potrzeba, by sprawić komuś radość i wywołać uśmiech na twarzy ;) Składniki: 3 szkl. mąki (+/- bo może być ciut mniej lub więcej) 120g masła 82% tłuszczu 2/3 szkl. miodu 1 op. przyprawy do piernika(...)łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18% 2 płaskie łyżeczki sody 4-5 łyżek cukru 1 białko 4 żółtka gęste powidła/marmolada Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika i kakao, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, tak, aby masa się nie gotowała, ale pozostawała gorąca i rozpuszczamy w niej masło. Studzimy. Do szklanki lub miseczki przekładamy śmietanę
Kolorowy Przepisownikteraz chcę się cieszyć ich smakiem. Składniki: (na dwie blachy ciasteczek) 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka sody 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika* 1/2 szklanki miodu 100g masła 3 łyżki oleju sól cukier puder do posypania * moja przyprawa do piernika była dość słaba, więc utarłam dodatkowo w moździerzu 5 goździków z 1/2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki imbiru i 1 łyżeczką kakao Przygotowanie: Masło, cukier i miód umieścić w niewielkim rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Ostudzić. Do sporej miski przesiać mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dodać jajko, olej i mieszaninę miodową. Połączyć mikserem składniki, zarobić. Odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem
Cakes By KejtSkładniki:3 szklanki mąki,3 łyżeczki przyprawy do piernika,1 szklanka miodu,1 słoik powideł śliwkowych, ok. 300 ml,1 łyżeczka sody,1 szklanka cukru,5 jajek,125 g margaryny,2 garści orzechów włoskich.Przygotowanie: Mieszamy w jednej misce mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy w drugiej misce z żółtkami i cukrem. Miód podgrzewamy w rondelku
Aga w kuchniSkładniki miód, 500g cukier, 1.5 szklanki smalec, 250g mąka pszenna, 1kg mleko, 125ml jajka, 3 sztuki przyprawa do piernika, 2 opakowania soda oczyszczone, 3 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w dużym rondlu uważając żeby nie zagotować masy. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie już letnia stopniowo dodajemy cały czas miksując kolejno jajka, sodę rozpuszczoną
Gotowanie moimi oczamiprzepis jest na małą blaszkę natomiast na dużą blaszkę trzeba robić z dwa razy większą ilością składników (sprawdzone). Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 3 jajka 2 szklanki mąki bakalie 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Miód, kakao oraz przyprawę do piernika rozpuścić. Osobno
Pychotkaaaroztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie należy do tradycyjnych pierników „długo dojrzewających”, dlatego można go przygotować przed samymi Świętami i cieszyć się jego smakiem zaraz po upieczeniu Polecam Składniki: 2 czubate szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki cukru 1 łyżka(...)ciemnego kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 200 g suszonych śliwek Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać olej, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, wsypać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Zmiksować. Następnie dodać pokrojone suszone śliwki (każdą pokroić na około 5-6 kawałków) i wymieszać. Gotową masę wlać do keksówki (mierzona
Oryginalny smakskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 1 jajko 55 g miodu 25 g świeżych drożdży 50 g masła, miękkiego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody wykonanie: Miód podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z sodą, cukrem oraz przyprawą do piernika. Do wymieszanych suchych
Domowy Smak Jedzeniabardzo smaczne. Z podanych składników wyszły mi 2 blachy. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru trzcinowego pół szklanki wody 1 łyżka przyprawy do piernika (można dać trochę(...)więcej, aby smak przyprawy był bardziej wyczuwalny) kilka łyżek dżemu porzeczkowego do przełożenia pierniczków Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. W rondelku rozpuścić masło z miodem i przyprawą do piernika. Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem. Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli trzeba podsypać mąką
Domowa Cookierenka Agimąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka masła lub margaryny ( najlepiej masła ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 szklanka miodu prawdziwego ( miód koniecznie prawdziwy ) Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki ) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki żelatyny spożywczej około(...)gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 słoiczek powidła śliwkowego ( u mnie domowe i około 250 ml ) Wykonanie pysznego piernikowego tortu: 1. Ciasto: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki
Izabelawkuchnimocno nagrzanej patelni na jasno złoty kolor. GRUSZKI W KARMELU: - 4 gruszki - 1 laska wanilli - 2 laski cynamonu -1/2 łyżeczki cynamonu w proszku - 2 pierniki toruńskie serduszka FC KOPERNIK - 4 łyżki miodu - 100 ml soku z gruszki lub jabłkowego(...)łyżki cukru pudru - 3 łyżki oleju kokosowego bądź masła Na żeliwnej rozgrzanej patelni, na oleju kokosowym podsmażamy gruszki, tak aby się zrumieniły i oddały trochę soku, dodajemy, cukier, miód, sok, zmiksowane pierniki i przyprawy. Całość dusimy aż do momentu kiedy masa zacznie się karmelizować. Wyjmujemy gruszki na talerzyk. Na patelni z sosem układamy złożone naleśniki, na wierzch układamy z powrotem
SMYKWKUCHNIkaszy manny i posmarowałam powidłami śliwkowymi. Wyszło maga pysznie no i bardzo efektownie(wg mnie). Składniki: 0,5 szkl wody 4 łyżki kakao 1 przyprawa do pierników Kamis 1i3/4 szkl cukru 4 łyżki miodu 25 dkg margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu Kamis 2 szkl mąki krupczatki 5 szt jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)cytryny Polewa czekoladowa 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody 50 g margaryny lub masła 1 czekolada gorzka Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie:Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry, margarynę zagotować i ostudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli
Ala piecze i gotujeciasta można dodać świeże lub suszone owoce, miąższ wanili albo skórkę pomarańczową.Oprócz tradycyjnie dodawanego cynamonu i imbiru, warto wsypać mielony anyż , kardamon , goździki i mieloną kolendrę.Do piernika najlepiej dodać miód akacjowy , który najlepiej podkreśla korzenny smak piernika
Słodkości i nie tylkoSkładniki na piernik:225 g masła150 g cukru300 g miodu225 g cukru pudru4-5 łyżeczek przyprawy do piernika375 ml mleka3 jajka1,5 łyżeczki sody rozpuszczona w 3 łyżkach ciepłej wody450 g mąki pszennej Do przełożenia:250 g masy marcepanowejsłoiczek powideł śliwkowychDo dekoracji na zewnątrz:500 ml śmietany kremówki2-3 łyżki cukru250(...)miękkiego masła250 g cukru pudru2 łyżki mleka2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoczerwony barwnik spożywczy (najlepiej w proszku)W małym rondelku roztopić masło z cukrem i cukrem pudrem, dodać miód i przyprawę do piernika. Podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka i sodę. Dobrze wymieszać. Na koniec (cały czas mieszając) wsypać przesianą mąkę.Ciasto wlać
Świat Ciastałyżeczki proszku do pieczenianadzienie:250 g powideł śliwkowychdodatkowo:200 g ciemnej czekolady (70%)cukrowe perełkiMasło rozpuścić w garnku. Dodać cukier i miód, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość połączy się w jednolitą masę. Dodać przyprawę do piernika, wymieszać, ostudzić.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao.Do masy maślano-miodowej wbić jajka, utrzeć na gładką masę drewnianą łyżką. Partiami dodawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki mąki tortowej 150 g masła 3 jaja 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 2 czubate łyżki przyprawy do piernika Wykonanie Do rondelka wkładamy masło, miód, cukier i przyprawy do piernika. Podgrzewamy do roztopienia, ale nie zagotowujemy. Nie martwmy się jeśli cukier nie rozpuści się całkowicie. Masę studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę i sodę, początkowo zaczynamy
CityTaste - Przepisy