piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:29/150)

Piernikowa Chatka 183

750g mąki pszennej o    250g margaryny o    2 żółtka o    200g   płynnego miodu o    300g brązowego cukru o    3-4 łyżeczki przyprawy do piernika o    Łyżeczka proszku do pieczenia o    Łyżeczka sody o    2 łyżki kakao(...)Lukier: o    2 białka o    2 szklanki cukru pudru o    Szczypta soli Piernik: W rondelku umieszczamy margarynę, cukier oraz miód. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika, kakao i żółtkami. Następnie zalewamy mieszaniną z garnka. Zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na 4 porcje, zawijamy w folię i chłodzimy

Czerwona Porzeczka
CIASTECZKA CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE 129

Składniki ( 25-30szt): 115g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka startego imbiru ½ szklanki cukru brązowego dark muscovado lub ⅓ zwykłego ½ szklanki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 ½ łyżeczki wrzącej wody 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżka   ciemnego kakao 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej pokrojonej w 1cm kostkę dodatkowo dodałam garść dowolnych orzechów, około ½ szklanki(...)minuty ze startym imbirem na jasną i puszystą masę , do masy maślanej dodajemy cukier dark muscovado , mieszamy następnie miód i ponownie całość mieszamy do szklanki dodajemy gorącą wodę oraz sodę, mieszamy do jej rozpuszczenia mąkę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą , następnie dodajemy ją w dwóch turach do masy razem z rozpuszczoną sodą na koniec dodajemy pokrojoną

Słodkie zapomnienie
PIERNIK LITEWSKI 137

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( duża forma keksowa 30-32cm): 250g miodu 150g masła lub margaryny 220g mąki pszennej 220g mąki żytniej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 średnie jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka kefiru lub maślanki 150g bakalii ( orzechy, rodzynki, suszone owoce(...)wystudzenia do miski dodajemy obie mąki (1 łyżkę mąki odkładamy i mieszamy ją z bakaliami) , przyprawę do piernika oraz sodę, w  drugiej misce jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej ostudzony miód z masłem, następnie zmniejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy mieszankę mąk i kefir, miksujemy do połączenia sadników, na koniec

Słodkie zapomnienie
Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym 165

Przepisy na pyszne wypieki warto zacząć gromadzić kilka tygodni przed świętami. Można wtedy na spokojnie zastanowić się czym w tym roku zaskoczymy rodzinę. Pierniki to jedne z tych ciast, które lubi każdy. W zakładce Boże Narodzenie znajdziecie już tegoroczny przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi, sernik pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny(...)piernika 125 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę rozpuścić z masłem, miodem ,cynamonem i przyprawą do piernika. Ostudzić. Jajka ubić w całości z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki i proszek przesiać. Do masy jajecznej partiami dodawać masę czekoladową i miksować. Na koniec wsypać mąkę

Chocolate Muffin Blog
Piernik drożdżowy – kuchnia podkarpacka 154

zdjęciach, a wielkość piernika bardziej proporcjonalna.)   Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Składniki: ciasto na 2 brytfanki 25x35 cm: ¾  szklanki oleju ¾  szklanki miodu 150 g cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta amoniaku 5 jajek 70 g drożdży 2 płaskie łyżeczki sody krem grysikowy: 500 ml mleka 6 łyżek kaszy manny (grysiku) 1 cukier waniliowy(...)łyżek) 200 g masła dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych polewa czekoladowa Białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy miód, olej, żółtka i ucieramy mikserem. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Mieszamy i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto przekładamy na 2 brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku

Trzeci talerz
Czekoladowy sernik na piernikowym spodzie 149

piernikowy spód: 5 gram proszku do pieczenia10 gram mąki ziemniaczanej 70 gram mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 20 gram cukru 2 jajka 10 gram przyprawy do piernika 50 gram miodu 70 gram gorzkiej czekolady 90 gram masła Czekoladowa masa serowa: 500 gram trzykrotnie zmielonego twarogu 2 jajka 1 białko 2 łyżki Amaretto 100 gram gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki(...)gram gorzkiej czekolady 30 gram masła ziarenka z jednego granata Piernikowy spód W garnku rozpuszczam masło, miód, czekoladę. Studzę. Jajka ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie powstałą masę mieszam z wcześniej rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dokładnie mieszam i wylewam ciasto do formy

Mango Papaja
Pierniczki miodowe 180

łyżki miodu 1 jajko 5 dag margaryny 1 łyżeczka sody  2 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatałowej 3 łyżeczki przyprawy do pierników Margarynę i miód rozpuścić, przestudzić i połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Upiec w tem. 180C przez ok 15-20 minut

Apetyczna babeczka
Mus piernikowy z frużeliną wiśniową. 177

deser. Pozdrawiam.   MUS PIERNIKOWY Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ.           Składniki na 4 - 6 porcji: Mus: 250 g serka mascarpone 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 300 g śmietany kremówki Frużelina wiśniowa: 4 łyżki wypestkowanych wiśni z syropu 150 ml soku z wiśni z syropu(...)zmieszać z 30 ml zimnej wody i wlać do gotującego się soku. Do frużeliny dosypać mielony kardamon i opcjonalnie dodać łyżeczkę miodu, ostudzić. Serek mascarpone zmiksować z miodem. Dodać cynamon, przyprawę do piernika i wymieszać. Żelatynę zalać gorącą wodą (50 ml) i lekko ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać ciepłą żelatynę i serek mascarpone z przyprawami korzennymi. Wymieszać dokładnie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pierniki (na północ i wschód od Śląska występują pod taką samą nazwą ;) 134

pszynny 250 g masła 75 dkg cukru 6 płaskich łyżeczek sody oczyszcz ō nyj 3 łyżeczki łoctu 14 3 opakowania prziprawy do piernik ō w (nojlepi niy tyj nojt ōńszyj) 0,5 kg miodu sztucznego ( Ō łma 15 padała, 16 że ze prawdziwym s ō m twarde, choć joł tam doł tyż trocha prawdziwego- do smaku- i b ōły miynke(...)kakao 5 jajek pó 17 szkl ō nki mlyka 18 Masło i miód dejcie 19 do gorka i na małym łogniu niech sie z tego zrobi syrop- uważejcie, żeby sie za mocno niy przibr ō nołci ō ło. 20 A we srogyj 21 misce pomiyszejcie 22 sie: m ō nka, kakao, cuker i prziprawy. Potyn zr ō bcie

Chop w kuchni
Przygotowania do Świąt! 121

ładniki : 50g masła200g miodu200g cukru450g mąki pszennej1 jajko2 łyżeczki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia30g przyprawy korzennej do piernikówJak to przygotować? Miód,masło i cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę

Chocolate Stop Tempting
Sernik piernikowy Pawła Małeckiego 205

się połączą owijamy ciasto folią aluminiowa i wkładamy do lodówki/zamrażalnika na 40 minut. Spód piernikowy: 180 g masła 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy do piernika 4 jajka 40 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego ( w oryginale 2 opakowania) 125 g maki tortowej 20 g maki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia(...)garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, czekoladę i miód, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy, całość mocno podgrzewamy (do 60-70 stopni), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do 30-35 stopni Celsjusza. Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez

kruche babeczki
Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski 274

pierniczki w 170 stopniach przez ok 15-20 min.\r","Ostygni\u0119te pierniczki mo\u017cemy lukrowa\u0107 lub pola\u0107 polew\u0105 czekoladow\u0105."]} Drukuj Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski Składniki 500 g miodu (u mnie wielokwiatowy) 1,5 szklanki cukru (dałam niewiele ponad 1 szkl.) 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika lub 6 łyżek domowej przyprawy Sposób przygotowania W garnku zagotowujemy miód, z masłem i cukrem. Mieszając gotujemy do rozpuszczenia cukru. Studzimy. W mleku rozpuszczamy sodę. Dodajemy pozostałe składniki do miodowej masy i zagniatamy ciasto. Ciasto chowamy do szklanej miski, przykrywamy folią i trzymamy w lodówce do momentu pieczenia

Mieszam w Garnku
Grzanki z piernika z camembertem, suszonymi jabłkami, orzechami i czekoladą 113

Wspaniała przystawka na słodko-wytrawnie. Polecam bo choć połączenie nieco awangardowe to ….niebo w gębie! Składniki: 3-4 kromki podsuszonego piernika z bakaliami 100 g sera camembert garść suszonych jabłek 1 plaster suszonej pomarańczy 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka rozdrobnionych orzechów włoskich 3-4 kostki mlecznej czekolady Sposób wykonania: Suszone jabłka i plaster pomarańczy(...)zalewamy zimną wodą tak aby zostały przykryte, gotujemy do miękkości, jabłka odcedzamy-wodę możemy zachować do kompotu, jest aromatyczna. Następnie ostudzone jabłka kroimy nożem mieszamy z miodem w miseczce i rozdrobnionymi orzechami. Piernik układamy na suchej patelni, najlepiej grillowej posypujemy startą na wiórka mleczną czekoladą, układamy plastry sera camembert , trzymamy chwilę na patelni aż piernik wchłonie czekoladę a ser zacznie

Wanilia i Kardamon
KRUCHE PIERNICZKI 136

tych co do tej pory nie mieli czasu na pieczenie 😉 Składniki: 1 kg mąki pszennej Basia 250 g masła/margaryny 250 g miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2-3 łyżki mleka 1 op. przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Polewa: 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 1 łyżeczka przyprawy do piernika dowolne posypki do dekoracji Wykonanie: W garnku roztapiamy masło. Dodajemy miód, cukier oraz przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z sodą oczyszczona. Następnie wystudzoną masę stopniowo łączymy ze składnikami w misce. Dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Pierniczki nadziewane powidłami 178

strony. Składniki: 500 g mąki 1 jajko 1/4 szkl. mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g miodu ( w oryginale 250 g ale wg mnie 150 g w zupełności wystarczy) 100 g cukru 100 g masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao gęsty dżem, powidła(...)marmolada Sodę rozpuszczamy w mleku. W garnuszku podgrzewamy tylko do rozpuszczenia masło, cukier i miód -  odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy mleko z sodą i miód z cukrem i margaryną oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy i odstawiamy na min 12 godzin do lodówki. Ciasto raz jeszcze krótko zagniatamy ( będzie dość twarde

Słodka Kraina Wypieków

Proponowane wyszukiwania