piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:86/150)

Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 200

Składniki: 600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów 1 cytryna 1 łyżka powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 1 l wody olej/masło przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielskie, cynamon, pieprz, sól Przygotowanie: 1) Włoszczyznę zalać(...)rondelku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min. Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem. 6) Karpia wstawić na 5 min. do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Przed podaniem zalać

kolorowotorcikowo
Aromatyczny murzynek z marmoladą 249

moimi zmianami. Składniki: (u mnie kwadratowa tortownica 24×24) 1 jajko 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu np. lipowego 125 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki marmolady wieloowocowej (u mnie Jamar ) 1 1/4 łyżki ciemnego kakao do wypieków 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej* 1 łyżeczka cynamonu cukier puder(...)całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Całość mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się nam rozpuszczą i połączą w jednolitą słodką masę. Garnuszek odstawiamy

Słodkie okruszki
Ciasto na niedzielę Adwentową. Piernik żydowski przekładany. 168

piernik orzechami i  przełożyć galaretką owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ   A więc do dzieła!  Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1 szklanka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka rumu 1 łyżka przyprawy korzennej 1 szklanka skruszonych orzechów włoskich 500 ml gęstego przecieru owocowego 1 łyżeczka żelatyny(...)Jaja, rum, sodę i korzenie utrzyj z miodem. Wymieszaj z maką po czym wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz ciasto w temp. 170 st.C do suchego patyczka. Wystudź ciasto.  Do rondelka włóż przecier,  dodaj żelatynę i podgrzewaj mieszając aż będzie gorący. Przestudź po czym przekładaj nim piernika w dowolny sposób. Ja upiekłam ciasto w prostokatnej

Gotuj Sam!
muffinki korzenne z jabłkami 110

składniki: 225 g mąki 100 g miodu 90 g cukru 75 g margaryny 125 ml śmietany, zwykłej 2 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 łyżeczki kakao 1/2 opakowania przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody 250 g jabłek wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka oraz miód. Następnie dodajemy naprzemiennie śmietanę oraz wymieszane składniki suche. Na końcu dodajemy jabłka oraz ubite na sztywno białka i całość delikatnie mieszamy. Gotowe cisto przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Baranek Wielkanocny 159

dwie, bo jedna na zamówienie moich Bratanków ;) Składniki (na dwa baranki wysokie na ok. 12 cm): 3 jajka pół szklanki cukru szklanka miodu szklanka mocnej i gorącej kawy 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju torebka przyprawy do piernika płaska łyżeczka proszku do pieczenia białko 4 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe 4 ziarna kawy (na oczy) 4 ziarna pieprzu (na chrapy

Weekendy w domu i ogrodzie
Buty Mikołaja 121

Składniki: 15 dag miodu 10 dag cukru pudru 10 dag margaryny 30 dag mąki 1 łyżeczki sody 1/3 torebki przyprawy do pierników 1 płaska łyżeczka kakao 1 jajka 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier do dekoracji:1 białko 25 dag cukru pudru 1 łyżka soku z cytrynyW rondelku, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować

Świat Ciasta
Batoniki kokosowe bez cukru! 160

" Coraz więcej czasu powinnam spędzać nad książkami, studiując nowe pojęcia do zbliżających się nieuchronnie egzaminów na uczelni. Tak, powinnam, ale tego nie robię, bo każdą wolną

Słodkie Przyjemności
Świąteczna kaczka z pomarańczami faszerowana piernikami. 190

zaskoczyć zgromadzoną rodzinę. Polecam!  Świąteczna kaczka z pomarańczami faszerowana piernikami. Składniki: Sprawiona kaczka o wadze około 2 kg, 100 g pierników (najlepsze będą te bez glazury lub z cienką ich warstwą, ewentualnie ciastka korzenne), łyżka miodu, łyżka sosu sojowego, nieduży kawałek imbiru (2 cm), kilka gwiazdek anyżu, sól, pieprz, 3 pomarańcze. Wykonanie: Kaczkę posypać solą i pieprzem zewnątrz(...)wewnątrz. Miód i sos sojowy połączyć, a następnie wetrzeć w drób. Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.   Tak przygotowaną wstępnie kaczkę nafaszerować piernikami. W tym celu połączyć: rozdrobnione pierniki, jedną obraną i rozdrobnioną pomarańczę, anyż oraz imbir. Farsz wsunąć w środek kaczki, a fałd skórny zaszyć nićmi.  Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, a drugą pokroić w cienkie

Poezja Smaków - blog kulinarny
MUFFINY PIERNIKOWE Z KREMEM MASCARPONE 134

Składniki na muffiny: 200 g mąki, 150 g cukru, szczypta soli, łyżka przyprawy do piernika, łyżeczka cynamonu, 1/2 opakowania cukru wanilinowego, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 75 ml mleka, 1 i 1/2 łyżki miodu (płynnego), 125 ml oleju, 150 ml maślanki lub kefiru, 2 nieduże jajka. Składniki na krem(...)łyżeczka cynamonu, cukier puder. Dodatkowo: srebrne perełki w dwóch wielkościach do dekoracji. Przygotowanie: Do miski wsypuję mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie mieszam. W rondelku mieszam mleko z miodem i podgrzewam do momentu rozpuszczenia. Do drugiej miski wlewam maślankę i olej, wbijam jajka oraz dodaję mieszankę mleka z miodem

JejKuchnia
Staropolski piernik dojrzewający 173

polewą czekoladową lub lukrem. Ja postanowiłam podzielić ciasto na dwie części, zrobić piernik i pierniczki. Za miesiąc zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Jeśli chcecie sprobować razem ze mną, spieszcie się, bo to ostatni dzwonek! Składniki na 3 blaty o wymiarach 39 x 26 cm: 500 g miodu naturalnego 1,5 szklanki cukru 250 g masła(...)mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebeczki przyprawy do piernika (łącznie 80 g-polecam na początku dać połowę tej ilości i spróbować, ponieważ mieszanki niektórych producentów są naprawdę ostre). Miód, masło i cukier wkąadamy do rondelka i podgrzewamy często mieszajac, aż cukier całkowicie się rozpusci i wszystkie składniki dobrze się połączą

Zawsze głodna!
Piernik z syropem klonowym i powidłami 162

Korzenny, aromatyczny, szybki piernik. Kruchy, a zarazem wilgotny od powideł śliwkowych. Mój przepis z syropem klonowym, ale Wy możecie dodać miodu lub złotego syropu, a jeśli macie melasę to smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Składniki na jedną keksówkę: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag cukru kryształu 1/2 szklanki syropu klonowego, ok 10 dag, można dodać miód 2 łyżeczki kakao

Apetyczna babeczka
ciasteczka z korzenną nutą 113

Mikołaja - może do kogoś przyjdzie po południu, więc jeszcze zdążycie je przygotować :) Składniki: 250 g mąki 50 g cukru pudru 2 łyżki  płynnego miodu 125 g masła 1 jajo opakowanie przyprawy do piernika  Przygotowanie: wszystkie składniki umieścić na stolnicy i szybko wyrobić ciasto - Thermomix czas 2-3 min/obr 3-4 ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez

Gotowanie z pasją
Miękkie pierniczki 186

ciasteczek. 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej śmietany 18% 3 łyżeczki sody op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 400g miodu (u mnie spadziowy) Dzień wcześniej zagotować miód z przyprawą, kakao i kawą, wymieszać. Do gorącego dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. W śmietanie (temp. pokojowa

Smakołyki Asi
Murzynek z polewą kakaową 162

ciemne takie, więc może właśnie dlatego😉 Trudniejsza rzecz, to odpowiedź na pytanie skąd tak naprawdę się wziął. Rodowodu można szukać wśród pierników. Ciasto podobne, a być może w wyniku braku miodu i przypraw korzennych powstała jego „uboższa” wersja. A może była to prostsza wariacja na temat ciasta czekoladowego? Chociaż… konsystencja nieco inna, przygotowanie trochę też. Gdzie

Jacob Tastes
Najlepsze pierniczki 218

tych, którzy poszukują sprawdzonego i niezawodnego przepisu na te świąteczne ciasteczka :) Składniki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 130g cukru pudru 100g roztopionego masła 100g płynnego miodu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody     Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut

Chocolate Muffin Blog
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 165

zakochałam bez pamięci. Pyszne, korzenne, chrupiące... Tak pysznych pierników nie miałam jeszcze okazji jeść i mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż powinny one poleżakować by na święta były miękkie. Składniki:400 gram mąki orkiszowej typ 20003/4 łyżeczki cynamonu1 łyżka przyprawy korzennej do piernika1,5 łyżeczki(...)łyżki soku z cytryny Lukier:1/2 szklanki cukru pudrukilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami

Mango Papaja