blog życzę szczęśliwych, pełnych radości i miłości świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 g miodu naturalnego (użyłam gryczanego) 1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika Masy serowe - waniliowa i czekoladowa: 1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka(...)mąki ziemniaczanej 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2/3 szklanki mleka oraz słoik gęstego dżemu porzeczkowego Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką
Czerwień i błękitSkładniki na 1 kg ciasta:3/4 szklanki jasnego miodu1 szklanki cukru125 g masła3 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej500 g mąki pszennejDodatkowo:cukier puderbiała
Świat CiastaKochani dziś wam zaprezentuje piernik staropolski, nastawiłam go na początku listopada, a dziś piekę.Z tej porcji wychudzą trzy pierniki, a więc i można jeden komuś podarować. Składniki: 500 g miodu 1 szklanki cukru 250 g masła (można zastąpić smalcem) 3 jajka 1 kg mąki 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 1 łyżka cynamonu(...)krem z toffi nadzienie wiśniowe posypka maczek ciemna dmuchane czekoladowe gwiazdki białe i ciemne Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,Do garnka wkładamy masło cukier i miód.Rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do mąki.Miksujemy składniki. Jaja wbijamy i dalej miksujemy.Dodajemy sól,imbir,gałę muszkatową,goździki i cynamon,miksujemy.Teraz dodajemy bakalie( rodzynki,orzechy, suszone
Różowa kuchniaoddzielić od białek.Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu. Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką.Dajemy śmietanę i orzechy.Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości.Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego(...)minut.Wyjmujemy z formy i studzimy.Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami.Polewa:Czekoladę i kremówkę topimy nad parą i delikatnie studzimy. Oblewamy naszego piernika.Następnie dekorujemy kokosowymi wiórkami.Pierniki najlepiej smakują po dwóch, trzech dniach.Smacznego
Moje pyszne gotowanieskładniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 4 łyżki miodu, płynnego 125 ml oleju 125 ml wody 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli ok. 50 g rodzynek (namoczonych we wrzątku a następnie odsączonych) ok. 25 g orzechów włoskich dodatkowo: polewa czekoladowa orzechy do dekoracji wykonanie: Do garnka wkładamy
Domowy Smak Jedzenia"Są tu jacyś spóźnialscy? Nie macie zbyt dużo czasu na świąteczne wypieki? A może szukacie czegoś nowego do przygotowania przed świętami? Mam dla Was wyjątkowo pyszny
Słodkie Przyjemnościdżem brzoskwiniowy Masa marcepanowa 150 g masy marcepanowej 70 g cukru pudru Emix Polewa 0,5 szkl kremówki 50 g miodu 30 g margaryny 150 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać. Dodać migdały, przyprawę do piernika, zimną margarynę pokrojoną w kawałki, żółtko, sól, cukry i zagnieść ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2 godziny(...)papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce.Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie odłożyć w zimne miejsce. Serduszka udekorować lukrem
Ala piecze i gotujeokoło miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą
Pyry na Gazcukru pudru 3 dag płatków migdałowych 5 dag skórki z pomarańcza 5 gram sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki mleka masło do formy mąka do formy Wykonanie: Mąkę wsypać do miski i wlać miód. Wymieszać drewnianą łyżką, dodać migdały, skórkę z pomarańcza, przyprawy i sodę - wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubości 1 cm i przełożyć
Tradycyjna Kuchniazrobił się ładny, zalałam go wodą, zrobiło się w rondelku szybkie sssss, rozmieszałam, a reszta poszła równie gładko jak ten mój "straszny" karmel :) W smaku są świetne, oczywiście to pierniki z tych, które muszą trochę poleżeć aby zmięknąć, żeby jednak przyspieszyć ten proces można do puszki włożyć obierki z jabłek i zamknąć go szczelnie. Źródło: Moje Wypieki.Każdy czerwony(...)nabierze złotego koloru. Następnie od razu wlałam 1/3 szklanki wody i tu nastąpiła gwałtowna reakcja i to moje słynne "sssss", karmel rozpuściłam w wodzie. Potem dodałam pozostały cukier, miód i przyprawę korzenną. Wszystko razem wymieszałam, zagotowałam i odstawiłam do wystudzenia.Do dużej miski przesiałam sobie mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, wbiłam jajko i włożyłam miękkie kawałki masła. Wlałam wystudzoną zawartość naszego rondelka
Blondynka Gotujeróżnicą, że w tej wersji mamy kruche ciasto:). Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki 6 łyżek płynnego miodu 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki masła 1 jajko L 1 łyżka przyprawy do piernika Dodatkowo: 350g powideł śliwkowych 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do powstania zwartej, plastycznej masy. 3/4 ciasta wyklejamy tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną
Szefowa kuchnikilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym(...)dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy. Póki syrop stygnie, w osobnym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód i gotujemy przez ok. 5-8 min, aby w masie nie pozostawało krysztalików cukru. Studzimy. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop
Kuchnia Łukaszanaszej choinki albo bożonarodzeniowych stroików. Gwiazdki będą też miłym podarunkiem dla kogoś bliskiego. Do zrobienia piernikowych gwiazdek użyłam ciasta przepisu na choinki z piernika. Bardzo fajnie mi się z nim pracowało, dobrze się wałkowało i nie przyklejało do blatu. Do zrobienia gwiazdek będziemy potrzebować 2 rozmiarów(...)największej i tej najmniejszej. Piernikowe kolorowe gwiazdki Składniki: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Kulinarne przygody Gatitysprawdzą się na świątecznym stole, ale również jako Walentynkowa dekoracja, czy prezent. Składniki: 250 g mąki 150 g miodu 50 g cukru pudru 50 g masła 1 jajko 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej około 20 g przyprawy do piernika (opcjonalnie imbir pomieszany z cynamonem) 2-3 łyżeczki kakao Do dekoracji: czerwona masa cukrowa Przygotowanie: 1. Podgrzać masło
KreatywnePinyŚwięty Mikołaj przy okazji odbierania listu z parapetu ;) Składniki: 500 g mąki 250 g masła 1 jajko 1 żółtko 2-3 łyżki płynnego miodu 120 g cukru pudru opakowanie przyprawy korzennej (nie do piernika, bo ta ma kakao) Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia