piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:101/150)

Pyszny piernik dojrzewający 271

Boże Narodzenie pachnie piernikiem , który przygotowujemy na 5-6 tygodni przed świętami. Na który warto czekać. Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej którego smak jest niezapomniany, rozpływający się w ustach. Składniki · 500 g miodu naturalnego lipowego · 2 szklanki cukru · 150 g masła · 100g smalcu · 1 kg mąki pszennej

Kulinarne pyszności Molki
Bardzo kruche pierniczki (bezglutenowe) 264

mąki ryżowej + do podsypywania 1 łyżeczka gumy guar 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao 100 g cukru pudru przyprawa do piernika (20 g) 120 g roztopionego i wystudzonego masła 1 jajko 300 g płynnego miodu Wykonanie: 1. Najpierw mieszamy w misce wszystkie suche składniki. 2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w misce. 3. Następnie przekładamy na blat

Kawa z mlekiem
Piernik z tartym jabłkiem 162

ciut mniej. Nam ten piernik bardzo smakował:) 2 szkl. mąki pszennej 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. przyprawy do piernika 2 duże jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 1 duże lub 2 średniej wielkości jabłka bakalie (u mnie 1 szklanka pokrojonych na mniejsze części orzechów, suszonych śliwek

Smaki Na Talerzu
Piernik staropolski dojrzewający Lucyny Cwierczakiewiczowej 126

Piernik Staropolski dojrzewający. Boże Narodzenie pachnie piernikiem , który przygotowujemy na 5-6 tygodni przed świętami. Na który warto czekać. Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej którego smak jest niezapomniany, rozpływający się w ustach. Składniki · 500 g miodu naturalnego lipowego

Kulinarne pyszności Molki
Muffinki marchewkowo-piernikowe 130

smaczne i wilgotne, szybko je się przyrządza. Idealne na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 250 gram mąki pszennej 100 gram cukru 2 łyżki miodu 150 gram startej marchwi 2 jajka 100 gram masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Papilotki do muffinek Sposób przygotowania: Łyżkę cukru zrumieniamy na karmel, rozpuszczamy w łyżce gorącej wody. Masło ucieramy

Bajeczna Kuchnia
Piernikowe babeczki śniadaniowe 167

babeczek: 1 szkl. mąki z ciecierzycy 1 szkl. płatków owsianych 2 łyżki mąki migdałowej 2 średnie jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 szkl. mleka (u mnie bez laktozy) 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki miodu Przygotowanie: Sypkie składniki mieszamy w dużej misce.  Olej kokosowy roztapiamy w rondelku razem z miodem.  Wlewamy do miski. Dodajemy również mleko

Czarnawisienka
Kawa z imbirem i miodem 110

porą bardzo lubię taką kawę która mnie pobudzi i rozgrzeje, ma fajny smak i aromat. Kawę podałam z chrupkim pieczywem o smaku piernika od firmy Tovago . Składniki: 2 łyżeczki kawy mielonej 3 plasterki imbiru 1 łyżka miodu prawdziwego 50 ml. mleka Cynamon do posypania kawy Sposób przygotowania: Kawę wsypujemy do filiżanki, zalewamy gorącą wodą, dajemy plasterki imbiru, odstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Piernikowe muffinki (babeczki) z figami i nutką limonki 107

Składniki: Ciasto na babeczki: 2,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka przyprawy do pierników, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kakao, 3/4 kostki margaryny do pieczenia, 2 łyżki miodu, 1 szklanka mleka, 2 jajka Masa figowa: 20 dag suszonych fig, 1,5 szklanki wody, 0,5 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej

Nie tylko w kuchni
Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym 140

musem bananowym smażone na oleju kokosowym SKŁADNIKI: Na placuszki : 3/4 szklanki mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia Na mus: 1 dojrzały banan 1 łyżka serka naturalnego 1 łyżka miodu 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta przyprawy korzennej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffiny piernikowe renifery 284

Smak świąt i ulubionego piernika spakowany w postaci małych muffinek reniferów. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie, aromatyczne i nie za słodkie. Wesołych Świąt!Składniki na 12 muffinek:1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej razowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej0,5 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernikaszczypta soli0(...)Przygotowanie:W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i  starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Trick or treat! 214

już zjedzone. Kubek do dna wylizany. Strrrasznie szybko. Strrrasznie dobre. 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mleka (lub łyżka jogurtu) 2 łyżki musu z dyni 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 5 kostek gorzkiej czekolady (lub łyżka kakao) cynamon do oprószenia Suche składniki wymieszałam ze sobą w docelowym kubeczku. Odstawiłam. Czekoladę

bastalena
Świąteczne pierniczki na szybko 510

Post Świąteczne pierniczki na szybko pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Miętowe pierniczki wg Hanny Szymanderskiej 213

Krok po kroku postępowałam wg wskazówek autorki i już po godzinie powstały nieznane mi dotąd ciasteczka, które w żaden sposób nie przypominały pierników, które dotąd znałam!  Amoniak sprawił, że stały się bardzo puszyste, zaś mięta i miód nadały niezwykłego smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie na karnawałowe słodkości :)  Pierniczki miętowe warszawskie

Sajkofanka smaku
Mikołajkowe babeczki (bez glutenu i jajek) 200

mąki gryczanej 50 g skrobi kukurydzianej 85 ml oleju z pestek winogron 50 g ciemnej melasy 50 g ciemnego miodu np. gryczanego 10 g kakao 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) Piekarnik rozgrzać(...)również przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wszystkie sypkie produkty (mąki, przyprawy, proszek, soda, kakao, siemię lniane ) wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Do sypkich produktów dodać masę daktylową, bananową, miód, melasę i olej. Dokładnie wszystko bardzo energicznie wymieszać. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Przełożyć masę do papilotek. Piec 25 minut. Wyjąć. Wystudzić babeczki na kratce. Krem do dekoracji babeczek

maniapieczenia
Kruche pierniczki 164

pierniczki bezglutenowe. Pierniczki są kruche, delikatne i bardzo smaczne. 220 g mąki owsianej 100 g mąki gryczanej 140 g miodu 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika – mieszanki bez dodatku cukru i mąki lub samodzielnie wykonanej (przepis poniżej) Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Odrywamy

Kucharzyca
Placek królewski 78

szklanki mąki (1 szklanka = 0,25 l) 1 szklanka cukru 2 jajka 70 g margaryny 1 łyżka czubata miodu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie na święta można dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika Masa : 1/2 l mleka 4 czubate łyzki kaszy manny 1 szklanka cukru 1 jajko 250 g masła lub margaryny sok wyciśnięty

cucinare
Placek królewski 94

szklanki mąki (1 szklanka = 0,25 l) 1 szklanka cukru 2 jajka 70 g margaryny 1 łyżka czubata miodu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie na święta można dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika Masa : 1/2 l mleka 4 czubate łyzki kaszy manny 1 szklanka cukru 1 jajko 250 g masła lub margaryny sok wyciśnięty

cucinare
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 120

Pełnoziarniste pierniczki - choinki SKŁADNIKI: Na pierniczki: 350 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 250 g miodu prawdziwego 100 g masła 1 jajko 200 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao szczypta soli 40 g przyprawy do pierników Do dekoracji: barwniki spożywcze 1 białko szklanka cukru pudru  cukrowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od wymieszania ze sobą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 214

wyłuskany kardamon– można je dodać w całości, ale lepiej drobno je utłuc w moździerzu – będą bardziej aromatyczne. Wsypujemy mielony cynamon, gałkę i imbir. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy, mieszając żeby miód się nie przypalił – ważne, żeby w ciepłym płynie przyprawy uwolniły swój pełny aromat. W słoiku układamy śledzie i zalewamy je całkowicie ostudzoną zalewą. Mieszamy, żeby zalewa piernikowa dostała się wszędzie(...)kruszymy. Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe, dodajemy do nich pokruszone pierniki. Chwilę podgrzewamy, aż ciastka zaczną uwalniać swój aromat. Osypujemy taką ciepłą mieszanką śledzia, a wierzch posypujemy dodatkowo drobno pokrojonymi kandyzowanymi owocami. SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe 2 pełne łyżki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego 1 łyżka whisky 2 łyżki domowej wiśniówki

Karo in the Kitchen
Ciasto piernikowo serowe 182

Ciasto, które łączy w sobie smak sernika i piernika jednocześnie, wilgotne, nie za słodkie a do tego smak brzoskwiń. Mimo, że gościło na moim świątecznym stole uważam że doskonale nadaje się do upieczenia także już po świętach.  Jest dość szybkie w wykonaniu i myślę że każdego zachwyci ten smak(...)Przepis znalazłam  tutaj. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem do chwili połączenia się składników. Ciasto dzielimy na trzy części.  Każdą cienko rozwałkowujemy i wykładamy

Słodka Kraina Wypieków
Zdrowy budyń bez gotowania 190

czekoladowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;) Składniki na 1 większą lub 2 małe

Ze smakiem i z pasją
Nadziewane Pierniczki z lukrem 154

zapasie) mąki żytniej pełnoziarnistej  100 g cukru pudru 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej 100 g masła (roztopione i ostudzone) 100 g miodu 2 jajka Nadzienie: marmolada / dżem / powidła Lukier= woda  +cukier puder wykonanie: Ciasto wyrabiamy z podanych składników, ręcznie bądź w mikserze. W oryginalnym przepisie autorka zabrania dodawania mąki(...)przykrywamy drugim kółkiem i wycinamy foremką gwiazdkę. Można docisnąć nieco boki pierniczka. Ja osobiście tego nie robiłam i żadne nadzienie mi nie uciekło. Kształt foremki jest oczywiście dowolny. Pieczemy pierniki w temp. 180*C przez 10 - 12 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy i polewamy lukrem, bądź czekoladą :) wedle uznania Pierniki są bardzo smaczne!!! Polecam je wszystkim miłośnikom

W Moim Magicznym Domu
Najlepsze pierniczki cioci 115

podsypania ciasta  (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta 1/2 szklanki ciemnego piwa 50 gram przyprawy do piernika 100 gram masła 1 opakowanie cukru waniliowego marki Delecta 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 jaja do dekoracji: lukier(...)niej karmel. Ponownie ostudzić. Masło należy utrzeć z drugą szklanką cukru oraz cukru waniliowego, dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Następnie należy dodać ostudzony karmel z kawą, miód, przyprawy, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto należy rozwałkować (najlepiej podzielić na 4-5 części, gdyż będzie go dużo

Mango Papaja
Pierniczki nadziewane 137

warto :) Źródło: ( klik ) (dodałam od siebie melasę).  Składniki na około 60 sztuk: 5 szklanek mąki 2 jajka 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki melasy 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek wody 2 łyżki kakao  Dodatkowo: marmolada o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa) 100 g gorzkiej

My simple kitchen
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 168

użyć maki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej) 2 czubate łyżki kakao 4 jajka 4 dojrzałe banany 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  3 łyżki oleju 1  łyżka przypraw korzennych: imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa (może być również przyprawa do piernika) 1/2 łyżeczki soli  morskiej lub himalajskiej WYKONANIE Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Zwykłą keksówkę wyłożyć

Mała w garnku miesza
Świąteczne pierniczki 224

mogą zrobić się twarde. Z czasem zmiękną, wtedy mogą trafić na świąteczny stół lub jako dekoracja choinki. Jeśli chcemy aby pierniki szybko zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka. Składniki: 160 g masła 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru brązowego 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g przyprawy korzennej(...)łyżeczki kakao Przygotowanie: Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, odstawiamy do wystudzenia. Następnie przestudzoną płynną masę dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto, można to zrobić mikserem. Robimy z ciasta kulę i chłodzimy przez około 30 minut w lodówce, dzięki czemu będzie się lepiej wałkowało. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 3 mm i wycinamy pierniczki

Smakowity Blog Kulinarny
Ekspresowy piernik z powidłami. 386

szkl. oleju 1 szkl, powideł śliwkowych ( jeśli nie mamy może być inny dżem lub marmolada) 3 łyżki miodu lipowego Skworcu Suche; 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru ( (najlepiej trzcinowy Skworcu) 2 łyżki kakao Skworcu 2 łyżki przyprawy do piernika Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu Dodatkowo; polewa czekoladowa do polania ciasta Przygotowanie; Do miski przekładamy wszystkie mokre składniki

Radość kipiąca uśmiechem.
Dyniowa granola 164

szklanki płatków owsianych - 3 łyżki otrąb owsianych - 5 łyżek siemienia lnianego - 1/2 szklanki żurawiny suszonej - 3 łyżki miodu - 1/2-1 szklanki puree z dyni - 1 łyżeczka oleju - 1/3 szklanki ziaren słonecznika - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do dyni lub piernika - szczypta soli Płatki z komosą i ziarnami słonecznika wymieszaj i ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz

Corner With Recipes