Składniki na dwie duże blachy pierniczków. 80 dag mąki pszennej 45 dag płynnego prawdziwego miodu wielokwiatowego 20 dag masła 82% 13 dag cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego z mieloną pomarańczą 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 dag przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy Królewski lukier: 2 białka(...)szklanki cukru pudru Kilka kropel ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejku pomarańczowego Sposób przygotowania pierniczków: Masło przekładamy do rondelka, wlewamy płynny miód,wsypujemy cukier waniliowy z pomarańczą, podgrzewamy , gdy masło zacznie się topić wsypujemy kakao i przyprawę do piernika, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników-masa ma być gładka bez grudek i jednolita, zastawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej
Wanilia i KardamonŚwięta, nastawcie ciasto najpóźniej 5 dni przed Wigilią. *keksówka 30 cm Składniki: na ciasto: 400 g mąki 2 jajka 200 g miodu 150 g cukru 1/2 szklanki mleka 25 g masła 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej na przełożenie: słoiczek dżemu pomarańczowego 1/3 szklanki rumu 1/2 szklanki herbaty(...)wierzch: 60 g masła 1/4 szklanki cukru 1/8 szklanki wody 1/4 szklanki mleka w proszku 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej gwiazdki czekoladowe Mleko, cukier i miód umieścić w rondelku i podgrzać. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę. Wystudzić. Do tej masy wbić jajka, dodać mąkę wymieszaną z sodą i powidła. Zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą do piernika, solą, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód, zmiksować. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę, wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Następnie masę podzielić na dwie części
kulinarnyswiatdomimiło mnie zaskoczył. Ciasteczka są miękkie , dzięki powidłom wilgotne ... pełne smaku ... i nie sposób się im oprzeć :) Składniki : 1/2 szklanki miodu,1/2 szklanki cukru,1/2 kostki masła 3,5 szklanki mąki Opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody, 1 jako2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Powidła
Malinowa Kawiarenkamożna je przechowywać do miesiąca. Składniki: - 150 g cukru pudru - 500 g mąki - 1 op. proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 op. przyprawy do pierników - 150 ml wody - 150 ml mleka - 100 g miodu Przygotowanie: Mleko z wodą gotujemy, dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy przestudzoną mieszankę, całość wyrabiamy. Na blachę kładziemy papier(...)Cały czas mieszając dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Do miski wkładamy ¼ pokrojonego ciasta i wlewamy ¼ syropu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na kratkę do wystygnięcia. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią. Pierniki są słodkie i można część zamoczyć w syropie tylko z jednej strony lub dwóch. Życzę smacznego https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Kulinarne życieWilgotny piernik, który można przechowywać nawet do tygodnia - u nas tyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej(...)oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Marchew umyj, obierz i zetrzyj drobno na tarce. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Jajka ubij z cukrem brzozowym na puszystą masę. Dodaj miód. Następnie kolejno dodawaj na zmianę tartą marchewkę i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Mieszaj tylko do połączenia składników. Keksówkę wyłóż papierem
Ze smakiem i z pasjąciemnego kakao 1 jajko około 3/4 łyżki cukru * około 1 łyżki płatków migdałowych * ilość zależy od indywidualnych upodobań; zamiast cukru można użyć np. miodu Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z przyprawą do piernika, kakao i cukrem, mieszamy. Do piernikowego mleka dodajemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Garnek zdejmujemy z ognia, do ciepłej
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI 60 dag mąki 20 dag miodu 1,5 kostki margaryny 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godz. Rozwałkować na grubość 3 - 4 mm. i wykrawać foremkami pierniki. Wykładać na blachę i piec
Przepisy Kulinarneśmietany 18% 3 łyżeczki przyprawy do piernika, ja taką przyprawę sama robię; 1 łyżeczka cynamonu 10 g goździków, całych 10 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 10 g czarnego pieprzu Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy. Po zmieleniu przesiewam mieszankę przez sitko słoiczek dżemu lub powideł polewa Masło, miód, cukier rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać(...)mąki dodać mieszankę przypraw 3-4 łyżeczki (według własnego gustu), następnie stopniowo dodawać przestygnięte, masło z miodem i cukrem, oraz mleko wymieszane z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować przelać do foremki, piec około 50 minut. Przestudzony piernik przeciąć posmarować powidłami lub dżemem (ja posmarowałam powidłami śliwkowymi) . A następnie całości polać polewą
RAROSSAłyżki oleju 50 dag mąki tortowej ewentualnie ciepłe mleko Na nadzienie: półtorej szklanki orzechów włoskich 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 4 kopiaste miodu prawdziwego ( płynnego ) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół szklanki rodzynek około pół szklanki gorącego mleka Dodatkowe składniki, które będą nam potrzebne: pół szklanki cukru 1 białko mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie(...)Orzechy blendujemy blenderem razem z miodem i cukrem waniliowym, ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, następnie orzechy zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy, mleko wlewamy stopniowo, aż z orzechów powstanie taka gesta papka, więc możemy nie zużyć całego mleka. Na koniec wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, rodzynki i dokładnie mieszamy. 3. Formowanie rogalików
Izabelawkuchniskładniki: 150 g maki pszennej 150 g mąki żytniej 45 g cukru 125 g miodu 2 łyżki mleka 50 g masła 1 jajko 1 łyża kakao 30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki pieprzu, czarnego mielonego dodatkowo: powidła śliwkowe, dobrze wysmażone lub twarda marmolada lukier czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej wykonanie: W rondelku na małym podgrzewamy
Domowy Smak Jedzenialepiej smakują :) Składniki (ok. 10 sztuk): 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 2 łyżki ksylitolu lub cukru 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka 0,5 szklanki płynnego miodu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: Puszka gęstego mleczka kokosowego 2-3 łyżki(...)cukru pudru (zmielonego ksylitolu) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami ksylitolu. Dodać mleko, roztopiony olej kokosowy, miód i wymieszać. W o sobnej misce połączyć ze sobą mąki, sól, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Ciasto wykładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piec przez
Healthy food explorerW tym roku postawiłam sobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko
Świat Ciastacudownie piernikowo-orzechowy zapach i taki sam smak. Dodam, że pierniki są delikatne oraz kruche i że idealnie nadają się do przechowywania. Polecam! Ps. Na końcu przepisu mam dla Was niespodziankę (*)! (2 blaszki o wymiarach 28 x 38 cm) 250g mąki z ciecierzycy 100g masła (roztopionego) 100g miodu (płynnego) 100g cukru 100g masła/ pasty orzechowej 1 jajko 2 łyżki kakao
Di gotujeWitajcie. Skusiłam się niedawno na zupełnie inne pierniczki. Nie przypominają naszych pierników. Są cienkie, kruche, czuć moc korzennych przypraw. Są naprawdę smaczne, choć nasze mają zdecydowanie więcej uroku. Te pierniczki to raczej ciasteczka :) Mimo to przepis polecam. Składniki: 150 g melasy (miodu lub syropu klonowego - użyłam 15 łyżek syropu) 1/2 kostki masła + 2 łyżeczki 10 łyżek cukru pudru(...)łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 duże jajko Sposób przygotowania: 1. W garnuszku rozpuścić masło, melasę (syrop klonowy lub miód) i cukier puder. Przestudzić. 2. Do miski włożyć wszystkie składniki, wlać przestudzoną mieszankę, zmiksować mikserem. Ciasto jest klejące i takie powinno być. Przełożyć
Kuchnia domowa Ani