piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:84/150)

Choinki z pierników 145

sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą do piernika, solą, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód, zmiksować. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę, wyrobić do uzyskania jednolitej masy.  Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Następnie masę podzielić na dwie części

kulinarnyswiatdomi
Pierniczki alpejskie w czekoladzie. 186

miło mnie zaskoczył. Ciasteczka są miękkie , dzięki powidłom wilgotne ... pełne smaku  ... i nie sposób się im oprzeć  :) Składniki : 1/2 szklanki miodu,1/2 szklanki cukru,1/2 kostki masła 3,5 szklanki mąki  Opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody, 1 jako2 łyżki  jogurtu naturalnego lub śmietany Powidła

Malinowa Kawiarenka
Pierniczki Magenbrot 150

można je przechowywać do miesiąca. Składniki: - 150 g cukru pudru - 500 g mąki - 1 op. proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 op. przyprawy do pierników - 150 ml wody - 150 ml mleka - 100 g miodu Przygotowanie: Mleko z wodą gotujemy, dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy przestudzoną mieszankę, całość wyrabiamy. Na blachę kładziemy papier(...)Cały czas mieszając dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Do miski wkładamy ¼ pokrojonego ciasta i wlewamy ¼ syropu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na kratkę do wystygnięcia. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią. Pierniki są słodkie i można część zamoczyć w syropie tylko z jednej strony lub dwóch.  Życzę smacznego https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Kulinarne życie
Piernik jaglany bez glutenu i cukru 493

Wilgotny piernik, który można przechowywać nawet do tygodnia - u nas tyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej(...)oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Marchew umyj, obierz i zetrzyj drobno na tarce. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Jajka ubij z cukrem brzozowym na puszystą masę. Dodaj miód. Następnie kolejno dodawaj na zmianę tartą marchewkę i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Mieszaj tylko do połączenia składników. Keksówkę wyłóż papierem

Ze smakiem i z pasją
Pieczona piernikowa kasza manna z płatkami migdałowymi 166

ciemnego kakao 1 jajko około 3/4 łyżki cukru * około 1 łyżki płatków migdałowych * ilość zależy od indywidualnych upodobań; zamiast cukru można użyć np. miodu Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z przyprawą do piernika, kakao i cukrem, mieszamy. Do piernikowego mleka dodajemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Garnek zdejmujemy z ognia, do ciepłej

Słodkie okruszki
Pierniki 177

SKŁADNIKI 60 dag mąki 20 dag miodu 1,5 kostki margaryny 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA     Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godz. Rozwałkować na grubość 3 - 4 mm. i wykrawać foremkami pierniki. Wykładać na blachę i piec

Przepisy Kulinarne
PIERNIK 181

śmietany 18%  3 łyżeczki przyprawy do piernika, ja taką przyprawę sama robię; 1 łyżeczka cynamonu 10 g goździków, całych 10 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 10 g czarnego pieprzu Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy. Po zmieleniu przesiewam mieszankę przez sitko słoiczek dżemu lub powideł polewa Masło, miód, cukier rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mleko  podgrzać(...)mąki dodać mieszankę przypraw 3-4 łyżeczki (według własnego gustu), następnie stopniowo dodawać przestygnięte, masło z miodem i cukrem, oraz mleko wymieszane z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować  przelać do foremki, piec około 50 minut. Przestudzony piernik przeciąć posmarować powidłami lub dżemem (ja posmarowałam powidłami śliwkowymi) . A następnie całości polać polewą

RAROSSA
Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. 292

łyżki oleju 50 dag mąki tortowej ewentualnie ciepłe mleko Na nadzienie: półtorej szklanki orzechów włoskich 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 4 kopiaste miodu prawdziwego ( płynnego ) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół szklanki rodzynek około pół szklanki gorącego mleka Dodatkowe składniki, które będą nam potrzebne: pół szklanki cukru 1 białko mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie(...)Orzechy blendujemy blenderem  razem z miodem i cukrem waniliowym, ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, następnie orzechy zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy, mleko wlewamy stopniowo, aż z orzechów powstanie taka gesta papka, więc możemy nie zużyć całego mleka. Na koniec wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, rodzynki i dokładnie mieszamy. 3. Formowanie rogalików

Izabelawkuchni
mięciutkie domowe nadziewane pierniczki 3533

składniki: 150 g maki pszennej 150 g mąki żytniej 45 g cukru 125 g miodu 2 łyżki mleka 50 g masła 1 jajko 1 łyża kakao 30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki pieprzu, czarnego mielonego dodatkowo: powidła śliwkowe, dobrze wysmażone lub twarda marmolada lukier czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej wykonanie: W rondelku na małym podgrzewamy

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki piernikowe z kremem kokosowym 96

lepiej smakują :) Składniki (ok. 10 sztuk): 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 2 łyżki ksylitolu lub cukru 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka 0,5 szklanki płynnego miodu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: Puszka gęstego mleczka kokosowego  2-3 łyżki(...)cukru pudru (zmielonego ksylitolu) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami ksylitolu. Dodać mleko, roztopiony olej kokosowy, miód i wymieszać. W o sobnej misce połączyć ze sobą mąki, sól, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Ciasto wykładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piec przez

Healthy food explorer
Karuzela z piernika 236

W tym roku postawiłam sobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko

Świat Ciasta
Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy 170

cudownie piernikowo-orzechowy zapach i taki sam smak. Dodam, że pierniki są delikatne oraz kruche i że idealnie nadają się do przechowywania. Polecam! Ps. Na końcu przepisu mam dla Was niespodziankę (*)! (2 blaszki o wymiarach 28 x 38 cm) 250g mąki z ciecierzycy 100g masła (roztopionego) 100g miodu (płynnego) 100g cukru 100g masła/ pasty orzechowej 1 jajko 2 łyżki kakao

Di gotuje
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor 161

Witajcie. Skusiłam się niedawno na zupełnie inne pierniczki. Nie przypominają naszych pierników. Są cienkie, kruche, czuć moc korzennych przypraw. Są naprawdę smaczne, choć nasze mają zdecydowanie więcej uroku. Te pierniczki to raczej ciasteczka :) Mimo to przepis polecam. Składniki: 150 g melasy (miodu lub syropu klonowego - użyłam 15 łyżek syropu) 1/2 kostki masła + 2 łyżeczki 10 łyżek cukru pudru(...)łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 duże jajko Sposób przygotowania: 1. W garnuszku rozpuścić masło, melasę (syrop klonowy lub miód) i cukier puder. Przestudzić. 2. Do miski włożyć wszystkie składniki, wlać przestudzoną mieszankę, zmiksować mikserem. Ciasto jest klejące i takie powinno być. Przełożyć

Kuchnia domowa Ani
Ciasto na piernik staropolski (długo dojrzewający) 153

aromatyczne ciasto, jego zapach nijak mi nie będzie przeszkadzał. Poniżej podaję standardowy przepis, który znalazłam bodajże na blogu Moje Wypieki, a który ja przygotowałam szybko w Tefal Companion. Piernik będę chcieć przygotować odpowiednio wcześniej, byście mogli skorzystać nie tylko z samego ciasta, ale także z pomysłu na całe jego wykonanie.  Mam nadzieję, że ktoś jeszcze skorzysta z tego przepisu(...)Ciasto spokojnie Wam jeszcze 4 tygodnie poleży, więc nie jest za późno! Składniki: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu prawdziwego 200g cukru kryształu ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika bez cukru i mąki Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do misy z założonym mieszadłem przekładamy pokrojone w mniejsze części masło, następnie

Kuchnia w czekoladzie
Pierniczki całuski 118

jajka 1 szklanka miodu 100 g masła 2 łyżki karmelu 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 paczki przypraw do piernika Przygotowanie: Przyrządzić karmel z łyżki cukru i małej ilości wody Cukier zalać karmelem, dodać miód, masło, przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzić Do przesianej mąki dodać przygotowaną masę, jajka i sodę Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać

Proste Potrawy