pierniczki zrobię na święta! ;) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 2 szklanki otrębów pszennych 4 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 0,5 łyżeczki amoniaku czubata łyżka kakao 2 jajka 2 łyki oliwy z oliwek 0,5 szklanki płynnego miodu odrobina mleka lub wody jeśli podczas wyrabiania a potem wałkowania ciasto będzie się za mocno kruszyć stewia wg. smaku(...)jest dobre;) ) Sposób przygotowania: Miód, stewię, oliwę i żółtka ucieramy mikserem otręby i płatki owsiane mielimy na pył mieszamy suche składniki (otręby, płatki, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta mieszamy wszystko, a następnie wyrabiamy ręcznie kiedy ciasto jest gotowe, najlepiej spróbować czy jest
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtutaj możecie poczytać o dekoracji pierniczków i tutaj zobaczyć moje pierniczki z poprzednich lat. Składniki: 3 szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do piernika, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, żółty barwnik w żelu, różne posypki, perełki. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku
Aga w kuchnijajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cukru waniliowego 20 dag orzechów włoskich lub laskowych pół łyżeczki soli Polewa: 100 gr serka śmietankowego Almette 4 łyżeczki miodu 2 łyżki masła Instrukcja 1. Jajka rozbijamy do dużej miski dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy(...)smakowicie. Piekłam to ciacho po raz pierwszy i jestem z siebie naprawdę dumna:) Zadowolenie jest tym większe, że teraz w całym domu pachnie cynamonem i lekko piernikiem. Mmm. 3. Masło ucieramy z miodem i serkiem na gładką masę. Polewamy nią wystudzone ciasto i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Uwagi Jako polewę można użyć dowolnej ulubionej, np. polewa
Ukojenie Podniebieniamaślano-śmietanowym i polane czekoladą. Z racji swej puszystości wyglądało jak wyglądało, ale uwierzcie mi smakowało rewelacyjnie. Ciasto piernikowe: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 szklani mąki pszennej 2-3 jabłka Margarynę ucieramy z cukrem, cały
Cynamonowe szczęścieZachęcam do usmażenia prostych i bardzo smacznych placuszków. :) Składniki: 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub do piernika 1 jajko 1 łyżka miodu naturalnego 6 łyżek mleka Sposób przygotowania: Jajko ubijamy na puszystą masę, dodajemy proszek do pieczenia miód i pozostałe składniki. Bardzo dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej
Truskawkowa FiestaNo to pieczenie i dekorowanie pierników mam już w tym roku za sobą :-) Zawsze przy tym jest dużo frajdy i śmiechu :-)Przedstawiam Wam przepis na pierniczki
Anielska Kuchnia Aniświęta. Dużo frajdy w samym ich przygotowaniu. Polecam :) Składniki: 50 dag mąki 15 dag miodu sztucznego lub naturalnego 15 dag cukru 2 jaja Przyprawa do piernika 1 dag soda oczyszczona Tłuszcz do formy Wykonanie: Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąką, miodem, jajami, cukrem oraz sodą. Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać pajacyki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce
Tradycyjna Kuchniapiernika Lukier: 2 białka cukier puder ( około 2 szklanki ) barwniki spożywcze w proszku ( u mnie niebieski ) cukrowa posypka według uznania ( u mnie srebrne perełki ) Wykonanie: 1. Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. 2. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy
IzabelawkuchniPrzyznam się Wam jeszcze, że przepis na to ciasto, jest w naszej rodzinie od pokoleń i robimy go na każde święta Bożego Narodzenia. Piernik wigilijny CIASTO 1 kostka margaryny ok. 500 gram miodu pół szklanki mleka 3 jajka 1,5 szklanki cukru ok. 1 kg mąki 3 łyżeczki sody 2-3 łyżki przyprawy do piernika POLEWA 5 łyżek cukru(...)kandyzowanej CIASTO: W większym naczyniu roztopić margarynę. Dodać cukier (uważać, aby cukier się nie skarmelizował). Następnie wmieszać miód. Odstawić do zimna. W mleku rozpuścić sodę, a następnie takie mleko wylać do masy miodowej. Dodać jajka i mąkę. Na koniec dodać przyprawę do piernika. Tak przygotowaną masę na ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie
Gotuję Testuję330ml masło - 200 gram jajka- 2 sztuki mleko - 200ml (ciepłe) i 100ml soda oczyszczona- 60 gram proszek do pieczenia- 1 łyżka przyprawa korzenna do piernika- 60 gram czekolada - 300gram Gorzka Sposób Przygotowania: Miód podgrzać z masłem ( 100gram) i cukrem. Przestudzić. Mąkę przesiać razem z przyprawą korzenną, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać Nasz miód wystudzony i jedno jajko. Zagnieść
pichcisztomiękki i aromatyczny. W tym roku też go zrobiłam, ch ocia ż ju ż ciut wcześniej. Polecam. PIERNIK z POWIDŁAMI Składniki: (forma 32 cm) piernik: 2 niecałe szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 200 g miodu 125 g masła 3 jajka 3 łyżki śmietany 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 kakao 1 szczypta soli(...)słoiczek powideł śliwkowych polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 4-5 łyżek mleka Przygotowanie: piernik: Wszystkie składniki sypkie (oprócz cukru) mieszamy w miseczce. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku. Do ucieranej masy dodajemy też powoli miód i łyżką wymieszane składniki sypkie. Na końcu dodajemy śmietanę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Bon appetit mon amieSkładniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 15 dag cukru pudru 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie; Wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszać ze sobą i wyrobić ciasto, będzie ono klejące ale nie dodajemy więcej
Radość kipiąca uśmiechem.składniki: 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 85 g masła 200 ml płynnego miodu 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamony, mielonego 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej dodatkowo: lukier wykonanie: W rondelu na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem, do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy
Smakowity Blog Kulinarny