piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:110/150)

Pierniczki świąteczne 181

Dziś Mikołajki, najwyższy czas wziąć się za pieczenie pierniczków. Kiedy dłużej poleżą, w święta będą idealnie miękkie. Jest to sprawdzony przepis, bo te pierniczki robię od

upichcic
Piernik czekoladowy 192

Bardzo lubię ciasta wilgotne i ten piernik właśnie taki jest . Poza tym jest bardzo szybki w przygotowywaniu i zawsze wychodzi . Polecam go na chłodne wieczory z kubkiem gorącej dobrej herbaty.Składniki: tabliczka (100g) twardej, gorzkiej czekolady szklanka płynnego miodu 2 duże (lub 3 małe) jajka pół szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate szklanki mąki pszennej 100g

Gorący kąsek
Piernik świąteczny 221

Najsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny. składniki 3 duże jajka 1 szkl cukru pudru 3 szkl mąki szymanowskiej Polskie Młyny 20dag prawdziwego miodu 1 szkl kwaśnej śmietany 20 dag margaryny

Kulinarne pyszności Molki
Kruchy piernik 124

Pyszny, kruchy piernik, który świetnie smakuje z powidłami i kubkiem ulubionej herbaty. Niezbyt słodki ale bardzo smaczny i korzenny. Składniki (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm): 1 szklanka mąki pszennej 1 białko 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody 50 gram masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy korzennej 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Miód podgrzewam z mlekiem

Mango Papaja
Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy 310

nutą pomarańczy Spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (lub trochę więcej) 40 g masła (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka miodu 1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego

FitKot
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 694

dzisiejszy, to taki typowy piernik, bardziej zbity ale bardzo wilgotny, z dużo większą ilością przyprawy piernikowej ale wcale nie za dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie(...)orkiszowej jasnej (u mnie typ750)        lub 300g mąki tortowej- 200g ksylitolu  lub cukru   (w oryginale było 250g )- 250ml mleka- 125g masła- 2 łyżki miodu- 2 łyżki powideł- 4 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- 1 łyżeczka cynamonu- 2 płaskie łyżeczki sody- 1-2 łyżki ciemnego kakao- 2 jajka- 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam)Przełożenie

Smaczne Zdrowe
piernik z mąką żytnią 156

Przeczytałam gdzieś, że pierniki dawniej pieczono z prażonej mąki. Wypróbowałam ten sposób i okazało się, że smakiem ciasto przypominało popularne 'Katarzynki". Zrobiło się u nas świątecznie, choć do Świąt jeszcze daleko.  *blaszka 25*34 cm Składniki: 300 ml miodu  400 g mąki żytniej razowej 130 g mąki pszennej opakowanie przyprawy korzennej  1 jajko  1 żółtko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
MIODOWA GLAZURA DO CIASTA 116

nieco bardziej wyjątkowe, proste ciasto 🙂 Składniki*: 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu 1 łyżka wody umieść wszystkie składniki w rondelku lub na małej patelni cały czas mieszając gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści (ok 3-5 minut) polej glazurą wierzch ciasta, np bananowego lub piernika [...] Artykuł MIODOWA GLAZURA DO CIASTA pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Pizza 197

ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier, miód i nabiał w ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni. Zatem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z lukrem królewskim 130

świąteczny klimat to dlaczego nie? Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji smakowych, ale o nich w osobnych postach. Składniki na pierniczki: 300g mąki(...)mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier królewski 100g białek (3 białka) 550g cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin

Gotowanie i blogowanie
PIERNICZKI 24 GODZINNE 395

pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.W dzień pieczenia:Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st.Do wypieku użyłam

Z Majeczką w kuchni
Pierniki babci Jadzi 210

roznoszący się w mieszkaniu, najszybciej wprowadza mnie w przedświąteczny klimat. Dzielę się z Wami przepisem pochodzącym od mojej Babci (od siebie dodaję własną kompozycję przypraw, zamiast tradycyjnej mieszanki do pierników), mam do niego duży sentyment, odkąd pamiętam mama z niego korzystała piekąc te pyszne ciasteczka. Nie powiem, przepis dość pracochłonny, ale warto poświęcić te kilka chwil, aby na długo cieszyć(...)kardamonu 10 g mielonego anyżu 10 g mielonego imbiru Składniki na ciasto: 3 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao 400 ml miodu 10 jajek 3 kostki masła (250 g) 1 kg cukru 500 g powideł śliwkowych 4 łyżki kawy 6 łyżeczek amoniaku 1,5 łyżeczki sody 0,5 szklanki mleka Ponadto: cukier puder polewy

Kierunekuchnia
Świąteczne ciasto dla niejadka 200

ciągle jestem... Jeśli więc Wasze dzieci nie tkną piernika, sernika ani ciasta z kremem - oto rozwiązanie. Delikatnie miodowe, z nutą cynamonu, wilgotne od migdałów i ładnie udekorowane gwiazdkami: ciasto idealne.  Nie tylko na Święta! Ciasto cynamonowe Składniki: (na formę o średnicy 22 cm) 200 g miękkiego masła 100 g miodu 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki dyniowe 148

przyprawom korzennym, są rozgrzewające. Idealne na jesienne wieczory do herbatki z miodem. Muffinki dyniowe Składniki 150 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej albo żytniej 130 g cukru łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 4 jajka 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Pyza i Surówka
Tort kakaowy z masą chałwową i wiśniami 173

szklanka cukru 1 szklanka mąki ½ szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika krem: 600 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody dodatkowo: ¾ szklanki likieru kawowego słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) wiśnie w zalewie dekoracje: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki miodu róże i kokarda z plastycznej czekolady róże z masy cukrowej Wykonanie

Mama Gotuje