Sezon piernikowy w pełni, trzy partie upieczone, czekają na polukrowanie. Bardzo zasmakowały moim domownikom, więc postanowiłam upiec coś innego, jednak z pierniczkowym tematem ściśle związane, czyli ciasteczka. Chrupkie na zewnątrz, delikatnie miękkie w środku, mocno korzenne i pyszne! Idealne dla tych, którzy prawdziwe pierniczki przechowują na święta, a już teraz chcę się cieszyć ich smakiem. Składniki: (na dwie blachy ciasteczek
Cakes By KejtTeraz można wykrawać małymi foremkami okienka, wzorki, drzwi – nie polecam bo pienik w tym miejscu się będzie łamać. Wycinamy z umiarem, otworów nie może być za dużo bo piernikowe ściany będę podatne na złamania. Otwory nie powinny być blisko krawędzi, bo ściana się połamie. Dziurki na tasiemki robimy w odległości około 1-1,5 cm od zewnętrznych krawędzi
moj przepis nawmieszać do masy serowej. Masę serową delikatnie przełożyć na masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. Piec 1 godzinę, po godzinie sernik wyjąć, posypać pozostałą częścią ciasta piernikowego (1/4), wstawić do piekarnika na 5 min, w 175 st. Po tym czasie piekarnik lekko uchylić i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu sernik wstawić do lodówki, najlepiej
moj przepis namojprzepisna.pl | Zatapiane rogaliki. Jako, że mam w domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie
moj przepis nalukrem cytrynowym równoważący słodycz miodu, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. Świąteczne pierniczki – Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje dzieciaczki przyszły ze szkoły i zachciało im się ciasta , cóż musiałam wymyślić coś na szybko :) Upiekłam kakaowy biszkopt z nutką piernikową , kremem czekoladowym i wiśniami . Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku oraz Oleju kokosowego ze Skworcu . Ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerzyków :) Zapraszam :) Składniki na ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki Tradycyjnej
Sama słodycz i szczypta chiliWylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym o 165 stopni piekarniku przez około 45 minut do suchego patyczka. Powidła śliwkowe podgrzewamy przez 5 minut mieszając by nie przywarły. Zimne piernikowe ciasto przekrajemy na pół, smarujemy powidłami, przykrywamy drugą częścią i smarujemy boki i wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by powidła zastygły. Przygotowujemy polewę. Śmietanę podgrzewamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapiekany piernikowy budyń z kaszy jaglanej (Śniadanie jednoosobowe) Składniki: 60g kaszy jaglanej (około 1 i 1/3 szklanki wody do ugotowania kaszy) duży banan jajko (żółtko i białko osobno) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina słodzika albo cukru lub miodu Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą
Moja MichaDelikatny biszkopt miodowo-piernikowy, z kremem grysikowym SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajka ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka przyprawy do piernika łyżka płynnego miodu Krem grysikowy 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 12 dag cukru 20 dag masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy SPOSÓB . PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka
RAROSSAGdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się pod ciężarem ogromnego wyboru pierniczków, które niewiele mają już wspólnego z tą piękną tradycją. Dlatego raz w roku
Ratunku obiadrozgrzewającą kawę z jej dodatkiem. I choć dynia może wydawać się mało kawowym dodatkiem, zapewniam Was, że kawa przygotowana z dyniowo-korzennym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Muszę przyznać, że absolutnie mnie uwiodła. Jeśli lubicie dynię, pierniki, kawę i eksperymenty- koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gorąco polecam! Składniki: Syrop dyniowo-korzenny 250 ml wody 100 g cukru
Smakowity Blog KulinarnyŚwiat! ♥ Wczoraj znów spadł śnieg...Powoli zaczynam czuć Świąteczny klimat :3 Teraz idę przejąć kontrolę nad kuchnią, bo Tata wczoraj przytaskał do domu całe pudło jabłek - robię więc tartę piernikową i dżem! :) Bo po co się uczyć, skoro można buszować w kuchni
breakfast of dreamsokazało się ,że trzeba w poszukiwaniach być wytrwałym , a znajdzie się to czego się szuka.Donoszę więc wszem i wobec , że takowoż znalazłam , a są nim przepyszne ciastka piernikowe Kujawskie , które już na drugi dzień zaczynają miękknąć.W pierwszy dzień są tak twarde , że można zęby połamać ,ale drugi ,trzeci dzień zaczynają cudownie wydobywać swój korzenny aromat i z każdym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigarnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, dodajemy płatki owsiane górkie, nasiona chia, przyprawę do piernika i miód, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia owsianki (ciągle mieszając). Ciepłą piernikową owsiankę przekładamy do miseczki. Na wierzch owsianki układamy żurawinowe kulki RAW, mandarynkę oraz suszoną żurawinę. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiPodobno nie dość, że nie zabija, to jeszcze jest pyszne. I jest to opinia niejednego blogera, który piernik już robił i konsumował. W tym roku postanowiłam więc podjąć to piernikowe wyzwanie :) Dowiedziałam się, że ciasto najlepiej jest zagnieść na 4-5 tygodni przed świętami, (ale podobno wychodzi równie dobrze przygotowane nawet na 2 tygodnie przed) a upiec
Zawsze głodna!