mąki żytniej 60 g cukru pudru 50 g miodu 50 g masła 1 jajko 1/2 łyżki kakao 1 – 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło z miodem umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszamy nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą, zastawiamy z ognia i studzimy. Wszystkie
Domowy Smak Jedzeniatermoobiegu. Do dużej miski przesiewamy mąkę z gorzkim kakao, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i ulubioną przyprawę do piernika. Do mniejszej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na tarce drobnych oczkach ścieramy do miski jabłko. Dodajemy rozpuszczone masło, miód, wlewamy mleko i mieszamy mokre składniki razem. Przelewamy „mokrą” miskę do suchych składników i mieszamy wszystko łyżką, tylko do momentu(...)sztuk SUCHA MISKA 275g mąki pszennej T500-550 45g cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 15g gorzkiego kakao 15-20g przyprawy korzennej do pierników MOKRA MISKA 2 łyżki stołowe miodu 230ml mleka 50g masła, rozpuszczone 1 jajko M 1 małe jabłko (ok. 120g po oczyszczeniu) SZYBKI LUKIER 4-5 pełnych łyżek cukru pudru sok z cytryny
Karo in the KitchenPrawdziwy, tradycyjny smak staropolskiego piernika dojrzewającego przełożonego marcepanem i powidłami śliwkowymi. Fantastyczny! Składniki: 500g mąki 20 dag cukru 10 dag masła 15dag miodu 1,5 łyżeczki sody 2 jajka szczypta soli 30g przyprawy do piernika 80g orzechów 25 dag masy marcepanowej słoik gęstych powideł śliwkowych cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy
Pyry na Gazidealny! Prawdziwy, tradycyjny smak staropolskiego piernika dojrzewającego przełożonego marcepanem i powidłami śliwkowymi. Fantastyczny! Składniki: 500g mąki 20 dag cukru 10 dag masła 15dag miodu 1,5 łyżeczki sody 2 jajka szczypta soli 30g przyprawy do piernika 80g orzechów 25 dag masy marcepanowej słoik gęstych powideł śliwkowych cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy
Pyry na GazCiasteczka korzenne, pierniczki , pierniki itp.teraz na topie.. ...i u mnie po raz kolejny ciasteczka piernikowe ..tym razem w formie kwiatuszków..zajadane wraz z dodatkiem dżemu
Moje domowe kucharzenieZapomnieliście nastawić ciasto na piernik staropolski ? Ja też ! Dlatego zrobiłam piernik na szybko. Może nie równa się on z piernikiem dojrzewającym, ale ... lepszy rydz niż nic ! Taki też smaczny :)Składniki:* 30 dag miodu* 20 dag cukru* 1 jajo* 3 torebki herbaty Earl Grey ( u mnie Teekanne )* 1 łyżeczka sody* 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( możecie zrobić sami - przepis tutaj(...)gorzkiej czekolady* 2 łyżki oleju roślinnego Wykonanie:Zagotować wodę. W 1/2 szklanki wrzątku zaparzyć herbatę - pozostawić do wystygnięcia. W zimnej herbacie rozpuścić sodę.Miód z cukrem utrzeć do białości. Dodać esencję herbacianą z sodą, przyprawę do piernika, jajko - dokładnie utrzeć. Obie mąki połączyć, wysypać na stolnicę. Zrobić gniazdo. Na środek, wyłożyć masę miodową - zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nadal jest
kolorowotorcikowopieczenia 2 łyżki kakao Sok z jednej mandarynki 1 łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki miodu Przygotowanie Do garnuszka wrzucamy masło i dodajemy miód. Rozpuszczamy na małym ogniu. Wsypujemy do dużej miski mąkę, przyprawę do piernika, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, sok z jednej mandarynki oraz rozpuszczone masło z miodem. Wszystkie składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę
ale Pysznieszklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 jajko starta skórka z 1 pomarańczy 3 łyżki soku z pomarańczy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Sposób przygotowania(...)Pomarańczę sparzamy we wrzątku, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, jogurt, olej, miód oraz skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy
Na Ciasteczkowych Papieracharomatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie Składniki:40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao 4 łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g 1 szklanka mleka pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody pół szklanki wiórków kokosowych lukier zielony gotowy w opakowaniu kolorowe cukiereczki
Z Majeczką w kuchniopakowanie przyprawy do piernika 40g -pół łyżeczki soli -3 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier trzcinowy dodajemy miód, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy powidła, przyprawę do piernika oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę studzimy, dodajemy jajka oraz śmietanę i miksujemy . Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masę i mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukształtów (kółek lub kwadratów). Składniki na ciasto (około 40-45 sztuk): 360 g mąki pszennej 100 g miodu 80 g masła 50 g cukru 120 ml wody 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 150 g bakalii (ja wykorzystałam: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanych suszonych moreli(...)sparzyć wrzątkiem. Wszystkie bakalie pokroić na bardzo drobne kawałki (rodzynki również) (fot.1) . Gdy mieszanka ostygnie, ale będzie ciągle lejąca, przygotować ciasto. Mąkę przesiać z przyprawą do piernika do większej miski, dodać mieszankę z miodem i jajko. Sodę oczyszczoną rozpuścić w śmietanie i od razu dodać do ciasta. Wsypać bakalie. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto (ręcznie lub mikserem) (fot.2
Świat Ciastałyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do pierników polewa czekoladowa"Smak ciemnej czekolady" Delecta Kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecty tłuszcz do posmarowania blachy Miód stop z tłuszczem, cukrem i przyprawą do pierników. Przestudź masę.Wszystkie pozostałe składniki sypkie wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy i zagnieć szybko ciasto. Oprósz wierzch mąką - odstaw do lodówki najlepiej najlepiej na kilka
Gotuj Sam!mniejszy piernik dlatego podaje proporcję na połowę składników, jednak gorąco polecam przygotować większą porcję ciasta gdyż po prostu jest przepyszne. Piernik najlepiej upiec na kilka dni przed świętami i przełożyć ulubionym nadzieniem, aby zdążył zmięknąć. Składniki: 250 g miodu 3/4 szklanki cukru(...)masła 500 g mąki pszennej 2 małe jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli 40 g przyprawy do piernika (2-3 średnie opakowania - w zależności od intensywności przyprawy) Miód, cukier i masło umieścić w rondlu. Podgrzewać stopniowo i doprowadzić do wrzenia. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną
My simple kitchenwszystkim, zwłaszcza tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a cenią sobie domowe wypieki. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka sztucznego miodu 1 szklanka oleju 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki Sody * 1 łyżka octu 2 łyżki mleka 3 torebki herbaty (po 2g, mogą być 2 owocowe 1 czarna) zaparzone w 1 szklance wody(...)250ml) 3 szklanki mąki Na początek parzymy wszystkie herbaty w szklance i pozostawiamy, by esencja przestygła. Jajka, cukier, sztuczny miód i olej mieszamy razem trzepaczką lub łyżką. Następnie dodajemy do nich przyprawę do piernika, sodę, ocet, mleko, przestygniętą esencję herbacianą i dosypujemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek. Wymieszane ciasto przelewamy
Smakowy Raj