No i czas robić pierniczki na Święta. Pyszne pachnące cynamonem, rozgrzewające i kuszące .Czas na leżakowanie, a potem dekorowanie. Składniki: 600 g mąki typ
Różowa kuchniajako gotowej mieszanki przypraw do piernika, ale oczywiście śmiało możecie takową tutaj wykorzystać. Bardzo polecam :) . Przepis na muffiny zaczerpnięty STĄD . Składniki na około 18 sztuk: 375 g mąki pszennej tortowej 2 jajka 200 ml mleka 150 g cukru brązowego ( u mnie pół na pół ciemny cukier Muscovado oraz cukier Demerara ) 6 łyżek płynnego miodu 9 łyżek oleju
Opowieści z piekarnikaPiekłam je pierwszy raz na Boże Narodzenie i stąd też są zdjęcia a teraz piekę je dość często bo są naprawdę pyszne. Delikatny posmak piernika i
Moje Małe Czarowanieprzyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełożyć
Gotowanie jest łatweWsyp sodę oczyszczoną, dodaj płatki owsiane i miód, wszystko bardzo dokładnie połącz.Przelej masę do 3/4 głębokości foremek na muffinki, piecz je w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, około 10 minut. Smacznego!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Śniadanie-wypchaj się!Podobał Ci się
Gotowanie to kochaniepaleo? Pewnie, że mogą! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni aby stworzyć wegańskie bezglutenowe pierniczki bez ani krzty cukru! Ciasteczka te upiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie, chociaż po upieczeniu z czasem miękną. Ciasto(...)kształtów ich nie piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych migdałów 150 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki, najlepiej zrobić samemu) * PRZYGOTOWANIE Daktyle zalej ciepłą lub gorącą wodą i odstaw na kwadrans do dwóch do namoczenia. Następnie odsącz na sitku i zmiksuj na pastę
Food SquareKarolki, z magią jaką staramy się jak najlepiej podtrzymać. Częścią tej magii była kuchnia Karolki wypełniona zawsze ciepłem i zapachami. Najpiękniej pachnie w grudniu. Otuleni aromatami goździków, orzechów, miodu, cynamonu, kakao od lat zbieramy się w kuchni, by uczestniczyć w ukochanym przeze mnie rytuale pieczenia świątecznych ciasteczek. Pochyleni nad babcinym notatnikiem z przepisami co roku przeliczamy składniki na nowo(...)Wystarczyło ponownie sięgnąć po książkę, otworzyć i odkryć, że przepis na pierniczki czekał na mnie między 245 i 246 stroną. Kłopot w tym, że ja nie przepadam za piernikami. Uwielbiam ich zapach, wygląd, lukrowanie, ale nie lubię jeść. Tym lepiej - bo większość z nich ponownie ozdobi nasze choinki, stoły lub trafi do pudełek z prezentami dla przyjaciół
KUCHARNIAłyżka kakao - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka wody (do rozpuszczenia w niej sody) Dekoracje: - jedno białko - szklanka cukru pudru - pół tabliczki czekolady W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier, miód i przyprawę. Mieszamy na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kakao i rozpuszczoną w wodzie sodę. Następnie dolewamy(...)przechodzimy do wycinania pierniczków. Po wycięciu rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego to 180 stopni na ok. 10 minut (w przypadku cieńszych pierników trochę mniej). Do udekorowania użyłam lukru i rozpuszczonej czekolady. Lukier otrzymujemy poprzez utarcie białka jajka z cukrem pudrem. Powinien on być dosyć gęsty, nie może spływać z pierników. Najlepiej nakładać
two broke sisterscała blaszka została zjedzona :-). Pierniki szybkie, proste i smaczne. Rano przed pracą dostałam na nie apetytu, więc szybko o 7.00 skoczyłam po potrzebne produkty, a po obiedzie do roboty. Dobrze, że miałam pomocnika :). Składniki: 750 g mąki tortowej 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu 200 g płynnego miodu 100 g masła
Trufelkowopiernika 3-4 sztuki pierników Wykonanie: Mleko zagotuj, ściągnij z palinka i wlej go do kielich blendera. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na mus. Przelej do szklanki i ciesz się pysznym smakiem piernikowej kawy zbożowej. Kawowy sernik (składniki): 100 g herbatników czekoladowych 50 g masła 1 kg serka twarogowego (z wiaderka) 4 jajka 5 łyżek miodu (wg uznania) 2 łyżeczki
Kulinarna (nie)codziennośćTe ciastka zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia i dlatego nie mogło ich zabraknąć również w tym roku. Składniki: • 1 jajko
To co kochamilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej tradycji, na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Stąd przygotowane potrawy powinny zawierać ziarna zbóż , miód, grzyby czy mak , które zapewnić nam mają dostatek w nadchodzącym roku. obowiązkowo trzeba spróbować każdej z 12 potraw, inaczej szczęście i dostatek się od nas odwrócą. W Polsce tradycja 12 potraw(...)kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko od Was, szczególnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto przeze mnie zapomniane, a przecież tak bardzo kiedyś ukochane- murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :)))Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy
Kraina Miodem Płynącałyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki przyprawy korzennej szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy 200 gram masła 1 jajko 3.4 szklanki miodu 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladę, masło, miód należy podgrzać do rozpuszczenia masła. Studzę masę do temperatury pokojowej. Mąkę, sodę, kakao, cukier puder, przyprawę korzenną przesiewam do dużej miski. Dodaję jajko oraz rozpuszczone składniki, startą(...)dlatego umieszczam je w lodówce na minimum dwie doby. Po upływie tego czasu wałkuję ciasto, wykrawam z niego kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z piernikami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez 8-10 minut, następnie studzę ciastka na kratce. Najlepiej upiec je na 2-3 tygodnie przed Świętami
Mango Papaja