piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:68/150)

PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 199

może stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną z nutą pomarańczy skąpanej miodem, oblany czekoladową polewą. Mistrzostwo smaku.RECEPTURA POTRAWY ZOSTAŁA SKOMPONOWANA SPECJALNIE DO PIWA KSIĄŻĘCE CHLEBOWO - MIODOWE!  Jest to nasz (właścicielek bloga: www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com) autorski przepis! :)SKŁADNIKI(...)kopiaste łyżki- mąka chlebowa bezglutenowa 2 kopiaste łyżki- miód 4-5 łyżek- cukier trzcinowy 4-5 łyżek- masło 1 kostka- skórka pomarańczowa w syropie 3-4 łyżki- cukier puder trzcinowy pół szklanki/POLEWA:- czekolada mleczna pół tabliczki- czekolada gorzka pół tabliczki- mleko 2-3 łyżki- masło 1/4 kostki- otarta skórka z pomarańczyWYKONANIE:PIERNIK: Zaczynamy od zredukowania piwa. W szerokim garnku

Wypisz Wymaluj
Owsiane ciasteczka z dynią 160

mielonych orzechów laskowych 50 g posiekanych orzechów nerkowca 4 łyżki miodu 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej  wykonanie: Jajka i miód ubijamy mikserem do chwili aż podwoją swoją objętość. Następnie dodajemy dynię startą na dużych oczkach i resztę składników. dokładnie mieszamy. Za pomocą małej łyżeczki

Przysmaki Karolki
Wigilijny sernik (na pysznie piernikowym spodzie) 147

mannyszczypta soliWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopniDużą formę dokładnie smarujemy tłuszczem o obsypujemy manną.Spód:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, szczyptę soli,wszystko dokładnie mieszamy.Następnie w rondelku topimy masło z miodem i dodajemy brązowy cukier, dokładnie topimy,(cały czas mieszając) i studzimy.Mleko mieszamy z jajkami.Do maki dodajemy masę miodową, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy

Moje pyszne gotowanie
Gwiazdka w Bullerbyn.... 191

jedna niekończąca się przygoda. Jak wiadomo dzieci ze szczególnym namaszczeniem oczekują Świąt Bożego Narodzenia, które niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje, zapach i smak korzenno - miodowych pierników, oraz chwile radości z otwierania prezentów. Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było właśnie pieczenie pierniczków.  Dzieci miały do dyspozycji tylko jedną, jedyną foremkę w kształcie małego prosiaczka.  Każde dziecko(...)proszku do pieczenia5 dag przyprawy do piernika2 łyżki kakaoDo dekoracji:różowy lukierbiały pisak Wykonanie: 1. W rondlu rozpuścić miód z masłem, nie gotować, odstawić do wystudzenia. 2. do dużej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i przyprawę do piernika. 3. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, aby nie kleiło się

Apetyczna babeczka
Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi 156

atmosferą, jaką jest nadchodzące Boże Narodzenie. Zatem życzę Wam Radosnych Spokojnych Wesołych Świąt! Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Aromat cytrynowy lub pomarańczowy(...)kropla Przełożenie: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych Do ozdabiania: Lukier plastyczny biały Srebrne i złote cukrowe perełki Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką

Wanilia i Kardamon
Piernik staropolski długo dojrzewający 148

powinno zabraknąć na żadnym Wigilijnym stole. Piernik można przełożyć konfiturą, marcepanem lub powidłami śliwkowymi. Ciasto należy przygotować już w pierwszej połowie listopada, ponieważ piernik musi dojrzewać przez 4 do 6 tygodni. Składniki na ciasto: 500 g miodu 2 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli(...)czekolady mlecznej 20 g czekolady gorzkiej 4 DO 6 TYGODNI PRZED PODANIEM Miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać stopniowo, prawie do wrzenia. Wymieszać porządnie i wystudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawę do piernika i starannie wyrobić ciasto. Następnie ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć folią

Świat Ciasta
Pierniczki razowe 147

gorączki,na spokojnie.Do Wigilii zostało jeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne pierniczki. Składniki:2 szklanki mąki razowej 3 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 3/4 torebki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka łyżeczka kakao kilka łyżek mleka Sposób wykonania: Na stolnicy wysypać przesianą mąkę

pieprzny smaczek
Piernik staropolski 144

jest pracochłonny, po prostu jego pieczenie jest rozłożone w czasie.  Jak pisze Pani Dorota :  "Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed będzie równie smaczne." Składniki: 500 g miodu 1 szklanka cukru(...)masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka  pół łyżeczki soli 80 g aromatycznej przyprawy do piernika np firmy Kamis lub Prymat (mają wyraźny smak) W garnku umieścić masło, miód i cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto

Chocolate Muffin Blog
Ekologiczne produkty Allos! 123

tablicą Mendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie tak samo. Porządna ilość cynamonu i zaskakująco wysoka zawartość miodu sprawia, że ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa(...)można to uznać za dowód "naturalności" :) Testowałam w połączeniu z lodami, na gorącej grzance jak i z kaszką kukurydzianą.  We wszystkich zestawieniach wypadł wyśmienicie. * Allos Hochlandblütenhonig - miód wysokogórski z obszaru Sierra Madre. Ciekawostką jest fakt, że Sierra Madre (położone w Meksyku)  jest jednym z ostatnich naturalnych "rajów" na świecie.  Miód zbierany jest z bardzo wysokich, nasłonecznionych

Poranek na słodko
Piernik z jabłkami 226

dzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia w czasie adwentu do kawki. Na święta wolę jednak tradycyjny piernik :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: 4 jajka 2 kopiaste łyżki miodu 120 g cukru 150 ml oleju 300 g mąki  1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie(...)mnie orzechy włoskie) 1 kg jabłek W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i odstawić na bok. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą i kremową masę - miksować na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć

My simple kitchen
Pierniki z białym lukrem 177

pierniczki, które są miękkie od razu już po upieczeniu. Składniki: ciasto: - 550g maki pszennej (u mnie typ 405) - 180g cukru - 4 łyżki naturalnego miodu wielokwiatowego - 130g masła - 3 jajka M - 27g przyprawy do piernika (jedno opakowanie) - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki śmietany lukier: - 1 białko jajka(...)piegi) - pisaki lukrowe Przygotowanie: Zaczynam od odmierzenia składników. Masło, cukier, miód, kakao i kawę przekładam do garnczka. Podgrzewam do rozpuszczenia na małym ogniu. Do gorącej masy dodaję około 150 g mąki i mieszam. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Jajka ubijam lekko trzepaczką. Do miski wsypuję resztę mąki oraz przyprawę do piernika. Dokładnie mieszam. Wtedy dodaję dopiero masę kakaową i jajka oraz

Kuchnia co dnia
Pierniczki ( miękkie po upływie doby ) 195

łyżka płynnego miodu** - 5 dag smalcu - 2 pełne łyżki śmietany - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika * szklanka o pojemności 250 ml ** im więcej miodu w pierniczkach, tym dłużej muszą leżakować aby zmięknąć. Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą. W razie problemów ze sklejeniem należy posiłkować się śmietaną. Ciasto rozwałkować

kawawszklance
Oszukany piernik toruński przełożony masą z orzechów włoskich i laskowych 146

oknach widać blask drobniutkich lampek. Uwielbiam ten moment i tak jak na wakacje, i na ten czas czekam cały rok. Poniżej przepis na piernik idealny!  Oszukany piernik toruński to moja wersja starego przepisu z jednej z książek wyszperanych od mojej mamy. Oczywiście przepis musiał ulec stosownym modyfikacjom aczkolwiek myślę, że smakuje wyśmienicie. Delikatny, miękki i kruchy zarazem, przesmaczny(...)bułką tartą. Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut. Wystudź ciasto na kratce.  Orzechy podgotuj z masłem, miodem i Amaretto. Zmiksuj za pomocą malaksera na niezbyt gładką masę z grudkami.  Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na pół i wyłóż na jedną z przekrojonych części masę orzechową. Przykryj drugą połową i mocno dociśnij jedną część

Mango Papaja
Pierniczki 106

aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej zrobić 2 tygodnie przed Świętami a polukrować kilka dni później. Rodzynki i orzechy sprawiają że pierniki ciężej się wycina, ale za to są smaczniejsze. 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka miodu 2 jajka pół szklanki cukru pudru 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki rodzynek 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu(...)gorącej wodzie. Orzechy drobno posiekać. Miód rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z mąką, sodą, masłem, przyprawą piernikową i cynamonem. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy i cukier puder. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Ciasto dzielić na mniejsze części i wałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać wzory. Pierniki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury

Bullio
,,Kolorowe ciasteczka na choinkę’’ 104

efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Barwniki Dowolne ozdoby cukiernicze Dodatkowo: foremki różnego kształtu Sposób(...)przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy

Podróż w kulinaria