składniki: 150 g maki pszennej 150 g mąki żytniej 45 g cukru 125 g miodu 2 łyżki mleka 50 g masła 1 jajko 1 łyża kakao 30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki pieprzu, czarnego mielonego dodatkowo: powidła śliwkowe, dobrze wysmażone lub twarda marmolada lukier czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej wykonanie: W rondelku na małym podgrzewamy
Domowy Smak Jedzenialepiej smakują :) Składniki (ok. 10 sztuk): 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 2 łyżki ksylitolu lub cukru 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka 0,5 szklanki płynnego miodu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: Puszka gęstego mleczka kokosowego 2-3 łyżki(...)cukru pudru (zmielonego ksylitolu) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami ksylitolu. Dodać mleko, roztopiony olej kokosowy, miód i wymieszać. W o sobnej misce połączyć ze sobą mąki, sól, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Ciasto wykładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piec przez
Healthy food explorerW tym roku postawiłam sobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko
Świat Ciastacudownie piernikowo-orzechowy zapach i taki sam smak. Dodam, że pierniki są delikatne oraz kruche i że idealnie nadają się do przechowywania. Polecam! Ps. Na końcu przepisu mam dla Was niespodziankę (*)! (2 blaszki o wymiarach 28 x 38 cm) 250g mąki z ciecierzycy 100g masła (roztopionego) 100g miodu (płynnego) 100g cukru 100g masła/ pasty orzechowej 1 jajko 2 łyżki kakao
Di gotujeWitajcie. Skusiłam się niedawno na zupełnie inne pierniczki. Nie przypominają naszych pierników. Są cienkie, kruche, czuć moc korzennych przypraw. Są naprawdę smaczne, choć nasze mają zdecydowanie więcej uroku. Te pierniczki to raczej ciasteczka :) Mimo to przepis polecam. Składniki: 150 g melasy (miodu lub syropu klonowego - użyłam 15 łyżek syropu) 1/2 kostki masła + 2 łyżeczki 10 łyżek cukru pudru(...)łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 duże jajko Sposób przygotowania: 1. W garnuszku rozpuścić masło, melasę (syrop klonowy lub miód) i cukier puder. Przestudzić. 2. Do miski włożyć wszystkie składniki, wlać przestudzoną mieszankę, zmiksować mikserem. Ciasto jest klejące i takie powinno być. Przełożyć
Kuchnia domowa Aniaromatyczne ciasto, jego zapach nijak mi nie będzie przeszkadzał. Poniżej podaję standardowy przepis, który znalazłam bodajże na blogu Moje Wypieki, a który ja przygotowałam szybko w Tefal Companion. Piernik będę chcieć przygotować odpowiednio wcześniej, byście mogli skorzystać nie tylko z samego ciasta, ale także z pomysłu na całe jego wykonanie. Mam nadzieję, że ktoś jeszcze skorzysta z tego przepisu(...)Ciasto spokojnie Wam jeszcze 4 tygodnie poleży, więc nie jest za późno! Składniki: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu prawdziwego 200g cukru kryształu ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika bez cukru i mąki Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do misy z założonym mieszadłem przekładamy pokrojone w mniejsze części masło, następnie
Kuchnia w czekoladziejajka 1 szklanka miodu 100 g masła 2 łyżki karmelu 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 paczki przypraw do piernika Przygotowanie: Przyrządzić karmel z łyżki cukru i małej ilości wody Cukier zalać karmelem, dodać miód, masło, przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzić Do przesianej mąki dodać przygotowaną masę, jajka i sodę Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać
Proste Potrawyciasto, bo może kogoś zainspiruje ten przepis na wykonanie babki z taką oto gwiazdką :) ciemne ciasto 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka sody, 5 żółtek, 3 łyżki przyprawa do piernika Kamis, 100 g margaryny, 1 szklanka cukru pudru. ciasto jasne 4 jajka, 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Aga w kuchnibyła nasza pierwsza przygoda z lukrem królewskim i barwnikami spożywczymi. Składniki: 2 szklanki mąki + odrobina do podsypania 2 jajka 2 łyżki miodu 2/3 szklanki cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. 2. Ciasto partiami wałkujemy
Kuchnia domowa Anijajka 4 łyżki miodu 9 łyżek masła (temp. pokojowa) 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i przyprawami oraz słodzidłem (er/ksyl/cuk). Wbić jajka i dodać miód oraz masło w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać kształty. Piec w 180 stopniach przez
Czarnawisienkawięcej. PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Składniki (ilość zależy od wielkości i grubości ciasteczek): 500 g mąki 2/3 szklanki cukru pudru 200 g miodu 150 g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, cukier
Sagneska - gotowanie i lifestyleduże jajko 150 gram mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 200 gram białej masy marcepanowej 200 gram konfitury morelowej polewa: 100 gram gorzkiej czekolady, 30 gram masła, 30 ml śmietanki 30% Miód, syrop i masło podgrzewamy w garnuszku do momentu aż tłuszcz się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do miski
Mango Papajamąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowejDodatkowoOdrobina lukrucukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę
Kulinarne przygody Gatitytestować coraz to nowsze receptury. Ten dzisiejszy jest po brzegi wypełniony orzechami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 250 g miodu - 150 g masła - 150 g śmietany 18% - 5 jajek - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżka przyprawy do piernika - 1/2 łyżeczki goździków - 1/2 łyżeczki cynamonu - szczypta gałki muszkatołowej - 200 g dość grubo posiekanych orzechów włoskich - 100 g rodzynków polewa
Zainspirowana w kuchni