piernikowe - 1000 przepisów (strona:17/67)

PUMPKIN PIE 145

Nutkę pomarańczy nadaje ciastu likier cointreau oraz dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, którą z powodzeniem możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy piernikowej samodzielnie przygotujcie taką korzenną mieszankę. W tym celu wymieszajcie w miseczce 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków i tyle samo mielonej gałki muszkatołowej. Aby tarta ładniej prezentowała(...)słodzonego  mleka skondensowanego (530 g) 2 łyżki likieru cointreau / można pominąć 3 jajka 3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej   / najlepiej drobno zmielonej  1 łyżeczka przyprawy piernikowej  POLEWA ŚMIETANKOWA 200 g gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru GLAZURA POMARAŃCZOWA 1 słoiczek dżemu pomarańczowego / można zastąpić dżemem morelowym lub brzoskwiniowym 3 łyżki likieru cointreau (pomarańczowego

cool and minty
PIERNIK Z MARCHEWKĄ, ORZECHAMI PEKAN i MASĄ MARCEPANOWO-ŚLIWKOWĄ 143

Pyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze  suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je  aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami(...)startej na tarce o drobnych oczkach / ok. 2 marchewki 2 jajka  2 łyżki KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ  lub skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki  DOMOWEJ PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 garści grubo pokrojonych orzechów pekan  4 łyżki miodu 100 g masła 125 ml mleka 1/2 szklanki cukru / 110 g MASA MARCEPANOWO ŚLIWKOWA 10 suszonych

cool and minty
Pierniki - smak świąt 107

robiłam lukier - bajecznie proste wykonanie! Teraz gotowego lukru już nie kupię :) Szklanka cukru pudru, pół białka i troszeczkę wody - ucieramy i gotowe! Pyszny, słodki i biały lukier idealny na piernikową choinkę!   Gotowe pierniczki prezentują się o tak:      A teraz czas na zdobienie. Przygotowany lukier biały, lukier zielony, pisaki lukrowe i mnóstwo cukrowych posypek - zielone, różowe, wielokolorowe(...)tego białe gwiazdki i złote perełki. A pierniczki gotowe i rozłożone na blacie.         A tutaj moja duma - piernikowa choinka! Różnej wielkości gwiazdki zlepiłam ze sobą za pomocą lukru. Ozdobiłam brzegi białym lukrem, jak gdyby śnieg na nich leżał, na każdy położyłam złotą perełkę i gwiazdeczkę. Talerz na którym stoi choinka również ozdobiony - piernikowe zielone choineczki, gwiazdka

dobra gospodyni dom wesołym czyni
ŁATWY I NAJLESZY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ 117

nabrałam ochoty na to właśnie ciasto – co zrobić - i musiałam go w końcu upiec J A co!  Uwaga: Uwielbiają go dosłownie wszyscy! Jest bardzo wilgotny, mięsisty i wyraźnie piernikowy J  Polecam szczerze! SKŁADNIKI: 125 g masła 1 szklanka brązowego cukru (250 g) 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej 1 łyżeczka cynamonu(...)posmarować tłuszczem i wysypać mąką. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, kakao i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia , odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane wcześniej jajka. Wszystko szybko oraz

Calzonella.com
Owsianka o smaku piernika z chia i Rawnello 132

Dziś podzielę się z Wami kolejnym przepisem na pyszne i pożywne śniadanie. Piernikowe smaki, zdrowe nasiona chia, żurawina, mandarynki… idealna owsianka na początek dnia. Dopełnieniem są pyszne kuleczki Rawnello „Żurawina na czarnym lądzie” od Raw and Happy . Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to Wam je szczerze polecam. Odrobina naturalnej słodyczy zamknięta w jednym kęsie. W 100% naturalne(...)bakaliowe słodycze RAW są idealne jako samodzielna przekąska do pracy, szkoły czy herbaty, a także jako dodatek do śniadań, zdrowych deserów itp. U mnie dziś goszczą w przepysznej piernikowej owsiance. Polecam Wam, to połączenie smaków. Spróbujcie. Owsianka o smaku piernika z chia i Rawnello – przepis własny Owsianka o smaku piernika z chia i Rawnello

Słodkie okruszki
Smoothie piernikowe z bananem. 99

Smoothie piernikowe z bananem nie dość, że ma fajny delikatny smak, to jest bardzo proste w wykonaniu. Kojarzy mi się dziecięco i myślę, że można jego wykonanie (i konsumpcję) zlecić nawet młodszej młodzieży. Piernikowy aromat doskonale wpisuje się w zimowe klimaty, więc zanim nasze nadmorskie wichury przywieją nam wiosnę (czy co tam mają zamiar przywiać) spieszmy się z eksperymentami(...)korzennych smakach. Składniki: 200 ml mleka migdałowego (lub dowolnego innego) 1 piernik około 20 g (typu toruńskie serca, katarzynki...) 1 dojrzały banan podzielony na kawałki 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować do konsystencji aksamitnego płynu. To wszystko

zadanie-gotowanie
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 227

majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany zbiorem powyższych przepisów, krok po kroku przeprowadzających przez etapy gotowania poszczególnych potraw.    Źródło: Dolce&Vegan Zanim przejdę do relacji z warsztatów, kilka słów(...)moje smaki. Z pewnością będę do nich wracać w mojej kuchni!  Część przepisów zdążyłam już osobiście wypróbować i zjeść w rodzinnym gronie: Kutia wigilijna z kaszą jaglaną Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku Podsumowując, na pewno będę starała się wprowadzać coraz więcej dań kuchni wegańskiej do mojego menu, ale raczej jako sposób na poszerzenie horyzontów , niż kompletną zmianę

Grunt to przepis!
Pieczona piernikowa kasza manna z płatkami migdałowymi 160

Czasem nachodzi mnie ochota na coś nietypowego i sycącego. Wtedy zaglądam do szafek, eksperymentuje i... piekę. Dziś zapraszam Was na pieczoną piernikową wersję popularnej kaszy manny z płatkami migdałowymi. Idealna na śniadanie, kolację lub deser. Taka mała, zdrowsza słodkość. Można podawać ją bezpośrednio w naczynku do zapiekania lub wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki jak ciasto. Ja osobiście najbardziej lubię(...)otrzymałam wprost nie mogę się z nią rozstać. Zachęcam do odwiedzin "Graciarni" . Znajdziecie tam wiele pięknych, unikatowych, drewnianych akcesoriów. A przeglądając stronę możecie, tak jak ja zajadać się pieczoną piernikową kaszą z płatkami migdałowymi. Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 jajko około 3/4 łyżki cukru * około

Słodkie okruszki
Sernik piernikowy 199

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Witam serdecznie po dłuższej przerwie. Bardzo dziękuję za pamięć i życzenia świąteczne. Dzisiaj chcę zaprezentować przepis na wspaniały sernik   piernikowy. Przepis pochodzi z książki „Przepisy mistrza Pawła Małeckiego – Cukiernia Lidla”. Książkę tę dostałam od przyjaciółki Sylwii, która wiedząc, że prowadzę bloga kulinarnego specjalnie dla mnie uzbierała punkty i zrobiła(...)żółtko Sposób wykonania: Mąkę i kakao przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 45 – 50 minut. Składniki na spód piernikowy: 125 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia 40 g cukru trzcinowego 2 opakowania cukru waniliowego 4 jajka 180 g margaryny 140 g czekolady

Na słodko lub wytrawnie
Kostki Domino 127

Smaczne, niewielkie kosteczki piernikowe z dodatkiem masy marcepanowej oraz konfitury morelowej oblane czekoladą. Przepyszne, malutkie kwadraciki dosłownie na jeden kęs to idealny pomysł na deser lub świąteczny prezent dla kogoś bliskiego. Wcześniej zajadałam się jedynie kupnymi kostkami Domino, jednak te domowe są o niebo lepsze, słodsze i smaczniejsze. Mimo, iż ich przygotowanie zajmuje trochę czasu to zdecydowanie ich smak wynagradza(...)wszystko. A podziw w oczach najbliższych to najlepsza nagroda za trud włożony w wykonanie tych uroczych słodkości. Składniki (na 40-50 kostek Domino): Warstwa piernikowa: 60 gram miodu 60 gram syropu (użyłam orzechowego ale może być klonowy, z agawy, itd...) 60 gram masła 1 duże jajko 150 gram mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy

Mango Papaja
Muffinki piernikowe z czekoladą 104

Dziś – miffiny piernikowe z czekoladą Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju jajko 2 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki kakao łyżeczka sody   Przepis: W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sody(...)kostkę . Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszając łyżką niezbyt dokładnie. Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 25- 30 minut w temp. 180° C. Artykuł Muffinki piernikowe z czekoladą pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Ale piernik! (druga część przepisu) 221

Pieczenie: Rodzynki i migdały siekamy, ale nie za drobno. Surowe ciasto dzielimy na trzy równe części. (Można się przy tym wspomóc wagą, ponieważ to naprawdę istotne, by blaty piernikowe były równe.) Do każdej z nich dodajemy po 1/3 bakalii i szybko zagniatamy. Przygotowujemy stolnicę lub blat, na którym będziemy wałkować ciasto. Najlepiej wychodzi to na silikonowej stolnicy(...)prostokąt i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia (dzięki temu masa nie będzie kleiła się do wałka), a następnie wałkujemy, aż osiągnie wymiary 30x35 cm. (Wasze blaty piernikowe nie muszą mieć dokładnie takich samych wymiarów jak moje. Ważne, żeby wszystkie trzy były takie same.) Surowe... i upieczone blaty piernikowe Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym

Ratunku obiad
Sernik na spodzie piernikowym z galaretką żurawinową 117

Kolejny świąteczny wypiek, jeden z ostatnich w tym roku. Pyszny słodki sernik na piernikowym spodzie z dodatkiem kwaśne i smacznej galaretki żurawinowej. Słodki, kruchy i kwaśny. Ma się ochotę go jeść i jeść. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Piernikowy spód: 300 gram ulubionych pierniczków 60 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka przyprawy do piernika Masa serowa 400 gram(...)pył, dodaję przyprawę do piernika oraz rozpuszczone masło i całość ponownie miksuję. Spód powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Formę wykładam papierem do pieczenia (papier wypuszczam poza obręcz). Przygotowany spód piernikowy przekładam na dno formy i mocno go ugniatam. Formę umieszczam w lodówce. Wszystkie składniki masy serowej miksuję dokładnie i przelewam do formy. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni

Mango Papaja
Czekoladowy sernik na piernikowym spodzie 148

ostatnich Świątecznych ciast w tym roku, na następne będziecie musieli poczekać kolejny rok. Nie mniej ta jedna z ostatnich pozycji jest wyjątkowa. Pachnie i wygląda Świętami, jest wykwintna, mocno piernikowa, czekoladowa. Jest niebem w gębie. Składniki (na formę 20 cmx 20 cm): Na piernikowy spód: 5 gram proszku do pieczenia10 gram mąki ziemniaczanej 70 gram mąki pszennej 1 opakowanie cukru(...)śmietanki kremówki 30 gram masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 50 gram gorzkiej czekolady 30 gram masła ziarenka z jednego granata Piernikowy spód W garnku rozpuszczam masło, miód, czekoladę. Studzę. Jajka ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i przyprawę

Mango Papaja
Piernikowe tiramisu 128

kolejna wariacja na temat tiramisu. Tym razem w wersji bardzo świątecznej, a mianowicie piernikowej :) Deser zasmakuje każdemu miłośnikowi tego włoskiego przysmaku. Biszkopty zostały zastąpione piernikiem (w moim przypadku kawowym, który jest już na blogu), a klasyczną posypkę z gorzkiego kakao dodatkowo wzbogaciłam o przyprawę do piernika. Bardzo prosty i równie smaczny deser, którym można delektować się nie tylko podczas świąt(...)przyprawą do piernika. Aby uzyskać jeszcze bardziej świąteczny akcent możemy wyciąć z kawałka kartonu np. gwiazdkę, położyć ją na wierzchu każdej porcji i dopiero posypać mieszanką kakao z przyprawą piernikową. Potem delikatnie zdejmujemy szablon z powierzchni deseru. Piernikowe tiramisu przechowujemy w lodówce (2-3 dni). Dobrze jest wyjąć je ok. 20-30 minut przed planowanym spożyciem. Smacznego

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania