piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:33/150)

Torcik pana cotta waniliowa z pianą malinową, na piernikowym spodzie 156

warstwy fajnie się połączyły i ciekawie smak stworzyły 😊.     Składniki n a małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm, wysokość ok. 7 cm: spód kruchy: 150 g pierników glazurowanych z miodem, 100 g łuskanego słonecznika, 50 g masła, pana cotta: 400 ml mleka 2,0%, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 30 g cukru pudru, 1 laska wanilii(...)łyżka. ponadto: owoce do dekoracji. Przygotowanie: spód kruchy: Na suchej patelni  prażymy s łonecznik , studzimy i rozdrabniamy za pomocą miksera lub blendera. Masło rozpuszczamy. Do miksera wkładamy rozkruszone pierniki, miksujemy drobno, dodajemy  słonecznik, masło i całość ponownie miksujemy.  Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie, lekko dociskamy. pana cotta: Mleko

Moniki Smakołyki
Pierniczki katarzynki 333

miodu1,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika1 łyżeczka sody oczyszczonej7 g suszonych drożdży25 g masłaWykonanie:Cukier, masło i miód rozpuszczamy w rondelku, pod koniec dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy do przestygnięcia.Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki pierniczków i zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wykrawamy

Kulinarne przygody Gatity
Witrażyki z miodem 166

jajko  1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do pierników Kamis 1 łyżeczka kakao szczypta soli landrynki twarde Przygotowanie:W garnuszku rozpuścić masło z miodem, lekko przestudzić, dodać przyprawę do pierników, kakao i wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodać letnią margarynę z miodem i przyprawami. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć

Ala piecze i gotuje
Miękkie pierniczki 161

cechę pod warunkiem, że przetrzymamy je w szczelnym pojemniku. Zdecydowanie polecam! Składniki: 4 szklanki mąki 200 g masła 1/2 szklanki prawdziwego miodu 5 łyżeczek ciemnego kakao 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 jajko(...)kopiaste łyżki śmietany 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki powideł śliwkowych szczypta soli Sposób przygotowania: 1. W rondelku rozpuścić masło i cukier, zdjąć z ognia, dodać miód, jajka, przyprawę do piernika, kakao, powidło i śmietanę. Dokładnie wymieszać. 2. Do miski przesiać mąkę i sodę, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki. Zagnieść ciasto. Wyjdzie lekko lepiące. Zawinąć w folię i schłodzić

Kuchnia domowa Ani
Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym 163

galaretką smakował idealnie.  Taki sernik to LATO  😎smakowite, lekkie, delikatne, orzeźwiające, wyśmienite 💙.     Składniki na tortownicę o średnicy ok. 25 cm: spód kruchy: 200 g pierników lukrowanych z miodem, 100 g ziaren słonecznika, 80 g rozpuszczonego masła, masa serowa: 700 g twarogu sernikowego mielonego (gotowego), 70 g cukru pudru z aromatem waniliowym DIAMANT, 125 g jagód leśnych(...)ponadto: jeżyny, listki mięty, jagody leśne. Przygotowanie: spód kruchy: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki). Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik i całość miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Przekładamy do lodówki. masa serowa

Moniki Smakołyki
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 262

wszyscy w domu uwielbiamy. Piernik przyrządzam tak jak robiono to w moim domu od zawsze z dodatkiem smalcu, który robi moja mama. Osobom które lubią ciasta bardziej subtelne w smaku polecam masło. Teraz przedstawiam przepis oraz fotki ciasta gotowego do leżakowania. Gdy minie okres „kwarantanny” J zaprezentuje dalsze etapy. Składniki 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego 1 szklanka(...)mąki pszennej 4 jajka 4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki mleka łyżeczka soli 4 torebki przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki własnoręcznie sporządzonej przyprawy korzennej Smalec rozpuścić, cały czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia.. Mleko podgrzać. Do przestygniętej  masy dodać mąkę, jajka

RAROSSA
czekoladowy piernik z bakaliami 155

mieszanych bakalii (dowolnych orzechów i suszonych owoców) 1 kieliszek koniaku 1 tabliczka czekolady ( ja użyłem gorzkiej)  3 jajka 9-10 łyżek miodu 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do pierników sposób przygotowania Bakalie wkładamy do miski, zalewamy koniakiem, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Do jednej misy dodajemy mąkę, cukier, sodę, proszek(...)pieczenia, przyprawę do pierników, wszystkie składniki ze sobą mieszamy, na koniec dodając posiekaną nożem 1/3 części czekolady. W drugiej misie ubijamy rozbite jajka z mlekiem, miodem i olejem Wlewamy "mokre"składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy, dodajemy bakalie i przekładamy do blaszanej formy wyłożonej pergaminem. Teraz wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy  przez

Miód i pieprz
Pełnoziarniste pierniczki z ziemniakami 183

widać - niezbyt dokładnie, stąd taki wygląd pierniczków. Składniki (na 4 blachy pierniczków): 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 100 g masła 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. pół szklanki mąki pszennej do podsypywania ciasta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 szt.) 1 jajko Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać(...)momentu, aż się całkowicie rozpuści, następnie odstawić do przestygnięcia.  3. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. 4. W dużej misce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Dodać ziemniaki, przestudzony miód i jajko. Wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypać je mąką (ja samodzielnie zmieliłam ziarno pszenicy na mąkę, nie tak drobno jak w młynie

Domowa Cookierenka Agi
BROWNIE PIERNIKOWE 133

cukru kryształ (1/2 szklanki) 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) 250 g margaryny (1 kostka) 5 jajek 200 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy di piernika (40 g) 1 łyżka miodu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Migdały i orzechy laskowe grubo posiekać. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika przesiewamy. Czekoladę rozpuścić(...)margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Dodać rozpuszczoną margarynę i czekoladę, lekko wymieszać, potem dodać miód - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały i orzechy laskowe - wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm  wysmarowanej masłem

Ciastka - domowe słodkości
Pierniczki z białym lukrem! 138

pierniczki. Pieczone z miłością smakują rozkosznie ;-) PIERNICZKI: - 300 g mąka orkiszowa typ 650 - 250 g mąka orkiszowa pełne ziarno - 300 g miodu - 100 g cukru - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki(...)składzie - 120 g margaryny bądź masła LUKIER NA PIERNICZKI: - 1 białko - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - ozdoby do zdobienia, orzechy, kuleczki, czekolada itp. WYKONANIE: - masło, miód, cukier, przyprawy do piernika i kakao, rozpuść i rozmieszaj w rondelku; odstaw do całkowitego wystudzenia - mąkę wymieszaj z sodą - do miski z mąką dodaj masę z rondla i jajko, całość zagnieść

SMYKWKUCHNI
Piernik staropolski-dojrzewający 171

staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, autorem jest Tadeusz Żakiej (książka wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku). Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki. 50 dkg prawdziwego miodu  2 szkl. cukru  25 dkg smalcu albo masła  1 kg mąki  3 jajka  3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka  ½ łyżeczki soli(...)torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe  masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa  polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą

Moje domowe kucharzenie
Świąteczny piernik bezglutenowy 119

najlepsze wypieki U mnie na świątecznym stole zapewne staną bożonarodzeniowe klasyki: sernik, makowiec, ale planuję także wprowadzić troszkę zdrowszych nowości. Jedną z nich będzie Świąteczny piernik bezglutenowy – lekko wegańskiej (w przepisie pojawia się miód, ale można bez problemu zastąpić go syropem daktylowym i od razu przepis staje się czysto wegański Ciasto przeszło już pierwsze testy i nikt nie dostrzegł(...)cynamonu orzechy/pestki/suszone owoce – ilość według uznania 200 g powideł śliwkowych (najlepiej takich domowej roboty) 100 g oleju kokosowego, nierafinowanego 3 łyżki miodu W misce wymieszaj mąkę kokosową, gryczaną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika oraz orzechy i suszone owoce. W drugim naczyniu wymieszaj powidła śliwkowe z rozpuszczonym olejem kokosowym oraz miodem. Do składników suchych dodaj składniki

365 dni dookoła kuchni
Pierniczki owsiane z masłem orzechowym :) 194

pierniczków): 350 g płatków owsianych  20 g siemienia lnianego  100 g oleju kokosowego  100 g miodu 100 g masła orzechowego piernikowego (Primavika) 1 łyżeczka aromatu waniliowego  2 czubate łyżeczki proszki do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 jajko Przygotowanie: Płatki wraz(...)siemieniem lniany zmiel na mąkę. Możesz użyć gotowej mąki owsianej i mielonego siemienia lnianego. Do tego miksu dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do pierników.  W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe.  Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj

Zdrowie na języku :P
Najlepszy Piernik 366

Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki miodu lejącego 3 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy kefir. Ubijamy krótką chwilę. Następnie dodajemy mąkę. Ubijając wlewamy olej. Kolejno dodajemy miód, przyprawę i sodę oczyszczoną(...)następnie nakładamy 1/3 kremu grysikowego. Powtarzamy czynność jeszcze dwa razy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka na małej mocy palnika. Gotową polewamy ciasto.   The post Najlepszy Piernik appeared first on Made

Made By Mom And Son
Karp w szarym sosie 211

listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, sos: 60 g masła, 60 g mąki pszennej, 40 g cukru, 50 g rozkruszonego piernika, 40 g rodzynek, 50 g migdałów, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, sól, Rybę można ugotować w całości lub w „dzwonkach”. Rybę oczyścić (wypatroszyć, umyć…) i albo zostawić w całości albo pokroić w „dzwonka”. Migdały sparzyć(...)wywaru rozgotować, przetrzeć przez sito.   - Na patelni lekko zrumienić mąkę, dodać masło, dokładnie wymieszać i rozprowadzić wywarem, dodać wino, połączyć z resztą wywaru. Dodać przetarty piernik, karmel. Doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryną. Następnie do sosu włożyć migdały i rodzynki. Rybę podgrzać w piekarniku i polać sosem. Można podawać również na zimno. Normal 0 21 false false

królestwo garów