wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową. Czytaj więcej
Ana Mari's worldczekają na lukrowanie, a nie ukrywam, że w tym roku mam zamiar się do tego solidnie przyłożyć. Z tego samego przepisu zamierzam również wypiec ścianki i dach do piernikowych domków.Czytaj więcej
bistro mamaJuż drugi miałam przyjemność poprowadzić część warsztatów w Kafce.Tym razem gościnnie, bo gospodarzem, a raczej gospodynią, całego zamieszania była wróżka Marta.A skoro Święto Pluszowego Misia, to słodkich piernikowych misiów nie mogło zabraknąć.Czytaj więcej
bistro mamawłaśnie. Nam cynamon kojarzy się bardziej z czasem jesienno-zimowym, kiedy więc bułeczki siedziały w piekarniku, a w domu zaczął roznosić się cudny aromat, pomyślałam, że powoli zbliża się piernikowe szaleństwo. Czytaj więcej
bistro mamaświątecznych, aby były już gotowe na przyszły rok, tak więc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych!Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować?Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćDzień bez dobrej kawy jest dniem straconym, też tak myślicie?Uwielbiam kawę, chyba w każdej postaci, ostatnim czasem jestem fanką syropów do kawy o smaku karmelowym, toffi, piernikowym i orzecha laskowego z sieci Starbucks. Odrobina dodana do kawy nadaje obłędnego smaku. Jeśli miałabym się rozgadywać, a raczej rozpisywać na temat samej kawy to testuje różne, nie ukrywam, że najlepiej smakowała
SMYKWKUCHNIspotkania z przyjaciółmi przy ciepłej korzennej herbacie. Tak, lubię grudzień, a najbardziej to co jest z nim związane. Nie wyobrażam sobie zimowych wypieków bez dodatku cynamonu lub mieszanki przypraw piernikowych. Przygotowałam ostatnio zimową szarlotkę, która stała się moim ulubionym przepisem na to ciasto. Może też wypróbujecie? Ja polecam :) " Składniki na spód:2 żółtkajajko3/4 szklanki miałkiego cukru 4 łyżeczki
Słodkie Przyjemnościwaniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej. Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukruMasa biszkoptowa:2 jajkapół szklanki cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 łyżki mleka80 g mąki pszennejdodatkowo:szklanka świeżej żurawiny wielkoowocowejcukier puder
Słodkie Przyjemnościdojrzewało sobie prawie 6 tygodni stojąc w dużej misie, na balkonie bo zima w tym roku łaskawa i bez mrozu aż do świąt. Na 5 dni przed świętami upiekłam piernikowe blaty, przełożyłam powidłami i zostawiłam na 4 dni żeby dobrze zmiękły. Później tylko pokroiłam na mniejsze porcje, posmarowałam czekoladową polewą i przybrałam. W sumie niedużo przy tym pierniku roboty
Smaczna PyzaBożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych15 dag cukru pudru30 dag masła2 jajka2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa
Czerwień i błękitpierniczki, to jeszcze nasze własne, tradycyjne i regionalne. I takie fikuśne...Tradycja pieczenia fefernusków kociewskich kojarzy się wszystkim kociewiakom z domem rodzinnym i ze świętami Bożego Narodzenia. Ciasto piernikowe, z którego robi się fefernuski, już dwa tygodnie przed świętami stało dawniej na strychu i dojrzewało. W latach 60. i 70. rodowita kociewianka Waldburga Jaruszewska (gospodyni księdza proboszcza w Lignowach Szlacheckich
Grahamka, weka i kajzerkapłatkami owsianymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.W dość sporym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż masa się połączy. Następnie dodajemy miód, powidła, przyprawę piernikową i cynamon. Chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy ( w tym czasie możemy roztrzepać jajka, które będą za chwilę potrzebne) i dodajemy sodę, Inkę, mleko i jaja. Szybko
Gotowanie to kochaniepralinek kupiłam ponad rok temu, patrzyłam na nie, przekładałam je z kąta w kąt i nic z nimi nie robiłam. Aż przyszła na nie pora, a to za sprawą piernikowych bajaderek, które przygotowałam na Sylwestra. Ponieważ bajaderki były obtaczane w kuwerturze i zostało mi jej trochę, postanowiłam kuć żelazo póki gorące i zrobić domowe praliny. Przyszła więc pora aby się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękonsystencję. Oboje z C. się w nim zakochaliśmy i zjedliśmy szybciutko, czując magię nadchodzących Świąt... Wam polecam takie ciacho na styczeń, świetnie się będzie przy nim wspominało wigilijny wieczór.Piernikowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)syrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości 6 cm)1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDyniowe piernikowe gofry z ricottą i miodem Nowa gofrownica (od Mikołaja oczywiście, a nie od rodziców xd ^^). Trzeba było wypróbować ;) Zdecydowanie udane, grubiutkie, puchate, pyszne.. w końcu się doczekałam ^^ Szykujcie się na gofrowy "spam
More food, love and dreams