mąki 1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego ) 1 szkl. cukru pudru 3/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 jajko 1 łyżeczka sody szczypta soli Sposób przygotowania: Miód podgrzewamy na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Pamiętajmy o tym , aby co jakiś czas zamieszać, aby masa się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą
Słodkości i nie tylkomiodu 150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę(...)najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy już tylko rozwałkować ciasto i wykroić foremkami pierniki. Staram się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim, lepiej uzyskać grubość 1 cm na jedną blachę. Z przygotowanego
I tu będę miała takie temąki 250g cuku 250g miodu 300g masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 torebka przyprawy do pienika 3-5 łyżek kakao 2 jaja Masło, miód i cukier podgrzałam do rozpuszczenia. Dodałam przyprawę do piernika i ostudziłam do temperatury pokojowej. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam sodę, kakao i jaja. Wlałam przestudzoną masę miodową i zagniotłam ciasto. Odstawiłam na noc do lodówki
Zapiski Młodej Żonyjajko - 1/4 szklanki miodu - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 1/4 szklanki śmietany 18 % - 1/2 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 małe opakowanie kolorowych landrynek Przygotowanie: W naczyniu podgrzewamy masło z miodem. Gdy się rozpuści dodajemy cukier puder i śmietanę, podgrzewamy do połączenia składników a następnie studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy jajko, kakao, sodę, przyprawę
Zainspirowana w kuchniszklanki mąki 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 płaskie łyżki kakao 1/2 szklanki brązowego cukru 25 g miękkiego masła 1 jajko 10 łyżek płynnego miodu(...)szklanki małych rodzynków Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. W jednej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy i migdały, przyprawę do piernika, kakao, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej miski przełożyć miękkie masło, miód i brązowy cukier. Zmiksować do połączenia składników, następnie dodać jajko. Ponownie zmiksować i porcjami dodawać wymieszane sypkie składniki. Gdy składniki się połączą dodać rodzynki
Monia miesza i gotujeRadosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! Przykładowe składniki na ciasto piernikowe: 600 – 650 g mąki pszennej 300 g miodu 100 – 150 g cukru 125 g masła 1 jajko 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę i podgrzewamy, aż wszystkie składniki(...)przekładamy do puszki lub słoja. Dekorujemy dowolnie lukrem. Aby zrobić okienko, pod koniec pieczenia w wycięte miejsce wkładamy pokruszoną landrynkę i pieczemy aż się całkowicie rozpuści i połączy z piernikiem tworząc „szybkę”. Wszystkie elementy: chatkę, choinki mocujemy lukrem. składniki na lukier: 1 białko ok.150 -200 g cukru pudru (w zależności od wielkości białka) wykonanie: Biało dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniatylko zawinąć w ściereczkę, ostudzić, posmarować kremem i koniecznie schłodzić przez całą noc w lodówce. Rolada: 5 jajek 100g płynnego miodu 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki gorącej wody szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy(...)solą na pianę, gdy będzie gęsta dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy aż cukier się rozpuści. żółtka miksujemy z pozostałym, cukrem, miodem i gorącą wodą do momentu aż uzyskamy prawie białą piankę. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia i mieszamy z żółtkami. Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy całość by się połączyła. Dużą blachę
Cynamonowe szczęściekilka dni przed Świętami, jeszcze smaczniejsze są po krótkim leżakowaniu. Tylko nie wytrzymają… :) Składniki 100 g mąki migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lukier: 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody (lub odpowiednio mniej/więcej) Przygotowanie
OliveandThymeSłodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast
RAROSSAszklanki mąki ziemniaczanej 3 duże jajka 200 g masła 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka miodu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika około 100 g masy marcepanowej Czapeczki Mikołaja: 200 g śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)suchej patelni i bardzo drobno posiekać. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, orzechy i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. W rondelku roztopić masło z miodem i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Z masy marcepanowej
Oryginalny smakłyżka oleju kokosowego (25 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki płynnego miodu (50 g) kilka kropel aromatu waniliowego 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Banany obrać, zmiksować z jajkiem, trzema białkami, olejem kokosowym i rzepakowym, jogurtem, miodem oraz aromatem waniliowym. W innym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, kakao i sodą. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać całość widelcem do uzyskania jednolitego gęstego czekoladowego ciasta
Nastoletnie WypiekanieIngredients Ciasto 550 g mąki pszennej 650 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 200 g cukru 125 ml wody 300 g miodu dałam gryczany 375 ml mleka 3 łyżki masła 3 łyżki ciemnego kakao 4-5 łyżek przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1/3 łyżeczki soli Lukier 1 szkl. cukru pudru 1 -2 łyżki białek kilka kropel aromatu migdałowego Instructions Ciasto(...)radzi robić to blisko ścianki i to dobra porada, bo karmel pryska, a tak zminimalizujemy pryskanie. Dodajemy do masy resztę cukru, miód i wlewamy mleko. Zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy masł o, kakao i dosypujemy przyprawę do piernika i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do miski przesiewamy mąki, sodę oraz sól. Dolewamy masę miodowo-cukrową i zarabiamy ciasto. Ja używam
Mieszam w Garnkupół na pół z palmą 400 g miodu - ja dałam 200 gram prawdziwego (twardego) i 200 gram sztucznego płynnego Dzień przed pieczeniem 1. Miód rozpuścić - nie gotować, odstawić z pieca i dodać przyprawę do piernika i masło, poczekać aż się rozpuści pod pokrywką, a potem wystudzić. 2. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. 3. W śmietanie rozpuścić sodę(...)ubijając do powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać- ja mieszam w robocie kuchennym. Wlać mieszankę z miodem i ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. 5.Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia
Kubki smakuIstne comfort drink . To co - dzisiaj jedna porcja czy trzy? Składniki kubek/szklanka mleka krowiego bądź roślinnego kopiasta łyżeczka kakao starta czekolada mała płaska łyżeczka cukru/ksylitolu bądź miodu opcjonalnie : cynamon kardamon anyż przyprawa do piernika wanilia łyżka rumu łyżka słodkiego syropu smakowego Wykonanie: 1.Mały rondelek przepłucz wodą. Wlej do niego mleko. 2. Zagrzej mleko. Gdy będzie ciepłe a)wsyp kakao(...)mleka. 3.Gotuj 3 minuty mieszając i dodając cukier bądź ksylitol, uważając by nam mleko nie wykipiało. Możesz dodać odrobinę aromatu waniliowego,ekstraktu bądź cynamonu czy przypraw korzennych. Jeżeli słodzisz miodem- dodaj go do ciepłego kakao by nie stracił najcenniejszych wartości odżywczych. 4. Wlej kakao do kubeczka. Posyp startą czekoladą. Dodaj miodek. 5. Smacznego! *do mlekopijców napojów roślinnych - sprawdźcie czy wase
U FiolkiIstne comfort drink . To co - dzisiaj jedna porcja czy trzy? Składniki kubek/szklanka mleka krowiego bądź roślinnego kopiasta łyżeczka kakao starta czekolada mała płaska łyżeczka cukru/ksylitolu bądź miodu opcjonalnie : cynamon kardamon anyż przyprawa do piernika wanilia łyżka rumu łyżka słodkiego syropu smakowego Wykonanie: 1.Mały rondelek przepłucz wodą. Wlej do niego mleko. 2. Zagrzej mleko. Gdy będzie ciepłe a)wsyp kakao(...)mleka. 3.Gotuj 3 minuty mieszając i dodając cukier bądź ksylitol, uważając by nam mleko nie wykipiało. Możesz dodać odrobinę aromatu waniliowego,ekstraktu bądź cynamonu czy przypraw korzennych. Jeżeli słodzisz miodem- dodaj go do ciepłego kakao by nie stracił najcenniejszych wartości odżywczych. 4. Wlej kakao do kubeczka. Posyp startą czekoladą. Dodaj miodek. 5. Smacznego! *do mlekopijców napojów roślinnych - sprawdźcie czy wase
Fiolka w kuchni