piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:89/150)

PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM 141

cukru pudru 100 g masła 2 jajka 400 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy korzennej (do piernika) 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER KRÓLEWSKI: 1 szklanka cukru pudru dokładnie roztartego z 1 białkiem WYKONANIE Masło, miód i cukier puder podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Przelewamy do miski, lekko studzimy, mieszamy z jajkami. Dodajemy przesianą mąkę, kakao

cool and minty
Piernik staropolski dojrzewający 379

sprawił, ze ja i moi domownicy poczuliśmy Święta... Coś wspaniałego... Przygotowałam ciasto na prawdziwy staropolski piernik dojrzewający, co w moim domu stało się już tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu. Jest to najbardziej popularny w sieci przepis, a pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni(...)staje się lepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo dużo (ja piekę aż 3 ciasta, po jednym dla Mamy i Teściowej) można część ciasta przeznaczyć na pierniczki, które smakują równie wspaniale. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI: 500 g prawdziwego miodu (użyłam lipowego)1,5 szklanki cukru250 g masła 1 kg mąki pszennej (użyłam

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernikowe serca z marchewką, curry i owocowym maczkiem 144

czym kojarzy się Wam curry? Założę się, że nie z piernikami. Ale jeśli choć raz spróbujecie tych ciastek tak właśnie może być. Chociaż curry nie jest tu dominujące. Nadaje piernikom nowego, trochę innego smaku. I jeszcze marchewka, dzięki której pierniczki nabierają dodatkowej słodyczy, a do tego są miękkie bez leżakowania. Całość miała przypieczętować nutka mango. Myślałam, że posypka(...)truskawka są boskie i urzekające, to jednak tutaj najbardziej polecam Wam właśnie mango. Składniki: 125 g masła 125 g cukru 300 g miodu 2 łyżeczki curry / garam masala w proszku (bez czosnku!) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 600 g mąki (plus dodatkowo do podsypywania) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta 250 g ugotowanej marchewki , zmiksowanej na puree

Pełny talerz
Orzechowiec z kremem czekoladowym 424

Składniki na ciasto: - 500 g mąki - 200 g zmielonych orzechów włoskich - 250 g margaryny - 2 jaja - 2 żółtka - 5 łyżek miodu - 2 łyżki kakao - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - przyprawa do piernika 1 łyżka Wykonanie: Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części, każdy blat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy

SMYKWKUCHNI
Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi 208

szklanki śmietany 18% 1 jajko 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe do nadzienia POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady gorzkiej 70% 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Miód, cukier, masło i powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści

https:KKuchniaMniam
Ciasteczka piernikowe 145

małe ciasteczka do pochrupania przy herbacie czy kawie. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych, 4 łyżki mąki, łyżeczka kakao, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 25 g masła, 2 łyżki miodu, jajko, 50 g rodzynek, garść orzechów laskowych Przygotowanie: Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i studzimy. Następnie jajko i dokładnie łączymy składniki. Orzechy laskowe

Lena Gotuje
Piernik z herbatą-niezwykle mięciutki i pyszny 1221

mojej siostry Magdy,wielokrotnie sprawdzony w mojej rodzinie.Idealny na Boże Narodzenie i nie tylko-polecam gorąco.... Składniki: 3 szkl. mąki 1 szkl. miodu 1 szkl oleju 1 szkl.mocnej herbaty 4 jajka 2 łyżeczki sody przyprawa do piernika 1 szkl. cukru Na masę: 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny 1/2 litra mleka 1 niepełna szkl.cukru 1 kostka masła lub margaryny

Swojskie jedzonko
Przepis na piernik w czekoladzie 117

świąt, możesz go z łatwością zamrozić np. w specjalnych woreczkach. Dzięki temu, nawet po Nowym Roku możesz wrócić wspomnieniami do świątecznych chwil. Przepis na piernik w czekoladzie Składniki: 2 szklanki mąki, 3 jajka, 3/4 szklanki miodu, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki masła, 2 łyżki przyprawy do piernika/korzennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)letniej wody. Utrzyj jajka razem z masłem i cukrem na jedną, puszystą masę. Wsypuj do niej przesianą mąkę, najlepiej po jednej łyżce. Cały czas mieszaj masę. Dolewaj podgrzany wcześniej miód powoli, a także dodaj przyprawę korzenną, sodę oraz mleko. Wyrabiaj ciasto aż do momentu, kiedy będzie miało gładką, jednolitą masę. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Rozdomowiona
Murzynek piernikowy na piwie 543

keksówkę o wym 13/35 cm 3 jajka 200 ml piwa 30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej 15 dag cukru 160 ml płynnego miodu 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu 5 dag mieszanki keksowej Polewa czekoladowa: 12 dag masła 3 łyżki cukru pudru(...)wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę. W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być. Posypać mieszanką keksową. Piec

Wanilia i Kardamon
Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem 190

blog życzę szczęśliwych, pełnych radości i miłości świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 g miodu naturalnego (użyłam gryczanego) 1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika Masy serowe - waniliowa i czekoladowa: 1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka(...)mąki ziemniaczanej 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2/3 szklanki mleka oraz słoik gęstego dżemu porzeczkowego Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką

Czerwień i błękit
Piernikowe choinki 3D 156

Składniki na 1 kg ciasta:3/4 szklanki jasnego miodu1 szklanki cukru125 g masła3 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej500 g mąki pszennejDodatkowo:cukier puderbiała

Świat Ciasta
Piernik staropolski długodojrzewający 153

Kochani dziś wam zaprezentuje piernik staropolski, nastawiłam go na początku listopada, a dziś piekę.Z tej porcji wychudzą trzy pierniki, a więc i można jeden komuś podarować.   Składniki: 500 g miodu 1 szklanki cukru 250 g masła (można zastąpić smalcem) 3 jajka 1 kg mąki 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 1 łyżka cynamonu(...)krem z toffi nadzienie wiśniowe posypka maczek ciemna dmuchane czekoladowe gwiazdki białe i ciemne Wykonanie:    Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,Do garnka wkładamy masło cukier i miód.Rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do mąki.Miksujemy składniki. Jaja wbijamy i dalej miksujemy.Dodajemy sól,imbir,gałę muszkatową,goździki i cynamon,miksujemy.Teraz dodajemy bakalie( rodzynki,orzechy, suszone

Różowa kuchnia
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 213

oddzielić od białek.Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu. Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką.Dajemy śmietanę i orzechy.Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości.Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego(...)minut.Wyjmujemy z formy i studzimy.Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami.Polewa:Czekoladę i kremówkę topimy nad parą i delikatnie studzimy. Oblewamy naszego piernika.Następnie dekorujemy kokosowymi wiórkami.Pierniki najlepiej smakują po dwóch, trzech dniach.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
ekspresowy piernik 215

składniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 4 łyżki miodu, płynnego 125 ml oleju 125 ml wody 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli ok. 50 g rodzynek (namoczonych we wrzątku a następnie odsączonych) ok. 25 g orzechów włoskich dodatkowo: polewa czekoladowa orzechy do dekoracji wykonanie: Do garnka wkładamy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania