Na każdej diecie przychodzi taki czas, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego. Dla wszystkich tych, proponuję trufle z kaszy jaglanej. Nawet osoby nie na diecie
Mieszam w Garnkuprzykład włoskie. Teraz „stare” biszkopty powracają. Biszkopty ze 134 letnią tradycją. W 1887 roku Stanisław Gurgul kupił nieczynną fabrykę pierników Ludomira Czyńskiego. Pierwsza nazwa fabryki brzmiała: PAROWA FABRYKA BISZKOPTÓW, PIERNIKÓW I CUKRÓW STANISŁAW GURGUL W JAROSŁAWIU. Pierwszy właściciel jak i kolejni mieli na imię Stanisław. Rody arystokratyczne w ówczesnych czasach zwyczajowo nadawały męskiemu potomkowi takie samo imię, jakie nosił ojciec(...)Stanisława Gurgula, powoli stara się odzyskać swoją pozycję i renomę, jaka miała przed wojną). Produkcja biszkoptów oparta jest na starych recepturach, według których do wypieku używa się: jajek, miodu, cukru, mąki z dodatkiem węglanu amonu (składnik proszku do pieczenia). Cała produkcja od rozbicia jajek, do zapakowania odbywa się ręcznie. Jajka razem z cukrem i miodem są podgrzewane podczas ubijania
królestwo garówStoją już na półkach i parapetach, zerkają na mnie z ramy lustra. Rozkoszniaki.Dla Was mam ciasteczka - gdy tylko zobaczyłam je u Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie(...)papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.Piec w 170 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Smacznego!Pierwszy raz użyłam w kuchni melasy. Tak naprawdę można spokojnie zastąpić ją miodem w tym wypadku - jej smak jest zagłuszony przyprawami. Niemniej, bardzo mi się spodobała z nią współpraca, i już mam kolejne pomysły na jej wykorzystanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoim domu pachnie już choinką i piernikami. Brakuje tylko światełek na choince, bo nie wiemy, gdzie je schowaliśmy po ubiegłorocznych świętach. W domu zrobiło się tak jakoś ciszej, spokojniej, bardziej świątecznie. Lubię ten czas, choć dużo gonitwy, przygotowań... Myślę, że prowadzenie bloga stawia mnie trochę do pionu, by opracować jakiś plan świątecznych potraw, co roku nieco innych. Sama Wigilia będzie(...)zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy100 g posiekanych śliwek kalifornijskich100 g posiekanych suszonych moreli50 g rodzynek50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych czereśni Do dekoracji: masa marcepanowa, biały lukier na bazie
Czerwień i błękitczęść pora kroimy w cieniutkie paseczki o grubości 1 mm. Smażymy partiami na złoto w głębokim tłuszczu i przekładamy na papier do odsączenia z tłuszczu. Gorącego pora posypujemy startym piernikiem i lekko solimy. ] Zupę podajemy z paskami pora i kapeluszem pieczarki oraz z chlustem oliwy. Jakie wino pasuje do zupy grzybowej? A że tylko głupie nie piją przy zupie(...)dodatkiem świeżego masła. Mus chrzanowy ćwierć kilo sera naturalnego w wiaderku (na sernik) łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie 50 ml śmietany tłustej 36% 2 łyżki chrzanu pół łyżeczki miodu szczypta soli Przepis na mus chrzanowy do polania ryby Mieszamy ser z chrzanem, śmietaną i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Doprawiamy solą i miodem i wkładamy na stężenie
Ugotowane pozamiataneTe ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być
głodny alergikŚniadania są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Poranki zazwyczaj są trudne dlatego dla każdej z nas dlatego najszybszym i najzdrowszym pomysłem na śniadanie jest owsianka. Gotuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki) 250 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy ok. 100 g zmielonego maku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu z agawy (nie-weganie mogą użyć miodu) 3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej naturalny ekstrakt lub aromat migdałowy do smaku szczypta soli opcjonalnie: rodzynki, posiekane orzechy lukier: 3/4 szklanki cukru pudru(...)Odstawiamy do wystudzenia. \ #mojeciasto #upieczbliskimradosc #kasiainspiruje #bozenarodzenie #kasiamojeciasto #bezlaktozy #kasiabezlaktozy Zobacz także: Bajaderki - przepyszne ciastka z resztek Wyszedł mi zakalec. No cóż zdarza się. Ale nie ma co płakać ... Piernik na guinessie Macie ochotę na piwo? Mnie nie trzeba było namawiać. Na pier... Czekoladowa śliwka - prawdziwa poezja smaku Większość z nas ma swoje popisowe danie, na które czeka cała... Popękane
Poezja smakuprzypadkiem znalazłam, a które na publikację czekają już czas jakiś. Niemniej, moment wydaje się dobry - mocno czekoladowe, urocze, lekko pachnące cynamonem... Można by dodać do ciasta nieco przyprawy do piernika, i wtedy idealnie wpasują się w klimat.Babeczki z bezą na wierzchu robiłam już wcześniej, i wszyscy się nimi zachwycali. Te zabrałam do rodziców C. z okazji moich urodzin, i cieszyły(...)muffiny. Wierzch bezy opalić palnikiem do creme brulee.Smacznego!Mao, Tato, przyjdzie paczka! Tylko proszę się nie denerwować - tym razem to nie książki.Udało mi się wygrać u Beaty zestaw miodów - akurat by mi się przydały przed Świętami... Nic to, miody przechowują się dobrze, więc poczekają na mnie tę chwilę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeostatnie przedświąteczne zakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze(...)Studzimy na blaszce, przekładamy do szczelnego pojemnika i trzymamy w zamknięciu. Smacznego!P.S jeżeli baczycie na swoją dietę mąkę pszenną możecie zamienić na żytną, a cukier zamienić z miodem :) Smacznego
Słodkie Przyjemnościmarynowane brzoskwinie. Źródło: internet Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy(...)głównie z Hiszpanii. Za najlepszy uważany jest z Walencji. Uprawiany jest również w Indiach, Turcji, Chinach i w Iranie. ma on gorzkawy, korzenny smak i wyczuwa się miły aromat miodu. W kuchni stosuje się go w minimalnych ilościach, ze względu na koszt, smak i właściwości barwiące. Można go skruszyć na drobny proszek w moździerzu, lecz łatwiej jest rozpuścić szczyptę przyprawy
Ciastka - domowe słodkościNa blogu są już pyszne, cieniutkie i chrupiące pierniczki na mące orkiszowej. Dzisiejsze są także na orkiszu ale nie są cieniutkie, są raczej grube
Smaczne Zdrowepoprawia humoru, nie stanowi tak świetnej dekoracji czy prezentu jak samodzielnie przygotowane i ozdobione ciastko. Takie pierniki i ciastka na święta, na okazje mniej czy bardziej uroczyste, imieniny czy urodziny robię kilka razy do roku. Zebrałam i spisałam wszystko, co wiem o lukrze i dekorowaniu. Przeczytajcie, zobaczcie film i spróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około(...)soku z cytryny, aby po 15, maksymalnie 20 sekundach od położenia równomierni rozlał się i pokrył wybraną płaszczyznę, zostawiając ją błyszczącą i gładką. Powinien mieć konsystencję melasy lub płynnego miodu. Za każdym razem po rozcieńczaniu i mieszaniu lukier odstawiamy na przynajmniej 30 minut, pod folią, do odpowietrzenia. WAŻNE !!! Lukru płynnego szykujemy tylko tyle, ile jesteśmy w stanie od razu
Karo in the Kitchenszczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się w ustach. Nazwa „fefernuski” występuje w publikacji(...)cukru pudru (ok. 3 szklanki) 6 łyżek soku z cytryny4,5 łyżek wody Przygotowanie fefernusków: Wymieszaj w misce przesianą mąkę i przyprawy. W garnuszku roztop na małym ogniu cukier, miód, mleko i smalec. Po ich roztopieniu przelej do miski z mąką, od razu mieszając drewnianą kopyścią. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj sodę i amoniak
Grahamka, weka i kajzerka