piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:102/150)

Ekspresowy piernik z powidłami. 386

szkl. oleju 1 szkl, powideł śliwkowych ( jeśli nie mamy może być inny dżem lub marmolada) 3 łyżki miodu lipowego Skworcu Suche; 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru ( (najlepiej trzcinowy Skworcu) 2 łyżki kakao Skworcu 2 łyżki przyprawy do piernika Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu Dodatkowo; polewa czekoladowa do polania ciasta Przygotowanie; Do miski przekładamy wszystkie mokre składniki

Radość kipiąca uśmiechem.
Dyniowa granola 164

szklanki płatków owsianych - 3 łyżki otrąb owsianych - 5 łyżek siemienia lnianego - 1/2 szklanki żurawiny suszonej - 3 łyżki miodu - 1/2-1 szklanki puree z dyni - 1 łyżeczka oleju - 1/3 szklanki ziaren słonecznika - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do dyni lub piernika - szczypta soli Płatki z komosą i ziarnami słonecznika wymieszaj i ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz

Corner With Recipes
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 156

naszej ery. Cynamon na bardzo intensywny, lekko słodki korzenny smak i charakterystyczny zapach. Najczęściej dodawany jest do słodkich dań: deserów, wypieków (szarlotki, pierniki czy grzane wino), omletów czy placuszków. Można dodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 )   czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza w kuchni indyjskiej czy irańskiej (na przykład curry

Health-Fit-Life
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 115

naszej ery. Cynamon na bardzo intensywny, lekko słodki korzenny smak i charakterystyczny zapach. Najczęściej dodawany jest do słodkich dań: deserów, wypieków (szarlotki, pierniki czy grzane wino), omletów czy placuszków. Można dodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 )   czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza w kuchni indyjskiej czy irańskiej (na przykład curry

Health-Fit-Life
Piernik czeski z masą grysikową 185

Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 2 jaja 150 g cukru trochę przyprawy do piernika , ok łyżeczki  przyprawy korzennej do piernika 150 g margaryny lub masła łyżeczka proszku do pieczenia, płaska szczypta sody 2 łyżki miodu 1 torebka cukru wanilinowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa grysikowa 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 250 g masła

Z Kuchni Do Kuchni
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 151

zgodnie ze wskazówkami Liski . Składniki: 150 g melasy , syropu z buraków lub syropu klonowego (dałam 85 g syropu klonowego i 65g sztucznego miodu) 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do pierników ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pierwsze trzy składniki umieścić w niewielkim garnku

Pełny talerz
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 162

SKŁADNIKI na 16 ciastek 4 szklanki amarantusa ekspandowanego 200 g orzechów włoskich 50 g oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu klonowego (albo miodu lub syropu z agawy) 2 łyżki mielonego lnu 3 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych do piernika (bez cukru i mąki) * PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze na proszek i połącz z amarantusem. Dodaj przyprawę korzenną. Len w osobnej

Food Square
Miękkie pierniczki pełnoziarniste 221

mąki pszennej pełnoziarnistej (może być orkiszowa pełnoziarnista)  200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 200 g ksylitolu 2 łyżki przyprawy do piernika 2,5 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka  180 g płynnego miodu 160 g roztopionego masła  PRZYGOTOWANIE Suche składniki miksujemy. Dodajemy jajka, miód oraz wystudzone masło. Wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy malaksera) jednolite ciasto

Moje Kuchenne Rewelacje
Nalewka z pigwy wg Aleex 127

pigwę już spożytkowaliście, wróćcie do tego przepisu za rok. Jestem pewna, że będzie warto. Pamiętajcie, żeby w tym tygodniu nastawić ciasto na piernik . Składniki: • 1 kg owoców pigwowca • 1 kg cukru • 1 l spirytusu 70% Dodatkowo (opcjonalnie): • miód, cynamon, goździki, wanilia, skórka pomarańczowa, jabłka, Sposób przygotowania: 1. Dojrzałe owoce pigwowca dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. 2. Ćwiartki

W mojej kuchni
Miodowe ciasteczka korzenne 161

Sylwestra. Ich korzenny aromat wprowadzi Was w niepowtarzalny nastrój... Źródło: Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto

Czerwień i błękit
Piernik trzytygodniowy 92

Jak nazwa wskazuje za przygotowanie tego piernika należy się zabrać na trzy tygodnie przed świętami. Przepis jest prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Pochodzi z

Polska Zupa
Rolada piernikowa 112

roladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę

Gotowanie jest łatwe
Keks czekoladowy 164

miękkiego masła 175 g / 85 g  cukru  trzcinowego 175 ml  / 85 ml miodu 125 ml  / 65 ml likieru czekoladowego lub kawowego sok i skórka otarta z 2 pomarańczy / 1 pomarańczy 1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego 150 g / 75 g mąki 75 g / 40 g mielonych migdałów

Sto kolorów kuchni
Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami 188

strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu  125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika oraz ok. 100 g orzechów pekan Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią

Czerwień i błękit
Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe 160

Nie jestem rasistką, więc wśród moich pierniczków znalazł się Mikołaj - murzyn. ;-) Pierniczki z tego przepisu nie są słodkie, więc idealnie nadają się do lukrowania. Pięknie pachną

Szefowa kuchni
MAŁE HOLENDERSKIE PIERNICZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 190

Składniki: - 115g mąki orkiszowej u mnie typ700 - 115g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - około pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka kakao - 90g ksylitolu(lub cukru) - szczypta soli - 100g miękkiego masła - 2 łyżeczki miodu - 4 łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Z podanej porcji ulepić około 70-80 kuleczek wielkości orzecha laskowego. Układać

Smaczne Zdrowe