piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:25/150)

Piernik staropolski 207

najmniej dwa tygodnie.  Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:)Składniki;1 kg mąki,3 jajka,przyprawa do piernika,50 dkg miodu,20 dkg cukru,25 dkg masła,3 łyżeczki sody,150 ml mlekasól,Zapraszamy do sklepu SKWORCUWykonanie;Miód, masło, cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do połączenia składników. Studzimy

Anioły w kuchni
Zimowa tarta z jabłkami 349

zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Do przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę.Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy

Ciastkozercy
Piernik złocisty 205

połowie krupczatki i pszennej 30 dag margaryny 25 dag cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki sody jajo, 2 żółtka 6 łyżek ciepłego mleka 6 łyżek płynnego miodu pół opakowania przyprawy do piernika cynamon, gałka muszkatołowa wg.uznania ja zawsze dodaje po ok.1/2 łyżeczki  Dodatki do przełożenia: słoik twardej marmolady, fantastycznie się komponuje z dziką różą Margarynę posiekać z mąką, dodać(...)sodę, mleko, miód oraz jajo i żółtka, przyprawę do pierników, cynamon. Wyrobić, podzielić na trzy części,rozwałkować na dużą blaszkę, każdą część upiec osobno. Tem.180C ok 20-25 minut, ciasta są cienkie wiec trzeba sprawdzać aby nie przypalić. Po upieczeniu delikatnie zsunąć na deseczkę, bo ciasto jest twarde i łatwo je uszkodzić. Ułożyć na twardej deseczce , włożyć do foliowej torby

Apetyczna babeczka
Muffiny piernikowe 182

oleju  2 łyżki płynnego miodu (płaskie) Dodatkowo: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukry, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz miód. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości

Di gotuje
Jak zrobić szybki piernik? 245

chcę dużo. Myślę nawet nad dodatkowymi tematami na które, mam nadzieję, niebawem znajdę chwilę. Teraz pozostaje mi życzyć Wam Szczęśliwego 2016 roku i zaprosić na pyszny piernik inaczej bo bez miodu. Choć, czy nadal można go nazwać piernikiem? Sami oceńcie :) Składniki : 4 jajka 100 g cukru 3 łyżeczki kakao 200 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 183

dniach są już mięciutkie, gotowe do lukrowania. Przepis na nie znalazłam na stronie Moje Wypieki . Składniki: 250 g mąki, 85 g zmielonych migdałów, 3 łyżeczki przyprawy do piernika Dr Oetker , 200 ml miodu (u mnie z cynamonem), 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 85 g masła, 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy, lukier. Przygotowanie:  Masło i miód przekładamy(...)doprowadzamy do wrzenia). Pamiętajcie, że miodu ma być 200 ml, a nie gram :) Pozostałe składniki mieszamy w misce: mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, migdały i skórkę pomarańczy. Zalewamy letnim miodem, mieszamy łyżką i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto będzie trochę klejące, ale takie ma być- nie podsypujcie mąką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy uformowane kulki wielkości

Aga w kuchni
Świąteczne pierniczki (nocne) 172

ładnie się wałkuje i wymaga tylko troszeczkę podsypania mąką. No to do dzieła! Składniki; 52 dag mąki tortowej 23 dag masła 22 dag miodu wielokwiatowego 13 dag brązowego cukru trzcinowego 1 jajko 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Szczypta soli Królewski lukier do dekoracji; 2 białka jaj 2 czubate szklanki cukru pudru Odrobina aromatu cytrynowego do smaku Jak wykonać takie pierniczki ? W małym rondelku umieścić miód, cukier, przyprawę do piernika i szczyptę soli, podgrzewać na wolnym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka, dodać okrojone masło, mieszać aż się połączy, gdyby masa była bardzo

Wanilia i Kardamon
Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 264

pierniki bez amoniakowej pomocy nie zdążą zmięknąć :-) Ważne jest tylko to, by ich nie przetrzymać w piekarniku, i by nie robić ich zbyt cieniutkich. Jeżeli będziemy o tym pamiętać, to nie ma szans by zepsuć ten przepis :-) Składniki na około 80 pierniczków (w zależności od wielkości foremek): 850 g mąki pszennej tortowej 1 szklanka drobnego cukru słoik - 400 g miodu(...)masła 2 łyżeczki amoniaku 50 ml mleka 3 łyżki kakao przyprawa do piernika  - opakowanie 20 g pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: W rondlu umieścić miód z przyprawą do piernika oraz z cukrem. Zagotować i podgrzewać przez kilka minut aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło, pomieszać by się rozpuściło i pozostawić do wychłodzenia. Suche

Poezja Smaków - blog kulinarny
Najlepsze bezglutenowe pierniczki z miodem gryczanym i mąką z quinoy 193

trochę do podsypania pierników) 200 gram mąki kasztanowej 3 łyżki mąki kokosowej 1 jajko 150 gram oleju kokosowego, lub masła 2 i 1/2 filiżanki miodu gryczanego 2 łyżki kakao BG 5 łyżek domowej przyprawy do pierników (przepisy znajdziecie w Internecie, np. TU ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia BG szczypta soli Wykonanie: Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito(...)kokosowy roztapiamy razem z miodem, ale nie podgrzewamy zbyt mocno, następnie lekko studzimy (przynajmniej do temperatury 40 stopni). Do miski dodajemy przyprawę do pierników,  mieszamy, dodajemy jajko, a następnie stopniowo wlewamy roztopiony olej i miód i wyrabiamy ciasto, najlepiej łyżką, bo będzie dość klejące.  Odstawiamy na godzinę do lodówki i wyrabiamy jeszcze raz, można ręką, ale trzeba pamietać

Quinoa Raz!
Pyszny piernik 169

Czas pieczenia: 50 - 55 minut Temp. pieczenia : 175 C Składniki: 1 szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 4 łyżeczki przyprawy ja użyłam "przyprawy do pierników " firmy  Skworcu   1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao  Skworcu 2 łyżeczki sody oczyszczonej  2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka(...)kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy miód , powidła śliwkowe, przyprawę do pierników, cynamon i kakao. Chwilkę pozostawić na ogniu i mieszać. Zdejmujemy z ognia  i dodajemy sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka. Wszystko energicznie mieszamy. Cały

Różne smaki w kuchni
Pyszny piernik 534

jest super :)Wymiary foremki : 29 x 11 cmCzas pieczenia: 50 - 55 minutTemp. pieczenia : 175 CSkładniki:1 szklanka cukru brązowego125 g masła2 łyżki powideł śliwkowych2 łyżki miodu 4 łyżeczki przyprawy ja użyłam "przyprawy do pierników " firmy Skworcu 1 łyżeczka cynamonu2 łyżki kakao Skworcu2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka250 ml mleka2 jajka2 szklanki mąki pszennej(...)łyżka kawy zbożowej100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania:Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C.W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy.Następnie dodajemy miód , powidła śliwkowe, przyprawę do pierników, cynamon i kakao.Chwilkę pozostawić na ogniu i mieszać.Zdejmujemy z ognia  i dodajemy sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka.Wszystko energicznie mieszamy.Cały czas mieszając

Słodkości i nie tylko
Pierniczki 143

piernika 10 g sody oczyszczonej masło do posmarowania blachy Przygotowanie Miód i masło rozpuszczamy w rondelku ,lekko schładzamy. Mąkę mieszamy z sodą ,przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Robimy dołek i wlewamy miód wymieszany z masłem ,oraz rozbełtane jajko z żółtkiem. Zagniatamy ciasto na gładko. Rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm ,foremkami wycinamy kształt. Ciasteczka układamy na blasze (wysmarowanej

R'n'G Kitchen
Krem piernikowy mascarpone 116

łyżki miodu  2 figi  1 łyżka balsamico  maliny  kilka pierników "Kopernik Toruń"  W moździerzu ucieram kardamon na pył, dodaję pierniki i również ucieram na puder. Dodaję mascarpone oraz miód i skórkę z limonki. Mieszam dokładnie krem, który przekładam do miski. Po umyciu i osuszeniu w tym samym moździerzu ucieram kilka pierników na puder, który suszę

Mango Papaja
Tradycyjne pierniczki 148

cukru 5 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki kakao Lukier białko cukier puder sok z cytryny Rozpuścić miód, dodać przyprawę do piernika, cukier i masło. Podgrzewać aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Przesiać mąkę, dodać sodę, kakao i jajko. Wlać składniki mokre, zagnieść i dobrze wyrobić (ciasto będzie dość twarde

Pieguskowa Kuchnia
Sernik piernikowy 182

przyprawy do piernika 75 gram cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy do piernika 40 g cukru trzcinowego 4 jajka 2 opakowania cukru wanilinowego 125 g maki pszennej tortowej 10 g proszku do pieczenia 20 g maki ziemniaczanej Masa serowa(...)ciasto formujemy  w wałek, owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalnika na ok. 40-50 min. Spód piernikowy Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód, co chwile mieszając. następnie dodajemy przyprawę do piernika. Całość mocno podgrzewamy , ale nie zagotowujemy. Jaka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy przesiane mąki, proszek oraz ostudzoną masę czekoladową. Całość wlewamy

W kuchennym oknie Ewy
Piernik staropolski dojrzewający 274

tygodni przed pieczeniem (stąd powiedzenie "stary jak piernik"). Poniżej znajdziecie pełny przepis oraz zdjęcia ze wszystkich etapów przygotowań :)Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.Składniki na 3 pierniki:500 g miodu naturalnego1-1,5 szklanki cukru250 g masła1 kg mąki pszennej3 jajka3 łyżeczki sody oczyszczonejpół szklanki mlekapół łyżeczki soli2 torebki przyprawy korzennej do piernikaDo przełożenia(...)Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (wystawiłam garnek na balkon, żeby było szybciej).2. W misce łączymy mąkę, przyprawę korzenną i sól, wsypujemy do miodu. Sodę rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy do masy miodowej, wbijamy jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto.  Ciasto na tym etapie jest klejące i lejące, ale po leżakowaniu zgęstnieje. Przekładamy

My Culinary Art