końcu się zmobilizowałam i zabrałam się za pierwszy w życiu dojrzewający piernik. Pierwszy raz relacjonuje przygotowania ciasto na bieżąco ;-) Ktoś chętny dołączyć? Najlepiej ciasto przygotować do końca tego tygodnia, tak więc spieszcie się. Pracy dużo nie ma. A końcowego efektu jestem baaaardzo ciekawa! Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin(...)margaryny 2 niepełne szklanki cukru 1 kg mąki 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 2-3 opakowania przyprawy do piernika Sposób przygotowania: 1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia. 2. Sodę rozpuścić w mleku. 3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej
Kuchnia domowa Anipominąć dodatek kakao, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną. Ważne, aby nie rozwałkowywać ciasta zbyt cienko i nie trzymać pierniczków zbyt długo w piekarniku. SKŁADNIKI PIERNIKI 250 g mąki pszennej tortowej 100 g miodu/ 1/4 szklanki / 3 łyżki 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę 75 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki kakao(...)surowe białko WYKONANIE PIERNIKI : Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. W rondelku lekko podgrzewamy masło z miodem i cukrem, nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawę do piernika, kakao oraz jogurt naturalny i żółtka. Na koniec dosypujemy sodę oczyszczoną. Mieszamy do połączenia składników (masa się spieni). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę
cool and mintyPiernik z powidłami to ciasto ucierane z dodatkiem miodu, przypraw korzennych i powideł śliwkowych. Te ostatnie sprawiają, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne. Mój piernik przygotowałam z dodatkiem domowej przyprawy korzennej , która jest dużo bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki, więc serdecznie polecam Wam wykonać w domu taką przyprawę, zanim przystąpicie do pieczenia świątecznych wypieków. Piernik z powidłami jest od razu(...)miękki po upieczeniu, więc nie trzeba go piec dużo wcześniej przed świętami. Przepis do wykorzystania w keksówce o długości 25cm . Piernik z powidłami Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 150g masła 150g miodu 150g powideł śliwkowych 150ml mleka 150g cukru 2 jajka 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 łyżka ekstraktu
Smakołyki Berenikimoże z czasem... Składniki : 20 dag mąki żytniej (daję razową) 60 dag mąki pszennej (+ 20 dag do podsypywania) 200 g masła 0,5 kg miodu (ok. 320 ml) torebka przyprawy do piernika łyżka kakao łyżka kawy rozpuszczalnej łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonej kolendry szczypta grubo mielonego pieprzu czarnego szczypta soli 3 jajka szklanka cukru 18 dag proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody Masło i miód rozpuścić na patelni. Dodać przyprawy (z wyjątkiem soli) i mieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do ostygnięcia zawartości patelni. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Sodę wymieszać w łyżce wody. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Stopniowo dodawać masę z patelni, ciągle ubijając. Do masy dosypywać mąkę i mieszać mikserem, dopóki się
Weekendy w domu i ogrodziePyszne okrągłe pierniczki, które zrobić można w mig. Bardzo dobry przepis dla spóźnialskich :).Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2
Moje pyszne gotowaniePiernik bananowy to świąteczna wersja chlebka bananowego, z dodatkiem miodu, karmelu i przyprawy piernikowej. Ciasto przygotowuje się szybko, bez użycia miksera, więc jest świetną propozycją dla zabieganych lub jako dodatkowy wypiek świąteczny, obok bardziej tradycyjnych makowców czy pierników. Do przygotowania piernika potrzebne są dojrzałe banany, więc jeśli będziecie planować ten wypiek, warto kilka dni wcześniej zaopatrzyć się w te owoce(...)pozostawić je, aby dojrzały. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x11cm . Piernik bananowy Składniki: 400g mąki pszennej 400g bananów bez skórki (4 sztuki) 150g miodu 100g cukru (u mnie w całości domowy cukier waniliowy) 100g masła 2 jajka 120ml zimnej wody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - cukier
Smakołyki BerenikiRozczesuję włosy pachnące cynamonem i goździkami... Słucham deszczu bębniącego o dach... I marzę o domku z piernika... Pierniczki (przepis na około 80 sztuk) 300g miodu 120g masła 550g mąki 100g cukru 1 jajo 2 łyżeczki sody oczyszczonej 40g przyprawy do piernika Suche składniki przesiałam do miski i dokładnie wymieszałam. Miód i masło roztopiłam w rondelku. Przestudzony płyn wlałam
Zapiski Młodej Żonyupieczeniu pierniki są dość twarde, ale przyjemnie chrupiące. Po około 4-5 dniach miękną, ale muszą mieć dostęp powietrza. Lukrowane zmiękną szybciej. Można je bardzo długo przechowywać, ale nie sądzę, żeby tyle wytrzymały :D Składniki (na 42 szt. o średnicy ok. 7 cm): 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być też zwykły) 1/2 szklanki płynnego miodu (użyłam(...)szklanki mąki pszennej 2 lekko czubate łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód, mąkę przesianą z przyprawą do piernika i sodą oraz sól. Zagniatamy całość na gładkie, zwarte ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Jako, że ciasto
MyCookBook.plbyć, prawda? Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (ja dodałam brązowego i białego pół na pół) 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy wszystkie sypkie(...)produkty: mąkę z sodą, cynamonem, kakao i przyprawą do piernika. Maso ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku i powoli wlewamy miód. Wyłączamy mikser. Do masy wsypujemy sypkie składniki mieszając szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie wszystko mieszając. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ub wysmarowaną
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g* mleko – 150 ml* cukier wanilinowy – 2 łyżeczki* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka* whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.Dodajemy miód , obydwa cukry , przyprawę do piernika.Zalewamy mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.Dodajemy
Ostra na Słodkowypróbować bo warto, jest pyszny i łatwy w przygotowaniu :) Piernik podałam na przepięknej porcelanie Bogucice. Zapraszam :) Składniki : 150 g masła 150 g czekolady 100 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 130 g maki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru trzcinowego Polewa : 100 g czekolady(...)śmietanki UHT30 % 1 łyżka miękkiego masła Blaszka 40 / 10 Wykonanie : Do garnka dajemy masło,czekoladę,cukier waniliowy,i miód, rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na kogel mogel, następnie dodajemy: mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz mieszankę płynną. Wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przelewamy ciasto.Pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chilipalce lizać :) Porcja dwie keksówki Składniki: 3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła (rozpuszczone) 6 jajek 300 g płynnego miodu 1 szklanka ciemnego piwa 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)bakali 100 g płatków migdałowych 100 g suszonej żurawiny cukier puder do posypania Przygotowanie: w misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika, masło i jajka. Miksując dodajemy miód i piwo. Do mieszanki ciasta dodajemy suszone bakalie, żurawinę i migdały. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem pergaminowym. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły Młynekidealnie sprawdzi się masa orzechowa, jaką robię do piernika. Tak więc powstały pierniczki przekładane masą orzechową. Składniki: 3 jajka 70 g cukru 1 łyżka płynnego miodu 70 g mąki 5 g przyprawy do piernika Wykonanie: Do misy miksera wlałam 3 białka. Ubiłam. Kiedy piana stała się puszysta, pomału wsypywałam partiami cukier. Nie przerywając ubijania cieniutkim strumieniem wlałam miód
Kuchnia u Krysipewno przydadzą się podczas świąt.Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi Składniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 80 g miodu 2 laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika (20-25 g) 125 g mąki 20 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 60 g cukru dark muscovado 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Powidła do przełożenia(...)czekolady (używam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 50 g śmietanki 30% 1 łyżeczka masła Przygotowanie: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, czekoladę i miód. Dodajemy laski cynamonu i przyprawę do piernika. Mieszamy , a następnie całość podgrzewamy, uważając aby składniki się nie zagotowały. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy masa przestygnie usuwamy laski cynamonu. Jajka ubijamy z cukrem
Mania Gotowaniasłodki. Mam nadzieje, że święta minęły wszystkim w miłej rodzinnej atmosferze. Szkoda tylko że nie było śniegu, może w przyszłym roku:) Składniki: (porcja na 4 pierniki)0,5 l miodu płynnego4 szklanki cukrukostka margaryny1 kg mąki3 jajka3 łyżeczki sody1/2 szklanki mleka4 opakowania przyprawy do piernikabakalieWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać w misce dokładnie na jednolite ciasto i pozostawić w chłodnym(...)podczas pieczenia ciasto bardzo pęcznieje. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto należy trzymać z chłodnym miejscu minimum 2 tygodnie. Pod koniec tego czasu można dla smaku polać piernik roztopioną czekoladą. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie