będą się ukazywały, z tym, że trochę rzadziej niż do tej pory. Już niedługo pojawi się za to wpis z cyklu Wyzwania Blogerek . A teraz do wpisu właściwego - sernik piernikowy. Ja wykorzystałam do niego pierniki, które piekłam na święta. Nigdy nie ukrywałam, że serniki to w zasadzie moje ulubione ciasta, chyba jedne z niewielu, które jadam, więc z tym wiekszą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!domkiem (a raczej jego częściami) przez okno, niech gołębie mają. Zamiast tego ze złością wgryzam się w dach, (o, pycha!) i złość przechodzi, bo w piekarniku dochodzą do siebie piernikowe choinki, bombki i serduszka. Nie ma co się denerwować, bo w końcu zrobiłam ten domek, tylko ostatecznie zamiast stać, leży. Przynajmniej pachnie nim wszędzie w moich
pink envelopeprzepadałam za piernikami do momentu, gdy spróbowałam przepysznego i wilgotnego ciasta mojej cioci. Poprosiłam o przepis i odtąd stałam się wielką fanką pierników. Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu
Jadło i czytadłowaniliowy Żółtko ucieramy na puszysto z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy w rondlu z masłem, gdy czekolada stanie się płynna dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczony biszkopt piernikowy przecinamy żyłką na pół, wystudzamy, wykładamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę biszkoptu, wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie zalewamy z góry polewą. Tort ozdabiamy wg uznania; użyłem płatków migdałowych
BaRepasUpały nie odpuszczają., uff jak gorąco. Na razie nie piekę, bo w domu jest i tak okropnie gorąco i bez używania piekarnika. Dzisiaj przepis na murzynka z nutą piernikową. Wspaniałe czekoladowe ciasto, delikatne i lekko wilgotne. Wzięłam go z TEJ strony. Naprawdę polecam :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3 jajka
Na słodko lub wytrawniePiernikowe drożdżowe naleśniki* z karmelizowanymi gruszkami (potem więcej gruszek i jeszcze jogurt) *na orzechowym mleku sojowym, z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem, aromatem pomarańczowym Naleśniki..placki? nie ważne. Ważne, że dobre. Grubiutkie, mięciutkie.. nic dodać nic ująć na sobotnie leniwe śniadanie ;) A od dzisiaj możecie polubić More food, love ang dreams na facebook'u ;) Link (taak
More food, love and dreamstrójkę przygotowana szopka;)Rafałek doskonale sprawdza się jako obserwator i pomocnik w sprzątaniu, czyli wszystko ze stołu znajduje się na podłodze :) Dziadzio wykonał konstrukcję, a my całą resztę...Piernikowa szopkaPierniki zrobiłam z przepisu na ciasteczka miodowe, jedyną modyfikacją było dodanie przyprawy do piernika. Postaci do szopki wycinałam foremkami i zdobiłam kolorowymi,cukrowymi pisakami. Pieczenie i zdobienie to wielka frajda
Lawendowe NieboChociaż jest już dawno po świętach i czas pakować ozdoby choinkowe do kartonów, za oknem nadal szaro-buro. Na zimne dni idealny jest domowy syrop piernikowy - mój ulubiony dodatek do kawy, ciast czy innych deserów. Jest tak prosty i szybki w wykonaniu, że szkoda czasu na latanie po sklepach i szukanie gotowych syropów. Szkoda też naszych pieniędzy na te sztuczne
Ana Mari's worldZamarzyło mi się piernikowe tiramisu, takie na podstawie tiramisu Nigelli Ekspresowo. Już wiedziałam, jak będzie obłędnie smakować. Najpierw oczywiście musiałam zrobić coś bardzo, ale to bardzo głupiego. Kto o zdrowych zmysłach zalewa pierniki kawą z alkoholem? Przecież wiadomo, że powstanie wielka breja, prawda? Potem okazało się, że masa z mascarpone prawie płynie. Tutaj chyba
Sto kolorów kuchniłyżka mączki ziemniaczanej200-220 g drobnego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejrodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznaniaMąkę przesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać następnie połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce.Przygotować okrągła foremkę dosyć wysoką
Moje domowe kucharzeniewyjęciu ich z pieca, z początku byłam przerażona ponieważ nie osiągnęłam takich ślicznych okrągłych ciasteczek jak Anna. Na szczęście nim wywaliłam spróbowałam a ich smak zrekompensował wygląd!!!Bezglutenowe piernikowe ciągutki migdałowe120 g mielonych migdałów35
Dzieje kuchennej WiewióryPierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym. Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.Składniki: (temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2
Moje pyszne gotowanieBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie zrobić reniferki, co okazało się nie lada wyzwaniem. Bezglutenowe precelki Schaer są tak kruche, że wycięcie poroża stanowiło spory problem, ale w końcu udało się je "upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia
głodny alergikPiernikowe choinki to fajny sposób na smakowite udekorowanie stołu bądź świąteczny prezent dla bliskich.Składniki:- 2 i ćwierć szklanki mąki- 2 jajka- 1 duża łyżka masła- 3/4 szklanki cukru kryształu- 150 g miodu- 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka przyprawy do piernika- 1 łyżeczka skórki cytrynowejLukier:- 1 białko- 1 szklanka cukru pudru- 1/2 łyżeczki soku pomarańczowegoPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy
Zainspirowana w kuchniMoje pierwsze pierniczki! :))Świąteczny nastrój panuje już u mnie od tygodnia ;) W mieszkaniu pachnie piernikiem, wszędzie pełno brokatu, gwiazdek i innych świątecznych ozdób.Piernikowe choinki są wspaniałe, przesłodkie i idealnie nadają się na prezent.Polecam! :) Choineczki nie są za duże- mają około 10cm.Do ich wykonania potrzebne są foremki w kształcie gwiazdek, o różnych średnicach. Składniki: (na około 7 choinek
Czerwona Porzeczka