piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:41/150)

Pierniczki 165

Składniki: 500 g mąki pszennej; 200 g cukru pudru; 200 g płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy); 120 g miękkiego masła; 1 jajo; 10 g sody oczyszczonej; 2 czubate łyżki przyprawy do piernika. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Mąka do oprószenia stolnicy(...)podczas wałkowania. Sposób przygotowania: Mąkę wysypać na stolnicę (ja wsypuję do misy od miksera). Dodać sodę i wymieszać.  Następnie, na środku mąki zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, miękkie masło i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką

Gospodyni Miejska
Miękkie pierniczki 122

jaja  100 gram masła  100 gram miodu  100 gram cukru  1 łyżeczka sody  1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżka kakao  lukier do dekoracji  Miód, masło i cukier podgrzewam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję sodę, wówczas masa zacznie się pienić. Mąkę, jajka, przyprawę do piernika i kakao mieszam dokładnie a następnie wyrabiam

Mango Papaja
Ryż na mleku z prażonymi jabłkami 144

wykrawamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy wzdłuż na pół, i te kawałki w poprzek na 1,5cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy miód, wszystko razem dobrze mieszamy, wrzucamy pokrojone jabłka, rodzynki, posypujemy przyprawą do piernika, mieszamy i prażymy – jabłka nie powinny puścić zbyt wiele wody, robimy to na średnim ogniu przez około 6-8 minut, często mieszając. Jabłka zmiękną(...)wody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła 2 średnie jabłka, ok. 600g – twarde, soczyste i kruche –np. Glostery 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka masła garstka rodzynek granola do podania

Karo in the Kitchen
Domek Baby Jagi z piernika 197

kartonu odpowiednie szablony:Przygotowanie:W garnku zagotować miód z wodą - stale mieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać skórkę pomarańczy, przyprawę do piernika, sodę. Zrobić na środku wgłębienie i wlać schłodzoną schłodzony miód. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Dwie duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym i rozgrzać piekarnik na 200 C.Z ciasta uformować wałeczki o długości

Niezły Młynek
Kurczak w piernikowej marynacie 156

danie możecie podać nie tylko na romantyczną kolację, ale również na przykład na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do marynaty szklanka miodu 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do kurczaka kurczak ok. 1,5 kg sól majeranek 6 jabłek 3 ziemniaki Przygotowanie marynaty Masło roztapiamy, dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierniczki bezglutenowe gryczane 149

Pyszne i aromatyczne pierniki z mąki gryczanej na gryczanym miodzie. Jedne z najlepszych jakie jadłam :) Dodatek kakao nadał im piękny kolor i smak prawdziwych, domowych pierników. Koniecznie do upieczenia! SKŁADNIKI: 450 g mąki gryczanej 1 czubata łyżka przyprawy do pierników 1 łyżka ciemnego kakao 150 g brązowego cukru 70 g masła 2 jajka 80 g miodu ( użyłam gryczanego

Kuchnia bezglutenowa
Pierniczki zaparzane… 384

Ponieważ irlandzka pogoda skutecznie utrudnia mi ostatnio bieganie, czy chociażby spacery, po dłuuugim namyśle, kupiłam sobie domowy sprzęt do ćwiczeń. Nie bardzo miałam ochotę wydawać na

brunetkawkuchni
Pierniczki alpejskie 166

łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika - 250 g masła - 400 g miodu Wykonanie: Dzień przed pieczeniem Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie

dom-agi.pl
Babka piernikowa 129

święta. Jednego mogę być pewna babka piernikowa skradła serca mojej rodziny. Polecam ! Składniki: 300 g mąki(2 szklanki) 200 g miodu(jeden mały słoiczek) 150 g masła 100 g cukru(1/2 szklanki) 60 g przyprawy do piernika(1 opakowanie) 30 g kakako(3 łyżki) 20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki) 3 jajka cukier puder, lukier lub polewa do dekoracji(...)cukrem. Miód lekko podgrzewamy z kakałem. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, przyprawy do piernika oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy płynny miód i kakao. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą

Ciasta z tradycjami
Katarzynki z dojrzewającego ciasta na piernik 176

przyszły rok, a może wcześniej. Naprawdę wart uwagi ;) Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Blaty czy ciasteczka pieczemy 5-7 dni przed świętami a przedkładamy 2-3 dni przed, aby ciasto zdążyło nasiąknąć odpowiednio dżemem, kremem czy marmoladą. Składniki: 500 g miodu naturalnego wielokwiatowy(...)szklanka cukru 200 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika u mnie Kotanyi Przygotowanie:  Miód, cukier i masło podgrzewamy powoli aż doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku

Życie zaczyna się w kuchni
Pierniczki nadziewane 144

Ciasto: 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej) Nadzienie śliwkowe*: 100 gram suszonych śliwek 1 łyżka dżemu figowego (lub powideł śliwkowych) 1 łyżka Amaretto(...)gorzkiej czekolady 30 gram masła Miód podgrzewamy z cukrem i masłem do rozpuszczenia składników. Studzimy. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszamy mleko, jaja i miód z resztą składników. Składniki dokładnie mieszamy do połączenia, przekładamy do czystej miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w lodówce (lub na chłodnym balonie

Mango Papaja
Błyskawiczne pierniczki 169

pierniczymy:)Składniki;40 dkg mąki,10 dkg cukru,20 dkg masła,1 jajko,15 dkg miodu,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 łyżeczki przyprawy do piernika,Po przyprawy zapraszam do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Miód, masło, cukier w rondelku rozpuszczamy na małym ogniu.Dodajemy przyprawę do piernika i studzimy. Do zimnej masy dodajemy jajko i miksujemy.Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia

Anioły w kuchni
PIERNIKOWE MISIE (bezglutenowe) 204

łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 250 g mąki ryżowej 250 g mąki kukurydzianej + do podsypania 1 łyżeczka sody 1.Do rondelka przekładamy odważoną margarynę , miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników. 2.Gotową masę studzimy . 3.Mąki przesiewamy. Do przestudzonej masy wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Całość wlewamy do mąki

Marcepanowa kuchnia
Pyszny przepis, na pyszne pierniczki świąteczne 111

cukru – dodawał coraz to nowsze składniki. A Lenka? Ona pomagała wszystkim.   A potrzebne nam było: 0,75 szklanki miodu 1 szklanka cukru 150 g. masła 2 jajka 6 szklanek mąki tortowej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli   Z tej ilości składników można zrobić dużo, oj dużo ciasteczek. Ale to dobrze(...)pudełka. Takie są pyszne, że oprzeć się im nie można.   Ale zanim się zje te pyszności, trochę trzeba się napracować.   Do rondelka wrzucamy masło, miód, cukier i przyprawę do piernika. Kładziemy nad garnkiem z niewielką ilością wody i podgrzewamy, by wszystkie składniki roztopiły się i połączyły. Odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy […] Artykuł Pyszny przepis, na pyszne pierniczki świąteczne

Niunioki
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 185

PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny - 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika tj.  cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate(...)polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) WYKONANIE: W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami do piernika. Masę przestudź. Powinna być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania