piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:88/150)

Pierniczki...i Świąteczne Kule Słodyczy 143

mąki ryżowej 250 g mąki poznańskiej typ 500 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy  Diamant 2 łyżeczki  przyprawy korzennej do piernika 100 g masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu gryczanego szczypta soli Do dekoracji lukier oraz naturalne posypki, ozdoby cukiernicze Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz(...)grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne.Udekoruj wedle uznania! Do Siego Roku!Pierniki fajne przechowują się w słoju. Ja założyłam mu kokardę Justyny pod szyją, popatrzcie jaki elegancki słój! Dzięki zaproszeniu na kawę od  DeLonghi  mogłam mieć full opcję totalnego relaksu! Wspaniałe

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) 249

mąkę niepalonej kaszy gryczanej i 250 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 200 g syropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta soli 13 g przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie(...)mąkę niepalonej kaszy gryczanej i 250 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 200 g syropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta soli 13 g przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi)'; document.write

moj przepis na
Piernik staropolski z bakaliami 107

Przepis na ten piernik dostałam od mojej matki  chrzestnej i jest  dla mnie najlepszy. Robię go od lat i jest sprawdzony, także polecam. Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, będzie wilgotny i pyszny. Jeśli kogoś przeraża ilość przypraw(...)przyprawa do pierników·         paczka goździków zmielonych·         bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać

Anioły w kuchni
Pyszne brownie w wersji fit 171

korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat cynamonu, imbiru, goździków, które oprócz tego, że wspaniale pachną, mają bardzo korzystne dla naszego zdrowia właściwości, m.in. obniżają poziom cukru we krwi.   Składniki: - 250 g drobno startej cukinii - 250g mąki ryżowej/owsianej lub innej dowolnej - 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy (lub więcej(...)kokosowego stopionego) - 2 jajka - 5-6 posiekanych suszonych śliwek - 4-5 łyżek naturalnego kakao  - 1 łyżka przyprawy do piernika  -  2 łyżeczki sody  Przygotowanie :  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w misce ucieramy za pomocą miksera olej, miód oraz jajka, mieszamy w drugiej misce mąkę, kakao, przyprawy, sodę i stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, cały czas

zdrowa vege kuchnia
PIERNIK SUŁTAŃSKI 226

serial jest rewelacyjny. Więc gdy tylko w starych przepisach Babci, wypatrzyłam przepis na Piernik Sułtański, wiedziałam że muszę go zrobić. Piernik jest równie, bajeczny jak dwór osmański, a zarazem tajemniczy, dzięki rumowi, który idealnie komponuje się z miodem jak i przyprawami korzennymi. Słodycz tą przełamuje  dżem z czarnej porzeczki.SKŁADNIKICIASTO15 dag miodu20 dag masła50 dag mąki2 żółtka4 łyżki śmietany(...)puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.Do kremu dodać bakalie,  podzielić go na dwie równe częściPierwszy blat piernika posmarować połową kremu, przykryć kolejnym piernikowym ciastem, posmarować go dżemem porzeczkowym, na nim ułożyć ciasto, posmarować pozostałą częściąkremu i przykryci ostatnim blatem ciasta, który polać roztopiona czekoladą lub polewą

RAROSSA
Muffinki z jabłkiem i orzechową kruszonką 122

kokosowych  1/3 szklanki płatków owsianych  1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich  2 łyżki miodu  2 łyżki roztopionego oleju kokosowego  Wykonanie: Piekarnik nagrzać do   180ºC. Jabłko pokroić w kostkę. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. W drugiej połączyć jajko, roztopiony olej, mleko i ksylitol. Przelać mokre składniki do suchych

Healthy food explorer
Babeczki z miodem gryczanym i orzechami 131

stopniach przez ok. 20 minut. Podajecie z dżemem jeżynowym, jagodowym albo z serkiem. Albo z jednym i z drugim! Smakują trochę jak piernik, trochę jak scones’y, przede wszystkim jednak mają mocny aromot miodu gryczanego. Coś niesamowitego! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Czekoladowo-dyniowy deser z korzenną nutą 164

nada się śmietana oprószona kakao. Na 4 duże desery. SKŁADNIKI 300 ml mleka 4 łyżki kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej (np. do piernika) 4 łyżeczki żelatyny 250 g puree z dyni 370 g jogurtu naturalnego 4 łyżki miodu do dekoracji: świeże owoce (u mnie mango i winogrona) lub bita śmietana i kakao WYKONANIE Żelatynę wsypać do szklanki i zalać odrobiną

Passions hobbies life
Piernik z suszoną śliwką 162

brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SK(...)łyżeczki  proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejPolewa:100 g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów włoskichWYKONANIEZ łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotować karmel podgrzewając. W garnku rozgrzać miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać.Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.Jajka ubić z cukrem, dodać

W kuchennym oknie Ewy
Piernik śliwkowy 170

nabiera wytrawnego smaku. SKŁADNIKI Na dwie średnie keksówki 250 g mąki pszennej  200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 183

się na świątecznym stole! SKŁADNIKI 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 230 g masła 3/4 drobnego cukru do wypieków 1 jajko 1/2 szklanki melasy 2 łyżki miodu (W tym przepisie jedna szklanka odpowiada 230 ml, a nie 250 ml) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny być w temperaturze(...)pokojowej. W misce mieszamy suche składniki: mąke, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Odstawiamy W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy. Do mokrych dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto

DefinicjaSmaku
PIERNICZKI 151

kostka margaryny łyżka smalcu 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao 4 paczki korzeni do piernika 1 opakowanie kardamonu Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, sodę rozpuścić w mleku. Miód, cukier, margarynę rozpuścić w garnku, jak przestygnie dodać korzenie, cynamon, kakao, kardamon,  na końcu dodać roztrzepane jajka. Wymieszać mąkę z rozpuszczoną sodą

Darcia w kuchni
Piernik przekładany 133

składniki, których będziemy używać - były w temperaturze pokojowej. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 200 g płynnego miodu  125 g miękkiego masła 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao powidła śliwkowe do przełożenia masa marcepanowa do przełożenia Polewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej

Świat Ciasta
Staropolska ściągawka wigilijna 167

ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik

Tradycyjna Kuchnia
Proste ciasto piernikowe 170

masła 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 3 łyżki płynnego miodu 360g mąki pszennej tortowej (2 szklanki) 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 3-4 łyżki konfitur lub powideł (śliwkowe, wiśniowe, malinowe) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika (tutaj domowy przepis na przyprawa do piernika ) 2-3 łyżki kakao (im więcej(...)ciemniejsze będzie ciasto piernikowe) opcjonalnie 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów Przepis na proste ciasto piernikowe Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia,  przesiać przez sitko i odłożyć. Masło, cukier, miód i kakao umieścić w rondelku i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając do czasu rozpuszczenia wszystkich składników i uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodać mleko

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania