W starym zeszycie , gdzie mam mnóstwo przepisów zebranych przez pare ładnych lat , znalazłam ten oto przepis na miodownik z kremem z kaszy mannej. Bardzo dużo jest
Słodkości i nie tylkoKremowy sernik z dodatkiem kremówki na piernikowym spodzie i z chrupiącą czekoladowa kruszonka. Propozycja dla osób, które na święta chciałyby cieszyć się zarówno sernikiem, jak i piernikiem, oszczędzając tym samym trochę czasu i miejsce w lodówce. Piernik i sernik w jednym cieście to dla mnie nowość i to bardzo smaczna! Przepis z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego. Autor w przepisie(...)proponuje ściąć wierzch ciasta piernikowego i wymieszać go z czekoladowa posypka. Ja jednak pominęłam ten krok, gdyż moje ciasto nie wybrzuszyło się jakoś bardzo w trakcie pieczenia, a poza tym bałam się, że jeśli zetnę wierzch, to masa serowa może namoczyć piernikowy spód. Składniki: (na blaszkę 24x34 cm) Kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej
Nastoletnie WypiekanieMało na blogu ciast, ciasteczek i deserowych przepisów. Ale ten piernikowy rum i zrobiony na nim kremowy likier świetnie sprawdzą się w roli deseru dla dorosłych. Jeśli tylko jesteście fanami korzennych, perfumiarskich wręcz kompozycji, piernikowego aromatu i likieru w stylu Baileys – to coś dla Was. Perfekcyjny na jesień, zimę i na święta! (i do piersiówki na zimowy spacer, ale ciii(...)tego nie mówiłam! ) Zapisz Infuzowany rum piernikowy Mocny, wyraźny i z charakterem. To nie jest zwykły alkohol. Ten infuzowany przyprawami rum to nie tylko baza do kremowego likieru. Sam w sobie jest pyszny – podany w temperaturze pokojowej lub na lodzie, albo jako „prąd” dolany na rozgrzewkę do zimowej herbaty. Nie mam serca (i portfela!) używać do produkcji domowych alkoholi mojego
Karo in the Kitchenszczerze, bez pierniczenia – z tego przepisu udadzą Wam się zarówno pierniczki nadziewane marmoladą, jak i pierniczki wycinane foremką – idealne do dekorowania lukrem jako pachnąca ozdoba na choinkę. Kilogram aromatycznego piernikowego ciasta – możecie od razu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj wiele(...)boki, w środek wlewam masło z miodem i cukrem. Wbijam jajko. Hakiem do zagniatania ciast drożdżowych, na najniższej możliwej prędkości miksera (bo to ciężkie ciasto) zagniatam ciasto piernikowe około 6-7 minut, następnie wyjmuję je z misy i zagniatam na stolnicy, ręcznie. Ręcznie, bez Kitchen Aida, ciasto zrobimy dokładnie tak samo – wszystkie suche i przesiane składniki umieszczamy w dużej misce
Karo in the Kitchenroku postawiłam sobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko dobrego przepisu na elementy piernikowe, które w łatwy sposób można przycinać i modelować po upieczeniu. Znalazłam go na blogu mojewypieki.com. Lukier jednak zostawiłam swój, ponieważ ten przepis nie zawiódł mnie od lat. Składniki na piernikowe(...)cytrynySkładniki na brązowy lukier:2 białka50 dag cukru pudrusok z 1/2 cytryny2-3 łyżki kakaoDodatkowo:4 lizaki - laski mikołajaPonieważ ilość ciasta jest naprawdę spora, polecam rozdzielenie składników (na piernikowe elementy) - na pół. Będzie łatwiej :) W związku z tym, do małego garnka włożyć 250 g margaryny, 200 g cukru i 7 łyżek miodu. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając
Świat CiastaJest puszysty , mięciutki , wilgotny, aromatyczny i niezwykle smaczny . Wzbogacony kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi świetnie się komponuje. A ten cudny korzenny zapach w całym mieszkaniu w trakcie wypiekania piernikowego ciasta przybliżył nam zdecydowanie magiczny , świąteczny czas ;) Składniki : foremka 26x36 4 jajka 1 szklanka (220g) cukru 1 szklanka mocnej przestudzonej herbaty ( z co najmniej dwóch torebeczek ) 1 szklanka(...)oleju 1 szklanka miodu ( u mnie wieloowocowy) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie dobrej przyprawy piernikowej (polecam Cotany) Krem budyniowy: 2,5 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Słoik powideł śliwkowych , lub innego ulubionego dżemu Lśniąca
Malinowa KawiarenkaDziś -Muffinki piernikowe z czekoladą Muffinki piernikowe z czekoladą Składniki na muffinki piernikowe z czekoladą: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju jajko 2 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki kakao łyżeczka sody Przepis na muffinki piernikowe z czekoladą(...)kostkę . Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszając łyżką niezbyt dokładnie. Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 25- 30 minut w temp. 180° C. Artykuł Muffinki piernikowe z czekoladą na święta pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukmojprzepisna.pl | Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Wiele prób i wiele ciast wyrzuconych do kosza, zanim powstał ten oto przepis. Dzięki pomocy Pani Zosi z grupy Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta (FB) udało się stworzyć ciasto bezglutenowe, idealne. Wilgotne, nie kruszące się, aksamitne i oczywiście bez glutenu. Z dodatkiem dżemu. Ciasto składa się z dwóch ciast, ciemnego(...)kakaowo-piernikowego oraz jasnego – pomarańczowego. Możecie oczywiście zrobić tylko kakaowe lub tylko pomarańczowe. Wykonanie jest identyczne, tylko w przypadku pierwszego dodaje się kakao i przyprawę do piernika, a w przypadku drugiego więcej mąki. Składniki na ciasto ciemne: 1 szklanka mąki (u mnie po 1/3 szklanki mąki ryżowej, ziemniaczanej, jaglanej) 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy
moj przepis naBabkę piernikową z poniższego przepisu miałam przyjemność przygotować w showroomie firmy Samsung , gdzie zaproszono mnie w celu przetestowania piekarnika z technologią Dual Cook . Takie piekarniki mają specjalny separator, za pomocą którego możemy podzielić wnętrze na dwie niezależne komory. W każdej możemy piec w innej temperaturze i używając innego trybu. To bardzo ekonomiczne rozwiązanie (na jedno ciasto rozgrzewamy tylko część piekarnika(...)komory. Przyznam, że przed Świętami takie rozwiązanie bardzo, ale to bardzo by mi się przydało! Jeśli lubicie piec, ale istotna jest dla Was także oszczędność czasu, to pokochacie babkę piernikową. Babka piernikowa to ciasto, które możemy przygotować nawet na ostatnią chwilę, gdyż robi się ją bardzo prosto. Wystarczy składniki suche wymieszać z mokrymi – zupełnie tak jak na muffiny. Babka
Poezja smakumagiczny, świąteczny czas... :) Aby wejść w przepis wystarczy kliknąć w jego tytuł lub w zdjęcie. Każdy z przepisów je st doskonał ym pomysłem/inspiracją na preze nt ! Piernikowa chatka W pełni jadalna dekoracja domu, można przygotować szablon nie tylko zwykłej chatki/domu, ale też bożonarodzeniowej szopki ze zwierzętami. Miliony możliwości :) Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) Pulchne, od razu miękkie(...)sznurek - do powieszenia na choinkę lub przygotowania słodkich winietek! Jeśli wytniemy je w kształcie gwiazdek lub kwiatuszków (potrzeba kilka rozmiarów foremek) możemy w łatwy sposób lukrem skleić je w piernikową choinkę (jak na zdjęciu przy piernikowej chatce). Piernikowe szyszki na choinkę Na choinkę, ale też (jak w przypadku poprzednich) możemy za ich pomocą przygotować słodkie winietki na świąteczny stół - wystarczy
Kolorowy Przepisownikrozwój drożdży. Do wypieku określonego rodzaju ciasta zwykle używa się następujących środków spulchniających: • drożdże – do ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego trwałego, wafli, wyrobów o małej objętości. Chemiczne środki spulchniające mogą nadawać wypiekom nieprzyjemny posmak(...)użyciem tego spulchniacza należy piec natychmiast po połączeniu składników sypkich ze składnikami płynnymi i to najlepiej w temperaturze co najmniej 200 stopni C. Oczywiście i tutaj istnieją wyjątki. Ciasto piernikowe przygotowywane na sodzie oczyszczonej najpierw długo leżakuje, zanim jest pieczone. Proces rozkładu wodorowęglanu sodu na parę wodną i CO Miodownik kajmakowy Właściwa ilość sody oczyszczonej w stosunku do pozostałych składników
Trzeci talerzzobaczyłam, to musiałam je zrobić. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Są pyszne, ciasto piernikowe w środku wkładka z marcepanu z kandyzowaną skórką pomarańczy i mielonymi migdałami. Rewelacja. Historia jak pisze autorka bloga moje wypieki sięga XIX wieku, wtedy po raz pierwszy upiekli je niemieccy bracia Muller, do dziś są pieczone poza granicą Polski i w samej Legnicy. Polecam(...)przelewamy mieszankę, dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną, jajka, migdały, przyprawę korzenną, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie nam kleiste ciasto piernikowe. Składniki farsz: 200 g masy marcepanowej 3 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie
kruche babeczkiradości. Niech razem z opłatkiem uśmiechem się każdy podzieli, byśmy w ten czas świąteczny byli prawdziwie weseli! Gosia i Sławek. Wraz z życzeniami – torcik piernikowy dla Was. Składniki na 1 torcik: Przepis na pierniczki i 5 blatów piernikowych pochodzi z przepisu na Piernik staropolski. • 5 okrągłych blatów z piernika(...)średnicy talerzyka deserowego • ok. 14 piernikowych domków z przepisu na Pierniczki 2015 • 1 słoiczek powideł śliwkowych • 200 gotowej masy marcepanowej • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% • cukierki śnieżynki Wykonanie: • Blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi. Jedna warstwa to masa rozwałkowana i przycięta masa marcepanowa. • Podgrzać słodką śmietankę i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. • Oblać
To co kochamJeśli zastanawiacie się co podarować bliskim pod choinkę, to proponuję przygotować piernikowe ludziki i udekorować dla każdego z osobna zgodnie z charakterem osoby, czy też wykonywanym zawodem. Ja do swoich piernikowych ludzików dodałam szczyptę humoru ;-). Taki prezent wykonany przez nas samych, jest na pewno bardziej docenianym gestem. Może on być dodatkiem do prezentu lub też sam być takowym. Moje ludziki(...)piernikowe wykonałam z dużej foremki każdy ma po około 16 cm wysokości, są więc dość duże i dzięki temu można je swobodnie dekorować. A ja proponuję Wam wymyślić własne dekoracje dla Waszych bliskich. Piernikowe ludziki górą! PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM: - 250 g mąki gryczanej - 200 g mąki orkiszowej - 100 g mąki pszennej - 300 g miodu płynnego - 100 g cukru (może
SMYKWKUCHNIZapraszam na film:) Sernik piernikowy robiłam zawsze z przepisu z ukochanych moich wypieków . Korzystałam z niego wielokrotnie i jeśli szukacie sernika kremowego – ten będzie idealny. Ja chciałam jednak więcej mieć piernikowego spodu, i nieco kalorii zaoszczędzić, stąd popularna w sernikach nowojorskich czy londyńskich kwaśna śmietana. Sernik jednak do dietetycznych nie należy. Te pojawią się na blogu po Świętach :) Poziom trudności(...)360kcal/porcja Składniki: Na spód: 250g ciasteczek owsianych z czekoladą 60 g masła 2 łyżki przyprawy piernikowej Na masę serową: 750g serka śmietankowego 250g mascarpone 100ml rumu 180g kwaśnej śmietany
Bazując na smaku