piernikowe - 1000 przepisów (strona:53/67)

Szafranowe zawijaski LUSSEKATTER czyli Niedzielne Śniadanie odc.9 140

Fikę" kupiłam już jakiś czas temu. Do tej pory udało mi się upiec z tej książki tylko babkę piernikową ale to nie dlatego, że przepisy nie zachęcają, wręcz przeciwnie!!! jest tam za dużo fajnych receptur no i mam jeszcze inne nowe książki :)Mimo niedzieli Córcia wstała dzisiaj o 5ej a ja razem z nią. Mam okrutny katar, wczoraj miałam temperaturę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owocny wtorek czyli Pierogi z wędzoną śliwką lepione w doborowym towarzystwie! 120

bibliotece, po Córcię i w kuchni. Niestety Syncio znowu z temperaturą :(Przyjechała do nas wczoraj Ula autorka Dzikiej Pychy. Córcia była już po zajęciach ale u koleżanki w celach piernikowych a my dwie z Synciem działałyśmy przy stolnicy. Głównie Ula wałkowała a było co! Basi Pierogi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Choinki z piernika 168

może za rok ktoś z nich skorzysta...? Tak więc mam dla Was zupełnie wyjątkowe, pierniczkowe choinki. Wyglądają cudnie, a ich przygotowanie jest zdecydowanie prostsze niż na przykład piernikowej chatki. Wystarczy upiec pierniczki w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach (u mnie pięć), posklejać lukrem królewskim, i gotowe. Nawt pięcioletni bratanek C. sobie poradził z tym zadaniem. Później zostaje już tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 140

wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam !Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne !Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle dała mi wiele powodów do ciekawych rozmów i jeszcze więcej

kolorowotorcikowo
12 potraw wigilijnych 231

tradycyjnyKarp w czerwonym winieRyba po greckuPierogi ruskieSałatka śledziowa z jajkiemŚledź pod pierzynkąRyba w galarecieA że nie tylko wytrawnymi potrawami człowiek żyje, to na osłodzę proponujemy:9. Makowiec10.Babeczki renifery11.Sernik cynamonowo-piernikowy na zimno12. PierniczkiA czego w Waszym rodzinnym domu nie może zabraknąć podczas wieczerzy wigilijnej

Kolizje Smaków
Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych - relacja 165

siebie przysmaków. A stół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy, pierożki z makiem z sosem karmelowym, paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności.Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna

Pasja Smaku
Piernik z suszoną śliwką 163

piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej czekolady4 jajkaprzyprawa do piernikówotarta skórka z jednej

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki 148

otrzymania gładkiej, elastycznej masy.Z otrzymanej masy formułujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 - 4 godziny (najlepiej całą noc).Po schłodzeniu odrywamy część masy piernikowej i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy dowolne kształty, jeżeli chcemy zrobić choinki należy przygotować foremki tego samego kształtu lecz różnego rozmiaru :) .Piec w temperaturze

Pudełko rozmaitości
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 145

trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernik litewski z bakaliami 345

Ostatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny :)! Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec

UgotujmyTo.pl
Piernik z powidłami i masą kokosową 666

łyżki margaryny Palma z Bielmar3 łyżki cukru3 łyżki kakao3 łyżki jogurtu naturalnego powidła śliwkowe dowolne ozdoby Przygotowanie:W garnku roztopić margarynę dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną,cynamon i kakao. Całość podgrzewać chwilę na wolnym ogniu mieszając. Zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane

Ala piecze i gotuje
Sezon na... #10 Ja, pierniczę! Nie robię... 219

Zapytacie, czemu? Ano temu, że gdzie nie spojrzeć... Pierniczki. Serniczki. Makowce. Karpie. I inne odświętne harpie.Pierniczę to! Jedyny świąteczny akcent na jaki mnie stać to syrop piernikowy.Śniadanie. Niby klasyka. Ale w świątecznym wydaniu.Syrop piernikowy1/2 szklanki wody1/2 szklanki cukru2-3 łyżki miodu1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonuW rondelku połączyłam wszystkie składniki. Zagotowałam, do momentu wrzenia. Następnie

bastalena
Piernik staropolski 235

dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodać jajka, następnie mąkę i mleko. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do kamiennego garnka, słoja lub miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.4. Ciasto po czasie leżakowania dzielimy na trzy równe części i pieczemy trzy ciasta. tem. pieczenia 160 C, przez 20-25 minut

Apetyczna babeczka
Korzenne ciasto dyniowe z kremem michałkowym 172

Moja propozycja ciasta piernikowego na Wigilię i Boże Narodzenie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Doroty , zmieniając nieco składniki. A krem z Michałkami i dżem pomarańczowy to już moja inwencja twórcza.  Składniki na 2 blaty czekoladowo-dyniowe: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej pół szklanki

Czerwień i błękit
Piernik na prażonej mące żytniej 128

małych form aluminiowych) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.Piec przez około 1 godzinę.Upieczony piernik zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.Przekroić na 2 części**.Składamy w kolejności: spód piernikowy, powidła śliwkowe (odłożyć 2 łyżki do polewy), masa marcepanowa, powidła śliwkowe, piernik i polewa czekoladowa.Polewa czekoladowa:* czekolada mleczna- 80 g* powidła- 2 łyżki* olej- 1 łyżkaDo małego rondelka wrzucić połamaną

Kraina Miodem Płynąca