piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:82/150)

Pamiętajcie o piernikach! 127

Uwaga! Uwaga! Nadchodzi wyjątkowy czas, kiedy w naszej kuchni będą dominować korzenne aromaty, miód i orzechy. Początek listopada to odpowiednia chwila, aby przygotować ciasto na piernik staropolski. Jeśli znacie wyjątkowy smak tego ciasta, nie muszę Was zachęcać. Jeśli nie przeżyliście jeszcze przygody z piernikowaniem – dołączcie do nas. Naprawdę warto! Etap I Etap II Etap

W mojej kuchni
Razowe pierniki. 136

przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników - pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej nie ma tu wielu udziwnień. Drugi przepis (o ile wyjdzie) będzie już mniej tradycyjny, planuję trochę poeksperymentować. Składniki na kilkadziesiąt sztuk: 550 g mąki(...)przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol

Powiedz dietom nie
Ciasto miodowe 156

szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 2 jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka Krem: 1/2 szklanki cukru pudru  1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka

Kuchcik gotuje
Pierniczki na choinkę 139

Niewiele już czasu pozostało do Świąt, a jeszcze tyle różnych rzeczy do zrobienia;)Na szczęście moje pierniczki zostały upieczone na początku grudnia i pięknie przystrojone. 

Lawendowe Niebo
Pierniczki na drożdżach 109

Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru - nie miałam więc użyłam kryształu - puder jednak będzie lepszy 25 g drożdży 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody 1 jajko 40 g masła 1 łyżka miodu Sposób wykonania: 1. Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, następnie dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać. Masę lekko ostudzić. 2. Suche produkty wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Piernik na miodzie 152

Składniki: 3 jajka szklanka cukru najlepiej brązowego szklanka kawy zbożowej z dwóch łyżeczek szklanka miodu 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju opakowanie przyprawy korzennej do pierników 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając dodajemy rozpuszczony miód, gorącą kawę i olej. Wsypujemy przesianą

Gorący kąsek
Piernik na Boże Narodzenie 424

Ciasteczka już upieczone, teraz czas zrobić piernik. Tradycyjny stół wigilijny nie może obejść się bez piernika, tego uwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre rodzaje

upichcic
Zapiekany piernikowy budyń z kaszy jaglanej 152

jaglanej (około 1 i 1/3 szklanki wody do ugotowania kaszy) duży banan jajko (żółtko i białko osobno) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina słodzika albo cukru lub miodu Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem (w ten sposób pozbywamy się goryczki). Następnie gotujemy

Moja Micha
Cud-Miód – pochwała obfitości w Święto Toruńskiego Piernika 117

Toruń to jedno z absolutnie MOICH miejsc. Mieszkają tam osoby szczególnie bliskie memu sercu. Specjalnych zachęt więc nie trzeba, żebym wsiadła w auto i pognała autostradą

Na moim stole
Przepis #103 Sylwestrowe Kulki Mocy w trzech smakach 125

śliwek suszonych - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżki masła orzechowego Wykonujemy podobnie jak śliwkowe kulki z tym, że dodajemy do masy przyprawę do piernika. Kokosowe Kulki - 50 g migdałów - 1 łyżeczka miodu - 20 wiórek kokosowych Migdały także namaczamy po czym obieramy z łupinek. Rozdrabniamy. Dodajemy miód oraz wiórki kokosowe. Całość łączymy. Z tak powstałej masy tworzymy kulki

Health-Fit-Life
Pierniczki 157

Moich Wypieków. Polecam! Pierniczki  Składniki na 3 blaszki: 300g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa) 2 jajka 100g roztopionego masła 100g miodu 130g cukru pudru 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao Na lukier: 1 biało 1 szklanka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: pokruszone landrynki na witraże Wykonanie: Wszystkie składniki na pierniczki

Smak mojej kuchni
Cud-Miód – pochwała obfitości w Święto Toruńskiego Piernika 145

Toruń to jedno z absolutnie MOICH miejsc. Mieszkają tam osoby szczególnie bliskie memu sercu. Specjalnych zachęt więc nie trzeba, żebym wsiadła w auto i pognała autostradą

Na moim stole
Świąteczne pierniczki 138

masła 1 małe jajko Lukier: 1 białko 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru Przygotowanie: 1) Przesiać mąkę razem z sodą bezpośrednio na stolnicę, dodać miód i wymieszać. 2) Dodać cukier, przyprawę do piernika, masło i jajko. 3) Całość posiekać nożem, a następnie wyrobić gładkie ciasto. 4) Gotowe ciasto rozwałkować na około 4-5 mm, powycinać ciasteczka i ułożyć

Fitsweet.me
Kruche pierniczki - bez czekania. 967

Składniki: -150 g. masła -100 g. cukru brązowego -5 łyżek miodu -500 g. mąki -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżeczka cynamonu -1,5 łyżeczki przyprawy do piernika -2 jajka -cukier puder i odrobina ciepłej wody do lukru Sposób przygotowania: Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Wszystkie suche składniki przesiać przez sito. Dodać

Magia jedzenia.
Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) czyli Słodki czwartek odc.118 146

napakowany bakaliami. Dla mnie pyszny. W tym roku nie piekę piernika długo dojrzewającego i ten będzie jak znalazł. Przepis pochodzi z listopadowej KUCHNI. Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) 250 ml płynnego miodu 200 g cukru Pół łyżeczki soli Łyżka proszku do pieczenia Ok 450 g mąki żytniej typ 720 100 g migdałów w płatkach Po 30 ml amaretto

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania