jedno z ciast obwiązkowych na Święta w naszej rodzinie. Babcia mówiła na nie "piernik", ale jego właściwa nazwa to "Miodownik pszczelowolski". Przepis pochodzi z Kalendarza pszczelarskiego z 1974 roku, który od kiedy pamiętam, co roku wyciągany jest z szafki tuż przed świętami. Po latach już sam otwiera się na odpowiedniej stronie... Ciasto jest pyszne - piernikowe, miodowo-korzenne, z każdym dniem(...)więc jest co jeść przez całe święta. Uwielbiam je samo, ale też jako podstawę kanapki (!) z domowymi powidłami śliwkowymi albo po prostu posmarowane dobrym, prawdziwym masłem. Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 20 dkg tłuszczu (masła, margaryny, smalcu) - u mnie masło! 50-60 dkg mąki 4 jajka 1 szklanka śmietanki 12-18% (rzadkiej) 1 łyżeczka sody (plus łyżka mleka
Kulinarne InspiracjePostanowiłam w tym roku wcale nie zamieszczać przepisów świątecznych. Zapytacie, czemu? Ano temu, że gdzie nie spojrzeć... Pierniczki. Serniczki. Makowce. Karpie. I inne odświętne
bastalenanajładniejsza choinka jaką dotychczas mieliśmy. Cała śnieżnobiała z domieszką delikatnego mroźnego srebra i turkusu. Do zobaczenia na naszych instastories TUTAJ. Koniec wstępu przechodzimy do przepisów Był już piernik i pierniczki, był makowiec ( a nawet dwa) , były ciasteczka, był eggnog to może ktoś ma ochotę przygotować takie szybkie ciasto? Ostatnio znalazłem świetny przepis na spód do ciasta: chrupiący, czekoladowy, delikatnie słodki(...)polewać cokolwiek czekoladą? A wszystko to bez glutenu, cukru i zbóż. Da się? Oczywiście, że tak! Składniki na spód: ¾ szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju kokosowego ⅓ szklanki miodu Składniki na nadzienie: 2 mrożone banany 1 szklanka malin 3 łyżki oleju kokosowego 3-5 łyżek miodu Przygotowanie: Spód: składniki na spód mieszamy w misce. Wykładamy przygotowaną masę na silikonową
PaleoLifemarchewkowe ciasto Jest to jeden z z
Miód i pieprzPrzyszedł czas na kolejne piękne miasto- Toruń, a jeśli Toruń to koniecznie musieliśmy odwiedzić Żywe Muzeum Piernika ! Poznacie tam wszystkie sekrety dotyczące pieczenia pierników ;) Koniecznie wybierzcie się też na piwo do Staromiejskiego Browaru Jana Olbrachta! Kolejnym punktem na mapie były w tym roku Mazury, a dokładniej Bogacko, Ryn, Kętrzyn(...)niektórzy próbowali mnie zostawić na zamku w Kętrzynie, ale na szczęście jakoś udało mi się wydostać i wrócić do domu ;) Nawet jakbym została miałabym tam co robić, cała szafka miodów, sklep z rękodziełem z pięknym asortymentem oraz pierogi w wielu smakach, nie byłoby tak źle! :) Jeśli chodzi o jezioro, koniecznie muszę Wam polecić jezioro Firlej (woj. lubelskie
Czerwona PorzeczkaTe cudowne maleństwa na patyczkach, to nic innego jak 'oszukane' Cake Popsy.Oszukane, bo bez ciasta, a z bakaliami, czyli samo zdrowie na patyku :) Są tak
Kraina Miodem PłynącaPrzygotowania do świąt wkroczyły na ostatnią prostą. W mojej kuchni już rozbrzmiewają kolędy, przełożone masą czekoladowo-śliwkową i masą orzechową pierniki spokojnie dojrzewają owinięte w folię, a ja zajęłam się masą makową do strucli, którą zamrożę i wykorzystam (po wcześniejszym rozmrożeniu) do makowców tuż przed Wigilią. Masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes . Pamiętam, jak robiła(...)Mimo upływu lat strucla nią wypełniona nadal smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki: • 500 g suchego maku mielonego • 500 ml mleka • 1 i 1/4 szkl. cukru • 50 g masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka migdałów mielonych • 1 łyżka orzechów mielonych • 1 jajko • 1 białko • 1 łyżka zapachu migdałowego • skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. Zagotować mleko
W mojej kuchnidodatkowo jest delikatnie wilgotne dzięki dojrzałym bananom i jabłkom, które dobrze skomponowały się z korzennym smakiem ciasta. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne W tym roku chyba upiekę znów piernik na białkach , bo wszystkim smakował. Dodatkowo, jeśli oczywiście wystarczy czasu, spróbuję jakiegoś nowego przepisu. Ciasteczka nadal w proszku i tym razem przeszkodziła mi awaria wody. Bez komentarza Wolałam nie pozostać(...)mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki ryżowej 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 bardzo dojrzałe banany (210 g po obraniu) 2 łyżki melasy z morwy białej (lub innej, ewentualnie miodu) 4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżka przyprawy korzennej 2 jabłka średniej wielkości (280 g po obraniu) Banany rozgnieść widelcem
FitkotUlubione ciasto mojego męża, w sumie tak sobie myślę, że chyba nie ma osoby, która nie lubi marchewkowego, prawda?! :) Piekłam wiele marchewkowych ciast, za każdym razem
Kraina Miodem Płynącapotrzeba, dodać „świątecznych” przypraw, wina i jest! Wiem, że nie powinnam mówić że jest idealne, ale jest na prawdę baaardzo dobre. Szczególnie dlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością składników, czy tym że jest krem i „o jeny co jak nie wyjdzie!”, bo na prawdę warto zrobić to ciasto. Jest głębokie w smaku(...)klik ! Korzenne Ciasto z Kremem Zabajonym 8 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) użyłam blaszki o wymiarach Składniki: masło roztopione 45g ksylitol lub cukier 90g jajka 2 sztuki miód 1 i 1/2 łyżki wino białe 2 łyżki jogurt grecki 95g mleko 190ml mąka pszenna 255g proszek do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki soda oczyszczona 1/2 łyżeczki cynamon 1 łyżka
rabarbarowoSezon świąteczny rozpoczęty :-) Kruche ciasteczka cynamonowe robię już kolejny rok. Są pyszne, a do tego nie wymagają leżakowania. Można śmiało jeść je zaraz po upieczeniu. Ale
Passions hobbies lifeNie mam pojęcia dlaczego ten tort nazywa się rumuński, ale taka nazwa widnieje w moim starym zeszycie z przepisami. Uwielbiam ten tort nie
To co kochamMięciutkie i lekkie muffiny w świątecznym klimacie. Super wilgotne, nie za słodkie. Z kawałkami czekolady i suszoną śliwką w środku. Można podawać je z powidłami śliwkowymi
cool and mintyZaleca się spożywanie panforte razem ze słodkim vin santo (toskańskie wino deserowe), albo w towarzystwie kawy. Więcej o historii panforte (i historyczne przepisy): italianfood, discoveritalianfood, toskania.matyjaszczyk.com Panforte - piernik ze Sienny według przepisu Nigelli Lawsonna 1 blachę o średnicy 20 cmSkładniki: 125 migdałów ze skórką 100 g blanszowanych migdałów 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych 275 g suszonych(...)rozbitych w moździerzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki białego pieprzu sporo świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao w proszku 50 g mąki 150 g cukru 150 g miodu 30 g masła cukier puder do posypania okrągła blacha do pieczenia o średnicy 20 cm, lub kwadratowa o boku 20 cm, ja użyłam silikonowej Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 170 stopni
Chilli Czosnek i OliwaPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak
Moja Delicja