może stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną z nutą pomarańczy skąpanej miodem, oblany czekoladową polewą. Mistrzostwo smaku.RECEPTURA POTRAWY ZOSTAŁA SKOMPONOWANA SPECJALNIE DO PIWA KSIĄŻĘCE CHLEBOWO - MIODOWE! Jest to nasz (właścicielek bloga: www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com) autorski przepis! :)SKŁADNIKI(...)kopiaste łyżki- mąka chlebowa bezglutenowa 2 kopiaste łyżki- miód 4-5 łyżek- cukier trzcinowy 4-5 łyżek- masło 1 kostka- skórka pomarańczowa w syropie 3-4 łyżki- cukier puder trzcinowy pół szklanki/POLEWA:- czekolada mleczna pół tabliczki- czekolada gorzka pół tabliczki- mleko 2-3 łyżki- masło 1/4 kostki- otarta skórka z pomarańczyWYKONANIE:PIERNIK: Zaczynamy od zredukowania piwa. W szerokim garnku
Wypisz Wymalujmielonych orzechów laskowych 50 g posiekanych orzechów nerkowca 4 łyżki miodu 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej wykonanie: Jajka i miód ubijamy mikserem do chwili aż podwoją swoją objętość. Następnie dodajemy dynię startą na dużych oczkach i resztę składników. dokładnie mieszamy. Za pomocą małej łyżeczki
Przysmaki Karolkimannyszczypta soliWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopniDużą formę dokładnie smarujemy tłuszczem o obsypujemy manną.Spód:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, szczyptę soli,wszystko dokładnie mieszamy.Następnie w rondelku topimy masło z miodem i dodajemy brązowy cukier, dokładnie topimy,(cały czas mieszając) i studzimy.Mleko mieszamy z jajkami.Do maki dodajemy masę miodową, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy
Moje pyszne gotowaniejedna niekończąca się przygoda. Jak wiadomo dzieci ze szczególnym namaszczeniem oczekują Świąt Bożego Narodzenia, które niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje, zapach i smak korzenno - miodowych pierników, oraz chwile radości z otwierania prezentów. Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było właśnie pieczenie pierniczków. Dzieci miały do dyspozycji tylko jedną, jedyną foremkę w kształcie małego prosiaczka. Każde dziecko(...)proszku do pieczenia5 dag przyprawy do piernika2 łyżki kakaoDo dekoracji:różowy lukierbiały pisak Wykonanie: 1. W rondlu rozpuścić miód z masłem, nie gotować, odstawić do wystudzenia. 2. do dużej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i przyprawę do piernika. 3. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, aby nie kleiło się
Apetyczna babeczkaatmosferą, jaką jest nadchodzące Boże Narodzenie. Zatem życzę Wam Radosnych Spokojnych Wesołych Świąt! Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Aromat cytrynowy lub pomarańczowy(...)kropla Przełożenie: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych Do ozdabiania: Lukier plastyczny biały Srebrne i złote cukrowe perełki Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką
Wanilia i Kardamonpowinno zabraknąć na żadnym Wigilijnym stole. Piernik można przełożyć konfiturą, marcepanem lub powidłami śliwkowymi. Ciasto należy przygotować już w pierwszej połowie listopada, ponieważ piernik musi dojrzewać przez 4 do 6 tygodni. Składniki na ciasto: 500 g miodu 2 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli(...)czekolady mlecznej 20 g czekolady gorzkiej 4 DO 6 TYGODNI PRZED PODANIEM Miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać stopniowo, prawie do wrzenia. Wymieszać porządnie i wystudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawę do piernika i starannie wyrobić ciasto. Następnie ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć folią
Świat Ciastagorączki,na spokojnie.Do Wigilii zostało jeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne pierniczki. Składniki:2 szklanki mąki razowej 3 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 3/4 torebki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka łyżeczka kakao kilka łyżek mleka Sposób wykonania: Na stolnicy wysypać przesianą mąkę
pieprzny smaczekjest pracochłonny, po prostu jego pieczenie jest rozłożone w czasie. Jak pisze Pani Dorota : "Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed będzie równie smaczne." Składniki: 500 g miodu 1 szklanka cukru(...)masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 80 g aromatycznej przyprawy do piernika np firmy Kamis lub Prymat (mają wyraźny smak) W garnku umieścić masło, miód i cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto
Chocolate Muffin Blogtablicą Mendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie tak samo. Porządna ilość cynamonu i zaskakująco wysoka zawartość miodu sprawia, że ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa(...)można to uznać za dowód "naturalności" :) Testowałam w połączeniu z lodami, na gorącej grzance jak i z kaszką kukurydzianą. We wszystkich zestawieniach wypadł wyśmienicie. * Allos Hochlandblütenhonig - miód wysokogórski z obszaru Sierra Madre. Ciekawostką jest fakt, że Sierra Madre (położone w Meksyku) jest jednym z ostatnich naturalnych "rajów" na świecie. Miód zbierany jest z bardzo wysokich, nasłonecznionych
Poranek na słodkodzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia w czasie adwentu do kawki. Na święta wolę jednak tradycyjny piernik :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: 4 jajka 2 kopiaste łyżki miodu 120 g cukru 150 ml oleju 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie(...)mnie orzechy włoskie) 1 kg jabłek W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i odstawić na bok. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą i kremową masę - miksować na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć
My simple kitchenpierniczki, które są miękkie od razu już po upieczeniu. Składniki: ciasto: - 550g maki pszennej (u mnie typ 405) - 180g cukru - 4 łyżki naturalnego miodu wielokwiatowego - 130g masła - 3 jajka M - 27g przyprawy do piernika (jedno opakowanie) - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki śmietany lukier: - 1 białko jajka(...)piegi) - pisaki lukrowe Przygotowanie: Zaczynam od odmierzenia składników. Masło, cukier, miód, kakao i kawę przekładam do garnczka. Podgrzewam do rozpuszczenia na małym ogniu. Do gorącej masy dodaję około 150 g mąki i mieszam. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Jajka ubijam lekko trzepaczką. Do miski wsypuję resztę mąki oraz przyprawę do piernika. Dokładnie mieszam. Wtedy dodaję dopiero masę kakaową i jajka oraz
Kuchnia co dniałyżka płynnego miodu** - 5 dag smalcu - 2 pełne łyżki śmietany - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika * szklanka o pojemności 250 ml ** im więcej miodu w pierniczkach, tym dłużej muszą leżakować aby zmięknąć. Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą. W razie problemów ze sklejeniem należy posiłkować się śmietaną. Ciasto rozwałkować
kawawszklanceoknach widać blask drobniutkich lampek. Uwielbiam ten moment i tak jak na wakacje, i na ten czas czekam cały rok. Poniżej przepis na piernik idealny! Oszukany piernik toruński to moja wersja starego przepisu z jednej z książek wyszperanych od mojej mamy. Oczywiście przepis musiał ulec stosownym modyfikacjom aczkolwiek myślę, że smakuje wyśmienicie. Delikatny, miękki i kruchy zarazem, przesmaczny(...)bułką tartą. Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut. Wystudź ciasto na kratce. Orzechy podgotuj z masłem, miodem i Amaretto. Zmiksuj za pomocą malaksera na niezbyt gładką masę z grudkami. Wystudzony piernik przekrój wzdłuż na pół i wyłóż na jedną z przekrojonych części masę orzechową. Przykryj drugą połową i mocno dociśnij jedną część
Mango Papajaaromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej zrobić 2 tygodnie przed Świętami a polukrować kilka dni później. Rodzynki i orzechy sprawiają że pierniki ciężej się wycina, ale za to są smaczniejsze. 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka miodu 2 jajka pół szklanki cukru pudru 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki rodzynek 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu(...)gorącej wodzie. Orzechy drobno posiekać. Miód rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z mąką, sodą, masłem, przyprawą piernikową i cynamonem. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy i cukier puder. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Ciasto dzielić na mniejsze części i wałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać wzory. Pierniki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury
Bullioefektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Barwniki Dowolne ozdoby cukiernicze Dodatkowo: foremki różnego kształtu Sposób(...)przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy
Podróż w kulinaria