piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:105/150)

Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 133

kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu greckiego kilka łyżek pierwszego kremuciasteczka amarantusowe110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa60g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju kokosowego1 jajkoprzyprawa korzenna0,5 łyżeczki sodynasączeniewodasok

CoolinarniePL
Piernik z masą orzechowo śliwkową 211

schłodzić Masa śliwkowa Umyte śliwki sparzyć wrzącą wodą, osączyć, wyłożyć do salaterki zalać koniakiem, przykryć odstawić na godzinę. Potem miksujemy z miodem, cynamonem i goździkami na koniec dodać płatki migdałów i orzeszki pistacjowe delikatnie wymieszać. Po przełożeniu masami piernik owijamy pergaminem, układamy na deseczce wierzch przykrywamy drugą deseczką i obciążamy.     Smacznego

kgwjanczewo
Muffiny piernikowe z kawałkami czekolady z polewą czekoladową 121

razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki miałkiego brązowego cukru 1 pełna łyżka przyprawy korzennej do piernika szczypta soli 50 ml oleju lub roztopionego masła pół szklanki maślanki pół szklanki mleka pół szklanki miodu 1 jajko 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady ( ja dodałam pół na pół) 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce

Calzonella.com
LEBKUCHEN - PYSZNE PIERNICZKI 105

dacie radę upiec je do świąt :) SKŁADNIKI:   250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do (piernika) 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła 1/2 szkl drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej  lukier  125 g cukru pudru 1 łyżeczka soku

Kuchnia w opałach
Pierniczki lebkuchen 193

łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika1 łyżeczka zmielonego cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 ml płynnego miodu85 g masła1/3 drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowejstarta skórka z jednej cytrynyLukier:2 szklanki cukru pudrusok z 1/2 cytryny1 łyżka gorącej wodyWykonanie:W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 200

pierniki :)Jeszcze zostało trochę czasu, by zdążyć je przygotować na Wigilię ;)Składniki:pół kilograma mąki250 g miodu120 g masłaprzyprawa korzenna2 łyżeczki sody oczyszczonejokoło 100 g cukru pudrujajo2 duże łyżki czekolady na gorąco (w proszku)Przepis:Mąkę, cukier puder, czekoladę, sodę i przyprawę korzenną przesiewamy oraz dokładnie ze sobą mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy (ze sobą) masło i miód, które po ostygnięciu

WeAreCrazy
Lebkuchen 102

Składniki na pierniczki:250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów (na mąkę) 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*Składniki na lukier:2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody

Świat Ciasta
Pierniczki korzenne na Święta Bożego Narodzenia 164

Składniki:55dag mąki30 dag miodu płynnego10 dag cukru12 dag masła1 jajo2 łyżeczki sody60 g przyprawy do piernika2 łyżki kakaoWykonanie:Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na

SMYKWKUCHNI
Lebkuchen 322

mamy grudzień! Możemy powoli myśleć o piernikach, Mikołajach, choinkach itd. Ja zaczynam od pierników. Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Miękkie, rozpływające się w ustach, z wyraźną cytrusową nutą, delikatnie ciągnące się w środku. Nie wymagają długiego leżakowanie, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach. Składniki:250 g mąki pszennej85 g mielonych orzechów laskowych, włoskich(...)płynnego miodu85 g masłaskórka otarta z pomarańczy i cytrynyPrzygotowanie:Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy mieszamy w misce.W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy.Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i  cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie

Smakowity Blog Kulinarny
Pierniczki korzenne na Święta Bożego Narodzenia 329

Pierniczki ! Składniki: 55dag mąki 30 dag miodu płynnego 10 dag cukru 12 dag masła 1 jajo 2 łyżeczki sody 60 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku. Pierniczki przechowujemy w szczelnym

SMYKWKUCHNI
Pierniczki z orzechami 119

Świętami, bo inaczej mogłyby ich nie doczekać... :-) SKŁADNIKI: - ok. 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 4 jaja - 1/2 kostki masła - 3/4 szklanki cukru brązowego - 2/3 szklanki piwa - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy

Wielopokoleniowo
Pierniczki z orzechami 172

Świętami, bo inaczej mogłyby ich nie doczekać... :-) SKŁADNIKI: - ok. 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 4 jaja - 1/2 kostki masła - 3/4 szklanki cukru brązowego - 2/3 szklanki piwa - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy

Wielopokoleniowo
Pierniczki staropolskie 991

Pierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. Składniki:1/2 kg mąki pszennej250 g miodu prawdziwego125 g masła3/4 szklanki cukru40 g przyprawy piernikowej1 duże jajko1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 szklanki mleka1/4 łyżeczki soliCukier(...)masło i miód podgrzać w rondlu, często mieszając aby cukier się rozpuścił. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.Mleko wymieszać z sodą oczyszczoną. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, następnie mleko z sodą, jajko, przyprawę do piernika i sól, ciągle wyrabiając ręcznie. Wyrobione ciasto bęzie dość lużne, ale po leżakowaniu w lodówce tężeje.Gdy ciasto będzie już

wyzwania kuchenne
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 200

zadowalającą dla elastyczności ciasta ilość glutenu, a mąka żytnia mocno chłonie wilgoć, nadaje mu ciężkości i aromatu. Spróbujecie raz, a już nigdy nie wrócicie do pierników robionych tylko na pszennej mące. Rozgrzewamy piekarnik do 175⁰C. Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta (bez cukru): obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, kakao i mielone przyprawy. Goździki, ziele angielskie i anyż ucieramy(...)gęstej śmietany. Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim piernik. Na jeszcze wilgotnym lukrze przyklejamy wybrane dekoracje. Pozostawiamy do zaschnięcia. SKŁADNIKI 100g mąki pszennej typ 500-550 100g mąki żytniej typ 720 150g miękkiego masła 82% tłuszczu 150g drobnego białego cukru 3 jajka L 5 łyżek mleka 50g miodu lub melasy (u mnie 1:1, 25g miodu

Karo in the Kitchen
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 128

pożytecznymi walorami odżywczymi.  Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę.  Mąkę zastąpmy: razową, orkiszową, gryczaną

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania