stole. Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu. Podane proporcje można podwoić i przygotować większe ciasto. Próbujcie! Składniki: 50 g masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka miodu 125 ml mleka 2 jajka 100g mąki 100 g cukru 3/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek powideł skórka z 1 pomarańczy Masło roztopić
Chocolate Muffin Blogwyżej może być dowolna: krem czekoladowy, powidła śliwkowe, orzechy, masa makowa, to co lubisz) - 3/4 szklanki masy makowej - 200 g masła z orzechów laskowych - 2 łyżeczki przyprawy do pierników - 3 łyżki miodu W/w składniki wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na okrągłe blaty. Blat ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy blatem i zlepiamy ciasto, dół
SMYKWKUCHNIgalaretka pomarańczową składniki na spód: 100 g maki owsianej - 5 łyżek 60 g mielonych migdałów - 4 czubate łyżki 1 łyżka gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki miodu 1 jajko 1 czubata łyżka płatków owsianych 30 g masła klarowanego stopionego masa serowa: 1 kg sera na sernik 100 g kwaśniej śmietany 130 g brązowego cukru 4 jajka
Przysmaki Karolkijedną blachę ciastek): - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanka cukru pudru - 1 żółtko - 100g miękkiego masła - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1/2 łyżki miodu Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i utrzeć jednolite kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min 30 minut (można i dłużej). Blat
CookYourselfDzisiaj przepis szczególnie poszukiwany w czasie przegotowań świątecznych pierniczków. t do wyrobu pierników używamy zazwyczaj miodu, jednakże czasem w przepisach możemy spotkać się z melasą lub też Golden syrupem. Oczywiście jeśli dobrze się poszuka to można ten produkt kupić w sklepie, jednakże na pewno cena zazwyczaj powala a przecież możliwe jest zrobienie takiego syropu w domowych warunkach. Przyznam szczerze
vaniliowoczekoladowapapilotkach tulipanach – można je zrobić samodzielnie z kwadratów papieru do pieczenia. Składniki: 300 g mąki 50 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g miodu 150 g masła 2 jajka + dżem i mleczna czekolada Masło rozpuszczamy razem z miodem, odstawiamy do przestudzenia. Suche składniki mieszamy razem w misce. Kiedy masło nie jest
Ciastkozercyfasoli. Zachęcam do upieczenia. Składniki: puszka odsączonej i przepłukanej czerwonej fasoli 2 banany 1 jajko 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia miarka dowolnej odżywki białkowej (można pominąć) aromat waniliowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz płatków owsianych) umieszczamy w misie od blendera
Truskawkowa Fiestamożna wyczarować niezależnie od pogody :) Było już mini ciasteczko korzenne teraz czas na rozgrzewający budyń :) Jestem pewna, że go pokochacie! Składniki: 1 szklanka mleka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka miodu (niekoniecznie) 2 łyżki mielonych płatków owsianych 3/4 szklanki mleka zagotować, wsypać przyprawę i gotować na małym ogniu ok 5 minut. W pozostałej ilości mleka rozmieszać płatki. Dodać
Chocolate Muffin Blogłyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 1 żółtko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej mielonej, imbiru mielonego (można zastąpić gotową przyprawą do piernika) 80ml płynnego miodu gryczanego 260g cukru kryształu 1 duża łyżka kakao Mąkę, sól i sodę wsypujemy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka i rozpuszczamy na kuchence, na małym ogniu. Kiedy zacznie się rumienić
Sajkofanka smakuSkładniki na około 18 sztuk:300 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru2-3 jabłka ze skórką, starte na tarce o grubych oczkach2 łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarnypłaska łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków (przyprawy można zastąpić gotową przyprawą do piernika, ale tak efekt smakowy jest lepszy) Przygotowanie: Cukier rozpuścić w rondelku i lekko skarmelizować, dodać masło, miód i wymieszać na jednolitą masę. (Jeśli obawiacie się tego etapu, można od razu połączyć masło, cukier, miód i podgrzewać do czasu rozpuszczenia
My sweet a lifepowidła i gwarantuję że jest bardzo pyszny. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 3 łyżki powideł śliwkowych 120 g masła 2 jajka 1 szklanka mleka 3 kopiaste łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody dodatkowo(...)łyżek powideł śliwkowych garść orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika. Masło roztopić, wystudzić. Mikserem ubić jajka razem z cukrem, wlać mleko i miód, wymieszać. Mieszając na najmniejszych obrotach dodać mąkę, powidła oraz wlać masło. Miksować do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wlać do formy
magiczna kuchnia Kasiserowa: 600 g serka kremowego 85 g mleka skondensowanego słodzonego 125 ml śmietany kremówki (38%) 3 jajka 100 g miodu 1 ziarno tonki kruszonka: 25 g mąki pszennej 30 g pierniczków czekoladowych 15 g cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 25 g zimnego masła dodatkowo: 150 g żurawiny (świeżej lub mrożonej) Pierniczki zmiksować w malakserze na pył. Masło rozpuścić, przestudzić(...)minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Pierniczki na kruszonkę zmiksować w malakserze na pył. Dodać mąkę, cukier i przyprawę do piernika, połączyć. Dodać zimne masło, zagnieść kruszonkę. Serek, mleko, kremówkę, jajko, miód i drobno startą lub zmieloną tonkę zmiksować na gładką masę. Wylać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć żurawiny, posypać kruszonką. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiernik z prawdziwego zdarzenia :) Z dużą ilością miodu, pachnący korzennymi przyprawami, intensywny w smaku. Taki jak lubię. Przełożony powidłami śliwkowymi, które moim zdaniem z piernikiem tworzą duet doskonały, a wszelkie kremy czy masy marcepanowe mogą się schować. Do tego polewa czekoladowa...i jestem w niebie ;) Przepis na ciasto piernikowe zaczerpnęłam STĄD . Uważam, że jest świetne - miękkie, puszyste, wilgotne. Zredukowałam tylko(...)dylemat ;) Składniki na ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 120 g masła 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka miodu, płynnego 1 szklanka kefiru lub maślanki 1/4 szklanki kakao 1,5 łyżki przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Ponadto: około 450 g powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Opowieści z piekarnikadostaniecie w żadnej piekarni, gorąco polecam! :-) Składniki (foremka o wymiarach 14 x 24 cm): 125 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki miodu 2 łyżki dżemu z leśnych owoców opakowanie naturalnej przyprawy do piernika - 20 g 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki Inki Klasycznej 230 ml mleka 2 jaja 300 g mąki pszennej polewa: 70 ml śmietany kremówki(...)pomarańczowa do ozdobienia wierzchu Do przełożenia - 200 g dżemu z leśnych owoców. Wykonanie: Masło wraz z cukrem umieścić w rondlu i podgrzewać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać miód, powidła oraz przyprawę do piernika i podgrzać chwilę, stale mieszając, by wszystkie składniki się połączyły. Odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać. Do masy dodać: sodę, kawę, mleko oraz roztrzepana jaja. Zmiksować
Poezja Smaków - blog kulinarny