piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:63/150)

Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego 176

moim przepisie.  Składniki: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mąki krupczatki 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jabłka 4 łyżeczki (czubate) dżemu porzeczkowego 2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu(...)jajko Prostokątna forma do pieczenia 32-25 Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, miód, cukier z prawdziwą wanilią , kakao, przyprawę do piernika, cynamon i wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Po czym wlewamy powoli ciepłe (nie gorące!) mleko, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy

Słodkie okruszki
Piernik Last Minute 151

Piernik Last Minute to takie ciasto, które możecie zrobić przed samymi świętami. Kiedy już wszystko przygotowane, a jeszcze macie ochotę i siły na jeszcze jedno ciasto

Tylko pysznie
Domek z piernika + szablon do pobrania 244

porcji, ale myślę, że na sam domek, podstawę i kilka ozdób wystarczą spokojnie dwie. Składniki: 600g miodu 600g cukru 150g margaryny (jeśli domek chcecie zjeść, użyjcie masła) 1300g mąki tortowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g kakao 3 opakowania przyprawy do piernika (bez mąki i cukru) Lukier: 1 białko ok 250-300g cukru pudru- w zależności(...)minut (większe elementy) i 10 minut (te mniejsze). Ostrożnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Sposób przygotowania tradycyjny: Margarynę, cukier oraz miód topimy w rondelku na małym ogniu.   Kakao, przyprawę do piernika, mąkę oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą, najlepiej w jakiejś dużej misce lub na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy jajka oraz lekko przestudzoną masę

Kuchnia w czekoladzie
Szybki piernik świąteczny z powidłami 142

Lubelli. Mąka ta, sprawdziła sięw tym wypieku doskonale. A już niebawem, zamierzam jej użyć do przepysznego ciasta drożdżowego. PRZEPIS  NA SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY  Z POWIDŁAMI Składniki: 250 g mąki Luksusowej Lubella 200 g miodu prawdziwego 100 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)Wykonanie: W rondelku umieścić miód, cukier i masło. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Masę miodową odstawić do ostygnięcia. Do przestygniętej masy miodowej - nie zupełnie zimnej - dodać jajka i zmiksować do połączenia składników. Mąkę Luksusową Lubella wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać mąkę z pozostałymi składnikami

kolorowotorcikowo
Kruche piernikowe ciasteczka 157

pszennej 250 ml miodu 250 g tłuszczu 8 g proszku do pieczenia 3/4 płaska łyżeczki sody oczyszczonej 25 g kakao 25 g domowej przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Połowę cukru, miód i tłuszcz podgrzewamy  w garnuszku do połączenia wszystkich składników. Masę odstawiamy do przestudzenia, mieszając raz na jakiś czas. Pozostałą połowę cukru ubijamy na puszysta masę

Kulinarne przygody Gatity
MUFFINY PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI 167

12małych szt.): 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 100g cukru 30g ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 150ml   mleka 6 łyżek oleju np. rzepakowego 4 łyżki miodu dodatkowo   na nadzienie: powidła śliwkowe Wykonanie: do jednej   miski wkładamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao oraz(...)przyprawę do piernika , mieszamy i odstawiamy w drugiej misce łączymy ze sobą jajko, mleko, olej oraz miód do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia się składników(gdyby ciasto było za gęste dodajcie trochę mleka) foremki na muffinki (wyłożone papilotkami )napełniamy do połowy ciastem ,dodajemy łyżkę powideł i przykrywamy je łyżką ciasta pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka

Słodkie zapomnienie
EKSPRESOWY PIERNIK (przepis uniwersalny) 163

piekarniku zapach jest zniewalający... Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 100 g masła 1 szklanka maślanki 3 łyżki miodu 1 słoiczek czekośliwki (ok. 200 g) 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła posypka dekoracyjna Wykonanie: Masło topimy w rondelku i studzimy(...)misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce za pomocą rózgi/trzepaczki łączymy ze sobą jajka oraz maślankę. Dodajemy miód oraz czekośliwkę, a na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku 159

kroku Do przygotowania pierników będziecie potrzebować: 150 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu 2 jajka ¼ kostki margaryny ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaską łyżeczkę przyprawy do piernika (ja korzystam z własnej mieszanki, ale możecie równie dobrze użyć gotowej) papier do pieczenia Wykonanie krok po kroku: Miód, margarynę, cukier i przyprawy(...)uzyskania jednolitej masy. Z powstałej masy formujemy kuleczki (porcja wielkości łyżeczki) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby zachować większy odstęp między porcjami, dzięki czemu pierniki nie zlepią się w trakcie pieczenia. Tak przygotowane pierniczki wkładamy do piekarnika i pieczemy 11 – 12 minut. Po 10 minutach dobrze jest kontrolować ich kolor, aby się nie przypaliły. Każda minuta

Okiem Blondynki by McBlondi
Najlepszy PIERNIK na ziemi ! 390

poleży tym lepszy i z tym mogę się zgodzić. Nawet po tygodniu jest mokry i idealny do zjedzenia :) Składniki UWAGA ! Na dwa korytka piernika takie jak na zdjęciach :) 6 szklanek mąki 1 i 1/3 szklanki miodu 1 szklanka wody 8 jajek 2 czubate szklanki cukru kostka margaryny 4 łyżki zmielonej kawy 4 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek przyprawy(...)piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki mleka ulubione bakalie Dodatkowo choć niekoniecznie:  polewa czekoladowa + orzechy do posypania  Miód, wodę i kawę wlewamy do garnka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy jajka, ubijamy je na największych obrotach dodając porcjami cukier. Masa jajeczna będzie gotowa

Piekę, bo lubię
Piernik przekładany kremem i powidłami 376

piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki przyprawy do piernika lub przyprawy z tego przepisu - link 3 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa(...)Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik przekładany powidłami i kremem 301

piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki przyprawy do piernika lub przyprawy z tego przepisu - link 3 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa(...)Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao i karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik marokański z ras el hanout 137

piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “ Pysznie dla rodziny i przyjaciół ”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga polecam na rodzinne spotkania. Tradycyjnie używa się jej jako przyprawy do mięsa, ale tutaj idę za radą ekipy restauracji Fernandez & Wells. W książce “Rustic” jest właśnie takie ciasto. Moja wersja zastępuje niektóre trudne do zdobycia składniki miodem(...)łyżeczki kawy zbożowej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki garstka kandyzowanego imbiru do dekoracji – opcjonalnie   Jak przygotować piernik marokański z ras el hanout? Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajka, miód i maślankę i miksujemy. Ciasto można by też zamieszać łyżką, ale warto zmiksować, żeby nie trafić potem na większe ziarenko chili czy lawendy

Ugotowane pozamiatane
Choinki z piernika 172

efekt jest zachwycający. W pracę można zaangażować dzieci, ale wtedy zapewne choinki będą zdecydowanie bardziej kolorowe ;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 6 foremek

Kulinarne Inspiracje
Szarlotka z jaglanki 163

włoskich lub laskowych) 1 łyżeczka miodu Składniki na mus jabłkowy: 1,5 kg kwaskowych jabłek - u mnie szara reneta 0,5 szklanki wody 2-3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wykonanie: Zaczynamy od jabłek, które należy przeciąć na ćwiartki, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka przekładamy do garnka i wlewamy wodę. Gotujemy

Przysmaki Karolki