piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:20/150)

Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 190

koniec dodajemy pieczone figi. Pota ź migda ł owy z limoniami Przepis dla 4 osób Składniki: 600 ml esencjonalnego wywaru warzywnego 200 g migdałów płatków 100 g „pustego piernika” 50 ml miodu 10 jaj 50 ml octu jabłkowego 2 limonki szczypta gałki muszkatołowej sól/pieprz Przygotowanie: Płatki migdałów wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę pieprzu po czym na bardzo wolnym ogniu(...)jest gotowa po 2 minutach gotowania. Wywar warzywny blendujemy mikserem na gładką masę, dodajemy żółtka i rozprowadzamy całość. Dodajemy ocet, sok z limonek oraz miód. Podajemy z pianą z białek oraz pyłem z „pustego piernika” i gałką muszkatołową. Ś ledzie z jajami ł ososia i octem Przepis dla 4 osób Składniki: 4 całe śledzie o wadze ok. 150 g każdy

karmelowy
Pierniczki czeskie 191

przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich pierników (ilość będzie zależeć od wielkości foremek do wykrawania).Pierniki są miękkie po upieczeniu i takie już pozostają :) Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie to została mi już tylko jedna puszka(...)żółtkiem (pominęłam).4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko do lekkiego zrumienienia. Wtedy cukier i miód nie skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie.5. Po upieczeniu pierniki studzimy i ewentualnie dekorujemy. Polecam!Smacznego!!! A oto inne małe słodkości, które można zrobić na Święta :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie

Kuchnia domowa Ani
LEKSYKON MIODÓW 139

jest gęstszy) oraz bardzo ważne jest podwyższyć temperaturę o 15 stopni C. przy pieczeniu chleba i bułek - lepszy jest jasny miód, gdyż jest łagodniejszy w smaku przy pieczeniu piernika - lepszy będzie miód ciemniejszy Ciekawostki: Ministerstwo Rolnictwa zatwierdziło miody zamojszczyzny jako lokalny smakołyk. Polecane są szczególnie 4 odmiany : z lubelszczyzny (miód fasolowy i gryczany), z roztocza (miód malinowy i rzepakowy

Ciastka - domowe słodkości
Bożonarodzeniowe pierniczki 234

łyżki przyprawy do piernika2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki miodu1/2 szklanki mleka 1 żółtko1 jajkoSposób przygotowania:Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąk, sodę, przyprawę do piernika. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, lekko schładzamy i dodajemy do suchych składników. Wbijamy jajko i oddzielone żółtko. Wszystko powoli mieszamy i dolewamy stopniowo mleko. Jeśli ciasto będzie się kleiło podsypujemy mąką(...)podsypujemy mąką. Z foremek wykonujemy kształtne pierniczki. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy pierniczki. Pieczemy w 180-190 stopniach przez ok. 10-12 minut, aż spód pierników będzie lekko rumiany.Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Domek z piernika i parę praktycznych rad 315

jego ilość wystarczy na domek i parę drobnych dekoracji wokół gospodarstwa :) CIASTO PIERNIKOWE: 5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki domowej przyprawy 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka płynnego miodu 1 szklanka cukru brązowego 200g masła DEKORACJA: 2 białka ok 500g cukru pudru parę twardych karmelków owocowych barwnik zielony 1 łyżka kakao pisaki, dekoracje(...)można zacząć dekorowanie :) Na końcu wokół domku rozprowadziłam lukier i umieściłam w nim choinki, kamienie i studnię. https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Pierniki i pierniczki , Wykorzystanie białek Tagged: miód

https:KKuchniaMniam
Szybki piernik z powidłami 295

pieczenia150 g masła (3/4 kostki)1/2 szklanki cukru trzcinowego1/2 szklanki miodu1/2 szklanki gęstej śmietany 18%1/3 szklanki mleka1 szklanka powideł śliwkowych (300 g) Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem, kakao, powidłami i przyprawą do piernika. Studzimy. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli – mieszamy. Dodajemy przestudzoną masę piernikową. Śmietanę mieszamy z mlekiem oraz jajkami i także dodajemy

Poezja smaku
Piernikowa owsianka z suszonymi owocami 159

Szybka, pożywna, słodka i pachnąca przyprawą do piernika, rozgrzewająca owsianka. Składniki: ok 150ml mleka, 4 łyżki płatków owsianch górskich, pół łyżeczki miodu, czubata łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki), 3 suszone śliwki, łyżka suszonej żurawiny, łyżka posiekanych płatków migdałowych. Przygotowanie : Mleko podgrzewamy. Dodajemy miód i rozpuszczamy. Następnie wymieszane z przyprawą do piernika płatki owsiane. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając przez

Lena Gotuje
Surówka z czerwonej kapusty z daktylami i morelami do obiadu 150

smakiem kapusty. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja miała 750 g) 1 średnia czerwona cebula 5 suszonych daktyli 5 suszonych moreli 1 łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki przyprawy do pierników sól i pieprz do smaku(...)Sposób przygotowania: Kapustę umyć i zszatkować, przełożyć so garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Odsaczyć płyn, dodać drobno pokrojone cebulę, morele i  daktyle. Wymieszać dodać ocet, olej, miód, przyprawę do piernika, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut, Podawać do obiadu, u mnie było to filet z kurczaka lub jako dodatek do kanapek. Smacznego

Gosia gotuje
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 531

Spody Piernikowe:Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Do mąki dodajemy jajka, przyprawę do piernika i wystudzone masło z miodem i cukrem. Mieszamy za pomocą miksera do otrzymania gładkiej konsystencji. Masa ma być gęsta, jednak powinna pozostać lekko klejąca. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki(...)formach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto będzie klejące, dlatego warto oprószać dłonie mąką podczas formowania ciasta.Każdy spód pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Piernik będzie miękki tuż po upieczeniu, dlatego zdejmujemy go z blaszki dopiero gdy lekko stwardnieje.Masa:Mleko zagotowujemy wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszkę mannę i niemal ciągle mieszając doprowadzamy

Słodka Strona
Pierniki 677

towarów, między innymi korzenne przyprawy ze Wschodu, jak również najlepsze miody. Takim oto sposobem cynamon, imbir, goździki, kardamon i miód stały się głównymi składnikami tegoż niezwykłego ciasta, a co za tym idzie nadały mu charakterystycznego smaku i aromatu.  Polskie pierniki swój początek miały w miodowym chlebie, doprawionym wcześniej ziołami i pieprzem - i stąd właśnie nazwa „piernik”. Z upływem czasu(...)mąki pszennej dodałam mąkę żytnią - wyszły znakomite!  A zatem do roboty, bo święta tuż tuż! :)  Ciasto piernikowe 90g miodu gryczanego 60g masła 2 jaja 140g cukru pudru 2 łyżeczki przypraw korzennych dowolnie dobranych (może być przyprawa do piernika) 400g mąki pszennej (typ650) 1,5 łyżeczki dobrego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier: szklanka cukru pudru+ jedno białko jaja

Sajkofanka smaku
granola speculoos 173

orzechów włoskich   ~100g miodu (użyłam gryczanego) ~50ml soku jabłkowego (lub mleka/innego soku) ~2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Rozgrzewamy piekarnik do 160*C. Orzechy(...)suszone owoce siekamy. Ciastka kruszymy (lub również siekamy :)). W garnuszku rozpuszczamy miód i sok. Płatki owsiane mieszamy z orzechami, przyprawą i rozpuszczonym miodem. Rozkładamy masę z płatków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piernika i pieczemy ok. 30-40 minut, co 10 minut mieszając, aby granola się nie spaliła, a równomiernie upiekła. Po ostudzeniu mieszamy z suszonymi owocami

chili & sugar
Pierniczki 170

Pierniczenie oficjalnie rozpoczęte :-) Jak U Was ?  Zrobiliście już pierniczki?   U nas rodzinne pieczenie i ozdabianie pierników. Ja przygotowałam ciasto, mąż i syn wykrawali pierniczki, córcia się przyglądała. Za to przy ozdabianiu, bawiliśmy się super wszyscy, córa tylko czaiła, jak by tu upolować pierniczka do zjedzenia (do ozdabiania jeszcze za mała). Super było, dwa wieczory spędzone rodzinnie i miło(...)masła 2 łyżki przyprawy do pierników 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody  Dekoracja: barwniki cukier puder woda koraliki  1. W rondelku roztapiamy masło z cukrem, miodem i przyprawą do pierników. Jak wszystkie składniki ładnie się połączą, zdejmujemy z gazu i studzimy. 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę razem z sodą i kakao. Wbijamy jajka, dodajemy wcześniej przygotowaną masę

kruche babeczki
Piernik odchudzony 135

wypiek idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole, więc zapiszcie go na przyszły rok. ;) Piernik: 8 łyżek oleju kokosowego 100g suszonych śliwek 100g suszonych daktyli 5 łyżek miodu 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki kawy zbożowej np. Inki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 250ml mleka + 1 szklanka 2 jajka 150g mąki pełnoziarnistej(...)zmięknięcia na kilka-kilkanaście minut. W oddzielnym naczyniu mieszamy 250ml mleka i jajka. Do blendera wrzucamy daktyle i śliwki, dodajemy olej kokosowy oraz miód i blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy przyprawę do piernika, cynamon, kakao oraz kawę zbożową i ponownie blendujemy. Następnie do mieszanki wlewamy połowę masy jajeczno-mlecznej i blendujemy, następnie wlewamy drugą część i mieszamy dokładnie. Masę

Cooking Monster
Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym 190

ząbki czosnku pokrojone w plastry 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki chrzanu 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych sól biały mielony pieprz 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka suchego piernika (ja nie dałam) Na patelni, na której smażyliśmy halibuta, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę, chrzan, orzechy i piernik. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy

kruche babeczki
Miękkie, nadziewane pierniczki w czekoladzie 269

będą smakowite :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie sposób nadziewania i wycinania pierniczków. Tak mi było łatwiej :) Składniki na około 60 szt.: 200 g miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika  125 g masła 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 500 g mąki 1,5 łyżki kakao 1 białko 0,5 szklanki cukru 4 żółtka(...)powideł śliwkowych Miód zagotować z przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Sodę rozpuścić w śmietanie w większym naczyniu (śmietana pod wpływem sody zwiększy objętość). Mąkę wymieszać z kakao w dużej misie lub garnku. Białko ubić na sztywno. Wsypać cukier, ubić . Dodać żółtka i ponownie ubić. Masę jajeczną przelać do mąki i delikatnie wymieszać

Świat Ciasta