piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:59/150)

Gargamel - ciasto piernikowe z jabłkową wkładką 187

tego nazwa nawiązuje do mojej ulubionej bajki z czasów dzieciństwa - Gargamel, chyba wszyscy wiedzą o jaką bajkę chodzi. Ciasto piernikowe: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 szklani mąki pszennej Margarynę ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy

Cynamonowe szczęście
Pierniczki wielkanocne, przepyszne :-) 203

Święta już za kilka dni, w domu masa zajęć-sprzątanie, gotowanie, pieczenie. Ja jednak w tym roku tak sobie wszystko zorganizowałam, że dzień dzisiejszy poświeciłam na pierniczenie. Bardzo lubię pierniki, dlatego nie mogło ich zabraknąć też w te święta.  Tym razem jednak zrobiłam pierniczki według tego przepisu : http://www.mojewypieki.com/post/pierniczki-przepis-ii    Muszę przyznać, że spełnił on moje oczekiwania, ponieważ(...)mąki pszennej -200 g miodu  -100 g cukru pudru -120 g masła -1 jajko -szczypta  sody oczyszczonej -1,5 łyżki przyprawy do piernika -3 łyżeczki kakao Masło wraz z miodem rozpuszczamy. Następnie studzimy.   wyrabiamy ciasto ,n astępnie wałkujemy je dość cienko, 3 mm Wykrawamy kształty Pierniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni około 7-10 minut Studzimy, dekorujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym 113

krem daktylowy zmienił moje spojrzenie. Co tam, jest tak pyszny, że na pewno wykorzystam go również do przekładania innych ciast. Drukuj Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym Składniki Ciasto 2 jajka 1/4 szkl cukru 125 g płynnego miodu gryczanego 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mocnej, wystudzonej herbaty (u mnie assam) 1 i 1/2 szkl mąki 1/2 op. przyprawy(...)czekolady gorzkiej 25 g masła 3 łyżki wody Wykonanie Ciasto Ubijamy białka na sztywno. Do białek dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka, miód i olej, mieszamy. Dodajemy herbatę, mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Na koniec dodajemy bakalie. PIeczemy w keksówce wysmarowanej tłuszczem w temp 180 stopni ok 20-25 min do suchego patyczka. Krem Z daktyli usuwamy pestki

Mieszam w Garnku
Świąteczne pierniczki 162

szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1,5 łyżeczki sody oczyszonej - skórka z otartej pomarańczy - 1/2 torebki -  przyprawy do piernika - 1 łyżka masła - 1 jajko -1/4 szklanki mleka Przesiewamy mąkę, rozpuszczony miód, sodę i cukier, skórkę z pomarańczy - ubijamy mikserem na niskich obrotach. Następnie dodajemy masło, przyprawę do piernika i  jajko - dalej miksujemy przez

dlaSmaQ
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 211

piernik sporo urósł, a keksówka się w czasie pieczenia zdeformowała. Mój piernik wyszedł kanciasty).Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko razem wymieszać.Do rondelka wkładamy masło i miód następnie podgrzewamy, dodajemy potem cukier brązowy i razem dokładnie rozpuszczamy, na nie dużym ogniu. Studzimy.Mleko mieszamy z jajkami.Do mąki dodajemy nasz roztopiony(...)miód, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być rzadka i jednolita.Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut. Następnie studzimy.Wystudzone ciasto przekrajmy na pół i smarujemy dżemem i nakrywamy górną częścią ciasta. Piernik najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Ale piernik! 212

tygodni. Nie tracąc zatem więcej czasu, zapraszam na pierwszą część przepisu na wyjątkowy, aromatyczny i prawdziwie świąteczny... Piernik  staropolski przepis na 3-4 podłużne, przekładane pierniki Będziemy potrzebować: 500 g miodu pszczelego 250 g cukru (ja używam trzcinowego, ale można dać biały) 250 g tłuszczu - najlepiej 150 g prawdziwego masła i 100 g smalcu 3 duże jajka (jeśli(...)łyżeczki soli 0,5 szklanki mleka 50 g przyprawy korzennej (można użyć domowej lub kupnej, ale jeśli używamy gotowej, to należy dać jej trochę więcej - ok. 60 g) Miód, cukier, masło, smalec i przyprawy łączymy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu. Czekamy, aż tłuszcz się rozpuści, a całość będzie płynna i jednolita. Gorącą mieszankę wylewamy na mąkę i zaparzamy

Ratunku obiad
Miękkie Pierniki świąteczne 94

przepis na pierniczki jest dla ludzi, którzy maja w planach upieczenie ogromnej ilości pierników, ale można składniki podzielić na dwa i mieć mniej niż jest pokazane. Składniki: 1.5 kg mąki 70 dag miodu 30 g sody lub amoniaku 25 dag masła 25 dag smalcu 3-5 łyżek kakao 3 jajka duża przyprawa korzenna do piernika bądź dwie małe(...)cukru Wykonanie : w garnku roztapiamy i zagotowujemy przez chwile: masło +cukier+ smalec+ miód i pozostawiamy do ostygnięcia.W drugiej misce należy wymieszać składniki suche. Czyli mieszamy mąkę z sodą, przyprawą do pierników i kakao, następnie dodajemy jajka. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i wszystko razem zagniatamy. UWAGA! Ciasto będzie lejące. Można dodać odrobinę więcej mąki ale nie należy przesadzić

W Moim Magicznym Domu
Frużelina jabłkowa z cynamonem 1356

duże jabłka 5 łyżek ciepłej wody 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika  1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Jabłka zalać miodem i ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowo-cynamonowym 101

duże jabłka 5 łyżek ciepłej wody 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika  1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Jabłka zalać miodem i ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie

Chocolate Muffin Blog
#29 Pierniczki idealne 133

mąki 300 g miodu 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody pół torebki (10 g) przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Przygotowanie Masło roztopić, do ciepłego dodać miód, wymieszać, Do ostudzonego masła z miodem dodać jajko, wymieszać. Wymieszać mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła z miodem i jajkiem, wyrobić ciasto, Gdyby było

Kuchnia w szuwarach
Pierniczki bananowe w czekoladzie 104

zrobić ich więcej - polecam bo znikają naprawdę błyskawicznie. Składniki (8-10 pierniczków): 1 duży dojrzały banan 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 50 g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka roślinnego Wykonanie: Banana rozgnieść, przełożyć do miski(...)dodać olej oraz miód i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i sól. Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać (ciasto wyjdzie mokre i kleiste). Ciasto wsadzić do lodówki na około 45 minut, po tym czasie nakładać formując spore kulki, które następnie delikatnie spłaszczać na kształt okrągłych ciastek (jeśli

Healthy food explorer
Chatka z piernika 92

moich poprzednich domkach ( co znacznie ułatwia nadanie kształtu). Dość gadania, zapraszam do komentowania :) Składniki: 1100 g mąki 600 g miodu (naturalnego, nie sztucznego!) 240 g masła 2 duże jaja przyprawa do pierników (u mnie 2 opakowania Kamis) lukier ( gotowy lub własny) pokruszone landrynki bez nadzienia ( zrobiłam z nich witraże w oknach) wstążeczka cukierki , pierniczki i inne do dekoracji Sposób przygotowania(...)Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę, jaja i przyprawę do piernika. Całość wyrabiam i odstawiam do lodówki na 2 godzinki. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia podsypanego mąką na grubość ok. 5 mm. Z tektury lub bloku technicznego przygotowuję szablon, który posłuży nam do obrysowania na cieście

Wielki apetyt
Miękkie ciastka a’la pierniczki 192

prostu pyszne od razu po upieczeniu. Składniki na 30-40 dużych i grubych pierniczków: 300 gr miodu naturalnego lub sztucznego 120 gr masła 600 gr mąki pszennej przesianej (jeżeli robicie na święta to 50 gr mąki zastąpić 50 gr przyprawy do pierników) 1 jajko (rozmiar L) 2 żółtka (z jajek rozmiar L) 50 – 100 gr cukru pudru (ja dałam(...)pierniczki Miękkie ciastka a’la pierniczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 gr miodu naturalnego lub sztucznego 120 gr masła 600 gr mąki pszennej przesianej (jeżeli robicie na święta to 50 gr mąki zastąpić 50 gr przyprawy do pierników) 1 jajko (rozmiar L) 2 żółtka (z jajek rozmiar L) 50 gr cukru pudru 2 łyżeczki kakao

moj przepis na
Mięciutkie pierniczki 412

wyczuwalne, w moim domu też nikt nie zgadł, że pierniczki mają je w składzie. Jest to chyba najlepszy przepis na mięciutkie pierniki jaki do tej pory przetestowałam. Polecam wypróbować!     Składniki: 250g ugotowanych ziemniaków 250g miodu 150g cukru 130g masła 450g mąki + mąka do podsypania 1 jajko 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody(...)przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa *** *** Do małego garnka wlewamy miód, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu, aż składniki się połączą *** *** Do garnka dokładamy rozduszone ziemniaki i całość miksujemy mikserem na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia *** *** Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz jajko *** *** Z masy wyrabiamy jednolite ciasto. Jeżeli ciasto

Blog z Apetytem
Migdałowe pierniczki świąteczne 154

wszystkiego najlepszego! :) Migdałowe pierniczki świąteczne 300 g mąki żytniej razowej 200 g zmielonych migdałów 1 jajko 100 g brązowego cukru (zastąpiłam ksylitolem, ok. 50g) 3/4 szklanki miodu 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżki melasy (pominęłam) 50 g masła 2 łyżki likieru migdałowego pół szklanki obranych, posiekanych drobno migdałów 120 g całych, obranych(...)jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem W niedużym garnuszku umieścić: cukier (ksylitol) , miód, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić). Podsypując ciasto

FitKot

Proponowane wyszukiwania