piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:92/150)

Ciasto piernikowe z masą budyniową 190

Malinowa-Kawiarenka   Składniki  na foremę 26x36 Na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanki letniego mleka 1 szklanka oleju 1 szklanka miodu 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika (15g) Na krem: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki

Fabryka pomysłów
Piernik z marmoladą i polewą czekoladową 146

formę keksową 10-25cm) : 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru (dark musk o vado) 130 g masła  2 łyżeczki miodu 2 jajka szklanka mleka 2 łyżki konfitury śliwkowej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoiczek gęstej konfitury śliwkowej (do przełożenia ciasta) POLEWA czekolada gorzka 100g

WYSPA SZCZĘSLIWA
Rewelacyjny tort piernikowy 141

szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Jajka utrzeć do białości z cukrem i miodem. Dodać olej, zmiksować, dodać mleko i ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą, cynamonem i kakao. Dodać do mokrych

Słodkie inspiracje
Pierniczki bakaliowe 103

przez jeszcze długi, długi czas. Z pewnością najsmaczniejsze jakie upiekłam w tym roku, polecam! Składniki ( na około 60 pierniczków): 3/4 szklanki miodu 11/3 szklanki cukru 75 gram masła 50 gram smalcu  40 gram przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki proszku(...)dekoracji: lukier biały (białko ubite na sztywno z dodatkiem 1/2 szklanki cukru pudru), groszki marki Delecta, kolorowa dekoracja marki Delecta- im więcej różnych dodatków tym lepiej Masło, smalec, miód i cukier rozpuszczamy w garnku do momentu skarmelizowania cukru. Studzimy. Do miski przesiewam mąki, wszystkie przyprawy, sodę i proszek. Do rozpuszczonej masy maślanej, po przestudzeniu, dodaję jajka, śmietanę oraz mąki. Całość

Mango Papaja
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 190

grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru(...)łyżeczki mielonych goździków, anyżku, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 100 g śliwek suszonych 50 g orzechów włoskich lub migdałów słoik powideł śliwkowych Masło roztapiamy i mieszamy z miodem oraz kawą. Śliwki blendujemy z orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernik ze śliwkami i marcepanem 173

przepisu z bloga Moje wypieki 2 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków niepełna szklanka płynnego miodu 120 g masła, roztopionego, ostudzonego 2,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka maślanki szczypta soli 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz sól(...)masy. Piana powinna potroić objętość. Cienką strużką wlać miód, cały czas ubijając. W ten sam sposób wlać wystudzone masło. Dodać przesiane składniki oraz maślankę i wymieszać rózgą do połączenia. Masę przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 50 min (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Przekroić piernik na 2 blaty. Masa: 300 g śliwek kalifornijskich

Moja Galeria Smaku
Świąteczne dzwonki z piernika 209

prawdziwy - 12 dag cukru - 12 dag margaryny - 5 dag smalcu - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - szczypta soli Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - sok z mandarynki lub pomarańczy 1. Miód, tłuszcz i cukier podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić do ostudzenia.  2. Do miski

Apetyczna babeczka
Piernik staropolski z bakaliami 458

można dodać ich mniej jeśli ktoś nie lubi. Składniki;    4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 szklanka miodu ciemnego, gryczanego lub spadziowego 3\4 margaryny 1,5 łyżeczki sody 3 szklanki mąk przyprawa do pierników paczka goździków zmielonych bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać

Anioły w kuchni
Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru) 156

cukru czy miodu ;) Na marginesie dodam, że ostatnio natknęłam się na przepis piernikowy, w którym znalazłam szklankę cukru, dwie szklanki miodu i dla odmiany... kilka łyżek karmelu. Była też tona masła, ale... No cóż ;) Zapraszam więc na profanację piernika w wydaniu Fitkota! :D Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru) 6 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu

FitKot
Mikołajkowy groch czekoladowy. 168

Dawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego

Kulinarny karnet Christophera
Tort miodowo-piernikowy 84

dwie równe części i upieczcie je w dwóch foremkach naraz. ciasto miodowo-piernikowe x 2 100 g masła 110 g płynnego miodu 100 ml mleka 2 jajka 170 g mąki pszennej 100 g drobnego cukru 40 g pierników Serduszka Toruńskie lukrowane 1 łyżeczka sody szczypta soli krem maślano-czekoladowy 2 kostki masła (w temperaturze pokojowej) 150 g cukru pudru(...)mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo: 80 g pierników Serduszka Toruńskie lukrowane 30 g gorzkiej czekolady 30 g białej czekolady opcjonalnie świeże kwiaty Pierniczki przekładamy do malaksera i miksujemy na drobną mąkę. Mąkę przesiewamy ze zmiksowanymi pierniczkami, cukrem, sodą i solą. Masło przekładamy do rondelka wraz z miodem. Podgrzewamy, aż się roztopią, po czym dodajemy mleko i dokładnie mieszamy

Mienta blog
Wilgotny czekoladowy piernik 179

Składniki: 120g czekolady 120g masła 120g miodu 80g cukru 150g mleka 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 100g miękkich suszonych śliwek(drobno posiekanych) 2 jajka 1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego Wykonanie: W garnku roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać

Olga Piecze i Gotuje
Ekpresowy piernik 178

jajko 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki cukru (w oryginale 1/2 szklanki) 4 łyżki płynnego miodu 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli 1 i 1/2 garści dowolnych bakalii (u mnie rodzynki, żurawina i skórka pomarańczowa) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki poza bakaliami

Kuchnia domowa Ani
Kruidnoten - najszybsze pierniczki 131

pierniczki będą tak długo leżeć ;) 'kruidnoten - najszybsze pierniczki' Składniki (na ok.40 pierniczków): - 115g mąki pszennej tortowej - 50g miękkiego masła - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki mleka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżeczki kakao - 50g brązowego cukru - szczypta soli Piekarnik nagrzać do 160C. Do miski wrzucić wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć

CookYourself
Lebkuchen - niemieckie pierniki 193

Świętami. Są zupełnie inne w smaku, niż nasze - polskie. Warte wypróbowania! U mnie część pójdzie do polukrowania i jako prezent gwiazdkowy. 'lebkuchen - niemieckie pierniki' Składniki (ok.30-40 sztuk): - 1 jajko - 100g masła - 200g brązowego cukru - 200g płynnego miodu - 450g mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżeczki mielonego imbiru - 2-3 łyżeczki cynamonu Masło(...)miód i brązowy cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania gęstej masy. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, cukier i masę maślano-miodową. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min. 1h, do schłodzenia. Ciasto rozwałkować na stolnicy/blacie, podsypując mąką, na grubość ok 2mm.  Wycinać pierniki i umieścić

CookYourself