200ml mleka 1 łyżka cukru 20g drożdży ciasto właściwe: zaczyn 350g mąki (typ 650 lub 750) 50g masła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli pół łyżeczki przyprawy do piernika (albo kardamonu i cynamonu) 100g rodzynków 50g żurawiny (dałam Helio ) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej olej do posmarowania ciasta krzyżyki: 50ml wody 80g mąki 20ml oleju Przygotować zaczyn: mleko lekko(...)wyrośniętych bułeczkach. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 170stC. Upieczone bułki studzić na kratce przykryte ściereczką. Jeszcze gorące bułki można posmarować cukrowym syropem, miodem lub masłem. Smacznego
Obiad gotowyPierniczki! Z czym Wam się kojarzą? Moje pierwsze skojarzenie to zima:) Drugie skojarzenie – przyprawy korzenne i cynamon. Cynamon zaś od razu przywodzi mi na myśl
Smaki Na Talerzumigdałami. Są tak pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty dla rodziny i znajomych. Święta nie muszą przecież za każdym razem pachnieć piernikami Czekoladowe trufle – czekoladowe kulki to idealny przysmak dla łasuchów w wersji dla dorosłych, gdyż są nasączone brandy! Pyszne, mięciutkie i delikatne, rozpływają się w ustach. Kruche ciasteczka z makiem(...)landrynek – łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Pierniczki Lebkuchen – to tradycyjne niemieckie pierniczki oblane lukrem cytrynowym równoważący słodycz miodu, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. Świąteczne pierniczki – Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętaka moja zdrowsza wersja pierniczków, ale kto nie używa może je pominąć. Część pierniczków zrobiłam z kakao, cześć bez. Mieszamy na wolnych obrotach. Powoli wlewamy roztopione masło z miodem. Wbijamy jajko. Całość cały czas miksujemy. Dodajemy małymi partiami ciepłe mleko. Na początku miksowania ciasto będzie lepkie, ale po kilku minutach zacznie swobodnie odchodzić od ścianek misy. Jeśli masa będzie zbyt(...)przechowywać w szczelnym pojemniku aż do Świąt, chyba, bo u mnie schodzą jakoś tak błyskawicznie :) PS. Jeśli zdarzy się, że pierniczki stwardnieją można je uratować wkładając do pojemnika z piernikami kawałek świeżego jabłka. Jeśli lubicie lukrowane pierniczki to podam dodatkowo przepis na lukier: 1 szklanka cukru - pudru 2 - 3 łyżki ciepłej wody (opcjonalnie sok z cytryny lub z pomarańczy
Naturalna KuchniaNa każdej diecie przychodzi taki czas, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego. Dla wszystkich tych, proponuję trufle z kaszy jaglanej. Nawet osoby nie na diecie
Mieszam w Garnkuprzykład włoskie. Teraz „stare” biszkopty powracają. Biszkopty ze 134 letnią tradycją. W 1887 roku Stanisław Gurgul kupił nieczynną fabrykę pierników Ludomira Czyńskiego. Pierwsza nazwa fabryki brzmiała: PAROWA FABRYKA BISZKOPTÓW, PIERNIKÓW I CUKRÓW STANISŁAW GURGUL W JAROSŁAWIU. Pierwszy właściciel jak i kolejni mieli na imię Stanisław. Rody arystokratyczne w ówczesnych czasach zwyczajowo nadawały męskiemu potomkowi takie samo imię, jakie nosił ojciec(...)Stanisława Gurgula, powoli stara się odzyskać swoją pozycję i renomę, jaka miała przed wojną). Produkcja biszkoptów oparta jest na starych recepturach, według których do wypieku używa się: jajek, miodu, cukru, mąki z dodatkiem węglanu amonu (składnik proszku do pieczenia). Cała produkcja od rozbicia jajek, do zapakowania odbywa się ręcznie. Jajka razem z cukrem i miodem są podgrzewane podczas ubijania
królestwo garówStoją już na półkach i parapetach, zerkają na mnie z ramy lustra. Rozkoszniaki.Dla Was mam ciasteczka - gdy tylko zobaczyłam je u Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie(...)papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.Piec w 170 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Smacznego!Pierwszy raz użyłam w kuchni melasy. Tak naprawdę można spokojnie zastąpić ją miodem w tym wypadku - jej smak jest zagłuszony przyprawami. Niemniej, bardzo mi się spodobała z nią współpraca, i już mam kolejne pomysły na jej wykorzystanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoparty był na pełnoziarnistej mące pszennej, z dodatkiem miodu (o zgrozo!) i jajek. Czasem jak czytam moje stare przepisy to łapię się za głowę – kto to widział, żeby używać miodu do pieczenia? Jestem pewna, że dzisiejszego przepisu nie będę się wstydzić za 2 lata ;). Pierniczki te smakiem bardzo przypominają te tradycyjne, ich przygotowanie zajmie Wam 30 minut, a do tego(...)rozpuszcza). Rozwałkowujemy ciasto, wykrajamy wzory (najlepiej zrobić to już na papierze do pieczenia bo ciasto jest dość delikatne) i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy 6 minut w 165C (lub aż pierniki się zarumienią).* *U mnie dokładnie 5 minut 33 sekundy, ale ciężko mi sprezycować dokładnie temperaturę (mam starszy piekarnik, temperaturę ustawia się pokrętłem), dlatego najlepiej pierniczków pilnować i wyłączyć gdy ładnie
Fill The Bowlmoim domu pachnie już choinką i piernikami. Brakuje tylko światełek na choince, bo nie wiemy, gdzie je schowaliśmy po ubiegłorocznych świętach. W domu zrobiło się tak jakoś ciszej, spokojniej, bardziej świątecznie. Lubię ten czas, choć dużo gonitwy, przygotowań... Myślę, że prowadzenie bloga stawia mnie trochę do pionu, by opracować jakiś plan świątecznych potraw, co roku nieco innych. Sama Wigilia będzie(...)zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy100 g posiekanych śliwek kalifornijskich100 g posiekanych suszonych moreli50 g rodzynek50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych czereśni Do dekoracji: masa marcepanowa, biały lukier na bazie
Czerwień i błękitczęść pora kroimy w cieniutkie paseczki o grubości 1 mm. Smażymy partiami na złoto w głębokim tłuszczu i przekładamy na papier do odsączenia z tłuszczu. Gorącego pora posypujemy startym piernikiem i lekko solimy. ] Zupę podajemy z paskami pora i kapeluszem pieczarki oraz z chlustem oliwy. Jakie wino pasuje do zupy grzybowej? A że tylko głupie nie piją przy zupie(...)dodatkiem świeżego masła. Mus chrzanowy ćwierć kilo sera naturalnego w wiaderku (na sernik) łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie 50 ml śmietany tłustej 36% 2 łyżki chrzanu pół łyżeczki miodu szczypta soli Przepis na mus chrzanowy do polania ryby Mieszamy ser z chrzanem, śmietaną i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Doprawiamy solą i miodem i wkładamy na stężenie
Ugotowane pozamiataneTe ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być
głodny alergikŚniadania są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Poranki zazwyczaj są trudne dlatego dla każdej z nas dlatego najszybszym i najzdrowszym pomysłem na śniadanie jest owsianka. Gotuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki) 250 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy ok. 100 g zmielonego maku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu z agawy (nie-weganie mogą użyć miodu) 3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej naturalny ekstrakt lub aromat migdałowy do smaku szczypta soli opcjonalnie: rodzynki, posiekane orzechy lukier: 3/4 szklanki cukru pudru(...)Odstawiamy do wystudzenia. \ #mojeciasto #upieczbliskimradosc #kasiainspiruje #bozenarodzenie #kasiamojeciasto #bezlaktozy #kasiabezlaktozy Zobacz także: Bajaderki - przepyszne ciastka z resztek Wyszedł mi zakalec. No cóż zdarza się. Ale nie ma co płakać ... Piernik na guinessie Macie ochotę na piwo? Mnie nie trzeba było namawiać. Na pier... Czekoladowa śliwka - prawdziwa poezja smaku Większość z nas ma swoje popisowe danie, na które czeka cała... Popękane
Poezja smakuprzypadkiem znalazłam, a które na publikację czekają już czas jakiś. Niemniej, moment wydaje się dobry - mocno czekoladowe, urocze, lekko pachnące cynamonem... Można by dodać do ciasta nieco przyprawy do piernika, i wtedy idealnie wpasują się w klimat.Babeczki z bezą na wierzchu robiłam już wcześniej, i wszyscy się nimi zachwycali. Te zabrałam do rodziców C. z okazji moich urodzin, i cieszyły(...)muffiny. Wierzch bezy opalić palnikiem do creme brulee.Smacznego!Mao, Tato, przyjdzie paczka! Tylko proszę się nie denerwować - tym razem to nie książki.Udało mi się wygrać u Beaty zestaw miodów - akurat by mi się przydały przed Świętami... Nic to, miody przechowują się dobrze, więc poczekają na mnie tę chwilę
Pożeraczka, czyli raz adobrze