piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:94/150)

Mięciutkie pierniczki II 152

 składniki* 2,5 szklanki mąki pszennej* 2/3 szklanki cukru pudru* 1 łyżeczka sody oczyszczonej* 1/2 szklanki miodu* 4 łyżki masła lub margaryny* 2 jajka* 4

Mix smaku
Pierniczki po polsku 357

ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu.  Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej kawy, np. sypanej bez fusów 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g masła 2 jajka rozczyn ½ kostki świeżych drożdży (50 g) 110 ml mleka 3 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru do dekoracji(...)lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, cukier, pokruszyć świeże drożdże i wlać mleko. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Odstawić na kilka-kilkanaście minut, do podrośnięcia. W międzyczasie miód i masło roztopić, ostudzić. Zaparzyć kawę i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać roztopione masło z miodem i kawę. Wymieszać. Na sam koniec wlać podrośnięty rozczyn. Wszystko

Ugotować
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 165

czytają Saudyjskie Wielbłądy . Książka, jest aktualnie dostępna m.in. w księgarni internetowej platon24.pl Składniki 140 g mąki gryczanej 105 ml (11/3) szklanki) miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Suszone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpeciki z piersi kaczki z piernikiem, chutneyem śliwkowym i dipem musztardowo- sezamowym 137

mielony - 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa - 1 szczypta anyż gwiazdkowy - 1 szczypta goździk zmielony w moździerzu -2 szt. miód - 1 łyżeczka chili w płatkach  - 1 szczypta 2 białka ubite na sztywno sos sojowy 1 łyżeczka ząbek czosnku sól 1 łyżeczka 1 piernik Katarzynka z Fabryki Cukierniczek Kopernik starty na drobnych oczkach Mięso zmielić wraz ze skórą. Doprawić solą, sosem sojowym

AZgotuj!
Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski 127

Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej 130 gram cukru pudru 100 gram roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy placek o grubości

Życie zaczyna się w kuchni
Piernik 187

smaczny piernik z dodatkiem bakalii. Przepis znalazłam TUTAJ . Składniki 2 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. brązowego cukru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody  2 łyżeczki ciemnego kakao 4 łyżki płynnego miodu   1 jajo 0,5 szkl. zimnej wody 0,5 szkl. oleju szczypta soli garść żurawiny i rodzynek Dodatkowo  połowa gorzkiej czekolady śmietana

Kuchenne aromaty
Pierniczki na choinkę i nie tylko 154

świąteczny podarunek. składniki pół kostki  miękkiej margaryny ( tym razem użyłam Palmy ) 3 szklanki mąki 1 i pół szklanki cukru pudru 3/4 szklanki miodu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao sposób przygotowania Wszystkie składniki włóż do miski i krótko miksuj. Następnie przełóż na stolnice posypaną mąką i zagnieć gładkie i miękkie

cukrem pudrem posypane
Pierniczki wg Łukasza 165

  Moje pierwsze pierniczki w tym roku..mam zapisanych kilka przepisów do wypróbowania i nie wiedziałam , który wybrać najpierw...no i wybrałam nowy przepis znaleziony na

Moje domowe kucharzenie
Łosoś w cieście francuskim 132

Składniki: 1 kg filetu z łososia 2 opakowania francuskiego ciasta 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy sól 1 łyżka miodu żurawina suszona płatki migdałowe KROK 1: Należy oddzielić skórę od mięsa ryby, a następnie pokroić łososia na kawałki. KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy

Z notatnika
Cake pops z masłem orzechowym 174

wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika.    Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone

Smakowity Blog Kulinarny
Jesiennych smaków ciąg dalszy, czyli dyniowa owsianka :) 127

owsianka z jogurtem naturalnym,  miodem, orzechami włoskimi i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 150g pure z dyni 150g jogurtu naturalnego miód/ cukier/stewia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka cynamonu pół łyżeczki przypraw do piernika + orzechy włoskie do dekoracji Płatki zalewamy gorącą wodą i czekamy aż napęcznieją i miksujemy na gładką masę. Dodajemy pure z dyni

Kuchenny Skrawek Nieba
Pierniczki z dżemem 216

dżem. Czas: 60 minut Ilość porcji: ok 25 pierniczków ( zależy od wielkości foremek) Składniki: 2,5 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanka miodu 1/2 szklanka cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła np. śliwkowe z czekoladą lub dżem lukier: 1 szklanka cukru pudru

Kolizje Smaków
Pierniki bezglutenowe (bez zbóż, jajek, cukru) paleo 159

pierniki bezglutenowe: Składniki: 1 ½ szklanki mąki migdałowej ½ szklanki daktyli (namoczonych) 1 szklanka płatków/wiórków/chipsów kokosowych przyprawa do piernika lub 1 ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki goździków (mielonych) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ⅓ szklanki miodu 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy masę pomiędzy papier

PaleoLife
Keks z migdałami 146

połączenia się składników. Studzimy. Do miski przesiewamy obie mąki, wraz z sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę (ok 10 minut, do wyraźnego podwojenia objętości i uzyskania bielszego koloru). Ciągle ubijając, lekką strużką wlewamy przestudzony miód z masłem, dodajemy posiekane migdały oraz maślankę. Na koniec wsypujemy mąki wraz z przyprawami, delikatnie mieszając

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania