piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:59/150)

BARDZO SZYBKIE PIERNICZKI – najlepsze! 192

małych lub 40 większych ) * mąka pszenna – 300 g * mąka żytnia – 100 g * duże jajko – 2 szt * cukier puder – 130 g * masło roztopione , przestudzone – 100 g * miód – 100 g * przyprawa do piernika – 1 łyżka * kakao – 1 łyżka * soda – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystko razem wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wałujemy podsypując odrobiną mąki. Wycinamy pierniczki. Układamy na blasze

Ostra na Słodko
Szybki piernik z dżemem - pyszny 177

ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć - bez miodu to żaden piernik.A jednak pachnący przyprawami korzennymi,mięciutki,delikatny i puszysty.Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatny owocowy aromat i zapewnia wilgotność na wiele dni.Bakalie przełamują delikatną strukturę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIERNIK STAROPOLSKI 173

piernik kusił mnie od tamtego roku. Więc poleciałam po składniki i wspólnie z moją koleżanką Asią z bloga  SŁODKO SŁODKA postanowiłyśmy sprawdzić czy jest tak pyszny, jak wszyscy zachwalają. Samo zrobienie go jest dość bezproblemowe, jedynie to czekanie na efekty, będzie dla mnie największym wyzwaniem :) SKŁADNIKI: 0,5 kg prawdziwego miodu (u mnie wielokwiatowy) 1 szklanka cukru(...)masła lub margaryny 1 kg mąki tortowej 3 całe jajka pół łyżeczki soli 3 łyżeczki sody 125 ml mleka 80 g przyprawy do piernika WYKONANIE: Do garnka z podwójnym dnem dajemy miód, masło i cukier. Rozpuszczamy a następnie doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszamy, do momentu aż rozpuści nam się cukier. Odstawiamy do wystudzenia. Do misy miksera lub na stolnicę

Pani na deser
piernik staropolski 128

kostka masła (250g) • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej • 3 jajka • 3 łyżeczki sody • 1/2 szklanki mleka • szczypta soli • 2 lub 3 opakowania przypraw do piernika-lub wlasnej roboty z tej strony Wykonanie Miód, cukier i maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka(...)odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem

w mojej kuchni
Miękkie pierniczki 383

brązowego cukru 2 łyżeczki sody 1,5 – 2 op. przyprawy do piernika 640 g mąki wrocławskiej Do miski przesiewamy mąkę z sodą oraz przyprawą do piernika. Do rondelka dajemy masło, cukier oraz miód – rozpuszczamy na niewielkim (!) ogniu aż do całkowitego połączenia się składników. Studzimy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami. Dodajemy jajka i zagniatamy. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką. Partiami

Smaki Na Talerzu
Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami 131

jajka 400 g mąki pszennej 120  g masła/margaryny 150 g cukru 4 łyżeczki kakao 1 całe opakowanie przypraw do piernika ( ja uwielbiam Prymat ) 1 szkl mleka 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki miodu 3 łyżki powideł śliwkowych 2 garście bakalii dowolnych np. (orzechy, rodzynki, żurawina, śliwka suszona) Polewa czekoladowa 130 ml śmietanki(...)przestygnięcia. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. 3. Następnie dodajemy mleko wraz z roztopionym masłem z miodem, kakao, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą po równo. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około

Gotowanie...to proste !
Piernik przekładany masą jogurtową 1215

roku tradycyjnie pojawia się piernik mojej babci. Tak naprawdę to nie o piernik tu chodzi tylko masę jogurtową. Jest przepyszna, delikatna i komponuje się idealnie z piernikiem. Jeden minus jest tylko taki, że idealna wychodzi w makutrze. Na szczęście makutra nie jest droga i można ją dostać w większości supermarketów. Także dla tej masy warto kupić makutrę(...)łyżki wody, ściągamy z ognia do ostudzenia. W misce miksujemy masło z żółtkami i resztą cukru. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, miód, karmelizowany cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika - mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wlewamy do blachy prostokątnej, wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym pierniku

Niezły Młynek
Bezglutenowy piernik z orzechami 91

Bezglutenowy, wilgotny i aromatyczny piernik z orzechami. Delikatny i pachnący przyprawami. Bardzo, bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 130 g masła  150 g miodu  30 g brązowego cukru  2 łyżki przyprawy do piernika  1 łyżka ciemnego kakao  250 g Mix per Dolci Nutrifree  50 g mielonych migdałów  2 łyżeczki sody oczyszczonej  100 g posiekanych orzechów

Kuchnia bezglutenowa
Cztery pomysły na wigilijne śledzie 353

pyszne :) ŚLEDZIE KORZENNO BALSAMICZNE Z RODZYNKAMI SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 2 łyżki rodzynek 1/2 cebuli 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 ml czerwonego wina 50 ml kremu balsamicznego 50 ml oleju rzepakowego 2-3 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min. Wylewamy wodę i zalewamy owoce winem(...)dodajemy do rodzynek. Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki (takie na raz). W miseczce umieszczamy śledzie, dodajemy rodzynki z cebulą i winiem, przyprawę do piernika, krem balsamiczny, olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI

DefinicjaSmaku
Domowe pierniczki 134

mąki żytniej pełnoziarnistej, przesianej przez sitko 2 duże jajka 130 g cukru pudru, bez grudek 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier: woda, cukier puder, do ozdobienia: barwniki spożywcze, jadalne ozdoby w postaci drobnych i grubszych koralików, kolorowe posypki Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy

Życie ze smakiem
KRUCHE KORZENNE CIASTECZKA (IDEALNE DO WYCISKANIA WZORU) 104

można około 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pudełku.  Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 1/3 szklanki cukru * 125 g zimnego masła * 1 jajko * 2 łyżeczki płynnego miodu * 1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam  Skworcu ) * dodatkowo foremki do wykrawania ciastek, w moim przypadku były to foremki z wytłoczonym do wyciskania wzorem , które nabyłam w sklepie  SWEETDECOR.PL . Wykonanie: Wszystkie składniki

Zrób to smacznie
Gruszkowy budyń jaglany 118

wyraźnego, zdecydowanego smaku, dlatego tak łatwo zamienić ją w deser o dowolnym smaku. Możemy szaleć z różnymi owocami, kakao, wiórkami kokosowymi, przyprawami jak cynamon, przyprawa do piernika, skórka pomarańczowa czy cytrynowa, miód, orzechy i co tylko Wam przyjdzie do głowy :D To co, jaki smak wybieracie? 😉 GRUSZKOWY BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Mały banan Gruszka Odrobina miodu

HealthyCreations
Piernik staropolski 107

kilka chwil, ponieważ wymaga on leżakowania przez 5 tygodni, następnie upieczony piernik ponownie musi leżakować przez 3-4 dni. Także ten rodzaj piernika musimy zaplanować sobie o wiele wcześniej, ale naprawdę warto.  Składniki: ciasto: miód 500 g, mąka 1 kg, masło 250 g, jajka 3 szt, cukier 1,5 szklanki, mleko 125 ml, soda 3 łyżeczki, sól(...)śliwkowe 1 kg, czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Masło, miód i cukier podgrzewamy na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, przyprawy do piernika, sól oraz sodę rozpuszczoną w mleku.  Ciasto wyrabiamy i przekładamy do emaliowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

kulinarne odsłony pati
Pierniczki od razu miękkie 228

wykonaniu. Pierniczki są kruche, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej 2 jajka 130 g cukru pudru 100 g miękkiego masła 100 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej   *** Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta *** *** Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część rozwałkowujemy na grubość około

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania