ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej tradycji, na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Stąd przygotowane potrawy powinny zawierać ziarna zbóż , miód, grzyby czy mak , które zapewnić nam mają dostatek w nadchodzącym roku. obowiązkowo trzeba spróbować każdej z 12 potraw, inaczej szczęście i dostatek się od nas odwrócą. W Polsce tradycja 12 potraw(...)kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko od Was, szczególnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto przeze mnie zapomniane, a przecież tak bardzo kiedyś ukochane- murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :)))Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy
Kraina Miodem Płynącałyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki przyprawy korzennej szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy 200 gram masła 1 jajko 3.4 szklanki miodu 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladę, masło, miód należy podgrzać do rozpuszczenia masła. Studzę masę do temperatury pokojowej. Mąkę, sodę, kakao, cukier puder, przyprawę korzenną przesiewam do dużej miski. Dodaję jajko oraz rozpuszczone składniki, startą(...)dlatego umieszczam je w lodówce na minimum dwie doby. Po upływie tego czasu wałkuję ciasto, wykrawam z niego kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z piernikami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez 8-10 minut, następnie studzę ciastka na kratce. Najlepiej upiec je na 2-3 tygodnie przed Świętami
Mango Papajatakże potomków. Miód z kolei chroni przed złem, zapewnia radość i dostatek. Orzechy od wieków symbolizowały płodność mądrość i pieniądze. 12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy
Tradycyjna Kuchniapokroić w ósemki. Miód rozpuścić na patelni, wyłożyć figi. Smażyć krótko, zdjąć patelnię z palnika. Kremówkę ubić, wyłożyć na bezy. Udekorować figami i powstałym miodowym sosem. Smacznego! U nas, niestety, coraz chłodniej... Przy laptopie siadam w ciepłym swetrze, z parującym kubkiem tuż obok. Zastanawiam się już nawet, czy to nie czas, aby przygotować przyprawę do piernika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż od kilku lat przymierzałam się do przygotowania takiego domku, ale zawsze zwyciężał brak czasu. W tym roku się zmobilizowałam i postanowiłam spróbować swoich sił:)) Skorzystałam
Z miłości do słodkościMoi drodzy dzisiaj przygotowałam marcepan, cudownie aromatyczny i baaardzo słodki więc jak ktoś z Was lubuje się w mega słodkościach, to będzie uszczęśliwiony już po pierwszym
Kraina Miodem Płynącasmak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu – 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady – 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej – 1/2 szklanki płynnego miodu – 3 jajka
I LOVE LIFEubiegłorocznych pierników z ziemniakami ( KLIK ) Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie . I mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna ilość pierniczków , to wątpię czy do świąt dotrwa chociaż jeden :) Składniki : 30 dkg obranej i ugotowanej do miękkości marchewki 1 szklanka miodu
Malinowa Kawiarenkasyrop z miodem, przelać do mąki dokładnie wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec dodać posiekane migdały. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 50 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzony piernik przeciąć w poprzek
królestwo garówokazji. Piernik last minute jest świetną propozycją dla osób zabieganych. Nie wymaga długiego przygotowywania i leżakowania. Doskonale smakuje już na drugi dzień. Jest wilgotny, po prostu pyszny. A połączenie korzennych smaków z powidłami i czekoladą sprawi, że każdy będzie sięgał po następny kawałek :) Ciasto: kostka margaryny 1,5 szkl cukru 1/2 szkl wody 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao
Smakołyki AsiPierniczki pachnące Świętami , tym razem zrobiłam kształt choinek , udekorowałam je lukrem oraz kolorową posypką. Wyglądają cudnie, tak mówi moja córcia. Składniki na około 30 sztuk: 200
Różowa kuchniaglikemiczny od miodu, dzięki czemu ma swoje honorowe miejsce na mojej półce w kuchni. Nabyć go można w sklepie z ekologiczną i zdrową żywnością SKLEP SMAKOSZ Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 ok. 400 - 500 g syropu z agawy 2 łyżki kakao 2 łyżki roztopionego masła 1 duże jajko 2 -3 saszetki przyprawy korzennej do piernika ½ łyżeczki sody
Bon Appetit Małgorzatydobro, a nie wytwory typu cukier farbowany karmelem. Podam wam ilość składników na średni słoiczek. Może dużo, ale wierzcie mi, jak ją zrobicie, to będziecie przemycać ją wszędzie – do pierników, dyni, jabłeczników, musów, będziecie wąchać ją dla samej przyjemności. Ja mam młynek do przypraw i moździerz, ale nie martwcie się – sam moździerz wystarczy, a ten możecie kupić w internecie(...)malutką patelenkę do prażenia przypraw i prażę absolutnie każdą przyprawę, dobrze im to robi. Zapytacie, do czego użyć domowej przyprawy korzennej? Jesień sprzyja jabłkom, śliwkom, dyniom, gruszkom, herbacie z miodem i cytryną, ciasteczkom korzennym, deserom rozgrzewającym. Szczypta takiej przyprawy dodana do gulaszu wynosi go na inny poziom. Dodanie odrobiny do zupy pomidorowej robi ze zwykłej pomidorówki wielkie łoł. Próbujcie, mieszajcie
ladykitchenprzyprawy piernikowej – 1 łyżka masła – 1 średnie jajko lukier ( 1 białko + szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny ) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę.Dodajemy miód, cukier, sodę wymieszaną z przyprawą piernikową i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy masło i jedno jajko . Wszystko siekamy aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy po 1 łyżce stopniowo letnie mleko i zagniatamy ciasto(...)gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną podczas pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut. Po wyjęciu czekamy aż pierniczki wystygną i ztwardnieją
I LOVE LIFE