Wbrew pozorom, to jest bardzo prosty piernik. Pyszny, z dodatkiem suszonej śliwki, powideł i marcepanu... Bez użycia miksera :-) Gorąco polecam! Czas przygotowywania: około 20 minut Czas pieczenia: około 50 minut Opcjonalne dekorowanie: do 30 minut Ilość porcji: foremka 18/26 cm dla 10-12 osób Składniki: • 350 g mąki pszennej tortowej (niecałe 2 szklanki(...)cukru • 130 g masła • szklanka mleka • 3 małe jajka • 6 łyżek dobrego miodu • garść suszonych śliwek (około 100 g) • 2 łyżeczki sody • przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu i kakao i kawy inki, łyżeczka mielonej kolendry Przełożenie i dekoracja - opcjonalnie: • 200 g powideł śliwkowych lub porzeczkowych • 150 g białego marcepanu • po łyżce
AniaGotuje.plprzede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam(...)łyżeczki sody oczyszczonej50 ml wody600 g przesianej mąki50 g posiekanych migdałówskórka otarta z 1 pomarańczy1/2 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka cynamonu1,5 łyżeczki goździków (zmielonych)szczypta imbiruSposób przygotowania:Masło z miodem i cukrem rozpuszczamy w rondelku. Do wody dodajemy sodę, a następnie przelewamy ją do masy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników mieszamy w dużej misce, a następnie dodajemy
Słodkie Przyjemnościbiałej mąki jest tu tylko niewielki dodatek. Reszta składników to samo zdrowie :). Ciasto posłodziłam ciemnym cukrem Muscovado, który ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin porównywany jest z miodem. To bardzo wartościowy zamiennik cukru białego, lecz trzeba pamiętać, że to jednak wciąż cukier, więc jasna sprawa - wszystko z umiarem ;). Do ciasta wykorzystałam puree z dyni, które od jesieni zalegało(...)zamrażalniku; dzięki niemu ciasto jest niesamowicie wilgotne ( puree dyniowe można zastąpić puree z jabłek, byleby nie było zbyt rzadkie ). Ze względu na przyprawy korzenne w swoim składzie, smakuje jak piernik, więc na przekór nadchodzącej wiośnie wyszło mi całkiem jesienne ciasto ;). A przygotowuje się je błyskawicznie - nie potrzeba nawet miksera. Bardzo, bardzo polecam :). Zachęcam do skorzystania z 5% rabatu na produkty
Opowieści z piekarnikawedług mnie są łatwe i dość szybkie do wykonania.Mam nadzieje, że każdy znajdzie tu coś na swój świąteczny stół :)Zapraszam.Mięsa : karczek pieczony w ziołach i winie żebraka w miodzie boczek pieczony w folii karczek pieczony w rękawie galaretka z mięsa drobiowego karczek obsmażany z papryką karkówka z cynamonem- pieczona w naczyniu żaroodpornym boczek pieczony w garnku rzymskim karczek(...)Ciasta: ciasto czekoladowe na białkach ciasto marchewkowe Moniki moje tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka
Proste PotrawyTym razem mam dla was bardzo fajny przepis, bez czekania i chłodzenia ciasta. Pierniczki wychodzą znakomite. Składniki na około 50 pierniczków: 400 g mąki pszennej 2
Różowa kuchniaktórej się wzorowałem? Nie użyłem piwa, ani piwa wymieszanego z kolą. Zamiast piwa dałem kupiony kwas chlebowy, zwłaszcza dlatego, iż w składzie zauważyłem brzeczkę. Melasę zastąpiłem skrystalizowanym miodem. Dodałem też trochę mąki orkiszowej, a to dlatego, że, o zgrozo!, zabrakło mi mąki pszennej chlebowej. A z braku zakwasu pszennego dodałem jeden wyjściowy etap, w którym zakwasem żytnim zakwasiłem mąkę pszenną(...)gdyż ewidentnie to on miał to parcie na szkło ;) Co do chleba - aromatu podczas pieczenia nie da się opisać. Trzeba po prostu samemu upiec. A smak? Intrygujący...korzenny jak piernik, ale nie do końca, bo nie tak pierny i bez cynamonu. Lekko słodkawy, ale za mało słodki na ciasto. No i miękisz typowo chlebowy... Zaczyn I 50 g zakwasu żytniego
Grahamka, weka i kajzerkaSKŁADNIKI: 60 g mąki gryczanej 60 g mąki owsianej 120 ml niesłodzonego mleka roślinnego (użyłam migdałowego) 2 dojrzałe banany 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka jagód goji 1 łyżka malin(można pominąć) Kilka suszonych śliwek/żurawiny/rodzynek/moreli 1 łyżka posiekanych orzechów ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego PRZYGOTOWANIE: Siemię lniane(...)łyżki ciepłej wody - zostawiamy do napęcznienia. W dużej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej mieszamy namoczone siemię lniane, rozgniecionego banana, jogurt i ewentualnie miód (jeśli banan jest mało słodki). Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy – delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Marcepanowa kuchniabyło dostępne na rynku, po czym każdy dekorował sobie małą partię. Pomysł tych imprez upadł, bo były bardzo obciążające dla gospodyni, która cały dzień stała w kuchni i piekłą pierniki, bo goście raczej zajmowali się piciem wina i plotkowaniem, niż pomaganiem. W każdym razie te cynamonowe ciasteczka, to chyba najlepsza ze zjedzonych przeze mnie ostatnio pierniczków. Jeśli chodzi o pozostałe(...)czym pisać, oprócz tego, żebyście szczególnie wystrzegali się przepisów z szybki, albo łatwy w nazwie. Składniki: 75 g masła jajko 275 g mąki 50 g sztucznego miodu (prawdziwy się krystalizuje niestety) płaska łyżeczka proszku do pieczenia po łyżce cynamonu i mielonego imbiru 100 g brązowego cukru Przepis na pierniczki z cynamonem Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść z nich
Ugotowane pozamiataneśniadanie z płatków z migdałami i owocami goji. Same płatki zrobione są z mąki ryżowej i kukurydzianej, z dodatkiem mielonego lnu, oleju kokosowego, masła, jajka i kurkumy, a słodzone miodem i słodem ryżowym. Już sam kształt gwiazdek zachęca do chrupania, płatki bowiem smakują jak ciasteczka. Z jogurtem smakowały wybornie, ale obawiam się, że dość szybko znikną wyjadane po prostu(...)niczego wyjadam drugie płatki śniadaniowe - korzenne z orzechami włoskimi. Płatki są upieczone z mąki gryczanej, amarantusowej, z dodatkiem melasy z karobu i ksylitolem, olejem kokosowym, masłem orzechowym, przyprawą do piernika i cynamonem. Smakują przyjemnie piernikowo, trochę tak świątecznie i myślę, że byłyby świetnym śniadaniem w jesienno-zimowe poranki:) Pisząc ten post podjadam wieloziarniste chlebki miłości. Dlaczego chlebki miłości - może dlatego
Obiad gotowysię go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich(...)rozwałkować i ułożyć na keksie . Możemy przygotować go wcześniej i przechowywać owinięty w folię w lodówce – do miesiąca czasu. Domowy marcepan: 200 g mielonych migdałów * 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki amaretto (lub tyle samo wody + 2-3 krople aromatu migdałowego, jednak zdecydowanie polecam amaretto) 1 szklanka cukru pudru (140 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakuDesernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest
Kraina Miodem PłynącaPyszne i świąteczne ciasto z lekko przyrumienioną skórką i niespodzianką w serze- z piernikami! Ciasta tego typu najlepsze są z reguły dzień po. Składniki na masę serową 1 kg twarogu pełnotłustego (mielimy go 3 razy w maszynce do mięsa) 4 duże jaja (oddzielamy żółtko od białka) 120 g cukru pudru skórka otarta z dużej cytryny 4 krople aromatu waniliowego(...)KRESTO 400 g różnych bakalii u mnie KRESTO - tarte migdały,morele, żurawina,daktyle,rodzynki,skórka pomarańczowa,orzechy itd) pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 2 łyżki naturalnego miodu spadziowego 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego 2 szklani mleka Opłucz mak, zalej mlekiem,zagotuj. Gdy mak zacznie pyrkać, zmniejsz gaz i gotuj wolno przez 20 minut.Następnie wyłóż na sitko
Z Kuchni Do Kuchniprzepis jest idealny dla takich osób jak ja – ciągle w biegu, ciągle zajętych, takich, które nie mogą uwierzyć, że święta już za kilka dni. Ja wprawdzie upiekłam dojrzewające pierniki staropolskie, ale dzisiaj ratowałam się przepisem znalezionym na kwestii smaku . Moi niespodziewani goście byli bardzo zadowoleni. A ja spieszyłam się tak bardzo, że zapomniałam zrobić przyzwoitego zdjęcia z porcją ciasta(...)macie niczego w zanadrzu na święta, skorzystajcie z tej receptury. Na pewno będzie pysznie. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 4 łyżki kakao • 4 łyżki przyprawy piernikowej • 4 łyżki miodu • 500 ml mleka • 6 jajka • 400 g mąki • 400 g cukru • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: • 2 słoiczki powideł śliwkowych • 100 g deserowej czekolady
W mojej kuchniwiem jak Was, ale mnie już ciągnie do tych świątecznych smaków, wiem, wiem, że do Świąt jeszcze daleko, ale nic na to nie poradzę, że ,,chodzą'' za mną pierniki, pierniczki i miodowniki, a no i jeszcze makowce. I tak co jakiś czas piekę któreś z tych słodkości. Tym razem upiekłam pyszny miodownik przełożony budyniowym kremem, całości dopełnia własnoręcznie zrobiona polewa(...)ładnie się prezentuje na talerzu. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżka oleju 4 łyżki mleka 4 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki cukru Krem niebieski: 1 niebieska galaretka 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Polewa: 3 łyżki cukru
Izabelawkuchniosobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki Masło ucieramy z cukrem(...)roboty zawsze pojawia się jedno bardzo, ale to bardzo ważne pytanie: co zrobić ze strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca, kroimy na paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek
sama złodycz