ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier, miód i nabiał w ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni. Zatem
Przepysznik - BLW i nie tylkoświąteczny klimat to dlaczego nie? Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji smakowych, ale o nich w osobnych postach. Składniki na pierniczki: 300g mąki(...)mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier królewski 100g białek (3 białka) 550g cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin
Gotowanie i blogowaniepianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.W dzień pieczenia:Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st.Do wypieku użyłam
Z Majeczką w kuchniroznoszący się w mieszkaniu, najszybciej wprowadza mnie w przedświąteczny klimat. Dzielę się z Wami przepisem pochodzącym od mojej Babci (od siebie dodaję własną kompozycję przypraw, zamiast tradycyjnej mieszanki do pierników), mam do niego duży sentyment, odkąd pamiętam mama z niego korzystała piekąc te pyszne ciasteczka. Nie powiem, przepis dość pracochłonny, ale warto poświęcić te kilka chwil, aby na długo cieszyć(...)kardamonu 10 g mielonego anyżu 10 g mielonego imbiru Składniki na ciasto: 3 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao 400 ml miodu 10 jajek 3 kostki masła (250 g) 1 kg cukru 500 g powideł śliwkowych 4 łyżki kawy 6 łyżeczek amoniaku 1,5 łyżeczki sody 0,5 szklanki mleka Ponadto: cukier puder polewy
Kierunekuchniaciągle jestem... Jeśli więc Wasze dzieci nie tkną piernika, sernika ani ciasta z kremem - oto rozwiązanie. Delikatnie miodowe, z nutą cynamonu, wilgotne od migdałów i ładnie udekorowane gwiazdkami: ciasto idealne. Nie tylko na Święta! Ciasto cynamonowe Składniki: (na formę o średnicy 22 cm) 200 g miękkiego masła 100 g miodu 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyprawom korzennym, są rozgrzewające. Idealne na jesienne wieczory do herbatki z miodem. Muffinki dyniowe Składniki 150 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej albo żytniej 130 g cukru łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 4 jajka 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Pyza i Surówkaszklanka cukru 1 szklanka mąki ½ szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika krem: 600 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody dodatkowo: ¾ szklanki likieru kawowego słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) wiśnie w zalewie dekoracje: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki miodu róże i kokarda z plastycznej czekolady róże z masy cukrowej Wykonanie
Mama Gotujewłoskie i fistaszki rozdrobnić w blenderze i dodać do płatkówDodać pestki dyni, żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzennąWlać szklankę wody i wymieszać całość rękąDodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masyMasę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremekPierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°CTak przygotowane pierniczki stanowią nie tylko pyszną i zdrową przekąskę
peanutbuttermonsterSkładniki: Na około 40 sztuk: 2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka
Luźna KuchniaSpicy gingerbreadSkładniki.45 dag maki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka kawy mielonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. miodu15 dag masła15 dag cukru brązowego1 jajko1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka
Kulinarny karnet Christopheraustępuję, dziś chyba wybiorę się na krótkie poszukiwanie foremek na pierniki, bo już mam pewien pomysł, który koniecznie muszę przetestować! ;) Składniki (1 porcja): 1 jajko 100g serka Emilka lub serek Milsa z Aldi (około 4 łyżek) 1 czubata łyżka budyniu waniliowego 0,5 łyżeczki stewii sos czekoladowy płynny miód kakao odrobina mleka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na placki mieszamy rozgrzewamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćznakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne(...)szybko w niebiosa. Uszka z grzybami prawdziwymi , kotlety z grzybów ,kapusta z grzybami dają siłę i zdrowie. Rośliny strączkowe wpływają korzystnie na płodność. Fasola gotowana z miodem i imbirem ponoć ma „moc przyciągania pieniędzy”. O znaczeniu kasz można pisać dużo, przecież „Polak nie da sobie w kaszę dmuchać”. Gryka na pewno daje bogactwo. Jęczmień ,który „narodził” się
Kulinarny karnet ChristopheraNajprostsze ciasteczka korzenne przygotowywane z niezawodnego i klasycznego ciasta kruchego- ot, taka ciut oszukana wersja pierniczków 😜 Choć 'oszukane' wcale nie oznaczają, że gorsze, co to, to
Kraina Miodem PłynącaTaka mała rzecz, przy minimalnym nakładzie pracy, a cieszy- szczególnie dzieci :) Żelki na bazie skondensowanego mleka z dodatkiem cukru waniliowego, wycięte w zabawne duszki, żeby wbić
Kraina Miodem Płynącaprzekładamy dość grubą warstwą marmolady. Dobrze jest dociążyć piernik z wierzchu i odstawić w chłodne miejsce, aby zmiękł. Po tym czasie - najlepiej po kilku dniach, można przyciąć brzegi piernika, aby miał idealnie równy kształt i polać polewą czekoladową, której przepis znajdziecie poniżej! :) Z pozostałej porcji ciasta można zrobić przepyszne minipierniczki! Ciasto wałkujemy również do grubości około(...)wilgotne pierniczki z niespodzianką! :) Na koniec dekorujemy je polewą czekoladową. Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1-2 łyżki cukru pudru 1 olejek waniliowy 2-3 łyżki miodu 3 łyżki kakao 1/3 szklanki wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub dla leniwych w mikrofali. Cukier puder, kakao i olejek waniliowy mieszamy w miseczce i dodajemy do nich rozpuszczony
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!