gorącej wody2 łyżeczki soku z cytryny Mleko mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 5-10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić.Miód i masło roztapiamy w rondelku. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i kakao.Następnie dodajemy jajka, roztopione masło z miodem i zaczyn drożdżowy.Zagniatamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy
Czerwona Porzeczkawszystkie większe okazje i święta. W domu także zagapiliśmy się i nie było już czasu na robienie piernika staropolskiego, musiał wystarczyć taki oszukany. Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu 15 dag cukru 15 dag masła 4 jajka(...)śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu opakowanie przyprawy do piernika Wykonanie: Orzechy i skórkę pomarańczowo posiekać niebyt drobno. Miód zagotować, zdjąć z ognia, a kiedy ostygnie, wymieszać go z mąką, ciepłym masłem, mlekiem, śmietaną, przyprawą do piernika i cynamonem. Ucierając, dodać żółtka ubite z cukrem
Pasja Smakumusi być słodko! :D) - ksylitol 25g -20g świeżym drożdży -2 łyżki mleka (0.5% 20ml) -2 łyżki masła (20g) -20g łyżki miodu (20g) -1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub więcej(...)łyżeczka cynamonu -1 jajko WYKONANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut. 2. Mąkę ksylitol, stewię, sodę, cynamon i przyprawę do piernika wrzucamy do miski i mieszamy. 3. Miód i masło rozpuszczmy na małym ogniu, cały czas mieszając. 4. Rozpuszczone składniki dodajemy do mąki. Wbijamy jajko i wlewamy drożdże z mlekiem. 5. 5. 5. Całość
fitolarun.blogspot.comczasów średniowiecznych przygotowałam w tym roku świąteczny piernik. Dzwoneczkowe pierniki rozdałam przyjaciołom i rodzinie, zaś na wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika. Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto? Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam(...)przepisy inspirowane dawnymi recepturami, głównie z czasów, gdy Polscy monarchowie przebywali w malborskim zamku, czyli od ok. XV wieku. Zdecydowałam się właśnie na tego piernika, gdyż znalazłam w nim to, co najbardziej lubię - miód i orzechy. Początkowo zawsze sceptycznie podchodzę do nowych przepisów, jednak idąc za przykładem szefa Gałązki wiedziałam, iż się nie zawiodę. Zakasałam rękawy, wymieszałam składniki
Sajkofanka smakuwymaga leżakowania, po upieczeniu jest miękki i wilgotny. Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki miodu 1 szklanka śmietany 18 % 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 łyżka(...)kakao Polewa: 1 tabliczka czekolady 2 łyżki śmietany 30 % Dodatkowo: posypka cukrowa tłuszcz bułka tarta Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika . Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze
Bajeczna Kuchniamiłości do pierników Toruńskich i konkursu - konkurs.kopernik.com.pl SKŁADNIKI : 120 g migdałów ( lub mieszanych orzechów ) 30 dkg daktyli 1 łyżka miodu(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Orzechy, daktyle i 1 łyżkę miód. Rozdrabniamy mikserem aż powstanie jednolita masa. Małe foremki na babeczki wypełniamy daktylową masą. Pierniki drobno kruszymy, łączymy z mascarpone, wanilią i pozostałym miodem. Dokładnie blendujemy aż powstanie gładka masa. Babeczki wypełniamy masą piernikową, dekorujemy owocami i miętą, posypujemy pokruszoną bezą lub cukrem pudrem. Babeczki orzechowo - piernikowe
Kulinarne Fantazje Marioliskładniki na ciasto piernikowe: 450 g mąki 230 g cukru 150-200 g miodu, płynnego 4 jajka 250 ml oleju np. słonecznikowego 1 łyżka herbaty liściastej 125 ml gorącej wody 1 przyprawa do piernika (40g) 2 łyżeczki sody(...)wykonanie: Herbatę zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do zaparzenia. Gdy ostygnie przecedzamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika, olej, wywar z herbaty oraz miód. Miksujemy na jednolitą masę. Dzielimy na trzy równe części. Pieczemy trzy osobne blaty w 180 st. C przez ok. 15 min. składniki na masę budyniową
Domowy Smak JedzeniaAnastazji. Może i wy skusicie się i upieczecie na święta rewelacyjny piernik. Szybki w przygotowaniu. Polecam również przepis na blyskawiczny piernik Żródło Ciasta Siostry Anastazji Składniki 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 200 g miodu 1 szklanka kwaśnej śmietany 200 g masła 1 łyżeczka sody (dałam dwie płaskie łyżeczki) 1 przyprawa do piernika(...)łyżka kakao 2 łyżki zimnej wody bakalie Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, a następnie dodawać stopniowo żółtka i ucierać. Dodać płynny miód, wodę, śmietanę i utrzeć. Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać do ciasta i wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem i bakaliami. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem
O kuchni z uczuciemSkładniki: Piernik • 3 jajka • 1/3 szklanki cukru • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki oleju • 1/2 szklanki miodu • 3 łyżki herbaty/1 szklanki wody • 1 łyżeczka sody • 1 opakowanie przyprawy do pierników Masa serowa • 1 kg sera mielonego • 150 g masła • 200 g cukru pudru • 3 żółtka • 1/2 szklanka mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Posypka • 100 g wiórek kokosowych(...)łyżka masła • 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Piernik • Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć mocny napar i odlać do garnka 1/2 szklanki. Dodać miód, olej i wymieszać, aż się połączą, a miód rozpuści się w gorącej herbacie. Wystudzić tę mieszankę. • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku (ubić
To co kochamszkl. miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szkl. cukru pudru 1 jajko 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Miód rozpuszczamy z masłem, dodajemy do reszty składników, mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wałkujemy i delikatnie posypując mąką wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
psgotujemychleba. Składniki na około 2 blaszki: 60 g masła 1/4 szklanki miodu 60 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło, cukier i miód umieścić w rondelku. Pogrzać, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Ostudzić. Wbić jajko, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodać
Moja Galeria Smakuskładniki* 200 g miodu płynnego (1/2 szklanki)* 1/2 opakowania przyprawy do pierników* 3 i 2/3 szklanki mąki* 1 jajko* 100 g cukru pudru (1/2 szklanki)* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 łyżeczki kakao* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanySposób wykonaniaDo większego pojemnika wlać miód, dodać przyprawę, cukier, kakao, jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 1 łyżkę śmietany. Jeżeli ciasto
Mix smakuPrzez ten okres świąt wypróbowałam z trzy przepisy na pierniki, a oto jeden z nich... szybki przepis na miękkie pierniczki na koglu-moglu z dodatkiem alkoholu :) Składniki: 125 g miodu(...)cukru trzcinowego 75 g masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki płaskie sody 0,5 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika 2 jajka 50 ml wódki / rumu szczypta soli Dodatkowo: foremki papier do pieczenia Wykonanie: Miód, masło i połowę cukru podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. W misce przesiewamy i łączymy ze sobą: mąkę, sodę, kakao
W Moim Magicznym Domujaki znam. Uznałam jednak, że jak szaleć to szaleć... A czekolada przecież tak bardzo poprawia humor! Składniki: 200 gram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika łyżeczka kakao szklanka jogurtu naturalnego 0% 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej(...)czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (najlepsza będzie keksówka o długości 30cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Mango Papaja