piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:70/150)

Pierniczki alpejskie 164

sody oczyszczonej 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika 250 g masła 400 g miodu Dzień przed pieczeniem Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie

Kubki smaku
Pierniczki alpejskie 182

Składniki: - 1 kilogram mąki - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 200 mililitrów śmietany kwaśnej - 3 łyżeczki sody - 4 łyżeczki przyprawy do piernika - 250 gramów masła - 400 gramów miodu - opcjonalnie: marmolada i/lub lukier Przygotowanie: Rozpuszczamy masło, miód i przyprawy. Odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy do nich cukier wciąż ubijając oraz pojedynczo

Życie zamknięte w smaku
Korzenne aromatyczne pierniki - ludziki 114

Składniki: 25 dag mąki pszennej 20 dag mąki żytniej , użyłam typu 720 15 dag masła 15 dag cukru trzcinowego lub zwykłego 1/2 szklanki melasy lub miodu 6 łyżeczek dobrej przyprawy do piernika 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 żółtko szczypta soli 1. W jednej misce mieszamy suche składniki oraz drobno kroimy masło, w drugiej łączymy ze sobą mokre

Apetyczna babeczka
Ciasto piernikowe z rabarbarem 166

Sianko ,  Justinka ,  Zuzia  i  Mops . Składniki : 150g miękkiego masła 300g mąki pszennej 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego imbiru 100g brązowego cukru 200g golden syrup lub miodu (nieco mniej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200ml wody 2 jajka 300g rabarbaru cukier puder     Przygotowanie : W mikserze utrzeć masło z cukrem, gdy powstanie gładka(...)jednolita masa dodać golden syrup (miód). Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z przyprawą do piernika i imbirem. Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w 200ml gorącej wody i stopniowo wlewać do ciasta. Następnie stopniowo dodawać mąki, cały czas miksując ciasto, dodać jajka. Wyłączyć mikser i do ciasta dołożyć rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki (około centymetrowe). Ciasto przelać do formy

Codzienne Gotowanie
Ciasto czekoladowe XXL 141

gotowe. Ja moje mega ciacho wzbogaciłam dodatkowo moimi extra składnikami, co sprawiło, że ciacho nie wyglądało na ciacho...z torebki! Składniki mieszanka ciasta czekoladowego lub piernika XXL zwanego czasem „duża blacha” -miód wielokwiatowy u mnie od  Skworcu orzechy włoskie migdały blanszowane całe u mnie od Skworcu łyżka nasion Chia ananas kandyzowany u mnie od Skworcu Do misy wsypałam proszek

Z Kuchni Do Kuchni
Ekspresowe pierniczki dla spóźnialskich 156

Zamień chemię na jedzenie - nowe przepisy" 150 g masła w temperaturze pokojowej 130 g brązowego nierafinowanego cukru 500 g jasnej mąki orkiszowej 5 żółtek 150 g miodu 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka kakao naturalnego pół łyżeczki sody oczyszczonej  Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładkie cisto. Podsypujemy stół lub stolnicę sporą

Zawsze głodna!
Pierniczki błyskawiczne - na ostatnią chwilę 211

Zrobiliście już pierniczki na święta. Jeżeli tak to jestem ciekawa, czy zrobione wcześniej przetrwały do dzisiaj ? Czy trzeba sięgnąć po przepis i zrobić dodatkowe, jeszcze przed

Moje pyszne gotowanie
Ciasto Gargamel 427

Przepis na ciasto znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru

Kuchnia domowa Ani
Panna cotta z koziego sera z bakaliami i pudrem piernikowym 235

Kozi ser. To sprawca mojego kolejnego wykwintnego deseru. Dzięki MerciChef! i konkursowi (Biorę w nim udział i zachęcam również Was!), który właśnie trwa, postanowiłam przygotować coś

Sajkofanka smaku
Pierniczki 138

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najsmaczniejsze pierniczki! Pachnące korzennymi przyprawami i skórką otartą z pomarańczy. Ciasto na pierniczki przygotowujemy minimum 2-3 tygodnie przed

Marta Gotuje
Pierniczki katarzynki 329

upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej 2 -3 tygodnie, żeby zmiękły. Pierniczki katarzynki Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao) 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
PIERNICZKI NA OSTATNIĄ CHWILĘ 138

Jeżeli, tak jak ja, zaczynacie myśleć o upieczeniu pierników na parę dni przed świętami, to mam dla Was naprawdę genialny przepis. Ciastka nie zrobią się twarde

Przepisy Aleksandry
szybki piernik z marmoladą 500

upieczeniem poradzi sobie nawet początkująca gospodyni.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 150 g masła 3 łyżki miodu  200 g cukru  5 jajek 3 łyżki kakao opakowanie przyprawy do piernika  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo: szklanka twardej marmolady  150 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka Masło roztopić i wystudzić. Dodać(...)niego  miód, wymieszać. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą i sodą. Wszystkie składniki razem wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i przełożyć marmoladą. Czekoladę połamać do miski, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Polać piernik i odstawić do zastygnięcia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik herbaciany z masą mleczną- pycha 161

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI NA PIERNIK: 5 jajek 3/4 szklanka cukru 250 g miodu tj. ok. 1 szklanka 1 szklanka oleju 1 szklanka mocnej herbaty (taka na wyczucie), ostudzonej 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao Składniki na mleczny krem: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 120 g białej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 18 % lub 30% DODATKOWO: ok. 300-400 g powideł orzechy włoskie Mąkę przesiewamy razem z sodą

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania