składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 1 jajko 55 g miodu 25 g świeżych drożdży 50 g masła, miękkiego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody wykonanie: Miód podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z sodą, cukrem oraz przyprawą do piernika. Do wymieszanych suchych
Domowy Smak Jedzeniabardzo smaczne. Z podanych składników wyszły mi 2 blachy. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru trzcinowego pół szklanki wody 1 łyżka przyprawy do piernika (można dać trochę(...)więcej, aby smak przyprawy był bardziej wyczuwalny) kilka łyżek dżemu porzeczkowego do przełożenia pierniczków Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. W rondelku rozpuścić masło z miodem i przyprawą do piernika. Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem. Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli trzeba podsypać mąką
Domowa Cookierenka Agimąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka masła lub margaryny ( najlepiej masła ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 szklanka miodu prawdziwego ( miód koniecznie prawdziwy ) Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki ) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki żelatyny spożywczej około(...)gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 słoiczek powidła śliwkowego ( u mnie domowe i około 250 ml ) Wykonanie pysznego piernikowego tortu: 1. Ciasto: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki
Izabelawkuchnimocno nagrzanej patelni na jasno złoty kolor. GRUSZKI W KARMELU: - 4 gruszki - 1 laska wanilli - 2 laski cynamonu -1/2 łyżeczki cynamonu w proszku - 2 pierniki toruńskie serduszka FC KOPERNIK - 4 łyżki miodu - 100 ml soku z gruszki lub jabłkowego(...)łyżki cukru pudru - 3 łyżki oleju kokosowego bądź masła Na żeliwnej rozgrzanej patelni, na oleju kokosowym podsmażamy gruszki, tak aby się zrumieniły i oddały trochę soku, dodajemy, cukier, miód, sok, zmiksowane pierniki i przyprawy. Całość dusimy aż do momentu kiedy masa zacznie się karmelizować. Wyjmujemy gruszki na talerzyk. Na patelni z sosem układamy złożone naleśniki, na wierzch układamy z powrotem
SMYKWKUCHNIkaszy manny i posmarowałam powidłami śliwkowymi. Wyszło maga pysznie no i bardzo efektownie(wg mnie). Składniki: 0,5 szkl wody 4 łyżki kakao 1 przyprawa do pierników Kamis 1i3/4 szkl cukru 4 łyżki miodu 25 dkg margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu Kamis 2 szkl mąki krupczatki 5 szt jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)cytryny Polewa czekoladowa 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody 50 g margaryny lub masła 1 czekolada gorzka Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie:Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry, margarynę zagotować i ostudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli
Ala piecze i gotujeciasta można dodać świeże lub suszone owoce, miąższ wanili albo skórkę pomarańczową.Oprócz tradycyjnie dodawanego cynamonu i imbiru, warto wsypać mielony anyż , kardamon , goździki i mieloną kolendrę.Do piernika najlepiej dodać miód akacjowy , który najlepiej podkreśla korzenny smak piernika
Słodkości i nie tylkoSkładniki na piernik:225 g masła150 g cukru300 g miodu225 g cukru pudru4-5 łyżeczek przyprawy do piernika375 ml mleka3 jajka1,5 łyżeczki sody rozpuszczona w 3 łyżkach ciepłej wody450 g mąki pszennej Do przełożenia:250 g masy marcepanowejsłoiczek powideł śliwkowychDo dekoracji na zewnątrz:500 ml śmietany kremówki2-3 łyżki cukru250(...)miękkiego masła250 g cukru pudru2 łyżki mleka2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoczerwony barwnik spożywczy (najlepiej w proszku)W małym rondelku roztopić masło z cukrem i cukrem pudrem, dodać miód i przyprawę do piernika. Podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka i sodę. Dobrze wymieszać. Na koniec (cały czas mieszając) wsypać przesianą mąkę.Ciasto wlać
Świat Ciastałyżeczki proszku do pieczenianadzienie:250 g powideł śliwkowychdodatkowo:200 g ciemnej czekolady (70%)cukrowe perełkiMasło rozpuścić w garnku. Dodać cukier i miód, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość połączy się w jednolitą masę. Dodać przyprawę do piernika, wymieszać, ostudzić.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao.Do masy maślano-miodowej wbić jajka, utrzeć na gładką masę drewnianą łyżką. Partiami dodawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki mąki tortowej 150 g masła 3 jaja 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 2 czubate łyżki przyprawy do piernika Wykonanie Do rondelka wkładamy masło, miód, cukier i przyprawy do piernika. Podgrzewamy do roztopienia, ale nie zagotowujemy. Nie martwmy się jeśli cukier nie rozpuści się całkowicie. Masę studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę i sodę, początkowo zaczynamy
CityTaste - Przepisychwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary(...)100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy (nie zagotowujemy), aż masło się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię25cm): 3 średnie jajka ( osobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 10 łyżek mąki ja dałam pszenną pełnoziarnistą autorka przepisu 4 łyżki jaglanej i 6 owsianej 1 opakowanie budyniu bez cukru (proszek) 1 łyżka ciemnego kakao 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika autorka przepisu pisze żeby dodać niepełną 1 szklankę(...)soli, odstawiamy miód podgrzewamy z olejem, studzimy do miski wkładamy teraz wszystkie pozostałe składniki czyli żółtka, mąkę, proszek budyniowy, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i mleko oraz mieszankę miodu z olejem, mieszamy/miksujemy na koniec dodajemy pianę z białek i całość jeszcze raz ale delikatnie mieszamy masę przekładamy do keksówki ( 24-25cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie zapomnieniedrobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam crème fraîche) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu Masa orzechowa: - 400 g wyłuskanych orzechów (dałam różne – włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) - 1 szklanka cukru pudru - 1,5 szklanki mleka - 400 g miękkiego masła - 7 łyżek mleka(...)kakao - aromat rumowy (opcjonalnie) Polewa z czekolady: - 120 g czekolady deaserowej (gorzka) - 80 g masła Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika . Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy
mojewypiekiinietylkopiernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Miód z przyprawą do piernika i cukrem pudrem podgrzałam w rondelku. Odstawiłam do przestygnięcia. Po tym czasie wylałam go do miski,dodałam mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i zaczęłam miksować spiralnymi
Blondynka Gotujejasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki) 4-5 kostek białej czekolady 4-5 łyżek miodu 1 łyżka przyprawy do piernika tabliczka mlecznej czekolady (lub gorzkiej - jak kto woli) do obtaczania: kolorowa posypka, rozdrobnione orzechy Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód(...)koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i posypujemy cukrowymi ozdobami i rozdrobnionymi orzechami. Chowamy na 5-10 min. do zamrażalnika
Domowa Cookierenka Agidodatek, chociaż bardzo pasuje, nie jest konieczny :) Składniki: 3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde (takie były moje) 4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka 1 łyżeczka miodu szczypta przyprawy do piernika po łyżeczce rodzynek i posiekanych orzechów laskowych Wykonanie: Jabłka umyłam, przekroiłam na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunęłam gniazdo nasienne. Jeśli mamy małe jabłka nie kroimy ich na pół(...)Wtedy w trakcie pieczenia skórka nie pęknie w przypadkowy sposób. Ułożyłam połówki na blaszce i do czterech sztuk nałożyłam w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą do piernika i bakaliami. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180-190°C. Generalnie czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Małym wystarczy
Kuchenne zapiski Edyty