minut do piekarnika, by ciasto się lekko zrumieniło. Na nadzienie dyniowe 300 g pure dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy
KUCHARNIAtruflami z tej strony / ROLADA Z PIERNIKA 350 g mąki 150 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła 2 łyżki miodu przyprawa piernikowa 1 słoik powideł 1 szklanka drobno pokrojonych bakalii 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 żółtko do posmarowania Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, 2 jajek, masła, miodu i przypraw
KUCHARNIAimbiru /zastąpiłam krojonym w dość duże kawałki kandyzowanym imbirem/ 1/2 filiżanki maślanki 1 i 3/4 filiżanki mąki 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 1 i 3/4 filiżanki obranych i pokrojonych w drobne kawałki jabłek Foremki do mini-keksówek natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masą. Dodać
KUCHARNIApysznej pulli , jaką upiekłam. Nie dlatego, że jestem taka niecierpliwa, ale dlatego, że nie cierpię rodzynek, a w cieście są już absolutnie nie do zaakceptowania. Odliczam więc dni piernikowym kalendarzem, a smak Świąt przywołuję pyszną fińską chałką kardamonową. Pulla wypiekana jest tradycyjnie w Finlandii w okresie przedświątecznym i różni się od typowej chałki dodatkiem sporej ilości kardamonu, za którym przepadam
KUCHARNIAmagia została w nas na długo! * Na zdjęciach występują - moje ukochane całuski bezowe (z części masy wycisnęłam i upiekłam świąteczne kształty - gwiazdki i choinki) - przepis tu - klik. Piernikowy ludek i pozostałe postaci są autorstwa mojego Synka i zostały upieczone według tych przepisów - klik , klik
KUCHARNIAradości. Co robiłyśmy? 1. Dropsy żurawinowe i syrop żurawinowy / Granolę czekoladową* 2. Konfiturę z pomarańczy, cebuli i chili - do serów 3. Syrop cytrynowo-waniliowy do herbaty / Syrop piernikowy* 4. Czekoladowo-bananową konfiturę z kardamonem 5. Czekoladowy makaron tagliatelle 6. Trufle daktylowo- pomarańczowe 7. Sól smakową cytrusową / cytrusowo-rozmarynową * 8. Gorącą czekoladę na patyku 9. Krakersy z solą morską
KUCHARNIAJest. Wszystko na miejscu zostaje :) W domu pachnie niesamowicie!! :))) Zapach wspaniale się rozchodzi i zaprasza. A zaprasza na bardzo wilgotne, delikatniutkie ciacho o korzennym posmaku. Coś jak "piernikowa chmurka" nam powstaje. Chmurka z niespodziankami bo ciacho w zasadzie w 95% składa się z niespodzianek. I tu wychodzi jak mocno naszpikowane było owocami, orzechami, czekoladą. Nie jest za słodkie
Wypisz Wymalujparzeniem w kubku. Rozpuszczalnych kaw w ogóle nie piję, bo uważam, że to substytuty nafaszerowane chemią. Popołudniowa kawa bardzo często dosmaczana jest na przykład własnoręcznie przygotowanym syropem piernikowym, szczyptą gorzkiego kakao czy odrobiną cynamonu. Do kawy musi być jakieś ciacho i wiecie co? w nosie mam to, że "idzie mi w biodra" ;) Dużo czytam, właściwie
Codzienna kuchnia niecodziennaautorka: Zapach Apetytu | blog: Zapach Apetytu Śniadanie z dzieckiem: owsianko- jaglanka z persymoną autorka: moja.owsianka | blog: moja-owsianka.blog.pl Jak śniadanie to owsianka autorka: aga34 | blog: All roads lead to kitchen Piernikowa owsianka autorka: anna.dwojaczna | blog: Bistro Patio 161. Pierniczkowa niespodzianka. autorka: Ida | blog: poranny-oddech.blogspot.com/ Mocna. Nocna. Wstrząśnięta. Niezmieszana. autorka: bastalena | blog: bastalena Owsiankowanie #3 Pieczone jabłka z płatkami owsianymi, pomarańczą
Chocolate Stop Temptingróżnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest składnikiem przyprawy piernikowej. Goździki są pomocne przy leczeniu infekcji oraz zapalenia, koją nerwy , a nawet przedłużają młodość . Regulują także pracę układu trawiennego. Imbir , najlepiej
Życie na widelcuPozwólcie, że dzisiaj na chwile porzucę korzenno-piernikowe klimaty. Przed świętami miałam ochotę na coś lekkiego i aromatycznego, coś co zaspokoi moją ochotę na słodycze i pozwoli na chwilę oderwać się od świątecznych przygotowań. Wybrałam połączenie aromatycznej kawy, likieru kokosowego i kakao. Po pierwszym kęsie byłam w niebie... Muffiny kawowo-kakaowe 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru
Zapiski Młodej ŻonyShot bananowo czekoladowy Shot kawowy z bitą śmietaną Pomarańczowe zauroczenie Lemoniada truskawkowa Niebieski shot Wzburzony ocean shot Zielono mi - shot Pomarańczowy shot Likier piernikowy Sok z czarnego bzu Smoothie arbuzowe z limonką Mrożona herbata melon mint Smoothie brzoskwiniowo borówkowe Herbata miętowo cytrynowa
Ala piecze i gotujetruskawkami Tort makowo kawowy Tort makowo kokosowy Tort czekoladowy z śliwkami Tort pavlowa z truskawkami Tort śmietankowo jabłkowy Tort orzechowo kokosowy Tort śmietankowy z brzoskwiniami Tort schwarcwaldzki Tort piernikowy Tort czekoladowy z truskawkami Tort tiramisu Tort miodownik Warstwowy torcik na zimno
Ala piecze i gotujewino - przepis na nie znajdziecie na dole. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 700 ml czerwonego wina wytrawnego 1 pomarańcza 1 jabłko 4 goździki szczypta imbiru 2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Jabłko i pomarańczę obieramy. Jabłko kroimy w drobną kostkę, a pomarańczę filetujemy. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku, mieszamy i wstawiamy na mały
My Culinary Artwiększą prostokątną o wymiarach 33 cm x 23 cm W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę, mleko
Kuchcik gotuje