roku postanowiłam się zmierzyć z piernikiem staropolskim. Upiekłam go co prawda wcześniej, ale tylko żeby przetestować przepis, sprawdzić smak ciasta i jeżeli nam „przypasi” to upiekę go na Wigilię. prezentuję Wam ciacho w wersji takiej jak wyszło z piekarnika, tylko przełożone powidłami i nutellą : ) Do przygotowania potrzebujemy: 500 g miodu naturalnego np. akacjowego 1,5 szklanki(...)cukru (lub mniej) 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)* Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól
Szybko Tanio Smaczniepiernik zaczerpnęłam z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej. Niewiele składników ,ale efekt jest niezwykle aromatyczny i...pachnie tak świątecznie! Składniki 220 g prawdziwego miodu 300 ml mleka 150 g brązowego cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 500 g mąki pszennej 1 spora łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej i szczypta soli 150 ml oleju np.słonecznkowego,rzepakowego 120 g suszonych(...)czekolady 1 łyżka oleju Użyłam keksówki o długości ok.30 cm. Posiekane śliwki i żurawinę wymieszać i odłożyć na bok. W jednej misce wymieszać cukier, przyprawę do piernika,mąkę , kakao, sodę i szczyptę soli. Miód i mleko wlać do garnka i podgrzewać do czasu, kiedy miód się rozpuści. Mleko z miodem oraz olej wlać do miski z suchymi składnikami i całość
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI: 550 g mąki pszennej ( 5 szkl ) 100 g cukru ( 3/4 szkl ) 250 g margaryny 1/2 szklanki miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody(...)PRZYGOTOWANIE : Margarynę, cukier, kakao, miód przekładamy do garnka, podgrzewamy, mieszając aż składniki się rozpuszczą i połączą. Po zagotowaniu masę odkładamy aż ostygnie. Mąkę z proszkiem i sodą wsypujemy do misy robota lub na stolnicę, dodajemy jajko, wlewamy masę czekoladową i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny aby trochę stwardniało
Kulinarne Fantazje Marioliposmarowane domowym lukrem są idealne...co gorsza uzależniające...trzeba je chować przed domownikami by dotrwały do Świąt. Składniki na ok 100-120 szt: 1kg mąki 400 g miodu 1 przyprawa do piernika 250 g dobrej margaryny bądź masła 200 ml gęstej,kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru 3 białka 8 żółtek 3 łyżeczki sody 3 łyżki kakao gęste powidła śliwkowe bądź
Niespełnione zdolności kulinarnemiodu (nie ma znaczenia, płynny czy nie) 100 g masła 20 g cukru kryształu 20 g przyprawy do piernika 1 jajko klasy M 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej W rondelku rozpuszczam masło, miód i cukier, po czym odstawiam, aby przestygło(...)dużej miski (lub na stolnicę) przesiewam mąkę tak, aby powstał kopczyk, po czym robię w nim dołek. W ten dołek wlewam rozpuszczone masło z miodem i cukrem. Wbijam jajko, dodaję sodę, przyprawę do piernika oraz kakao. Dokładnie zagniatam ciasto, by nie miało grudek, było gładkie i elastyczne. Zostawiam je na 15 minut, aby "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy
W kuchni Karmel-itkipokocha go cała Wasza rodzina i znajomi. Składniki (na formę o bokach 20cm x 20 cm): Piernikowy spód: 90 gram masła 70 gram gorzkiej czekolady 50 gram miodu 10 gram przyprawy do piernika 2 jajka 20 gram cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 gram mąki pszennej 10 gram mąki ziemniaczanej 5 gram proszku do pieczenia Kruche ciasto czekoladowe: 100 gram(...)folią spożywczą i umieszczam w zamrażalniku na 40-50 minut. Piernikowy spód W garnku rozpuszczam masło, miód, czekoladę. Studzę. Jajka ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie powstałą masę mieszam z wcześniej rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dokładnie mieszam i wylewam ciasto do formy
Mango Papajapierniczków - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła - 1 jajko - lukier Sposób przygotowania: 350g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników. Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pozostałe 100g mąki wysypujemy na stolnicę i bardzo dokładnie ugniatamy z pozostałą częścią ciasta
Pan i Pani Smith w kuchniprzyprawa do piernika Składniki 30 g mielonego cynamonu, 10 g suszonego imbiru- 5 łyżeczek 1 gałka muszkotołowa-5 g 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g 2 łyżeczki całych goździków-5 g 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu-5 g 1 gwiazdka anyżu-ziarna wyłuskane-1 g 5-6 ziaren pieprzu Wykonanie Wszystkie przyprawy ,które(...)zmielić .Gotowe wsypac do szczelnie zamykanego pojemniczka. Składniki 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu, 110g miodu 220g jajek 3 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy do pierników i 3 łyżeczki cynamonu) Wykonanie Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć
w mojej kuchnijabłkami i orzechami – Składniki: 300g mąki pszennej (2 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 jajka 4 łyżki miodu 120g cukru 150g oleju rzepakowego 60g orzechów włoskich 60g rodzynek 1 kg jabłek cukier puder do oprószenia ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piernik z jabłkami(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Odstawić na bok. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę (miksować na najwyższych obrotach przez
Kulinarne Przebojewody 70 g mąki kukurydzianej + mąka do podsypywania 210 g mąki jaglanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 łyżeczek łuskanego słonecznika, 2-3 łyżki przyprawy do pierników (np. z tego przepisu - klik) 1. Miód wraz z olejem wymieszaj (lub podgrzej) do płynnej konsystencji. 2. Słonecznik zmiel drobno w blenderze, następnie wymieszaj z dwoma rodzajami mąki, przyprawą do pierników i proszkiem(...)strukturę. 3. Wlej do miski przestudzony olej z miodem, dodaj jajko i wymieszaj. Wlej wodę. Następnie dodawaj mąkę w trzech turach. Jeśli ciasto się klei, dodawaj małymi partiami mąkę kukurydzianą, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 4. Stolnicę posyp mąką kukurydzianą, rozwałkuj ciasto (nie powinno być zbyt cienkie, lepiej sprawdzą się grube pierniki). Najłatwiej wałkować przez papier do pieczenia. Wycinaj dowolne
Powiedz dietom nieZnów jedziemy do Chile. Tym razem proponuję aromatyczny i korzenny piernik świąteczny. Wśród składników jest marchew, która nadaje mu wilgoci i niezwykłej miękkości. Warto wypróbować to
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyTRUFLE BAJADERKI Jak wykonać domowe trufle-bajaderki? SKŁADNIKI: - 1 szklanka pokruszonych pierniczków (przepis na pierniczki podaję poniżej) - 1/3 kostki stopionego masła - 1/4 sparzonych wrzątkiem daktyli - 3 łyżki miodu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - 2 szczypty kardamonu - 3 szczypty cynamonu - 3 łyżki sparzonej wrzątkiem żurawiny - 2 łyżki masła orzechowego - 1 cukier waniliowy Wykonanie: Daktyle i żurawinę zmiksuj blenderem(...)posypką o smaku karmel Delecta. PRZEPIS NA PIERNICZKI: - 300 g mąki pszennej typ 480 - 250 g mąka żytnia - 400 g miodu - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki
SMYKWKUCHNIciasto bez cukru. Nie miało być, ale jest, bo zapomniałam dodać go w trakcie robienia. I wiecie co? Wyszło super! Słodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał na bazie ciasta
Słodkie Przyjemnościłyżeczki - cynamon - 1/2 łyżeczki - olej kokosowy (6 g) do smażenie/ lub masło klarowane Wykonanie: Jaja wbij do miski, dodaj twaróg, mąkę, odżywkę białkową (u mnie czekolada-piernik), proszek do pieczenia, miód, cynamon. Wszystko dokładnie zblenduj. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni, pod przykryciem. Z czym podawać? Ja dałam 50g serka wiejskiego i 30g dżemu porzeczkowego. Z moimi dodatkami
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasA dzisiaj słodkie makowe maleństwa, pysznie polane miodem. Kulki robiłam, oczywiście na kolacje Wigilijną miały, być pysznym deserem po kolacji. Jednak zapomniałam ich rozmrozić, ale to
Moje pyszne gotowanie