachodrobina przyprawy do piernika ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Z jabłka odkrawamy daszek.Wydrążamy jabłko.Żurawinę i rodzynki moczymy w wodzie lub w wódce.Wlewamy do wydrążonego jabłka połowę miodu i wkładamy owoce.Posypujemy przyprawą piernikową i zalewamy resztą miodu.Pieczemy w 180st.Do miękkości.Ja piekłam w oto takim naczynku , które najpierw trzeba dobrze namoczyć wodą ,tros,kę jej wlać i zapiekać jabluszka.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzez takie łączenie ulubionych i sprawdzonych przepisów można uzyskać naprawdę cuda :) Ja połączyłam słodką masę kajmakową z trochę mniej słodką masą budyniową, którymi przełożyłam kakaowe ciasto z nutą piernikową. Brzmi nieźle a jeszcze lepiej smakuje :). Zapraszam do przetestowania. Składniki na ciasto : 2 szkl mąki 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju (u mnie rzepakowy) cukier
Banana SmilesTrufle piernikowe z powidłami śliwkowymi Składniki: Piernik świąteczny – to co zostało ;) Powidła śliwkowe – 3-4 łyżki (w zależności od ilości piernika) Orzechy włoskie zmielone – ½ szklanki Orzechy włoskie posiekane – 4 łyżki Skórka pomarańczowa – 2 łyżki Gorzka czekolada – ½ tabliczki Wykonanie: Pozostałości piernika miksujemy lub drobno kruszymy. Dodajemy do niego posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i powidła śliwkowe. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Kuchnia Bon Appetittrochę ich było, ale jestem bardzo zadowolona. :-) A jutro...pieczenie, i pitraszenie świąteczne :-) Życzę Wam udanych wypieków, mam nadzieję, że korzystacie również z moich przepisów :-) a teraz troszkę piernikowych foteczek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugoździki, imbir … organizm sam się o nie dopomina. Dzisiejsze ciasto korzenne jest tym właśnie, czego mi potrzeba o tej porze roku. Wspaniale jest zacząć dzień od kawy z przyprawą piernikową i ciasta korzennego, koniecznie posmarowanego nutellą. To ciasto typu babkowego i jest pyszne samo w sobie, lecz gdy posmarujemy kawałek tego ciasta kremem czekoladowym, dżemem, twarożkiem lub bitą śmietaną, szybuje
Posadzone i zjedzonewielkim smakiem obchodziliśmy Święto Toruńskiego Piernika i z ręką na piernikowym sercu możemy powiedzieć, że była to najlepiej przyprawiona impreza w Polsce! Artykuł RELACJA: ŚWIĘTO TORUŃSKIEGO PIERNIKA 2016 pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE