piernikowe - 1000 przepisów (strona:50/67)

Jabłecznik korzenny. 237

wielu osób jest to duet nierozerwalny. Ja dziś do masy jabłkowej wprawdzie cynamonu nie dodałam  , ale w zamian pokusiłam się o upieczenie blatów biszkoptowych o pięknym piernikowym zapachu i smaku :) Składniki : Biszkopt korzenny : 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżeczki przyprawy korzennej  szczypta soli Masa

Malinowa Kawiarenka
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 192

Idzie zimne. W internetowych pogodynkach zaczynają się nawet nieśmiało pokazywać białe gwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały

les mirabelles
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 180

cynk, że będzie takie można kupić jutro na Mikołajkowym Bazarze Prezentowym we Wrocławiu:) A co stało się ze starymi piernikami? Nasączyłam je mlekiem i zmiksowałam z odrobiną masła, przyprawy piernikowej i gorzką czekoladą. Jakie to jest przepyszne na pełnoziarnistym chlebie!!! (zrobię zdjęcia jak tylko znajdę chwilę, kiedy będzie normalne światło- warto, bo krem jest piękny

les mirabelles
Stajenka z piernika 86

Stajenka ta jest bardzo prosta w wykonaniu, gdyż nie trzeba jej kleić lukrem, wystarczy precyzyjnie wyciąć z masy piernikowej poszczególne jej elementy, upiec, polukrować i złożyć. Polecam. Szablon szopki można znaleźć tutaj. Składniki: 300 g mąki pszennej 125 g margaryny 100 g ciemnego cukru 4 łyżki płynnego miodu 1,5 płaskiej łyżki sody oczyszczonej

Jadło i czytadło
delikatny sernik z nutą piernika... 186

długo tortownica 24cm - wysmarowana masłem i tartą bułką posypana, do blaszki dać 3/4 ciasta - do reszty ciasta wsypać przyprawę do piernika i łyżką wymieszać na wierzchu łyżką ponakładać piernikowy sernik piec w 200C około 50 minut, sernik wyjąć z blaszki jak będzie zimny - sernik jest delikatny i ma przyjemny posmak piernika...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szybki deser z pierniczkiem 247

nasze pierniczki i delikatnie mieszamy z 10-12 sekund * (nie chcemy, aby powstała nam "papka", pierniczki mają tylko zmięknąć i być w pełni pokryte czekoladowym mlekiem). Tak powstałą masą piernikową oblewamy ułożone na dnie pucharka 3 łyżki płatków kukurydzianych. Na wierz nakładamy warstwę jogurtu naturalnego. Ozdabiamy paskami pierniczków. * Moje pierniczki były stwardniałe. Dlatego czas "łączenia" ich z czekoladowym mlekiem wynosił

Słodkie okruszki
Kawa o smaku świąt 139

próbne wypieki. Zaopatrzyłam się w masę aromatycznych przypraw i zamierzam w najbliższym czasie zaprezentowac na blogu trochę pyszności. Na pierwszy ogień idzie aromatyczna, rozgrzewająca kawa o smaku piernikowym. Idealna na zimne listopadowe popołudnia-pobudza, rozgrzewa i poprawia nastrój przypominając o nadchodzących świętach :) Składniki na 2 kubki kawy: 3 łyżeczki dobrej mielonej kawy 2 czubate łyżeczki kakao naturalnego 2 łyżki cukru

Zawsze głodna!
Pierniczki w czekoladzie 162

Składniki: Na około 40 sztuk: 2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka  margaryny Palma w złotym opakowaniu 1 średnie jajko 1/2 kubka lekko ciepłego mleka 1 tabliczka czekolad 70% kakao małe opakowanie kremówki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy gorący miód i mieszamy. Dosypujemy kolejno cukier

Luźna Kuchnia
Muffiny marchewkowe z nutką piernika 233

szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody  szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1,5 łyżeczki cynamonu 3 szklanki startej na grubych oczkach marchewki 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki płatków migdałowych lub mąki migdałowej  Wykonanie: Mąkę, cukier brązowy, proszek

Piekę, bo lubię
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 185

miałam. Nie mogłam znaleźć w sklepie takich już obranych. Tort będzie świetny nie tylko na urodziny czy imieniny, ale również na święta Bożego Narodzenia, ponieważ w smaku jest piernikowy dzięki przyprawie do piernika,  cynamonowi  i gałce muszkatołowej. Bardzo polecam ten przepis, bo naprawdę takim tortem można rządzić na dzielnicy ;) :) :) Składniki: 1 kostka roztopionego masła 250 gramów cukru

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Konczi i Szpileczka w programie Ewy Wachowicz 172

Wachowicz Może zaczniemy od początku: jakiś czas temu wysłałyśmy do Pani Ewy Wachowicz jeden przepis. Jeden dosłownie! A dlaczego właśnie ten? Już się tłumaczymy, tym przepisem były "piernikowe choinki" i jest to jedyny na blogu Nasz wspólny przepis. Pierniczki razem piekłyśmy, sklejałyśmy i razem opisałyśmy przepis. Ku Naszemu zaskoczeniu, bo już zupełnie o fakcie wysłania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piernik z bakaliami 132

ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o czterech bokach ( 38cm x 22cm )wy łożoną papierem .Rozsmarowujemy równo i posypujemy bakaliami.Teraz bakalie mieszamy lekko z masą piernikową aby nie było ich widać.Gdy były by na wierzchu spaliły by się podczas pieczenia.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 C.Po przestygnięciu wykrawamy ciasto i posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy

Przepisy i porady kulinarne
Soda oczyszczona - niezbędna w każdej kuchni. 88

Soda dodana do ciasta piernikowego spulchnia go i nadaje mu ciemniejszą barwę. Wystarczy dodać 5 g sody na 50 dkg ciasta.                            ********** Soda służy również jako środek usztywniający pianę z białek - wystarczy dodać szczyptę sody

Przepisy i porady kulinarne
Piernik litewski z bakaliami 154

Ostatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny :)! Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec

UgotujmyTo.pl
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 147

minut do piekarnika, by ciasto się lekko zrumieniło. Na nadzienie dyniowe 300 g pure dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy

KUCHARNIA