piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:113/150)

Piernikowa rolada z marcepanowym kremem 172

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki

Smaki Na Talerzu
Śledzie z suszonymi śliwkami i z cynamonem 181

Śledzie z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu i miodu.Mają wspaniały smak , przypominający smak piernika .W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 500 gram filetów śledziowych 2 cebule 200 gram śliwek suszonych 1/2 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki octu 2 liście laurowe pieprz,cukier Sposób przygotowania: Śledzie

Bajeczna Kuchnia
Miodownik 129

minionymi świętami, nie wiem. Ja jeszcze nie wiem co znajdzie się w moim Sylwestrowym menu, być może będzie to Miodownik który ostatnio wypróbowałam. Jest dużo fajniejszy w smaku niż piernik, a mimo wszystko ma w sobie coś zimowego. Bardzo fajnie komponuje się w smaku z czekoladową polewą. Jeżeli lubicie te klimaty to gorąco polecam! "Składniki:600 g mąki200 g miodu150(...)orzechów włoskich4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropiełyżeczka sodyDodatkowo:100 g czekolady mlecznejgarść orzechów laskowychSposób przygotowania:Do rondelka wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy, dodajemy pół szklanki wody i mieszamy. Dodajemy miód, resztę cukru, masło i wszystko dokładnie mieszamy. Dodać sodę rozprowadzoną z odrobiną wody - odstawić do ostygnięcia.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i miodową masę. Wymieszać w malakserze, albo mikserem

Słodkie Przyjemności
Gofry cynamonowe 142

gofry, z przepisy Elizy Mórawskiej z jej książki "Słodkie".  Zajadaliśmy z cytrynowym miodem przywiezionym z Chorwacji i domowymi dżemami.  Ideał. Składniki (na około 8 - 10 sztuk): 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru pudru 300 ml mleka (+ ew. 1 - 3 łyżki

Sto kolorów kuchni
Piernik staropolski - część 1, ciasto 190

delikatny, wprost rozpływający się w ustach. Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę. Samo pieczenie piernika zostawiamy na kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Będzie idealny! Dziś przedstawiam powszechnie już znaną pierwszą część przepisu, kolejnej wypatrujcie(...)mąki pszennej500 g miodu250 g masła2 szklanki cukru1/2 szklanki mleka3 jajka3 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli3 łyżeczki mielonego cynamonu2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździkówPrzygotowanie:Miód, masło, cukier oraz mleko umieść w rondelku i podgrzewaj powoli aż całość zacznie wrzeć. Wymieszaj dokładnie, by cukier dobrze się rozpuścił. Odstaw do wystudzenia. Następnie wbij jajka i dokładnie połącz

Food Square
Pierniczki 139

Zapach pierniczków w domu, powoduje, że czujemy święta. Uwielbiam to. Do garnuszka dodać masło, cukier, miód, przyprawy, zagotować i dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby ostygło, następnie dodać

Kuchnia Pokoleń
Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami 142

przepadałam za piernikami. Te na pewno będę piekła częściej - nie tylko w okresie świątecznym. Dzięki orzechom - długo zachowują świeżość. Idealnie smakują bezpośrednio po upieczeniu - jak i po dłuższym przechowywaniu. Są miękkie w środku i  nie dość, że pięknie pachną - to rewelacyjnie smakują. (45-50 sztuk) 3 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki płynnego miodu(...)być zmielone idealnie drobno.) Migdały z orzechami wymieszać z mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Margarynę utrzeć z cukrem i miksując - połączyć z jajkami. Dodać miód i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mąkę z dodatkami - a na końcu suszone owoce.  (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie czego dodać minimalną ilość mąki.) Ręce

Di gotuje
Piernik z bakaliami 94

być piernika, ale 2 dni przed Wigilią koleżanka dała mi przepis na szybki piernik, który postanowiłam wypróbować jeszcze na te święta i jak widać sie udało.   Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1/2 szkl anki oleju, 2 duże łyżki miodu, 2 łyżeczki sody, przyprawa do piernika/cynamon, bakalie (ja dalam rodzynki, żurawinę suszoną, płatki

Państwo Wojtczuk gotują
Piernik swiąteczny 138

Najsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny. składniki 3 duże jajka 1 szkl cukru pudru 3 szkl mąki szymanowskiej 20dag prawdziwego miodu 1 szkl kwaśnej śmietany 20 dag margaryny 1 łyżeczka

Kulinarne pyszności Molki
Piernik 170

Najsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny. składniki 3 duże jajka 1 szkl cukru pudru 3 szkl mąki szymanowskiej 20dag prawdziwego miodu 1 szkl kwaśnej śmietany 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody

Kulinarne pyszności Molki
Wiewiórka 156

przyjemnie. 200 g mąki pszennej 15 g kakao 7 g przyprawy do piernika po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody (ewentualnie 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia) 100 g masła 200 g cukru trzcinowego (Mama dla Ciebie 125 g cukru trzcinowego i bez miodu) 2 łyżki miodu 2 jajka 3 bardzo dojrzałe banany po garści, dużej garści posiekanej grubo

Kocham Czekoladę
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 220

nawet u babci!) cud przyniesiony przeze mnie do kuchni. W ciągu Świąt musiałam go "dorabiać" trzy razy! I każdy, kto go próbował, z pełnymi ustami i rozanielonym wzrokiem mówił..."Najlepszyjakijadłem!"Piernik jest wilgotny w środku, przełożony konfiturą śliwkową(najlepiej domowej roboty), po prostu rozpływa się w ustach(...)wysypujemy otrębami , siemieniem i płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.W dość sporym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż masa się połączy. Następnie dodajemy miód, powidła, przyprawę piernikową i cynamon. Chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy ( w tym czasie możemy roztrzepać jajka, które będą za chwilę potrzebne) i dodajemy sodę, Inkę

Gotowanie to kochanie
Piernik staropolski ETAP II i III 150

ETAP II 4-5 dni przed świętami -  Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć

charlotte gotuje
Najlepsze rozgrzewające napoje na zimę 210

idealny. Do tego cynamon i kardamon jak w szwedzkiej bułeczce. Czego można chcieć więcej. Zdrowe i szybkie jak zawsze. Składniki: szklanka ciepłego mleka (krowiego lub roślinnego) łyżeczka kurkumy łyżeczka miodu po szczypcie cynamonu, kardamonu, pieprzu czarnego Wszystkie składniki mieszamy w garnku, w którym podgrzewaliśmy mleko i przelewamy przez sitko do szklanki. Wypijamy ciepłe. 4. Freakshake truskawkowy Jakiś czas temu modne(...)piwo dyniowe Lubicie dynię i pumpkin spice latte, która pachnie piernikiem i świętami. Jej bardziej wieczorową wersją jest grzane piwo dyniowe. W sumie to nie drink tylko prawie warzywo. Do tego pizza, która też jest prawie warzywem i jakoś dotrwamy do maja. Składniki: butelka jasnego piwa 2 łyżki miodu po 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, imbiru pół łyżeczki kurkumy

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania