Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder, sok z cytryny oraz wodę. Upieczone "ciasto" piernikowe wyciągamy z piekarnika jeszcze ciepłe lukrujemy i kroimy na kwadraty o boku około 2cm. Po wystygnięciu przechowujemy w szczelnej puszce
Mango Papajajajek 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki 1 szklanka oleju roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/3 szklanki brązowego cukruLukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę obrać i zatrzeć na tarce
cooklifewyjęciu z piekarnika jedno głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników.Składniki na ciasto piernikowe:2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 7202 szklanki mąki pszennej1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop2 jaja1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego 2 płaskie łyżeczki sody2
Apetyczna babeczkapisałam, a nawet dodatkowo kilka(naście?) rzeczy o które nie prosiłam, a wręcz o których istnieniu nawet nie miałam pojęcia.W swojej pacce znalazłam:-kawy rozpuszczalne: pistacjową, czekoladową i piernikową- herbaty: miód i malina, bananowo-wiśniowa - mąki: ryżową i z ciecierzycy- kasze i nasiona: bulgur, nasiona Chia, komosa ryżowa, komosa ryżowa czerwona - inne: pistacje surowe, ziarno kakaowca, morwę
More food, love and dreamsCiasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. Składniki:ciasto:2 szkl.mąki3 jajka1/2 słoiczka dżemu1 szklanka cukru1 szkl mleka1/2 szkl oleju1 łyżka cynamonu1 łyżka sody1 łyzka kakao1 op. cukru waniliowegomasa:1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy1/2 l mleka1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1
Z Majeczką w kuchniniego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste.Składniki:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka puree z pieczonej dyni1 czubata szklanka cukru trzcinowego1 saszetka cukru wanilinowego4 duże jajka3/4 szklanki oleju rzepakowego2 łyżki mleka1 łyżeczka
Poezja smakuMARCEPANOWYM – to absolutna nowość w Polsce. Jest ona prawdziwą ucztą dla naszych zmysłów." (Opis: Skworcu)Kupić ją możecie TUTAJ.Cała kompozycja smaków wypada genialnie. Dość twarde, lekko miodowe, troszkę piernikowe, jednym słowem specyficzne i cholernie dobre ciasto nasączone kawą i "wciągające" w siebie dżem zabiera do pierwszej smakowej krainy. Masa... kawowa, kremowa, otulająca zmysły to bilet do innego miejsca
Wypisz Wymalujprzygotowania babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np. tegoBiały lukier (przepis tu) przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki.Zanim zastygnie układamy na nim piernikowe domki (przepis na pierniczki znajdziecie tu) i posypujemy cukrowymi koralikami.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyMogłoby się wydawać, że to troszkę za wcześnie na taką akcję, jednak w wielu kuchniach już pachnie Świętami. Ciasta i ciasteczka przygotowywane są "na próbę", a masa na ciasto piernikowe już powinna leżakować w piwnicy lub w lodówce. Zapraszam wszystkich do zamieszczania przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, babki, cukierki, czekoladki, pierniki, czyli wszystko to, co kojarzy Wam się
My Culinary Artbuteleczce cytrynowy. Za kilka tygodni przydadzą mi się podczas świątecznych przygotowań.Zachęcam Was także do zrobienia innych, swoich własnych, dodatków co ciast takich jak cukier z wanilią czy przyprawa piernikowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty dla rodziny i znajomych. Na Święta nie musi przecież za każdym razem pachnieć piernikami Piernikowe sercaPierniczki z lukremŚwiąteczne pierniczkiPachnące pomarańczami najlepsze w smaku Ciasteczka maślane z karmelem i migdałami:Składniki na około 30 ciasteczek:100 g masła1,5 szklanki mąki½ szklanki śmietany 18%2 torebki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Pyszności! Jeżeli chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania już dziś :) Masa piernikowa powinna być zrobiona na 4-6 tygodni przed pieczeniem (stąd powiedzenie "stary jak piernik"). Poniżej znajdziecie pełny przepis oraz zdjęcia ze wszystkich etapów przygotowań :)Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.Sk
My Culinary ArtChce mi się piec! A w pieczeniu muffinów uwielbiam fakt, że super rosną. Zawsze je podglądam, czy dobrze im idzie :)Po piernikowych, mega słodkich muffinach, przyszedł czas na ich wytrawną wersję. Przepis jest praktycznie taki sam. No, oprócz tego, że nie dodajemy cukru, cynamonu i innych słodkich dodatków ;) Dziś w towarzystwie zielonej sałaty w sosie vinaigre sprawdziły się doskonale!Składniki
Kitchens Alphabetłyżeczek mielonego kardamonu 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonego anyżu 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Składniki do przyprawy piernikowej możecie modyfikować i dopasować do własnych upodobań. Poszczególne przyprawy można rozetrzeć w moździerzu, można je również zmielić w młynku do mielenia kawy. Polecam również zakupy gotowej wysokiej jakości przyprawy
Apetyczna babeczkatruskawkami Torcik czekoladowy Tort makowy Tort makowo kokosowy Tort czekoladowy z śliwkami Tort bezowy Pavlova Tort śmietankowo jabłkowy Tort orzechowo kokosowy Tort śmietankowy z brzoskwiniami Tort schwarcwaldzki Tort piernikowy Tort czekoladowy z truskawkami Tort miodowy z kremem Tort tiramisu
Ala piecze i gotuje