tego duże ilości mielonego imbiru, mielonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Żadnych gotowych, kupnych przypraw do piernika!! Poznajcie zapach naszych Świąt!! :) Świąteczne pierniczki (najlepszy przepis na ciasto piernikowe od Mimy Sinclair) Jasne ciasto piernikowe Składniki: 140 g jasnej melasy lub miodu (u mnie syrop ryżowy) 200 g brązowego cukru 200 g masła starta skórka z 1 cytryny
Moja Mama Gotujekakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 0,5 szklanki brązowego cukru szczypta soli Mokre składniki: 1 całe jajko 1 pełna szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka esencji waniliowej Ponadto: 1 duże lub 2 małe jabłka - obrane i pokrojone w niedużą kostkę Kruszonka
Simply FoodSeromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki ulubionych orzechów 1/2 pestek słonecznika 20 g masła 2 łyżki miodu 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej Masa serowa: 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu 1/2 szklanki cukru 5 jajek
Kuchnia Łukaszanaturalnym jogurtem, maślanką czy kefirem. Dzisiaj u mnie jogurt naturalny, kaki, ananas, pomarańcza i korzenne przyprawy do piernika. Niebo w gębie! Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1/2 kaki, inaczej persymona 1 pomarańcza 1/4 świeżego ananasa* cukier, miód wedle uznania do smaku 1 - 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierniczków *Z ananasa, jeśli macie więcej, można
Moja smaczna kuchniajeść bez moczenia w herbacie. Składniki: 1 kg mąki 8 jaj 2,5 paczki przyprawy do piernika 2 łyżki kawy mielonej 1 kostka margaryny 1 kostka masła 0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego
Kuchenne aromatyŚwięta coraz bliżej. Nie mogę się doczekać kiedy będę piec ciasteczka z moim synkiem. W tym roku podjadał i "pomagał". Sama pierniczki piekę od kilku lat
NA MOIM TALERZUwidać, w przerwie między lepieniem uszek i pierogów oraz pieczeniu piernika, znalazłam czas, by przygotować niedzielny obiad dla rodzinki :) Palce lizać! Porcja soczystego mięsa w zacnym towarzystwie świeżych ziół prosto z ogródka, a do tego aromaty unoszące się po całym domu! Oj, tak - zdecydowanie bardzo za tym tęskniłam! :) Z czystym sumieniem mogę zakasać rękawy i dalej szaleć(...)nóg z kurczaka 1 słodkie jabłko Marynata: - 3 duże ząbki czosnku - świeża natka pietruszki - pół papryczki chilii - 2 cm korzeń imbiru - sok z połowy cytryny - łyżka musztardy francuskiej - łyżka miodu gryczanego - 3 łyżki oliwy z oliwek - pieprz, sól Dodatkowo: szklanka białego win, Świeże zioła: tymianek, rozmaryn Składniki marynaty połączyć: czosnek pokroić drobniutko, natkę pietruszki posiekać, papryczkę chili wraz
Sajkofanka smakuzachwycić się osoby, które lubią korzenne przyprawy. Składniki: 4 płaty śledziowe bez skóry typu matias 1 duża cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki musztardy 1/2 łyżki miodu 1/2 cytryny (otarta skórka + sok) 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 gwiazdki anyżu 5 ziaren ziela angielskiego 2 - 3 listki laurowe 1 łyżeczka(...)zamiast oddzielnych składników, można wykorzystać dobrą jakościowo przyprawę do piernika bez mąki z podanymi składnikami. Przygotowanie: Przyprawy uprażyć na suchej patelni (nie przypalić). Na patelnię wkładać najpierw przyprawy w całości, a pod koniec mielone. Połączyć musztardę, sos sojowy, otartą skórkę z cytryny (tylko żółtą część), wyciśnięty sok z cytryny, miód i przyprawy oraz olej. Śledzie sprawdzić, jeśli są bardzo słone
Kuchcik gotujeładnych kilka lat i muszę przyznać, że żałuję, że spróbowałam dopiero teraz. Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny, tylko przygotowanie trwa o wiele za długo.Ale z tej porcji wychodzi 2 duże pięknie pachnące ciasta. Kto spróbuje, ten sam się przekona:) Składniki: 1/2 litra miodu 2 niepełne szklanki cukru 1 kostka margaryny lub smalcu(...)imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki goździków 1 czubata łyżka kakao Bakalie: 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze 1/2 szklanki rodzynek Wykonanie: Miód, cukier i tłuszcz podgrzewam stale mieszając, aż składniki się połączą. Studzę i dodaję mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Dodaje posiekane bakalie, wymieszam i naczynie przykrywam
Ciasteczkowy Potwórtrzeba. Są do zjedzenia od razu po przygotowaniu.Mięciutkie, puszyste, a do tego grubaśne.Po miesiącu przechowane w metalowej puszce, będą też tak samo smaczne, jak świeżo upieczone ! Pierniki idealne ! Polecam, na pewno zasmakują i Wam. Moi synowie je pokochali od pierwszego kęsa. Uśmiech na twarzach dzieci- przy przygotowywaniu i konsumpcji to najlepszy dowód na to, by przygotowywać wspólnie domowe(...)dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz. W dzień pieczenia: Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st. Gotowe pierniczki
Z Majeczką w kuchnigrysikową. Polecam serdecznie. Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto miodowe: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g miodu 70 g miękkiego masła 1 jajko 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Orzechowy biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki pszennej
Kuchnia domowa Anizdążyliśmy ich udekorować, a już ich nie było. Koniecznie trzeba powtórzyć pieczenie przed świętami! 1/4 szklanki miodu ( u mnie gryczany) 5 łyżek margaryny bezmlecznej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepapierówki w syropie czy strucla (strudel) z dodatkiem maku, sera czy jabłek. Nadnoteckie miody i miody pitne są cenione nie tylko w naszym regionie. Za naszą zachodnią granicą są bardzo popularne. Dużym zaskoczeniem, przyznaję, było odnalezienie na liście tradycyjnych produktów...piernika. Lubuskie to nie tylko okolice Gorzowa, to także Zielona Góra. A ta znana jest z tradycji
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: ( z tej ilości ciasta wyjdą conajmniej dwie choinki) Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - 200g, 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżka kakao. Ponadto: cukier puder, wiórki kokosowe, cukierki lub inne do dekoracji. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito. Składniki na ciasto
W kuchni u MonikiBABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWEPiękna propozycja na świąteczny stół - pachnące, piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je orzechami laskowymi, które
Słodko-Słony Świat Ilonywykrawaniem ciasta. Zwykle zaczynam po pracy, koło 17.00. Mieszam 25g masła z 300 g miodu (u mnie w tym roku był wielokwiatowy, ale może też być spadziowy albo mój ulubiony malinowy). Delikatnie to wszystko podgrzewam i rozpuszczam z dwiema torebkami przypraw do piernika (ważne, żeby były to przyprawy bez mąki i cukru, albo przygotowane własnoręcznie). Całość odkładam do ostudzenia(...)się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się ze Wszystkimi. To naprawdę uroczy prezent dla bliskich. :) Ponieżej dokładny przepis: Pierniczki korzenne na mące orkiszowej: 25 g masła 300 g miodu wielokwiatowego lub spadziowego 400 g mąki orkiszowej 200 g mąki przennej ( może być też ryżowa) 2 torebki przyprawy korzennej łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka zerówki ulubione bakalie W ten przedświąteczny wieczór
Moja Mama Gotujepiernika bezglutenowego – mega pachnący o zwartej konsystencji, a im dłużej postoi tym robi się lepszy Przełożony powidłami śliwkowymi ( też od babci, jak chcecie przepis to dajcie znać ). Piernik i śliwki to fajny duet, a ciasto też możecie wzbogacić np. bakaliami. Mąkę warto zrobić samemu, wystarczy zmielić w np. młynku do kawy – kaszę gryczaną, jaglaną oraz migdały, wszystko razem(...)miski z mąką, dodajemy jajka i rozpuszczone mleko z miodem. Przelewamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut ( albo do czasu aż patyczek wbity w środek będzie wychodził suchy ). Po wyjęciu z piekarnika, studzimy ciasto i przekrajamy je wzdłuż. Spód smarujemy powidłami śliwkowym i nakładamy górną warstwę piernika. Piernik bezglutenowy polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą lub białym paleo lukrem
PaleoLife